Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_z_praktiki_2012_part2.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

44

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………............3

1 Загальна характеристика діяльності підприємства ТДВ «Хмельницькзалізобетон»………………………………………………………..5

2 Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності

підприємств............................................................................................................13

3 Аналіз результатів фінансово-господарської діяльності підприємства…... 21

4 Аналіз ефективності використання робочого часу………………………….27

5 Аналіз чисельності персоналу……………………………………………...…31

6 Аналіз продуктивності праці………………………………………………… 36

7 Аналіз ефективності використання фонду оплати праці……………………39

8 Соціальна і кадрова політика…………………………………………………43

Висновки…………………………………………………………………………45

Перелік посилань………………………………………………………………...46

Додатки

ВСТУП

Звіт є результатом практики на базі ТДВ «Хмельницькзалізобетон».

Метою практики є закріплення, поглиблення і систематизація теоретичних знань, одержаних при вивченні загальноекономічних спеціальних дисциплін, набуття навичок самостійної роботи з проведення техніко-економічного аналізу діяльності підприємства, його структурних одиниць, підрозділів, виявлення резервів підвищення ефективності виробництва та визначення шляхів їх застосування, також оволодіння різними формами організації праці, формування у них на базі отриманих у вищому навчальному закладі знань професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи у реальних ринкових і виробничих умовах.

Основними завданнями практики є:

- поглиблення і закріплення теоретичних знань з управління персоналом і економіки праці;

- засвоєння практичних навичок на робочому місці фахівця з управління персоналом і економіки праці в основних відділах і підрозділах виробничо-господарських структур, організацій, установ;

- підбір нормативно-правових, інформаційних, звітних і статистичних матеріалів, їх систематизація та аналіз;

- вивчення основних видів документів і їх застосування у діловодстві;

- прогнозування основних показників і перспектив розвитку бази практики;

- ознайомлення з організаційно-виробничою структурою підприємства, їх функціями і взаємовідносинами між структурними підрозділами;

- вивчення і засвоєння форм складання трудових контрактів і угод, які застосовуються на підприємстві, ознайомлення з обчислювальною та організаційною технікою, яка використовується фірмами;

- підготовка аналітичного звіту на основі програми практики, в якому виділено основні результати діяльності виробничого підприємства.

  1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ ТДВ «Хмельницькзалізобетон»

Назва підприємства – Відкрите акціонерне товариство «Хмельницькзалізобетон».

Організаційно-правова форма господарювання – Товариство з додатковою відповідальностю.

Орган державного управління – Українська державна будівельна корпорація Укрбуд.

Місцезнаходження – м. Хмельницький, вул. Чорновола, 31.

Торгова марка ТДВ «Хмельницькзалізобетон» представлена на рисунку 1.1.

Рисунок 1.1 – Торгова марка ТДВ «Хмельницькзалізобетон»

ТДВ “Хмельницькзалізобетон” засноване відповідно до рішення Української державної будівельної корпорації від 31 березня 1994 року №128 шляхом перетворення державного підприємства “Хмельницького заводу залізобетонних і будівельних конструкцій” (створеного в 1956 році) у відкрите акціонерне товариство відповідно до Указу Президента “Про корпоратизацію підприємств” від 15 червня 1993 року.

За період понад 50 років підприємство пройшло всі етапи становлення та розвитку:                    

- з 1997 року якість продукції підтверджена сертифікатами відповідності на продукцію в системі Укр.-СЕПРО;

- з 2007 року отримано сертифікат на систему управління якістю у відповідно до вимог ДСТУ ISO9001-2001;

-  на підприємстві діє акредитована лабораторія, яка забезпечує високий рівень якості сировини і готової продукції;

- з 2008 року впроваджена екструдерна технологія виготовлення попередньонапружених плит перекриття за фінською технологією фірми ELEMATIC.

Хмельницький державний завод залізобетонних і будівельних конструкцій було засновано згідно із наказом № 14 по Хмельницькому будівельному тресту від 30 січня 1956 року.

Відповідно до рішення Української державної корпорації від 31 березня 1994 року за № 128 державне підприємство «Хмельницький завод залізобетонних і будівельних конструкцій» перетворилося у відкрите акціонерне товариство «Хмельницькзалізобетон» (скорочено ВАТ «Хмельницькзалізобетон») згідно з Указом Президента України «Про корпоратизацію підприємств» від 15 червня 1993 року.

