Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
16.38 Кб
Скачать

Присвячую тим студентам,

які розуміли мене

Про що і для кого ця книга?

Необхідність підвищення рівня економічної освіти в Україні потребує розробки стратегії і тактики викладання економічних дисциплін на засадах національної концепції економічної освіти. В умовах постсоціалістичного розвитку, коли у старшого покоління немає ринкового мислення, надзвичайно важливою стає освіта молоді.

Основною метою економічної освіти можна вважати формування економічного мислення, а її результатом — економічно обгрунтовану практичну діяльність. Але якщо теоретично формулювати цю мету дуже просто, то її практична реалізація створює неабиякі проблеми.

Значення методики викладання економічних дисциплін, на наш погляд, недооцінюється. Дійсно, в практиці викладання економіки (крім кадрових та фінансових проблем) найважливішим є не тільки розкрити зміст економічних категорій та концепцій, але знайти ефективні форми знань, домогтись їх засвоєння на рівні мислення та поведінки людини. А це вже сфера методичних проблем навчання.

Методика викладання економіки не повинна повторювати помилки старої педагогічної практики. Примусити учня «жахатися» економіки найпростіше, якщо зробити її дуже складною, нудною та далекою від реального економічного життя.

Цей навчальний посібник — одна з перших, а можливо і перша в Україні спроба дати систематизований аналіз методичних особливостей викладання економічних дисциплін.

Вибір методичних засобів навчання — це досить складна проблема. А активізація методики викладання економіки — не мода, а об’єктивна необхідність, що випливає зі специфіки економічних дисциплін.

У посібнику особливу увагу приділено активним методикам навчання і оцінки знань, у тому числі ігровим формам проведення занять, тобто тому, як найбільш ефективними та цікавими методичними засобами сформувати основи економічного мислення та закріпити їх на рівні суспільної та побутової поведінки.

Автор розглядає психологічні аспекти викладання та виховання, елементи економічної психології в процесі вивчення економічних дисциплін.

Викладач повинен знайти методичні прийоми, щоб дати тим, хто вивчає економіку, знання, навички та певний досвід у сфері етики і моральних норм підприємницької діяльності, комерційного права і т.п., що дуже важливо для створення цивілізованого ринкового середовища в Україні.

Методичні положення, викладені в посібнику, пройшли вже п’ятирічну апробацію в навчальному процесі. Студенти виконують спеціальну систему самостійних педагогічних завдань, складають навчальні програми, беруть участь в навчальних іграх, виступають на конференціях, а головне, викладають в школах, ліцеях, вузах та ін.

В посібнику використано модульний принцип викладання матеріалу. Малюнки і схеми підготовлені автором і студентами КНЕУ. Вони сприяють кращому розумінню змісту по­сібника і є прикладом творчої співдружності викладача та студентів.

Сподіваємось, що посібник буде корисним не тільки для викладачів-початківців, а й для тих, хто вже має певний досвід викладання, але бажає поглибити свої творчі пошуки.

Усвідомлюючи всю складність підготовки першого навчального посібника з методики викладання економічних дисциплін, авторка із вдячністю сприйме критичні зауваження і пропозиції щодо його вдосконалення.

4

Соседние файлы в папке Методика викладання економіки