Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична №2.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
46.06 Кб
Скачать

Практична робота №2

Задача 1

Д., погрожуючи складним ножем, намагався забрати в перехожого гаманець, де було 20 грн., але був затриманий нарядом міліції.

Чи підпадають дії Д. під ч. 2 ст. 11 КК?

Стаття 11. Поняття злочину

2. Не є злочином дія або бездіяльність, яка хоча формально і містить ознаки будь-якого діяння, передбаченого цим Кодексом, але через малозначність не становить суспільної небезпеки, тобто не заподіяла і не могла заподіяти істотної шкоди фізичній чи юридичній особі, суспільству або державі.

Ні, ці дії не підпадають під ч. 2 ст. 11 КК, тому що Д. погрожував перехожому складним ножем, а це відповідно до Ч. 1 ст.187 можна вважати закінченим злочином.

Стаття 187. Розбій

1. Напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства (розбій), -

карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Задача 2

Під час роботи в радіомайстерні М. випадково доторкнувся до паяльника, з яким щойно працював Х. Від несподіваного опіку та болю М. різко відсмикнув руку і наніс ліктем у дар в око К. Внаслідок травми К. втратив зір на одне око.

Чи є дії М. злочином?

Стаття 11. Поняття злочину

1. Злочином є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб'єктом злочину.

Беручи до уваги Ч.1 ст. 11, можна вважати, що дії М. не є злочином, бо у них відсутня вина, а вина є однією з ознак злочину. А якщо її немає, то і дія не є злочином.

Стаття 23. Вина

Виною є психічне ставлення особи до вчинюваної дії чи бездіяльності, передбаченої цим Кодексом, та її наслідків, виражене у формі умислу або необережності.

Що ж стосується К., то його травма буде вважатись нещасним випадком на виробництві, а дії М. можна розцінювати як конкретну дію, позбавлену психологічної основи діяння – свідомого і вольового елементів (рефлекторні вчинки).

Задача 3

З. смалив забиту свиню паяльною лампою. Коли йому принесли телеграму, він пішов до воріт. Залишена ним лампа перекинулась, полум’я охопило каністру з бензином, від вибуху загорівся хлів, а від нього сусідська хата.

Якою має бути кримінально-правова оцінка дій З.?

Стаття 25. Необережність та її види

2. Необережність є злочинною самовпевненістю, якщо особа передбачала можливість настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння (дії або бездіяльності), але легковажно розраховувала на їх відвернення.

Відповідно до Ч. 2 ст.25 З. повинен нести відповідальність за те, що легковажно поставився до того, що залишив паяльну лампу непогашеною, що в свою чергу призвело до пожежі сусідської хати.

Задача 4

Президент України видав Указ про встановлення кримінальної відповідальності за образу працівника правоохоронного органу.

Чи можна вважати такі дії злочином? Чи є законним такий Указ?

Стаття 11. Поняття злочину

1. Злочином є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб'єктом злочину.

А у ККУ не передбачається кримінальна відповідальність за образу працівника правоохоронного органу, тому такі дії не є злочином.

Такий указ не є законним, тому що право законодавчої ініціативи має лише Верховна Рада України.