Товариство з додатковою відповідальністю «Хмельницькзалізобетон» (скорочено ТДВ «Хмельницькзалізобетон») створено шляхом перетворення (реорганізації) ВАТ «Хмельницькзалізобетон» згідно з рішенням установчих зборів від 16.09.2010р.

Форма власності підприємства – приватна.

Статутний капітал ТДВ «Хмельницькзалізобетон» складає 190,0 тис. грн, сформований у процесі приватизації підприємства i розподілений на 760000 акцій по 0,25 грн кожна.

Керівником ТДВ «Хмельницькзалізобетон» є генеральний директор – голова правління підприємства, депутат міської Ради, заслужений будівельник України Корбут Анатолій Миколайович.

Підприємство ТДВ «Хмельницькзалізобетон» належать до будівельної галузі промисловості збірних залізобетонних та бетонних (за винятком стінових матеріалів) конструкцій і виробів. Основними напрямками діяльності підприємства є випуск: залізобетонних виробів, бетонних конструкцій (цех №1); вапняного та цементного розчинів (цех №2); столярних виробів (цех №3).

Продукція ТДВ «Хмельницькзалізобетон» використовується для будівництва житлових будинків, промислових підприємств, індивідуальних будинків, шкіл, дитсадків тощо.

Основна продукція підприємства – це збірні залізобетонні та бетонні вироби для цивільного і промислового будівництва (плити, фундаменти, перемички, плити-огорожі балконів, опорні подушки, прогони, підвіконники, східчасті площадки, тротуарна плитка, бруківка), залізобетонні стояки для ліній електромереж, товарний бетон та розчини всіх марок, пінобетонні блоки, металопластикові вікна і дерев’яні двері за євростандартами, сухі будівельні суміші для зовнішніх і внутрішніх робіт, інші вироби з деревини (дошка підлоги, лиштва, плінтус, пороги, поручень) тощо.

Найбільший попит мають низьковольтні та високовольтні стояки ліній електромереж, бруківка, бордюрний камінь та залізобетонні конструкції, що виготовляються від нульового циклу до даху і використовуються як для будівництва індивідуального житла, так і соціально-побутової сфери.

Виробничі потужності підприємства зросли на 70% за рахунок технічного переозброєння виробництва, застосування нових сучасних технологій. За 1986-1996 рр. проведено реконструкцію двох основних цехів, що дало можливість забезпечити будівельні матеріали на спорудження житла, об’єктів промислового та соціального призначення не тільки Хмельницької області, а й інших регіонів України. Проведено технічне переоснащення деревообробного виробництва. Впроваджено енергозберігаючу технологію обробки залізобетонних виробів.

Особливу увагу на ТДВ «Хмельницькзалізобетон» надають деревообробному виробництву. Введення багатопрофільного деревообробного верстата фірми «WEINIG», що спроможний виконувати 90 операцій з обробки деревини, дало можливість випускати продукцію високої якості й сучасного дизайну, яка відповідає всім вимогам замовників. На підприємстві встановлено потужні сушильні камери, осучаснено технічні пристрої та дереворізальний інструмент для виготовлення вікон і дверей з клеєного бруса під склопакет і сучасну фурнітуру, впроваджено лінію по виготовленню шляхових конструкцій.

Автоматизовано та комп’ютеризовано бетонозмішувальний вузол в цеху №2 по виготовленню товарного розчину. Крім того, на заводі виготовляються товарні розчини для монолітного будівництва та розчини для оздоблювальних будівельних робіт, а застосування новітніх суперпластифікаторів набагато підвищує їх міцність.

Слід зазначити, що освоєння технології застосування суперпластифікаторів дало можливість зменшити теплову обробку конструкцій з 14 до 1-3 годин.

ТДВ «Хмельницькзалізобетон» має власну акредитовану лабораторію, яка забезпечує високу якість всіх видів продукції підприємства. З 1997 року висока якість продукції підтверджена сертифікатами відповідності у системі «УкрСЕПРО», а у 2007 році видано сертифікат на систему управління якістю щодо відповідності вимогам ДСТУ ISO 9001-2001.

На сьогоднішній день проводиться поліпшення відповідно до міжнародного стандарту ISO 9004-2000, а також розпочато роботи по розробки та впровадження системи управління охороною праці відповідно до ДСТУ П OHSAS 18001-2006, для створення в майбутньому інтегрованої системи управління.

