Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальний захист в сучасних умовах.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
243.71 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра управління персоналом і економіки праці

Звіт про науково-дослідну роботу студента

Соціальний захист населення в сучасних умовах

Студентка групи УПЕП-08-1 ______________ Фрадінська Л.М.

(підпис, дата)

Керівник роботи: _____________ Е. А. Атаманюк

к.е.н., доцент

(підпис, дата)

2011

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………..3

1 Сучасні тенденції розвитку систем соціального захисту …………………..6

1.1 Соціальний захист населення як один із важливіших напрямків державної політики…………………………………………………………………………..6

1.2 Еволюція системи соціального захисту у вітчизняній економіці………...12

2 Аналіз політики соціального захисту населення в Україні………………....16

2.1 Основні важелі державного регулювання в сфері соціального захисту…16

2.2 Аналіз нормативно-правової бази здійснення соціального захисту……..21

3 Закономірності державного регулювання в сфері соціального захисту в умовах економіки………………………………………………………………..26

3.1  Необхідність і межі державного регулювання в соціальній сфері……....26

3.2 Світові тенденції соціального захисту населення та їх вплив на побудову моделі соціального забезпечення в Україні……………………………………32

Висновки…………………………………………………………………………36

Перелік посилань……………………………………………………………….41

ВСТУП

В умовах сучасних ринкових перетворень в Україні особливої актуальності набула проблема соціального захисту населення. Це спричинене, з одного боку, тим, що система соціального захисту, що діяла в рамках колишнього СРСР, виявилася несумісною з принципами ринкової економіки і була цілком зруйнована. Нова система соціального захисту, адекватна ринковому середовищу, досі не створена, але потреба в її послугах об’єктивно зростає. Це стало наслідком складних соціально-економічних процесів, що супроводжуються зростанням безробіття, зубожінням значних верств населення, істотним соціальним розшаруванням, скороченням тривалості життя та падінням показників приросту населення, що в підсумку призвело до значних втрат в якості людських ресурсів.

Такі зміни в соціально-економічному стані суспільства мають негативні політичні та економічні наслідки. В політичному аспекті погіршення економічного становища переважної більшості населення призвело до того, що падає підтримка ринкових реформ, а це позначається на темпах і результативності самих соціально-економічних перетворень.

В економічному аспекті низькі доходи і обмежене споживання переважної більшості населення не стимулюють розширення та модернізацію національного виробництва, не сприяють економічному зростанню.

Останнім часом все більше українських вчених, серед яких В.О.Василенко, В.В.Цвєтков, Г.В.Щокін та ін., зосереджують увагу на тому, що управлінська діяльність, яка здійснюється в соціальній сфері, є соціальним управлінням. Однак дослідження, що стосуються управління сферою соціального захисту як складової державного управління, що, у свою чергу, є підсистемою соціального управління, фактично відсутні. В українській науці суттєва увага приділяється аналізу правового статусу органів державного управління, проблемам організації і функціонування органів виконавчої влади, співвідношенню функцій місцевого самоврядування та його органів з функціями держави. У роботах В.Б.Авер’янова, В.І.Борденюка, М.Ф.Селівона, В.М.Шаповала увага акцентувалася в основному на конституційно-правових аспектах діяльності зазначених органів, водночас питання щодо реалізації ними державної політики у сфері соціального захисту населення не аналізувались. Це значною мірою стосується й державної політики та державного управління, які досліджували, зокрема, такі вітчизняні та зарубіжні вчені, як Г.В.Атаманчук, Б.Гурне, Н.Р.Нижник, Г.Райт. У працях згаданих вчених розглядаються переважно загальні проблеми державної політики та державного управління. Проте відсутні спеціальні дослідження, присвячені аналізу державної політики у сфері соціального захисту населення. Окремі аспекти управління сферою соціального захисту населення висвітлювались в роботах таких авторів: Н.Болотіної, С.Приходька, А.Сіленка, Б.Сташківа, Б.Стичинського та ін.

Метою роботи є науково-теоретичне обґрунтування формування та реалізації державної політики України у сфері соціального захисту населення, місця та ролі органів державного управління в практичному втіленні цієї політики в життя, розробка організаційно-правових засад удосконалення системи управління соціальним захистом населення в регіоні. Для досягнення мети були поставлені такі завдання: - проаналізувати вітчизняну і зарубіжну літературу з теми дисертації та нормативно-правову базу соціального захисту населення в Україні, визначити концептуальні підходи до її вдосконалення; - розкрити зміст соціальної політики як суб’єкта державного управління у сфері соціального захисту населення; - розглянути управління сферою соціального захисту населення як складову державного управління, що є підсистемою соціального управління; - з’ясувати історичні та національні традиції доброчинства, розглянути розвиток системи органів управління соціальним захистом населення на різних етапах існування країни; - визначити пріоритетні напрями соціального захисту населення в Україні в умовах обмежених ресурсів; - дослідити систему органів державного управління, їх місце та роль у формуванні та реалізації державної політики України у сфері соціального захисту населення; - розробити оптимальну регіональну модель управління соціальним захистом населення, побудовану на принципах децентралізації управління, адресності соціального забезпечення та підготовки професійних кадрів. Об’єктом дослідження є сфера соціального захисту населення як складова соціальної політики держави, структура, що забезпечує функціонування системи соціального захисту населення на державному, регіональному та місцевому рівнях. Предметом дослідження є система державного управління сферою соціального захисту населення України.

Практичне значення отриманих результатів полягає в науковому обґрунтуванні та впровадженні комплексу заходів щодо вдосконалення управління у сфері соціального захисту населення.