Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
53.76 Кб
Скачать

виключно в добровільній формі. Слід пам’ятати й те, що страхування життя на відміну від інших підгалузей особистого страхування характеризується поступовим накопиченням страхової суми протягом строку дії договору страхування.

Необхідно звернути увагу й на обсяг відповідальності, який бере на себе страховик, укладаючи договір страхування із страхувальником.

Так, при укладенні договору страхування життя основними страховими випадками є дожиття застрахованої особи до закінчення строку дії договору або її смерть протягом цього часу. При страхуванні від нещасних випадків — це тимчасова втрата працездатності, постійна втрата працездатності або смерть протягом строку дії договору страхування від нещасних випадків. При проведенні медичного страхування страховим випадком є звертання застрахованої особи до медичної установи за наданням медичної допомоги.

Страхування життя є найважливішою підгалуззю особистого страхування. Варто наголосити, що найпопулярнішим видом страхування життя є змішане страхування життя. Договір змішаного страхування життя дає змогу поєднати в собі відповідальність страхової компанії як у випадку дожиття до закінчення строку страхування, так і у випадку смерті під час дії договору. Крім того, відповідальність страховика може бути розширена за рахунок прийняття на страхування відповідальності виплатити страхову суму або певну її частину у разі настання нещасного випадку із застрахованою особою. Розглядаючи цей вид страхування, треба звернути увагу на те, що при проведенні змішаного страхування життя страхувальник і застрахований можуть бути однією особою, якщо договір страхування страхувальник укладає відносно своєї особи. Крім того, змішане страхування життя, як і взагалі всі види страхування життя, є довгостроковим видом страхового захисту громадян.

При вивченні питання про сутність змішаного страхування життя треба дослідити умови його проведення. Слід приділити увагу порядку укладення договору страхування, а також вимогам, які страховики висувають до страхувальників; порядку визначення страхової суми; розрахунку страхових платежів і порядку їх сплати; часу набрання договором чинності; можливим змінам у відносинах між страховиком і страхувальником під час дії договору страхування, в тому числі й можливому розірванню договору; діям сторін у разі настання страхового випадку, а також порядку визначення і виплати страхової суми. Необхідно звернути увагу й на той факт, що не кожне звернення страхувальника (застрахованого) або вигодонабувача може бути задоволено страховою компанією, визначити причини відмови у виплаті.

Одним із видів страхування життя є й такий достатньо популярний вид, як страхування до вступу в шлюб (весільне). За такого виду страхування, на відміну від попереднього виду, страхувальник і застрахований завжди є різними особами. При цьому необхідно зазначити, що договори страхування укладаються на користь дітей.

Самостійно вивчаючи тему, треба чітко визначити, які умови страхова компанія ставить до страхувальників (фізичних осіб) і до застрахованих щодо віку, стану здоров’я; в яких родинних відносинах повинні знаходитися страхувальники (фізичні особи) і застраховані. Треба зазначити, що механізм укладення та обслуговування цього договору страхування такий самий, як і договору змішаного страхування життя, але цей вид має певні особливості. Насамперед, це стосується таких понять, як строк страхування і вичікувальний період. Строк страхування визначається як різниця між 18 роками і віком дитини на момент укладення договору страхування, а вичікувальний період — часом між закінченням строку страхування і 21 роком.

Ще одним видом страхування життя є довічне страхування. Необхідно врахувати, що серед інших видів страхування життя це — найбільш специфічний вид страхування. Його особливість полягає у тому, що договір страхування укладається фізичною особою тільки на свою користь, а у разі настання страхового випадку (смерть протягом дії договору страхування) страхову суму одержує вигодонабувач, який визначається страхувальником за життя і може бути як фізичною, так і юридичною особою. Розглядаючи цей вид страхування, необхідно дослідити порядок укладення і ведення страхової угоди, а також ефективність цього виду страхового захисту громадян.

Крім згаданих вище видів страхування життя, при самостійній підготовці необхідно звернути увагу й на інші його види, а також на умови їх проведення.

Особисте страхування включає в себе й таку важливу підгалузь страхування, як страхування від нещасних випадків. Розгляд цієї підгалузі слід почати з характеристики існуючих форм страхового захисту. Тут доречно звернути увагу на той факт, що на відміну від страхування життя, яке проводиться лише в добровільній формі, страхування від нещасних випадків проводиться як в добровільній, так і в обов’язковій формі. Добровільна форма страхування надає страхувальнику більш широкий вибір страхових послуг і можливостей у визначенні страхової суми, ніж обов’язкова форма страхування.