Розвитку металопластикової продукції та закріпленню позицій на ринку сприяло створення у 2000 році товариства «Мрія забудовника». Обсяг виробництва металопластикових вікон і дверей сягнув 16,5 тисячі квадратних метрів.

У квітні 2008 року, з метою впровадження нових високоефективних технологій, була введена у виробництво автоматизована технологічна лінія виготовлення плит пустотного настилу за екструдерною технологією потужністю 220000 м2 плит (50 тис. м3) із сучасним обладнанням фінської фірми «ELEMATIC» вартістю 16 млн. грн капітальних вкладень.

Із введенням у дію автоматизованої технологічної лінії зникла необхідність утримувати арматурну дільницю, застосовувати металоформи, до того ж заощаджується майже 30 тисяч кіловат електроенергії у місяць.

Крім основної діяльності, підприємство ВАТ «Хмельницькзалізобетон» пропонує такі послуги населенню та організаціям:

− електрозварювальні, токарні та фрезерні роботи;

− ремонт та перемотування електродвигунів;

− виготовлення закладних деталей;

− транспортні послуги щодо доставки бетону та розчину, залізобетону;

− розпилювання та сушіння деревини;

− опорядження деревини високоякісними фарбами та лаками;

− реалізація товарної арматури;

− фарбування та лакування столярних виробів;

− реалізація стикованої арматури за зниженими цінами;

− реалізація сіток кладки, каркасів, ростверок;

− зберігання автотранспорту (автостоянка); послуги лабораторії;

− послуги з оренди майна та з громадського харчування (їдальня) тощо.

В процесі своєї господарської діяльності підприємству доводиться співпрацювати з різноманітними суб’єктами. Так, основними партнерами по бізнесу підприємства є: ВАТ «Домобудівний комбінат», Комунальне підприємство «Хмельницькбудзамовник», КП «Опорядбуд», ТОВ «Будівельний альянс», КП «Промбуд -1», КП «Промбуд -2», КП «Житлобуд», ПП «Оферта», КП «Спецбудмеханізація», ВАТ «Волинь-цемент», КП «Укрстандарт», КП «Цивільжитлобуд», ТОВ «Кривбасцемент», Кам’янець-Подільський цементний завод (ВАТ «Поділляцемент»), Криворізький металургійний завод та ін.

Місцезнаходження підприємства є географічно та економічно вигідним, оскільки знаходиться воно на перетині торгових шляхів, які історично склалися у місті Хмельницькому. До підприємства ведуть асфальтована дорога та залізнична гілка. Підприємство знаходиться неподалік залізничної станції. Загалом виробничі площі підприємства розміщені на трьох ділянках загальною площею 18 га.

Частка ТДВ «Хмельницькзалізобетон» у структурі аналогічних підприємств в Україні складає близько 3 %. Територіальні межі ринку реалізації залізобетонних виробів та бетонних конструкцій – це Хмельницька, Тернопільська, Вінницька, Волинська, Івано-Франківська, Закарпатська, Житомирська, Львівська, Рівненська, Одеська та Київська області.

Маркетингом і збутом займається дочірнє підприємство «Маркет-Збут».

На замовлення ТДВ «Хмельницькзалізобетон», студія «Спектр» розробила два промо-сайти для пошуку потенційних покупців продукції як в Україні (розміщено інформацію про компанію та види діяльності, асортимент продукції тощо), так і за кордоном (представлено коротку інформацію про компанію та продукцію з цінами, що завжди актуальна).

Очевидно, що ТДВ «Хмельницькзалізобетон» прагне до впровадження сучасних й прогресивних технологій, вдосконалення управлінських та виробничих процесів і задоволення потреб споживачів.

В структурі підприємства діють два цехи будівельних матеріалів, які здатні забезпечити матеріалами будь-яке сучасне мале і велике будівництво.

Виробничі потужності ТДВ «Хмельницькзалізобетон»:

цех №1:

  • збірний залізобетон - 88 тис.м3 ;

  • блоки СП - 4,2 тис.м3;

  • борт, поребрик - 1 тис.м3;

  • бруківка - 3,7 тис.м2 ;

  • товарний бетон - 90 тис.м3;

цех №2 :

  • збірний залізобетон - 69 тис.м3;

  • блоки СП - 12 тис.м3;

  • товарний розчин - 55 тис.м2;

  • товарний бетон - 33 тис.м3;

цех №3:

  • столярні вироби - 3 тис.м2;

  • пиломатеріали - 4 тис.м3;

  • струганий погонаж - 600 тис.м/п. 

