Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
referat.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
34.72 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Хмельницький університет управління та права

Реферат

На тему :

«Тектологія О. О. Богданова»

Виконав: студент 2-ї групи 3 курсу

факультету управління та економіки

Качеровського Д. Л.

Перевірила: викладач асистент кафедри менеджменту, економічної теорії та фінансів

Граматович Юлія Василівна

Хмельницький

2013

ЗМІСТ

ВСТУП

1. Біографія О. О. Богданова

2. Тектологія О. О. Богданова

  1. 3. Праці О. О. Богданова

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Вступ

А.А. Богданов (1873-1928) розробив «тектологію» - загальну системну науку, що являла першу спробу здійснити системно-кібернетичний аналіз функціонування та управління соціальними структурами.

Він висунув ідею, згідно з якою одні й ті ж закони і принципи мають місце як у різних сферах людської діяльності (виробництві, науці, ідеології, мистецтві), так і в природі. Це принципи організації, взаємодії окремих елементів. Чоло-: століття нерідко відтворює те, що робить природа, користується її методами, створює комбінації, подібні з її формами. Виходячи із спільності методів управління в природі, техніці, суспільстві, Богданов обгрунтовує принцип системного підходу до аналізу організації, співвідношення та взаємозв'язку її елементів. Організаційна система - виключно широке поняття, що охоплює організацію природних процесів, речей, людей, ідей. Організаційні завдання носять інтегральний, всеосяжний характер.

Згідно з термінологією, запропонованою вченим, у світі діють «сили активності і опору. Коли активність долає опір, організація цілого виявляється більше арифметичної суми її частин.

Богданов висунув принцип відносності організаційних Систем. Ці системи не універсальні, з зміною зовнішніх умов змінюється характер схем і методів організації, соціальна Природа людської діяльності, організація його практики і мислення.

широке поняття, що охоплює організацію природних процесів, речей, людей, ідей. Організаційні завдання носять інтегральний, всеосяжний характер.

Організаційні системи не є щось завершене, вони знаходяться в процесі постійних перетворень, відбувається безперервна зміна стану рівноваги. Організаційні зміни відбуваються у відповідності з об'єктивними законами.

Розвиток є шлях організації систем. Організаційні завдання, які доводиться вирішувати людству, постійно зростають й ускладнюються. Управління виробництвом страждає від надмірного нагромадження фактичних даних, надлишку сирого, невпорядкованого матеріалу.

У політичній економії, як стверджував Богданов, багато важливих питань вирішуються невірно або залишаються невирішеними завдяки нездатності фахівців стати на організаційну точку зору.

Олександр Олександрович Богданов лікар, економіст, філософ, політичний діяч, вчений-натураліст .запропонував ідею створення нової науки тектологии, передбачив деякі положення кібернетікі. З 1926 - організатор і директор першого в світі Інституту переливання крові; загинув, виробляючи на собі досвід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]