Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
54Кладницька.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
326.14 Кб
Скачать

Особливості бухгалтерського обліку в бюджетних закладах Організація бухгалтерського обліку в бюджетних закладах

Бюджетні установи - це заклади, організації та установи основна діяльність яких повністю або частково фінансується за рахунок коштів бюджету. Обов‘язковою умовою їх функціонування є відкриття фінансування із бюджету та ведення бухгалтерського обліку і звітності в порядку, передбаченому для бюджетних установ.

До бюджетних установ відносяться – дитячі дошкільні заклади, школи, середні спеціальні навчальні заклади, науково-дослідні інститути, професійно-технічні училища, вищі навчальні заклади, лікарні, музеї, бібліотеки, заклади соціального захисту населення і оборони тощо.

Основними нормативними документами, що визначають методологічні основи, порядок організації бухгалтерського обліку в бюджетних закладах є Інструкція про порядок використання і обліку позабюджетних коштів бюджетних установ та звітності по них, затверджена Головним Управлінням державного Казначейства України 11.08.98 р. №63, Наказ Державного Казначейства України №23 від 22.02.2001 р. Про затвердження порядку касового виконання державного бюджету за видатками.

Бухгалтерський облік в закладах невиробничої сфери здійснюється за Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим Наказом Головного управління Державного казначейства України 10.12.99 р. №114 та Інструкцією про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затвердженою Державним Казначейством України 10.07.2000 р. №61.

План рахунків складається з 2 розділів, в яких об'єднані рахунки першого порядку (основні чи синтетичні) і рахунки другого порядку (субрахунки), які є підрозділом рахунків другого порядку. Кожному синтетичному рахунку присуджено двозначний номер, а кожному субрахунку тризначний номер.

В плані рахунків передбачено використання забалансових рахунків, які служать для обліку орендованих основних засобів, товарно-матеріальних цінностей на відповідальному збереженні, бланків суворої звітності, заборгованості учнів і студентів за неповернені матеріальні цінності тощо.

У додатку 4 наведено план рахунків бухгалтерського обліку виконання кошторисів видатків закладів, які перебувають на державному бюджеті.

Бюджетні заклади витрачають державні кошти у відповідності з цільовим призначенням і в міру виконання запланованих заходів.

Основним плановим і фінансовим документом, який визначає загальний обсяг, цільове надходження, використання коштів установи є єдиний кошторис доходів і видатків установи.

Кошторис доходів і видатків бюджетної установи - основний плановий документ, який підтверджує повноваження щодо отримання доходів та здійснення видатків, визначає обсяг та спрямування коштів для виконання нею своїх функцій та досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень.

Кошторис має дві складові:

- загальний фонд, який містить обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією на виконання бюджетною установою основних функцій;

- спеціальний фонд, який містить обсяг надходжень із спеціального фонду бюджету та розподіл за повною економічною класифікацією на здійснення видатків спеціального призначення.

Установа, незалежно від того веде вона облік самостійно чи обслуговується централізованою бухгалтерією, для забезпечення своєї діяльності складає на кожний календарний рік індивідуальні кошториси, штатні розписи та плани асигнувань за кожною виконуваною нею функцією.[10]

План асигнувань із загального фонду бюджету установи - це помісячний розподіл видатків за скороченою формою економічної класифікації, який регламентує взяття установою зобов’язань протягом року.

В бюджетному плануванні використовують наступні види кошторисів:

- індивідуальні - кошториси окремих бюджетних установ;

- загальні, які складаються по однотипним закладам (клубам, бібліотекам) з невеликим обсягом фінансування та однотипним великим закладам, які обслуговуються централізованою бухгалтерією.;

- кошториси витрат на централізовані заходи, які складають міністерства, управління та відділи Державної адміністрації України, в яких здійснюється планування витрат на придбання дорогоцінного навчального обладнання та інвентарю, на проведення нарад, конференцій, спортивних змагань;

- зведені кошториси - зведені в один кошторис індивідуальні кошториси установ за галузями господарства.

Кошторис доходів і видатків поділяється на дві частини - дохідну і видаткову.

У доходній частині кошторису установи зазначаються планові обсяги бюджетних асигнувань, що виділяються на утримання установи, а також надходження з інших доходних джерел.