Інформаційною базою для оцінювання фінансового стану підприємства є дані:

- балансу (форма №1);

- звіту про фінансові результати ( форма №2);

- звіту про рух грошових коштів ( форма № 3);

- звіту про власний капітал ( форма № 3);

- дані статистичної звітності та оперативні дані;

- примітки до звітів.

За даними звітності щодо фінансово-господарської діяльності за 2008 -2010р. було виявлено, що фактично у повному обсязі реалізовано в основному техніко-технологічні заходи щодо завантаження виробничих потужностей, розширення номенклатурного ряду і впровадження нових видів продукції за рахунок внутрішніх і зовнішніх інвестиції. Очевидно, що ТДВ «Хмельницькзалізобетон» розвивається за рахунок кількісного приросту всіх елементів продуктивних сил.

Дослідження ключових тенденцій ретроспективи розвитку ВАТ ХЗЖБК свідчить про залежність: результативності підприємства по виробництву будівельних матеріалів від загальної активності будівельної галузі та тенденцій розвитку економіки України; своєчасної актуалізації кадрової політики підприємства в сучасних умовах господарювання.

Згідно зі статутом, основна мета (місія) ТДВ «Хмельницькзалізобетон» в ринкових умовах полягає в забезпеченні споживача необхідною йому продукцією (послугами) у певні строки, заданої якості та комплектації, з мінімальними витратами для виготовлювача (продуцента).

Концепція розвитку компанії спрямована на формування повноцінних суб’єктів підприємницької діяльності, здатних ефективно функціонувати в умовах переходу до ринкової економіки і виробляти конкурентоспроможну продукцію, що відповідає вимогам товарних ринків. Стратегічний план дій в 2008 – 2010 роках в основному орієнтований на: реорганізацію структури управління підприємства шляхом створення філіалів / дочірніх підприємств з утворенням юридичних осіб; організаційно – технологічні інновації і т.д.

Очевидно, що орієнтація політики підприємства “на споживача” (особливо в умовах невизначеності розвитку зовнішнього господарського середовища), вимагає перетворень у функціях, а потім в організаційній структурі, складі й технології виконання робіт.

2 АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Техніко-економічний аналіз показників – це внутрішньогосподарський аналіз. У процесі такого аналізу досліджується діяльність усіх структурних підрозділів підприємства, служб, цехів, дільниць, бригад і окремих робочих місць. Джерелом інформації для такого аналізу є планово-нормативні дані, матеріали оперативного, бухгалтерського обліку, позаоблікові дані. Техніко-економічний аналіз проводиться щоденно, за декаду, місяць, квартал, рік до складання підсумкової звітності. На підставі результатів аналізу приймаються важливі управлінські рішення.

Продуктивна діяльність підприємств в умовах ринкового середовища визначається параметрами виробництва і продажу суспільно визнаних благ продукції, робіт, послуг з метою отримання прибутку. [1, 1].

Для оцінки досягнутого рівня інтенсифікації виробництва на підприємстві використовують дані таблиці 2.1.

Згідно з даними таблиці 2.1, дохід підприємства в 2009 році зменшився на 71829 тис. грн. порівняно з 2008 роком, при цьому кількість промислово-виробничого персоналу зменшилась на 156 осіб.

Матеріальні витрати підприємства займають значну частину загальних витрат підприємства, що свідчить про значну матеріаломісткість послуг ТДВ «Хмельницькзалізобетон».

Дохід від реалізації продукції у 2010 р. порівняно з 2009 р. збільшився на 12769 тис. грн., і становив 91070 тис. грн. Середньооблікова кількість штатних працівників, зменшилась з 561 осіб. в 2008 р. до 373 осіб. в 2010 р.

Основні засоби становили у 2008 р. – 36295 тис. грн., у 2009 р. – 36478 тис. грн., а в 2010 р. – 36922 тис. грн.

Таблиця 2.1 – Характеристика показників інтенсифікації виробництва на ТДВ «Хмельницькзалізобетон» за 2008 – 2010 рр.

