Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Етика і психологія сімейного життя. Тема 7

.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
45.06 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ 8-9

ТЕМА 7: СІМ'Я І ЇЇ ВПЛИВ НА ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ ДИТИНИ

1. Роль сім'ї в соціалізації дитини.

2. Особливості соціалізації дитини.

3. Психологічні механізми соціалізації, за допомогою яких батьки впливають на дітей.

4. Особливості стилів сімейного виховання.

5. Взаємозв'язок стилів виховання і особливостей становлення особистості дитини.

6. Вплив неадекватного батьківського ставлення до дитини на відхилення в її психічному й особистісному розвитку.

7. Причини неадекватного батьківського ставлення до дитини.

1 . Роль сім'ї в соціалізації дитини.

Порівняно з іншими соціальними інститутами сім'я має певні особ­ливості, що істотно впливають на становлення особистості ди­тини. Розглянемо їх.

1). Наявність усіх форм життєдіяльності людини, що реалізуються через функції сім'ї. У результаті сім'я формує власний спосіб життя, мікрокультуру, основою якої є цінності й елементи культури суспіль­ства чи окремих його соціальних верств.

2). Включеність дитини в сім'ю з дня її народження, формування саме в сім'ї перших уявлень про те, що добре і що погано, що таке добро і зло, коли дитина найбільшою мірою сприймає виховні впли­ви.

3). Безперервність і тривалість контакту людей різної статі, віку, з різним обсягом життєвого досвіду спричинюються до інтеріоризації дітьми зразків поведінки насамперед батьків і тільки потім — людей поза сім'єю.

4. Переважно емоційний характер зв'язків між членами сім'ї, що базуються на любові і симпатії, створює сприятливу основу для спрацьовування таких неусвідомлюваних дитиною соціально-психологіч­них механізмів впливу, як наслідування, навіювання, психічне "заражен­ня".

2. Особливості соціалізації дитини.

Особливо значною роль сім'ї у становленні особистості дитини є на первинному етапі її соціалізації.

Так, на першій стадії (до одного року) дитина розвивається за віссю "довіра — недовіра". На другій стадії (1—3 роки) дитина розвивається за віссю "автоно­мія — сором і сумнів". Третя стадія (3—б років) визначається розвитком дитини за віссю "ініціативність — провина".

3. Психологічні механізми соціалізації, за допомогою яких батьки впливають на дітей.

До характеристик, що визначають особливості соціалізації в сім'ї, зараховують:

• соціально-демографічну структуру сім'ї (соціальне становище членів сім’ї, професійний статус батьків, стать, вік, кількість членів сім'ї, наявність різних поколінь);

• превалюючий психологічний клімат, емоційну настроєність сім'ї;

• тривалість і характер спілкування з дітьми;

• загальну і, зокрема, психолого-педагогічну культуру батьків;

• зв'язок сім'ї з іншими спільнотами (школою, родичами тощо);

• матеріально-побутові умови.

В Україні типовою є нуклеарна сім'я з невеликою кількістю дітей (52,1 % — з однією дитиною), із професійно зайнятими батьками, що підтримують здебільшого ділові контакти з родичами.

4. Особливості стилів сімейного виховання.

На особистість дитини особливо впливає стиль її стосунків з батьками, що лише частково зумовлюється їх соціальним становищем.

Як відомо, існує кілька автономних психологічних механізмів соціалізації, за допомогою яких батьки впливають на своїх дітей. Це насамперед ідентифікація і наслідування, у процесі яких діти засвоюють соціальні норми поведінки, ціннісні орієнтації, беручи приклад батьків, прагнучи стати такими, як вони. Крім того, батьки впливають на своїх дітей через механізм підкріплення: заохочуючи поведінку, що вважається правильною, і караючи дитину за порушення правил, батьки поступово вкорінюють у її свідомість систему норм.

Батьки можуть використовувати різні засоби заохоченнясоці­ально-психологічні (наприклад, похвала) чи матеріальні (винагороди, привілеї).

5. Взаємозв'язок стилів виховання і особливостей становлення особистості дитини.

Важливою умовою дії механізмів впливу є авторитет батьків. Розрізняють такі види авторитету:

• формальний, що визначається особливостями соціальної ролі;

• функціональний, що спирається на компетентність, ерудицію, досвід;

• особистий, що залежить від особистісних якостей.

Види помил­кового авторитету: авторитет пригноблення, авторитет чванства, авторитет підкупу.

Справжній авторитет ґрунтується на любові, повазі до особистості дитини в поєднанні з високою вимогливістю до неї.