Формування доходної частини кошторису здійснюється на підставі індивідуальних розрахунків доходів і платежів та відрахувань до бюджету, які складаються по кожному джерелу доходів, що передбачаються на плановий період. За основу цих рахунків беруться показники обсягів надання тих чи інших платних послуг, а також інші розрахункові показники (площа приміщень та вартість обладнання, іншого майна що здаються в оренду, кількість місць у гуртожитках, кількість відвідувань музеїв, виставок тощо) та розмір плати у розрахунку на одиницю показника. На підставі перелічених показників визначається сума доходів на плановий період по кожному джерелу доходів із помісячним розподілом та урахуванням конкретних умов роботи установи.

У видатковій частині єдиного кошторису доходів і видатків установи зазначається загальна сума витрат установи та їх розподіл за категоріями видатків із встановленням витрат, які планується профінансувати за рахунок бюджетних асигнувань, та витрат, які планується здійснити за рахунок позабюджетних надходжень.

Передбачені у видатковій частині кошторису асигнування повинні забезпечувати повне фінансування витрат установи.

Мінфін України, місцеві фінансові органи доводять до головних розпорядників коштів бюджету про граничні обсяги видатків загального фонду проекту відповідного бюджету на наступний рік, що є підставою для складання проектів кошторисів на наступний бюджетний рік.

Розпорядниками коштів є керівники міністерств, відомств, установ, яким надано право розпоряджатися бюджетними асигнуваннями, виділеними на відповідні заходи.

Залежно від ступеня підпорядкованості і обсягу наданих прав розпорядники коштів діляться на головних і нижчестоящих. До головних розпорядників коштів відносяться - міністри і керівники центральних органів виконавчої влади (по державному бюджету); керівники відділів обласних, міських, районних адміністрацій (по місцевих бюджетах); голови сільських і селищних рад (по сільських і селищних бюджетах).

Головні розпорядники коштів мають право розподіляти бюджетні кошти між нижчестоящими розпорядниками, а також витрачати їх на централізовані та інші заходи, на утримання апарату управління.

Нижчестоящі розпорядники коштів поділяються на розпорядників коштів другого і третього ступенів. Розпорядники другого ступеня - керівники, які одержують кошти на видатки установ та розподіляють суму коштів, визначену головним розпорядником для переказу безпосередньо підпорядкованим їм установам, підприємствам і організаціям.

Розпорядники третього ступеня - керівники, які одержують кошти тільки для безпосереднього витрачання.[9]

Головні розпорядники коштів, керуючись відповідними вказівками Мінфіну України, місцевих фінансових органів щодо правильної та своєчасної організації роботи пов’язаної зі складанням проектів кошторисів:

- установлюють для розпорядників граничні обсяги видатків із загального фонду бюджету, термін подання проектів кошторисів і дають вказівки щодо їх складання;

- розробляють і повідомляють розпорядникам нижчого рівня інші показники, яких вони повинні додержуватися для правильного визначення видатків у проектах кошторисів;

- забезпечують складання проектів кошторисів на централізовані заходи, що здійснюються безпосередньо головними розпорядниками коштів бюджету.

У тижневий термін після опублікування Закону України про Державний бюджет України, Мінфін України, місцеві фінансові органи доводять до головних розпорядників коштів лімітні довідки про бюджетні асигнування.

Лімітна довідка - це документ, який містить затверджені бюджетні призначення (асигнування) та їх помісячний розподіл.

Згідно із зазначеними лімітними довідками головні розпорядники та розпорядники коштів вищого рівня уточнюють розпорядникам нижчого рівня річні обсяги бюджетних асигнувань, проводять помісячний розподіл асигнувань із загального фонду та доводять до них відповідні лімітні довідки.

Розпорядники нижчого рівня уточнюють проекти кошторисів, складають проекти планів асигнувань і подають зазначені документи головним розпорядникам для уточнення проектів зведених кошторисів та складання проектів зведених планів асигнувань.

Уточнені проекти кошторисів та складені проекти планів асигнувань повинні відповідати лімітним довідкам.

Кошториси, плани асигнувань і штатні розписи затверджуються керівником відповідної вищестоящої установи. Для установ, які не мають вищестоящої галузевої організації (центральні районні, центральні міські лікарні тощо) затвердження здійснюється відділами держадміністрації або виконавчими органами відповідних місцевих рад.