Показник

2008 р.

2009 р.

2010 р.

Відхилення

абсолютне

відносне

2009/ 2008

рр.

2010/

2009

рр.

2009/ 2008 рр.

2010/

2009

рр.

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн

150130

78301

91070

-71829

12769

-47,85

+16,31

Середньооблікова кількість штатних працівників, осіб

561

405

373

-156

-32

-27,8

-7,9

Матеріальні витрати, тис. грн

82533

42212

49570

-40321

7358

-48,85

+17,43

Основні засоби, тис. грн

25258

23265

21565

-1993

-1700

-7,89

-7,31

Оборотні засоби, тис. грн

18914

17699

18896

-1215

1197

-6,42

6,33

Продуктивність праці, тис. грн /особу

267,6

193,3

244,2

-74,3

50,9

-27,8

+26,3

Матеріаловіддача, грн/грн

1,82

1,85

1,84

0,03

-0,01

+1,65

-0,54

Віддача основних засобів, грн/грн

5,94

3,37

4,22

-2,57

0,85

-43,27

+25,22

Оборотність оборотних засобів (кількість обертів)

7,94

4,42

4,82

-3,52

0,4

-44,33

+9,05

Фонд оплати праці штатних працівників, тис. грн

16995,8

10825,0

11624

-6170,8

799

-36,3

+7,4

Матеріальні витрати становили у 2008 р. 82533 тис. грн., у 2009 р. зменшились до 42212 тис. грн., а в 2010 р. - збільшились до 49570 тис. грн. Витрати на оплату праці також зменшились порівняно з 2008 р.

Аналіз ефективності діяльності підприємства був би не повним без аналізу елементів операційних витрат підприємства (таблиця 2.2).

Таким чином, вивчення структури витрат за наведеними елементами, а також змін які відбулись за 2008 – 2010 рр., свідчить про значне коливання структури операційних витрат, перш за все – за рахунок зміни номенклатури і програми випуску продукції в 2008 – 2010 рр.

Таблиця 2.2 – Аналіз елементів операційних витрат ТДВ «Хмельницькзалізобетон» за 2008 – 2010 рр.

Показник

Рік

Темп зростання, %

Питома вага, %

2008

р.

2009 р.

2010 р.

2009/

2008

рр.

2010/

2009

рр.

2008

р.

2009

р.

2010

р.

Матеріальні затрати, тис. грн

82533

42212

49570

51,2

117,4

72,07

67,6

68,2

Витрати на оплату праці, тис. грн

17516

11094

12096

63,33

109

15,4

17,8

16,6

Відрахування на соціальні заходи, тис. грн

6579

4158

4518

63,2

109

5,76

6,66

6,2

Амортизація, тис. грн

2348

2374

2086

101,1

87,8

2,05

3,81

2,8

Інші операційні витрати, тис. грн

5544

2588

4363

53,3

68,6

4,81

4,2

6,0

Разом, тис. грн

114520

62426

72633

45,5

116,4

100

100

100

Витрати на оплату праці у 2008 р. становили 17516 тис. грн., у 2009 р. зменшилися, але у 2010 р. знову зросли до 12096 тис. грн.

Амортизація зменшилася у 2008 р. становили 2348 тис. грн., а починаючи з 2009 р. поступово зменшувалася – 2374 тис.грн. і 2086 тис. грн.. у 2009 р. і 2010 р. відповідно.

Відрахування на соціальні заходи у 2010 р. мають тенденцію до зростання. У 2008 році вони становили 6579 тис.грн., у 2009 р. зменшились на 2421 тис. грн. і становили 4158 тис. грн., а у 2010 р. зросли і становили 4518 тис. грн..

Інші операційні витрати становили 4363 тис. грн., що на 1181 тис. грн., менше ніж в 2008 році.

Зобразимо графічно загальну зміну елементів операційних витрат (рисунок 2.1).

Рисунок 2.1 – Загальна зміна елементів операційних витрат

Найбільшу питому вагу операційних витрат у 2010 р. складають матеріальні затрати – 68,2 %, витрати на оплату праці – 16,6% та відрахування на соціальні заходи – 6,2. Найменшу питому вагу операційних витрат у 2010 р. складають інші операційні витрати – 6 %, а також амортизація – лише 2,8 %.