Дослідники Ф. Кован і К. Кован виявили, що когнітивний розвиток дитини найсильніше корелює з особливостями її на­вчання у процесі спілкування в підсистемі "батько — дитина", а поведінкова сфера найбільшою мірою пов'язана з поведінкою батьків один щодо одного при спільній сімейній взаємодії.

Особливо важливими для розвитку особистості дитини є дві пари ознак, які визначають поведінку батьків: прийняття (тепло, любов) — неприйняття (ворожість), що задають емоційний тон стосунків, і тер­пимість (самостійність, воля) — стримування (контроль), що визнача­ють переважаючий у сім'ї тип контролю і дисципліни.

6. Вплив неадекватного батьківського ставлення до дитини на відхилення в її психічному й особистісному розвитку.

Сукупність установок батьків, їх емоційного ставлення до дитини, прийняття дитини батьками і відповідних способів поводження з нею утворюють стиль сімейного виховання.

Психолог Е. Шефер розрізняє кілька стилів сімейного виховання, що пов'язані, на нашу думку, з авторитарним, ліберальним і демократичним стилями.

Оптимальним для практики сімейного виховання вважається демократичний стиль, що характеризується високим рівнем вербального спілкування між дітьми і батьками; включеністю дітей в обговорення сімейних проблем; урахуванням їхньої думки; готовністю бать­ків у разі потреби прийти на допомогу дітям, одночасно з вірою в їх успішну самостійну діяльність, адекватним батьківським контролем. Відхилення від демократичного стилю в бік авторитаризму, лібераль­ної вседозволеності чи надмірної центрації на дитині спричинює відповідні деформації її особистості.

Так, В. Гарбузов вирізняє три типи неправильного виховання, що практикуються батьками дітей, хворих на неврози:

• А (неприйняття, емоційне відторгнення) ;

• Б (гіперсоціалізація) ;

• В ("кумир сім'ї") .

Дослідники А. Лічко і Е. Ейдеміллер припускають крім виховання за типами "кумир сім'ї" (у їхній інтерпретації — "поблаж­лива гіперпротекція") і "емоційне відторгнення" існування таких сти­лів виховання (особливо несприятливих для підлітків з акцентуаціями характеру і психопатіями):

• гіпопротекція;

• домінуюча гіперпротекція;

• підвищена моральна відповідальність.

Найбільшою мірою шкодять дитині непослідовний, змішаний стиль виховання, неузгодженість і суперечливість установок батьків на процес виховання, оскільки постійна непередбачуваність реакцій батьків позбавляє дитину відчуття стабільності оточуючого світу, породжую­чи в неї підвищену тривожність.

7 . Причини неадекватного батьківського ставлення до дитини.

Розрізняють наступні причини неадекватного ставлення до дитини:

• психолого-педагогічна некомпетентність батьків, некритично засвоєні ригідні стереотипи виховання дитини, що призводить до стихійності виховання, неузгодженості установок і дій бать­ків тощо;

• особистісні особливості батьків;

• особливості взаємин подружжя чи інших членів сім'ї, що про­ектуються на дитину.

Нездатність батьків виробити сприятливу для розвитку дитини ви­ховну позицію може призвести до глибоких порушень у стосунках з дітьми, до жорстокості стосовно них. Розрізняють такі види жорсто­кості до дітей:

• фізичне насильство, що охоплює всі форми травм дітей, отри­мані через цілеспрямовані дії батьків, фізичне покарання;

• сексуальне насильство як залучення функціонально незрілих дітей і підлітків до сексуальних дій чи до спостереження за ними без розуміння і згоди на це дитини;

• емоційне чи психічне насильство, що може виявитись як у формі негативної уваги (погрози, постійна критика, лайка тощо), так і у формі цілковитої неуважності до дитини;

• байдужість до дитини, нехтування її інтересами і потребами, не тільки духовними, а й матеріальними (одяг, їжа, медикамен­ти) та ін.

Фактори, що корелюють з жорстоким повод­женням з дітьми.

По-перше, це характерно для сімей, де хоча б один з батьків хворий на алкоголізм чи перебуває у стані депресії.

По-дру­ге, із дітьми можуть жорстоко поводитися в сім'ях, де вмер один з батьків або якщо дитина залишилася сиротою і перебуває під опікою рідних чи інших вихователів.

По-третє, до факторів, що можуть зумовити жорстокість стосовно дітей, належать фінансові труднощі в сім’ї, безробіття, а також пере­несене батьками в дитинстві жорстоке поводження з ними.