Важливе значення при розгляді страхування від нещасних випадків має визначення об’єкта страхування. У даному випадку об’єктом страхового захисту є майнові інтереси застрахованої особи, які пов’язані із тимчасовим чи постійним зниженням доходу або додатковими витратами через втрату працездатності, а також смерть застрахованого внаслідок нещасного випадку. Про страхові випадки, які входять в обсяг відповідальності страховика, вже йшлося вище.

Договори страхування від нещасних випадків можуть укладатися в колективній або індивідуальній формі. При цьому важливо визначити, хто виступає страхувальником у кожній із цих форм. При індивідуальній формі страхувальником виступає фізична особа, яка укладає договір відносно себе самої або іншої фізичної особи, наприклад, дитини. При колективній формі страхувальником виступає юридична особа (підприємство, установа, організація), яка укладає договір страхування на користь своїх працівників, які є застрахованими. Необхідно звернути увагу й на той факт, що індивідуальне страхування проводиться переважно в добровільній формі, а серед колективних договорів страхування від нещасних випадків багато видів укладаються в обов’язковій формі (див. Закон України «Про страхування», ст. 6).

Порядок укладення та обслуговування договорів страхування від нещасних випадків такий самий, як і при страхуванні життя.

Як вже зазначалося, види страхування, що проводяться в обов’язковій формі, визначено Законом України «Про страхування». Розгляд обов’язкових видів страхування має бути спрямований на визначення особливостей їх проведення (суб’єкти страхування; джерела сплати страхових внесків; перелік осіб, яких охоплює той або інший вид страхування; обсяг страхової відповідальності страховика; порядок визначення і виплати страхової суми (або її частини) при настанні страхового випадку; причини відмови у виплаті). При цьому треба виявити спільні та відмінні риси видів страхування, які проводяться в обов’язковій формі.

Добровільні види страхування від нещасних випадків також проводяться відповідно до Закону України «Про страхування», але, на відміну від обов’язкових, ним не визначаються. Як і при проведенні обов’язкових видів страхування, страхова компанія для здійснення добровільного страхування від нещасних випадків також повинна мати відповідну ліцензію. Слід звернути увагу на перелік видів страхування від нещасних випадків, які можуть бути здійснені в добровільній формі, а також на умови страхування, розглянути вимоги страхової компанії щодо страхувальників (застрахованих), визначення розміру страхової суми, страхових внесків, прав та обов’язків сторін під час дії договору і при настанні події, яка передбачає виплату страхової суми або її частини.

Третьою підгалуззю особистого страхування є медичне страхування. Це — особлива сфера діяльності страхової компанії. Існують певні вимоги, які враховують її особливості.

Розглядаючи медичне страхування, необхідно звернути увагу на об’єкт страхування і мету його проведення. Об’єктом медичного страхування є життя і здоров’я громадян. Мета медичного страхування — забезпечити громадянам у разі настання страхового випадку одержання медичної допомоги за рахунок накопичених коштів, а також фінансування профілактичних заходів.

Варто наголосити, що медичне страхування, як і страхування від нещасних випадків, може проводитися в обов’язковій і добровільній формі. Кожна з цих форм має певні особливості щодо суб’єктів страхування і умов страхового захисту. Так, одним із суб’єктів обов’язкового медичного страхування, а саме страхувальником, є лише юридична особа, яка укладає договори страхування на користь застрахованих. Страхувальником при добровільній формі страхування може бути як юридична, так і фізична особа.

Необхідно звернути увагу і на те, що на відміну від інших видів страхового захисту при проведенні медичного страхування є ще один суб’єкт страхових відносин — лікувально-профілактич­на установа. Враховуючи це, слід визначити вимоги, які висуваються до лікувально-профілактичної установи.

Обов’язкове медичне страхування охоплює все населення країни і призначене задовольняти основні, першочергові потреби в медичній допомозі. Але обов’язкове медичне страхування не може задовольнити всі існуючі потреби. І саме це визначає необхідність проведення добровільного медичного страхування, яке базується на залученні вільних коштів юридичних і фізичних осіб у сферу охорони здоров’я.

У результаті розгляду питання про здійснення медичного страхування необхідно мати чітке уявлення про механізм відносин між суб’єктами страхування, а також здійснення страховиком своїх обов’язків перед страхувальниками.

Література: 1; 16; 24; 28; 29; 33; 36; 45; 51; 56; 59; 60; 61; 63; 67; 70; 85; 90; 91; 97; 99; 100; 105; 106; 107; 108; 109; 110; 116; 117; 118; 120.

ПЛАН СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ

1. Поняття особистого страхування та його класифікація.