Для характеристики ефективності діяльності підприємства, використовують також аналіз основних техніко-економічних показників (таблиця 2.3). 

Таблиця 2.3 – Основні техніко-економічні показники діяльності ТДВ «Хмельницькзалізобетон» за 2008 – 2010 рр.

Показник

Одиниці виміру

Роки

Темп приросту, %

2008р.

2009р.

2010р.

(2009

/2008)-

100рр.

(2010

/2009)-100рр.

1

2

3

4

5

6

7

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

тис. грн

150130

78301

91070

-47,8

16,3

Чистий дохід (виручка) від реалізації продуктів, робіт та послуг

тис. грн

125108

65251

75887

-47,8

16,3

Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг)

тис. грн

100951

54996

63465

-45,52

15,3

Витрати на 1 грн реалізованої продукції (робіт, послуг)

грн/грн

0,83

0,70

0,696

-15,3

0,994

Валовий :прибуток

(збиток)

тис.грн

24157

10255

12427

-57,6

21,1

Рентабельність реалізованої продукції (робіт, послуг)

%

23,93

18,65

19,5

-22

4,5

Вартість основних фондів на кінець звітного періоду

тис.грн

26741

24695

23203

-7,65

-6,1

Фондовіддача

грн/грн

4,95

2,81

3,52

-43,23

25,27

Фондомісткість

грн/грн

0,202

0,36

0,28

78,22

-22,22

Виробничі запаси

тис.грн

3429

3081

4056

-10,2

31,6

Незавершене виробництво

тис.грн

861

816

912

-5,2

11,8

Готова продукція

тис.грн

4193

5137

4381

22,50

-14,8

Середньооблікова чисельність штатних працівників

осіб

561

405

373

-27,9

-8,0

Річний ефективний фонд робочого часу

Люд-год.

939671

645706

634016

-31,3

-1,8

Продуктивність праці одного працівника робітника

тис.

грн./особу

267,6

193,3

244,2

-27,8

26,3

Фонд заробітної плати штатних

працівників

тис.грн

16995,8

10825

11624

-36,3

7,3

Для розуміння того, за рахунок чого, власне, відбулися зміни в обсязі реалізованої продукції в звітному періоді необхідно  провести факторний аналіз, що дозволить більш ґрунтовно підготовити плани щодо подальшого зростання ефективності виробничої діяльності.

Розрахунки представлені у вигляді таблиці (таблиця 2.4).

Використаємо один із методів елімірування (дозволяє розрахувати вплив окремих факторів на приріст чи зниження результативних показників), а саме прийом абсолютних різниць. Розрахунки проведемо у формі таблиці 2.4. Інформаційною базою складання таблиці є Форма №2 «Звіт про фінансові результати» (додаток А), Форма №1-ПВ «Звіт з праці», Форма №3-ПВ«Звіт про використання робочого часу» (додаток Г).

Таблиця 2.4 – Розрахунок впливу факторів на обсяги виробництва на ТДВ «Хмельницькзалізобетон» за 2008 – 2010 рр.

Показник

2008р.

2009р.

2010р.

Абсолютне відхилення (2009/2008)

Абсолютне відхилення (2010/2009)

Відносне відхилення

(2009/2008)

Відносне відхилення

(2010/2009)

1.Обсяг реалізованої продукції, тис. грн

150130

78301

91070

-71829

12769

-47,85

16,31

2.Чисельність працівників, чол.

561

405

373

-156

-32

-27,81

-7,9

3.Кількість відпрацьованих днів у році

215

208

225

-7

17

-3,3

8,2

4.Середня тривалість робочого дня, год.

7,7

7,6

7,5

-0,1

-0,1

-1,3

-1,3

5.Середньогодинний виробіток на одного працівника, грн на чол.

