Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prakt_kt.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
147.97 Кб
Скачать

Хмельницький національний університет

РобоЧа програма

конструкторсько-технологічної практики

для студентів IV курсу спеціальностей

«Технологія машинобудування», «Металорізальні верстати»,

«Інструментальне виробництво»

3-е видання, виправлене

Затверджено

на засіданні кафедри

технології машинобудування.

Протокол № 2 від 7.11.2008 р.

Хмельницький 2008

Робоча програма конструкторсько-технологічної практики для сту­дентів IV курсу спеціальностей «Технологія машинобудування», «Металорізальні верстати», «Інструментальне виробництво» / М.М.Косіюк, М.П.Мазур. –3-е видання, виправлене. - Хмельницький: ХНУ. – 2008. – 16 с.

Укладачі: Косіюк М.М., к.т.н., доц.;

Мазур М.П., д.т.н., проф.

Відповідальний за випуск: Мазур М.П., д.т.н., проф.

Редактор - коректор: Юрченко Н.К.

Комп’ютерна верстка: Карпанасюк В.П.

Макетування та друк здійснено редакційно - видавничим центром Технологічного університету Поділля (м. Хмельницький, вул. Інститутська, 7/1). Тир. 300 прим. Зам. № 570, 2002 р.

Технологічний університет Поділля, 2002

1. Загальні положення

Практика студентів є невід’ємною складовою частиною процесу підготовки спеціалістів у вищих навчальних закладах і проводиться на оснащених відповідним чином базах навчальних закладів, а також на сучасних підприємствах та організаціях.

Конструкторсько-технологічна практика студентів є важливою частиною підготовки висококваліфікованих спеціалістів. Вона проходить на передових машинобудівних підприємствах.

Практика триває шість тижнів і проводиться згідно з навчальними планами підготовки фахівців за спеціальностями «Технологія машинобудування», «Металорізальні верстати», «Інструментальне виробництво».

Практика носить конструкторсько-технологічний характер і базується на знаннях, отриманих при вивченні курсів з основ технології машинобудування, металорізальних верстатів та інструментів, економіки машинобудування, з основ взаємозамінності і технічних вимірювань.

Програма складена на підставі Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України (затверджено наказом Міністерства освіти України від 8 квітня 1993 року за № 93).

Місця проходження практики:

а) для спеціальності «Технологія машинобудування»:

  • відділи головного технолога, головного механіка, механізації й автоматизації, технологічні бюро металообробних і складальних цехів як дублери технологів, механіків, майстрів дільниць машинобудівного виробництва, нормувальників, диспетчерів тощо;

б) для спеціальності «Металорізальні верстати»:

  • відділи головного конструктора, головного механіка, механізації й автоматизації, метролога, конструкторські бюро як дублери конструктора, механіка цеху, майстра дільниці тощо;

в) для спеціальності «Інструментальне виробництво»:

  • відділи головного технолога, метролога, технологічні бюро оснащення, штампового виробництва, технологічні бюро інструментальних цехів як дублери конструктора, технолога, майстра дільниці інструментального виробництва, нормувальників, диспетчерів тощо.

Студент при проходженні практики зобов'язаний:

– повністю виконувати завдання програми; підпорядковуватися правилам внутрішнього трудового розпорядку заводу; суворо дотримуватися правил охорони праці та техніки безпеки; брати участь у раціоналізаторській і винахідницькій роботах за завданням кафедри; відповідати за виконувану роботу та її результати нарівні зі штатними працівниками; активно брати участь у громадському житті колективу підприємства; вести щоденник, у який записувати відомості про виконану за день роботу; пред'явити керівнику практики письмовий звіт про виконання всіх завдань і здати залік по практиці.

Студенти повинні збирати матеріал для складання звіту, звертаючи особливу увагу на виконання робіт, пов'язаних із НДРС, а також дані для курсового та дипломного проектування.

Для безпосереднього керівництва практикою студентів від підприємства з числа провідних фахівців відділів, лабораторій та служб виділяють керівників.

Керівники практики від підприємства в тісному контакті з керівником практики від університету забезпечують надання студентам місць практики (відповідно до програми), що дають найбільшу ефективність проходження практики; створюють необхідні умови для одержання студентами в період проходження практики знань за фахом в галузі технології, економіки й організації виробництва, наукової організації праці, організації проектно-конструкторських робіт; додержують календарні графіки проходженняпрактики; проводять обов'язкові інструктажі з охорони праці і техніки безпеки, несуть повну відповідальність за нещасні випадки з студентами; забезпечують і контролюють дотримання студентами правил внутрішнього трудового розпорядку; проводять екскурсії по заводу та на інші підприємства; залучають студентів до науково-дослідної і раціоналізаторської робіт; організують читання лекцій, проведення бесід і консультацій головними спеціалістами і передовиками виробництва; контролюють ведення щоденників; підготовку звітів студентів-практикантів і складають на них виробничі характеристики, що містять дані про виконання програми практики й індивідуальні завдання, про відношення студентів до роботи, участі в громадському житті підприємства.

Керівник практики від університету керує науково-дослідною роботою, що передбачена завданням кафедри, здійснює контроль за забезпеченням підприємством нормальних умов праці і побуту студентів.

Пошукова та самостійна робота виконуються студентом за заздалегідь визначеній з керівником практики від університету (або керівником НДРС) тематиці з використанням науково-технічної, патентної та довідникової літератури. Тематика пошукової роботи висвітлюється в індивідуальному завданні.

Працевлаштування студентів на базах практики та методичне керівництво практикою здійснює керівник практики від університету. З першого дня роботи на підприємстві студент виконує усі правила внутрішнього розпорядку, що діють на підприємстві, нарівні з усіма працівниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]