Кошторис затверджується за загальним і спеціальним фондами на рік без розподілу за періодами року в обсязі, який дорівнює сумі цих фондів.

Затвердження вищевказаних документів здійснюється у двох примірниках (перший повертається установі, другий - залишається в установі, яка їх затвердила), скріплюється гербовою печаткою і підписом керівників установ, уповноважених затверджувати такі документи, із зазначенням дати.

Передбачені в кошторисах кошти є найбільшими і витрачання коштів зверх цих сум не дозволяється. Зміни до затвердженого кошторису і плану асигнувань в процесі їх виконання можуть вноситись лише з дозволу організації, яка затвердила кошторис і план асигнувань у наступних випадках:

- існує необхідність перерозподілу видатків за економічною класифікацією:

- прийняття нормативного акта щодо передачі повноважень та бюджетних асигнувань від одного розпорядника іншому;

- прийняття рішення щодо розподілу централізованих бюджетних асигнувань між розпорядниками;

- існує необхідність збільшення видатків спеціального фонду бюджету внаслідок перевищення надходжень до цього фонду над урахованими у бюджеті на відповідний рік;

- прийняття рішення щодо скорочення видатків загального фонду бюджету в цілому на рік.

У кожному випадку внесення змін до кошторисів і планів асигнувань складаються відповідні довідки. При цьому перезатвердження кошторисів і планів асигнувань необов’язкове.

У процесі господарської діяльності бюджетні установи здійснюють різноманітні видатки: поточні, капітальні, відплатні (тобто здійснені в обмін на товари чи послугу) або невідплатні (односторонні). Вони мають досить складну структуру і представлені у вигляді класифікації. Бюджетна класифікація багаторівнева і являє собою розмежування видатків за економічними ознаками.

Економічна класифікація видатків бюджету представлена в таблиці 1[8].

Таблиця 1. Економічна класифікація видатків бюджету.

Поточні видатки

1000

Видатки на товари і послуги

1100

Оплата праці працівників бюджетних установ

Заробітна плата

Грошове утримання військовослужбовців

1110

1111

1112

Нарахування на заробітну плату

1120

Придбання предметів постачання і матеріалів, оплата послуг та інші видатки

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар

Медикаменти та перев’язувальні матеріали

продукти харчування

М’який інвентар та обмундирування

Оплата транспортних послуг та утримання транспортних засобів

Оренда та експлуатаційні послуги

Поточний ремонт обладнання, інвентарю та будівель, технічне обслуговування обладнання

Послуги зв’язку

Оплата інших послуг та інші видатки

1130

1131

1132

1133

1134

1135

1136

1137

1138

1139

Видатки на відрядження

1140

Матеріали, інвентар, будівництво, капітальний ремонт та заходи спеціального призначення, що мають загальнодержавне значення

1150

Оплата комунальних послуг та енергоносіїв

Оплата теплопостачання

Оплата водопостачання і водовідведення

Оплата електроенергії

Оплата природного газу

Оплата інших комунальних послуг

Оплата інших енергоносіїв

1160

1161

1162

1163

1164

1165

1166

Продовження таблиці 1

Дослідження і розробки, державні програми

1170

Виплата процентів (доходу) за зобов’язаннями

1200

Субсидії і поточні трансферти

1300

Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)

1310

Поточні трансферти органам державного управління інших рівнів

1320

Поточні трансферти населенню

Виплата пенсій і допомоги

Стипендії

Інші поточні трансферти населенню

1340

1341

1342

1343

Поточні трансферти за кордон

1350

Капітальні видатки

2000

Придбання основного капіталу

2100

Придбання обладнання і предметів довгострокового користування

2110

Капітальне будівництво (придбання)

Будівництво (придбання) житла

Будівництво (придбання адміністративних об’єктів

Інше будівництво (придбання)

2120

2121

2122

2123

Капітальний ремонт, реконструкція та реставрація

Капітальний ремонт та реконструкція житлового фонду

Капітальний ремонт та реконструкція адміністративних об’єктів

Капітальний ремонт та реконструкція інших об’єктів

Реставрація пам’яток культури, історії та архітектури

2130

2131

2132

2133

2134

Створення державних запасів і резервів

2200

Придбання землі і нематеріальних активів

2300

Капітальні трансферти

2400

Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)

