Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод 1.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Хмельницький національний університет

Ринок фінансолвих послуг

Методичні вказівки для проведення практичних занять студентів напрямку підготовки «Фінанси і кредит» для

заочної форми навчання

Затверджено на засіданні кафедри

фінансів та банківської справи

Протокол № 2 від 8.09.2011.

Хмельницький, 2011

Ринок фінансових послуг. Методичні вказівки для студентів галузі знань» напрямку підготовки » денної та заочної форми навчання / С. М. Ксьондз. – Хмельницький : ХНУ, 2011. – 79 с.

Укладачі: Ксьондз С.М., к.е.н., ст. викл.;

Відповідальний за випуск: Михайлівська І.М., к.е.н., доц.

Редактор-коректор:

Комп’ютерна верстка:

Макетування та друк здійснення редакційно-видавничим центром Хмельницького національного університету (м. Хмельницький, вул. Інститутська, 7/1).

Вступ

Формування прогресивної економічної системи в Україні передбачає структурну перебудову промислово-аграрного комплексу, проведення адміністративної реформи, реорганізацію невиробничої сфери, створення належної фінансової інфраструктури, що вимагає акумуляції та перерозподілу значних грошових коштів. Саме на фінансових ринках відбувається мобілізація фінансових ресурсів та їх ефективний розподіл. Механізм залучення, розподілу та перерозподілу фінансових активів присвячується вивчення курсу «Ринок фінансових послуг».

Метою дисципліни є формування системи знань з теоретичних та практичних аспектів управління фінансами за допомогою фінансових посередників та аналізу фінансових послуг, які б забезпечили студентам конкурентні переваги на ринку праці.

Основними завданнями курсу є вивчення потреб споживача та можливостей їх задоволення на ринку фінансових послуг різними фінансовими інститутами, основних напрямків державної політики в галузі регулювання фінансових відносин, які виникають на ринку фінансових послуг; набуття вмінь порівняльного аналізу в галузі фінансових послуг та визначення конкурентних переваг і вад окремих видів послуг.

Предметом курсу виступають відносини, що виникають у процесі руху фінансових ресурсів між державою, юридичними і фізичними особами та опосередковуються спеціалізованими фінансовими інститутами.

1 Теоретичні матеріали курсу

Тема 1. Ринок фінансових послуг та його роль в економіці.

Відповідно до міжнародної правової класифікації економічної активності розробленої Світовим банком під послугою розуміють зміну в стані інституціональної одиниці, що відбулася в результаті дій і на основі взаємної угоди з іншою інституціональною одиницею.

Характерною ознакою послуг є наступне:

  • послуги є нематеріальними за своєю природою;

  • послуги не підлягають збереженню;

  • послуги виробляються і споживаються одночасно;

  • послуги є нестандартними і дуже різноманітними.

Відповідно до Закону України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” від 12 липня 2011 р. № 2664-ІІІ, фінансовими послугами вважаються операції з фінансовими активами, що здійснюється в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, і за рахунок залучених від інших осіб активів, з метою отримання прибутку чи збереження реальної вартості фінансових активів.

Відповідно до Закону України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” фінансовими вважають такі послуги:

- випуск платіжних документів, платіжних карток, дорожніх чеків та/або їх обслуговування, кліринг, інші форми забезпечення розрахунків;

- довірче управління фінансовими активами;

- діяльність з обміну валют;

- залучення фінансових активів із зобов’язаннями щодо наступного їх повернення;

- фінансовий лізинг;

- надання коштів в позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту;

- надання гарантій та поручительств;

- переказ грошей;

- послуги у сфері страхування та накопичувального пенсійного забезпечення;

- торгівля цінними паперами;

- факторинг та інші операції.

За економічним змістом фінансові послуги поділяються на такі групи:

- кредитні послуги;

- депозитні послуги;

- торговельні та конверсійні послуги;

- розрахункові послуги;

- комісійні послуги;

- агентські послуги;

- страхові послуги;

- гарантійні послуги;

- довірчі послуги;

- послуги з недержавного пенсійного забезпечення.

Фінансові послуги можна певним чинок класифікувати з огляду на особливості їх надання клієнтам. За спрямованістю на задоволення потреб клієнтів виділяють:

  • прямі послуги (безпосередньо спрямовані на задоволення відповідних інтересів клієнта);

  • супутні послуги (без отримання клієнтом додаткового доходу;

  • непрямі послуги, що дають клієнту додатковий дохід або знижують витрати при отриманні прямих послуг.

Фінансові послуги, які надаються клієнтам, можна класифікувати за рівнем складності:

  • до І рівня складності відносяться послуги, які орієнтовано на задоволення потреб великої кількості клієнтів і не потребують від них спеціальних навичок або професійних знань певного спрямування (відкриття рахунків, переказ грошей, обмін валюти, страхові послуги);

  • до ІІ рівня складності належать послуги, в процесі одержання яких клієнти повинні мати спеціальний рівень підготовки (послуги в системі електронної комерції, отримання послуг з управління майном, довірчого управління фінансовими активами);

  • до ІІІ рівня складності відносяться послуги, орієнтовані на задоволення спеціальних фінансових потреб клієнтів, які мають відповідний рівень професійної підготовки в галузі фінансів, що дає їх змогу бути споживачами цих послуг для задоволення конкретних фінансових потреб, які не є поширеними (послуги в системі інтернет-трейдингу, фінансові послуги з формування портфеля цінних паперів певного рівня доходності та ризиковості);

  • до ІV рівня складності відноситься обмежене коло клієнтів, які розраховують на отримання специфічних фінансових послуг у вузькоспеціалізованих сферах (форекс-трейдинг, послуги в системі біржової торгівлі).

Відповідно до Закону України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” ринок фінансових послуг постає як сфера діяльності учасників ринків фінансових послуг з метою надання та споживання певних фінансових послуг.

Ринок фінансових послуг – це система економічних відносин, що забезпечує акумулювання та перерозподіл вільного капіталу в економіці країни за допомогою надання та споживання фінансових послуг.

Згідно з українським законодавством до ринків фінансових послуг належать професійні послуги на ринках банківських, страхових, інвестиційних послуг, операцій з цінними паперами та інших видах ринків, що забезпечують обіг фінансових активів.

Учасниками ринку фінансових послуг є оференти та споживачі фінансових послуг.

Оферентами фінансових послуг є фінансові установи та суб’єкти господарювання, які відповідно до законодавства здійснюють діяльність з реалізації фінансових послуг.

Споживачами фінансових послуг є юридичні та фізичні особи, державні органи, що звертаються до посередництва фінансових установ з метою реалізації своїх намірів на ринку. Споживачами фінансових послуг можуть бути самі фінансові установи, що одержують фінансові послуги від інших професійних учасників ринку.

Світова практика виробила основні принципи функціонування розвинених високоефективних ринків фінансових послуг. Серед них:

  • соціальна справедливість;

  • надійність захисту інтересів учасників ринку;

  • конкурентність;

  • прозорість та відкритість надання фінансових послуг;

  • правова впорядкованість;

  • ефективність;

  • контрольованість.

Реалізація зазначених принципів буде сприяти формуванню та розвитку в Україні розвиненого, ефективно функціонуючого ринку фінансових послуг.