2. Страхування життя.

3. Страхування від нещасних випадків.

4. Медичне страхування.

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

Вигодонабувач — особа, призначена страхувальником для одержання страхової суми у випадку його смерті, в особистому страхуванні.

Викупна сума — частина резерву внесків на день припинення страховиком сплати внесків, яка підлягає виплаті страхувальнику за договором страхування життя в разі його припинення. Розмір викупної суми залежить від тривалості часу, який минув від початку дії договору страхування і строку, на який він був укладений. Розмір викупної суми визначається за спеціальними таблицями, складеними страховиком.

Довгострокове страхування життя — страхування на строк, більший трьох років. В особистому страхуванні довгостроковими є всі види страхування життя.

Заповітне розпорядження — спеціальна умова договору особистого страхування, в якому передбачено розпорядження страхувальника (застрахованого) щодо страхової суми на випадок смерті в період строку страхування.

Індивідуальне страхування — різновид особистого страхування. Договори індивідуального страхування укладаються страховиком з конкретними особами в індивідуальному порядку.

Колективне страхування — сукупність договорів особистого страхування, які укладаються не з окремими фізичними особами, а з юридичними особами стосовно групи застрахованих осіб.

Медичне страхування — форма соціального захисту інтересів населення в охороні здоров’я, яка має на меті гарантувати громадянам при настанні страхового випадку одержання медичної допомоги за рахунок накопичених коштів і фінансувати профілактичні заходи.

Нещасний випадок — раптова короткочасна подія, яка настала проти волі людини і спричинила шкоду здоров’ю або смерть.

Об’єкт страхування в особистому страхуванні — життя, здоров’я, працездатність людини.

Страхова сума — сума, на яку укладається договір особистого страхування, а також конкретний розмір грошових коштів, що повинен сплатити страховик страхувальнику у разі настання страхової події.

НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ

Теми рефератів

1. Сучасний стан особистого страхування в Україні.

2. Розвиток особистого страхування в умовах монополії держави на ведення страхової справи.

3. Страховий захист життя дітей.

4. Обов’язкові види особистого страхування та їх значення.

5. Медичне страхування: виникнення та розвиток.

? Питання для дискусій

1. Проблеми розвитку особистого страхування в Україні та шляхи їх вирішення.

2. Обов’язкове медичне страхування в Україні: «за» і «проти».

Завдання для перевірки знань

1. Особисте страхування включає:

а) страхування професійної відповідальності;

б) страхування від нещасних випадків на транспорті;

в) довічне страхування.

2.  Страхувальниками за договорами страхування життя можуть бути:

а) тільки фізичні особи;

б) тільки юридичні особи;

в) і фізичні, і юридичні особи.

3. Страхова сума за договорами страхування життя може бути виплачена:

а) тільки готівкою;

б) тільки безготівково;

в) готівкою або безготівково.

4. При проведенні страхування життя має значення:

а) сімейний стан страхувальника;

б) вік застрахованого;

в) місце роботи страхувальника.

5. Страхування від нещасних випадків може бути:

а) колективним;

б) індивідуальним;

в) вірно і а), і б).

6. До видів страхування від нещасних випадків належать:

а) страхування туристів;

б) страхування життя дітей;

в) страхування працівників митних органів.

7. Страхування від нещасних випадків проводиться на випадок:

а) дожиття до закінчення строку страхування;

б) смерті з будь-якої причини;

в) постійної втрати загальної працездатності від нещасного випадку.

8. Страхувальниками при обов’язковому медичному страхуванні є:

а) фізичні особи;

б) юридичні особи;

в) фізичні та юридичні особи.

9. Страхувальниками при добровільному медичному страхуванні є:

а) тільки фізичні особи;

б) тільки юридичні особи;

в) фізичні та юридичні особи.

10. Добровільне медичне страхування може бути:

а) індивідуальним;

б) колективним;

в) тільки колективним.

ТЕМА 8. МАЙНОВЕ СТРАХУВАННЯ

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО ВИВЧЕННЯ ТЕМИ

Вивчення теми «Майнове страхування» слід почати з визначення питання про необхідність майнового страхування, його мету і значення.

Майнове страхування є однією із галузей страхування, його економічне призначення полягає у компенсації шкоди, заподіяної страхувальнику внаслідок страхового випадку із застрахованим майном.

Студенту слід звернути увагу на те, що Закон України «Про страхування» визначає в якості об’єкта страхування майна «майнові інтереси, що пов’язані з володінням, користуванням та розпорядженням майном».

61

Соседние файлы в папке Страхування (1)