Капітальні трансферти органам державного управління інших рівнів

Капітальні трансферти населенню

Капітальні трансферти за кордон

2410

2420

2430

2440

Нерозподілені видатки

3000

Кредитування з вирахуванням погашення

4000

Надання внутрішніх кредитів з вирахуванням погашення

4100

Надання внутрішніх кредитів

Надання кредитів органам державного управління інших рівнів

Надання кредитів підприємствам, установам, організаціям

надання інших внутрішніх кредитів

4110

4111

4112

4113

Продовження таблиці 1

Повернення внутрішніх кредитів

Повернення кредитів органами державного управління інших рівнів

Повернення кредитів підприємствами, установами, організаціями

Повернення інших внутрішніх кредитів

4129

4121

4122

4123

Надання зовнішніх кредитів з вирахуванням погашення

4200

Надання зовнішніх кредитів

4210

Повернення зовнішніх кредитів

4220

Класифікація наведена в таблиці 1, завдяки своїй побудові робить розмежування видатків досить повним, що є виправданим як на макро-, так і на мікро рівні.

Бухгалтерський облік виконання кошторисів видатків здійснюється по меморіально-ордерній формі обліку.

Склад облікових реєстрів і послідовність запису в них при меморіально-ордерній формі обліку представлені на рисунку 1.[6]

Рисунок 1. Меморіально-ордерна форма обліку

При меморіально-ордерній формі обліку перевірені і прийняті до обліку документи систематизуються по датам звершення операцій (в хронологічному порядку) і оформлюються меморіальними ордерами - накопичувальними відомостями, яким присуджені наступні постійні номери (згідно з Інструкцією про форми меморіальних ордерів бюджетних установ та порядок їх складання, затвердженою 27.07.2000 Наказом Державного казначейства України № 68)[5]:

- меморіальний ордер №1 - накопичувальна відомість за касовими операціями, ф.380 (бюджет);

- меморіальний ордер №2 - накопичувальна відомість руху коштів на загального фонду в органах Державного казначейства України (установах банків), ф. 381 (бюджет);

- меморіальний ордер №3 - накопичувальна відомість руху коштів спеціального фонду в органах Державного казначейства України (установах банків), ф. 382 (бюджет);

- меморіальний ордер №4 - накопичувальна відомість за розрахунками з іншими дебіторами, ф. 408 (бюджет);

- меморіальний ордер №5 - зведення розрахункових відомостей із заробітної плати і стипендій, ф. 405 (бюджет);

- меморіальний ордер №6 - накопичувальна відомість за розрахунками з іншими кредиторами, ф. 409 (бюджет) ;

- меморіальний ордер №7- накопичувальна відомість за розрахунками в порядку планових платежів ф. 409 (бюджет);

- меморіальний ордер №8 - накопичувальна відомість за розрахунками з підзвітними особами ф. 386 (бюджет);

- меморіальний ордер №9 - накопичувальна відомість про вибуття і переміщення необоротних активів ф. 438 (бюджет);

- меморіальний ордер №10- накопичувальна відомість про вибуття і переміщення МШП ф. 439 (бюджет);

- меморіальний ордер №11- зведення накопичувальних відомостей про надходження продуктів харчування, ф. 398 (бюджет);

- меморіальний ордер №12- зведення накопичувальних відомостей про витрачання продуктів харчування, ф. 411 (бюджет);

- меморіальний ордер №13- накопичувальна відомість витрачання матеріалів, ф. 396 (бюджет);

- меморіальний ордер №14- накопичувальна відомість нарахування доходів спеціального фонду бюджетних установ, ф. 409 (бюджет);

- меморіальний ордер №15- зведення накопичувальних відомостей за розрахунками з батьками на утримання дітей, ф. 406 (бюджет).

Меморіальні ордери складаються по мірі звершення операцій, але не пізніше наступного дня отримання первинного документа та підписується головним бухгалтером або його заступником, а при централізації обліку - крім того і керівником групи обліку.

Всі меморіальні ордери реєструються в книзі Журнал-головна ф. 308 (бюджет), яка ведеться по субрахунках. Книга Журнал-головна відкривається щорічно записами сум залишків на початок року у відповідності з заключним балансом за минулий рік. Записи в ній робляться один раз на місяць.

Аналітичний облік при меморіально-ордерній формі ведеться в облікових реєстрах (в книгах, картках, накопичувальних відомостях тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]