Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 7.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
104.45 Кб
Скачать

Тема 7. Організація допоміжних та обслуговуючих господарств

 

1.     Організація технічного обслуговування обладнання

2.     Організація ремонту обладнання та забезпеченість підприємства запасними частинами

3.     Організація енергетичного господарства

4.     Організація складського та транспортного господарств

 

1. Організація технічного обслуговування обладнання

На підприємства швейної промисловості функціонують ремонтні підрозділи. Вони призначені для підтримування обладнання в стані, придатному для виконання певної роботи відповідно до галузі його застосування. Тому що, від своєчасного та якісного ремонту залежить створення однієї з важливих умов для ритмічної, безперебійної роботи основних виробництв, найбільш повного використання їх технічного та трудового потенціалу.

Передумовою ремонту є нерівномірний фізичний знос обладнання внаслідок того, що його окремі деталі та вузли виготовлені з різних матеріалів й мають різне навантаження в процесі експлуатації. Обсяг фізичного зносу залежить від конструктивних особливостей машин, якості виготовлення їх, характеру навантажень, рівня екстенсивного та інтенсивного використання, умов догляду за ними, властивостей матеріалів, які обробляють. Мета ремонту – компенсація зносу в натуральній формі.

Якщо на підприємстві підвищений рівень технічної оснащеності, то тут велике значення мають раціональне обслуговування та ремонт обладнання. По – перше, це зумовлено зростанням обсягу ремонтних робіт у зв’язку із зростанням механізації виробничих процесів і зниженням частки ручної праці. По – друге, конструктивне укладення обладнання, застосування елементів автоматики, мікропроцесорів, комп’ютерної техніки потребує більш високої кваліфікації допоміжних робітників, що зайняті ремонтними роботами. Тому загальною тенденцією у всесвітній практиці є зростання достатньо високими темпами чисельності ремонтних робітників та питомої ваги їх у чисельності виробничих робітників.

Ремонтні служби повинні вирішувати такі завдання:

1)     забезпечення безперебійної роботи обладнання, подовження строку експлуатації його за рахунок компенсації фізичного зносу;

2)     скорочення простоїв обладнання в ремонті, а отже, поліпшення використання основних засобів;

3)     застосування прогресивних техніки, технологічних методів та організації ремонту, що забезпечують належну якість та підвищення рівня продуктивності праці ремонтних робітників;

4)     зменшення витрат на ремонт;

5)     вдосконалення методів організації та матеріального стимулювання праці ремонтників;

6)     компенсація морального зносу обладнання, що досягається шляхом модернізації, яка виконується паралельно з ремонтними роботами.

Система технічного обслуговування та ремонту – це комплекс організаційно-технічних заходів з технічного обслуговування та ремонту для забезпечення безперебійної роботи обладнання. Система ґрунтується на чотирьох основних принципах: плановості, профілактичності, мінімум витрат у виробництві, пов’язаних із станом обладнання, мінімум витрат на впровадження ремонтних робіт.

До нормативної бази системи обслуговування та ремонту належать: структура та тривалість ремонтних циклі, категорії ремонтної складності різних типів обладнання, нормативи трудомісткості робіт з технічного обслуговування та ремонту, норми витрат матеріалів на ремонтні цілі.

Система включає технічне обслуговування, середній та капітальний ремонт.

Технічне обслуговування – це комплекс робіт, які запобігають передчасному зносу й аварійному виходу обладнання із строю, дають змогу підтримувати його працездатність в інтервалах часу між середніми ремонтами. Технічне обслуговування передбачає:

-   проведення профілактичних оглядів;

-   контроль технологічних режимів використання;

-   здійснення єдиного методу налагодження машин;

-   поточний (регламентований) ремонт, який складається з усунення дрібних несправностей;

-   заміни і відновлення окремих швидкозношуваних деталей;

-   чищення та змащення машин відповідно до діючих норм і режимів.

Технічне обслуговування виконують безпосередньо на робочому місці без зняття машин.

Технічне обслуговування поділяють: на:

-   щозмінне (ТО1);

-   щотижневе (ТО2);

-   щомісячне (ТОз).

Ці ремонти можуть часткового виконувати основні робітники (переважно такі нескладні роботи, як змащення, дрібне регулювання, зміна машинних голок тощо). Найвідповідальніші операції з технічного обслуговування доручають цехом ремонтним службам. Участь основних робітників у технічному обслуговування, що передбачено в установлених для них нормах часу, значно впливає на скорочення простоїв обладнання.