Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
52.22 Кб
Скачать

НАВЧАЛЬНА ОРІЄНТАЦІЙНО-РОЛЬОВА ГРА

«ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПРОЕКТ»*

Навчальна гра «Інвестиційний проект» (ІП) є формою підсумкового контролю і закріплення теоретичних знань студентів та формування в них практичних навичок згідно з програмою курсу «Загальна економіка» для кваліфікації «Комерсант» по розділу 4 «Інвестиції та фінансування».

У ході ділової гри студенти мають закріпити теоретичні знання, отримані на лекціях, використовуючи також самостійні розробки матеріалу. Студенти повинні знати сутність та природу інвестицій підприємства, основні засади інвестиційної діяльності, сутність процесу інвестування, основні етапи розробки, аналізу та реалізації інвестиційної стратегії з різних поглядів (кредитора чи банкіра, інвестора чи власника, менеджера чи трудового колективу), методику оцінки ефективності інвестицій, принцип розробки та аналізу бізнес-плану реального інвестиційного проекту.

Студенти повинні навчитись правильно складати бізнес-план інвестиційного проекту, аналізувати фінансові показники підприємства, робити економічні розрахунки та аналіз інвестиційної діяльності підприємства, а також робити кількісну та якісну оцінку кожного інвестиційного проекту.

Під час гри студенти також навчаються раціонально спілкуватись, працювати в малих групах на засадах здорової конкуренції та партнерства, логічно та послідовно висловлювати думки, захищати свої пропозиції та вести дискусію з опонентами, ставити точні і змістовні питання, правильно будувати відповіді.

Пропонований варіант гри складається з чотирьох етапів:

1. Запрошення до гри. Розподіл ролей. Підготовка «експертів» та «консультантів».

2. Ознайомлення учасників з правилами ігрової взаємодії, з потрібними матеріалами та завданнями.

3. Власне сюжетно-рольова гра (розгортання ігрової взаємодії).

4. Аналіз ігрових вчинків (результатів ігрової взаємодії).

На проведення гри викладачеві необхідно 4 години семінарських занять. На перший та другий етапи викладач використовує 20 хвилин в кінці останнього семінару з теми. На наступне заняття студенти готуються в малих групах, «підприємці» заповнюють картки бізнес-плану, а «експерти» обгрунтовують свою позицію. Третій етап (захист проектів) відбувається протягом усього наступного семінару (2 години). У кінці заняття «підприємці» здають заповнені проекти групі «експертів», які повинні оцінити їх до початку останнього семінару, присвяченого грі. Перед останнім заняттям викладач збирає заповнені проекти з рецензіями і на останньому семінарі реалізується четвертий етап ділової гри, тобто аналіз та висновки.

Для проведення гри викладачу необхідно підготувати бланки для бізнес-плану інвестиційного проекту, виходячи з кількості груп-підприємств, та бланки кількісної оцінки інвестиційних якостей окремих проектів для експертів.

Хід гри

Після того, як були проведені лекції та семінари з розділу «Інвестування та фінансування», можемо приступати до підготовки гри. Викладач розповідає студентам її мету, загальні правила та хід, розподіл ролей та часу. Розподіл ролей відбувається залежно від кількості студентів у групі (приблизна кількість — 20 чол.). Викладач пропонує групі обрати 4 студентів на роль експертів і, якщо немає заперечень, затверджує ці кандидатури. Спеціалізація експертів:

банкір (кредитор);

власник (інвестор);

менеджер;

представник трудового колективу.

Решта студентів розподіляється на 3–4 групи (підприємства) з максимальною кількістю 5 чол. У кожному підприємстві обирають керівника (директора) та функціональних менеджерів (заступників директора). Такими можуть бути, наприклад, фінансовий менеджер, менеджер з маркетингу, менеджер з виробництва, менеджер з персоналу, менеджер з економіки тощо. Кожна група отримує бланки бізнес-планів інвестиційних проектів. На наступне заняття підприємства мають розробити свій проект і заповнити бланк бізнес-плану. Захист проектів відбувається протягом наступного семінару. Кожна група має 20 хвилин на презентацію проекту та 10 хвилин на дискусію (всього — 2 академічні години).

Експерти, зі свого боку, на наступному занятті обгрунтовують свій погляд на ці проекти, виходячи з критеріїв, даних у лекціях та на семінарах. Усі експерти розглядають окремо кожний репрезентований проект, протягом презентації складають нотатки, ставлять запитання для конкретизації та уточнення. В кінці захисту група експертів забирає бланки бізнес-планів проектів, оскільки кожний експерт має сформувати свою думку щодо кожного проекту, зробити висновки та розробити рекомендації для реалізації проекту або його можливого вдосконалення і викласти це у письмовій формі у вигляді рецензії (приблизно 1 стор.).

Потім група експертів збирається разом і опрацьовує загальну рецензію (приблизно 1–2 стор.) зі спільними зауваженнями та побажаннями, де необхідно врахувати інтереси всіх сторін. Тобто, треба погодити інтереси кредитора щодо повернення позички своєчасно та з належним зиском, власника (інвестора) — щодо отримання прибутку (дивідендів), менеджера — щодо розширення виробництва та розвитку підприємства, трудового колективу — щодо забезпечення соціального захисту працівників.

Потім виставляється загальна оцінка (приймається проект чи не приймається) і визначається найдосконаліший бізнес-план інвестиційного проекту.

На завершальному етапі експерти висловлюють та обгрунтовують свої думки (у вільній формі).

В кінці заняття викладач підводить підсумки гри. Він обов’яз­ково оцінює як результати гри, так і сам ігровий процес, виходячи з таких критеріїв:

знання матеріалу,

уміння застосовувати свої знання на практиці у визначених

умовах та в нових ситуаціях з неповною інформацією,

самостійність,

творчий підхід,

достатня повнота і правильність відповідей,

уміння працювати в колективі, не втрачаючи своєї індивіду-

альності.

Учитель словесно висловлює свою оцінку («Добре працювали», «Молодець» і т.п.) та за погодженням з групою виставляє оцінку групі та найактивнішим гравцям. При цьому окремо згадуються як найкращі студенти, так і ті, хто був найменш активним, робив найбільше помилок, останнім викладач дає рекомендації зі самовдосконалення.

За такого підходу до педагогічного керівництва ліквідується «монополія викладача на істину», що є принципово важливим у процесі самостійного пошуку студентами власних орієнтирів.

Соседние файлы в папке Методика викладання економіки