Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dre_6_sem.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
337.89 Кб
Скачать

Cемінарське заняття 6

1. Сутність науково-технічного прогресу (НТП).

2. Основи Державної політики України у сфері науки та науково-технічного розвитку.

3. Концепція стимулювання науково-технічного прогресу в розвинених країнах.

4. Державна патентна і ліцензійна політика. Охорона прав інтелектуальної власності.

5. Інноваційний процес: механізм, етапність.

6. Підтримка державою вузівсько-промислової кооперації, стимулювання розвитку технологічних парків, малого інноваційного і венчурного підприємництва, міжнародних інноваційних проектів.

1. Сутність науково-технічного прогресу (НТП).

Вирішальним засобом підвищення ефективності суспільного виробництва, вдосконалення структури економіки, забезпечення економічного зростання і вирішення соціальних завдань є науково-технічний прогрес (НТП).

Науково-технічний прогрес - це безперервний процес придбання і накопичення наукових знань про навколишній світ і на їх основі удосконалення діючих, створення та впровадження прогресивних засобів і предметів праці, технологічних процесів і форм організації виробництва.

Науко́во-техні́чний прогре́с — це поступальний рух науки і техніки, еволюційний розвиток усіх елементів продуктивних сил суспільного виробництва на основі широкого пізнання і освоєння зовнішніх сил природи, це об'єктивна, постійно діюча закономірність розвитку матеріального виробництва, результатом якої є послідовне вдосконалення техніки, технології та організації виробництва, підвищення його ефективності.

Разом з тим, відомо, що 60 % - 70 % від усіх наукових розробок у виробництво взагалі ніколи не впроваджується. Тобто науково-дослідний процес охоплює значно більший обшир знань ніж та його частина, яка є виходом науково-технічного прогресу в практику.

НТП розглядається як цикл "наука - виробництво", що включає в себе ряд стадій:

Фундаментальні дослідження.

Мета цієї стадії - одержати нові знання про закономірності розвитку природи і суспільства, на основі яких виявляються нові шляхи прогресу техніки, економіки, організації виробництва.

В результаті фундаментальних досліджень з'являються гіпотези, теорії. Продукти праці дослідників, результати діяльності колективів і виконавців фундаментальних досліджень відображаються в авторських свідоцтвах на відкриття, винахід, в монографіях, статтях, підручниках, навчальних посібниках, звітах, пропозиціях. Вони використовуються для подальшого розвитку самої науки, підготовки фахівців з вищою освітою, кандидатів і докторів наук, в прикладному плані - для подальшого розвитку ідей і пропозицій на стадії прикладних досліджень з метою визначення можливості матеріалізації одержуваних результатів. Фундаментальні дослідження проводяться силами і засобами інститутів Академії наук та державними університетами, галузевими науково-дослідними інститутами і вузами країни.

Пошукові дослідження.

Це дослідження по вибору ідей, що представляють інтерес суспільства на сучасному етапі його розвитку, тобто. виявляються техніко-економічні можливості і конкретні шляхи практичного застосування у відповідних областях економіки принципово нових для них способів і засобів виробництва продукції. Кінцеві результати цих робіт мають цілком конкретний характер і видаються у вигляді звітів, технічної документації, макетів експериментальних і дослідних зразків.

Прикладні дослідження.

На цій стадії проводяться теоретичні та експериментальні дослідження, з'являється інформація про можливості створення нової техніки, технології та продукту, створюється схема конкретного зразка виробу.

Дослідно-конструкторські роботи.

Виготовляється дослідний зразок або установка для виробництва нової продукції, готується відповідна документація.

Освоєння та впровадження у виробництво.

Технологія виробництва нового виробу пристосовується до умов підприємства. Проводяться проектні, будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи.

Кожна стадія характеризується:

  • специфічними задачами

  • особливим підходом до їх вирішення

  • визначеним складом і рівнем кваліфікації учасників

  • вибором певних засобів і предметів праці

  • матеріальними і фінансовими ресурсами

  • різними формами об'єднання виконавців і управління їх діяльністю.

НТП виступає в двох основних формах:

  • еволюційної, що передбачає поступове вдосконалення техніки і технологій. Економічне зростання йде за рахунок кількісних показників;

  • революційної, що виявляється в якісному оновлення техніки та різкому стрибку продуктивності праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]