161,65

122,3

144,69

-39,35

22,39

-24,3

18,3

Розрахунок впливу факторів на зміну обсягів реалізації продукції:

- за рахунок зміни чисельності працівників, тис. грн

(373-405) × 208 × 7,6× 122,3 = -6 186 618,9

- за рахунок зміни кількості робочих днів

373 × (225 – 208) × 7,6× 122,3 = 5 893 832,7

- за рахунок зміни тривалості робочого дня

373 × 225 × (7,5– 7,6) × 122,3 = - 1 026 402,75

- за рахунок зміни середньогодинного виробітку

373 × 225 × 7,5 × (144,69 – 122,3) =+14 093 105,63

Разом, грн:

+ 12 773 916,7

Вплив на зміну обсягів реалізації продукції відбувся таким чином:

- за рахунок зміни чисельності працівників обсяг реалізації наданих послуг зменшився на 6 186 618,9 грн.;

- за рахунок зміни кількості робочих днів – збільшився на 5 893 832,7 грн;

- за рахунок зміни тривалості робочого дня – зменшився на 1 026 402,75 грн.;

- за рахунок зміни середнього динного виробітку – збільшився на 14 093 105,63 грн.

Ефективність системи управління на підприємстві можна оцінити за даними таблиці 2.5

Таблиця 2.5 – Динаміка основних показників ефективності управління на ТДВ «Хмельницькзалізобетон» за 2008 – 2010 рр.

Показник

Одиниця виміру

Дані по рокам

Темпи зростання (падіння), % до бази

2008

2009

2010

1. Чистий дохід (виручка) від реалізації

тис. грн.

125118

65251

75887

52,15

60,65

2. Чисельність працюючих

осіб

561

405

373

72,2

66,49

3. Операційний прибуток

тис. грн.

13539

3138

2008

23,18

14,83

4. Загальні операційні витрати

тис. грн.

114250

62426

72633

54,64

63,57

5. Адміністративні витрати

тис. грн.

4149

3948

4820

95,16

116,17

6. Фонд зарплати всього

тис. грн.

16996

10825

11624

63,69

68,39

7. Операційний прибуток на 1 грн. витрат на управління

грн./грн.

3,26

0,79

0,42

24,23

12,88

8. Питома вага витрат на управління в загальних операційних витратах

%

3,63

6,32

6,64

174,1

182,92

Згідно із даними таблиці 2.5, на підприємстві відбуваються суттєві зміни в чисельності працюючих, однак для аналізу основних показників ефективності управління на ТДВ «Хмельницькзалізобетон» за 2008 – 2010 рр. недостатньо через відсутність інформації про чисельність управлінських працівників. Спостерігаються зміни адміністративних витрат в сторону їх збільшення.

В 2010 році адміністративні витрати зросли на 16,2 % порівняно з 2008 роком, а питома вага витрат на управління в загальних операційних витратах відповідно склала 3,63 % та 6,64 %.

3 Аналіз результатів фінансово-господарської діяльності підприємства

Першочергове завдання стратегії будь-якої компанії – виявити її сильні і слабкі сторони, реальні можливості, ресурси, вразливі місця по відношенню до зовнішнього оточення.

Існує ряд фінансових показників, що пов'язує основні фактичні характеристики діяльності організацій (значення цих показників) з їх нормативними значеннями:

  • показник прибутковості протягом останніх 2 -5 років;

  • відношення чистого прибутку до витрат на виробництво - більше 25%;

  • коефіцієнт термінової ліквідності перевищує 60%;

  • коефіцієнт абсолютної ліквідності - не менше 30%;

  • рівень власного капіталу складає не менше 60%;

  • відношення позикового капіталу до власного не перевищує 70%;

  • приріст рентабельності активів і продажів і т.д.

Оцінку фінансової стійкості організації доцільно виконувати в три етапи: попередній, підготовчий і основний.

Мета першого (попереднього) етапу - проведення візуальної і простої рахункової перевірки показників бухгалтерських форм звітності за формальними ознаками і по суті - якісними ознаками.

Мета другого (підготовчого) етапу - ознайомлення із пояснювальною запискою до балансу у зв'язку з необхідністю оцінки умов роботи в звітному періоді, визначення тенденцій зміни показників діяльності і якісних змін в майновому і фінансовому становищі.

Мета третього (основного) етапу - проведення аналітичних процедур, тобто розрахунку системи кількісних і якісних показників, які дають комплексну характеристику і оцінку фінансової стійкості організації і можуть бути використані в просторово-часових порівняннях.

Використовуючи інформацію про стан і зміну обсягу та структури активів підприємства (таблиця 3.1) можна зробити основні висновки щодо фінансового стану підприємства.

Таблиця 3.1 – Характеристика зміни обсягу, структури та динаміки активів ТДВ «Хмельницькзалізобетон» за 2008 – 2010 рр.

Види активів

2008р.

2009 р.

2010 р.

Відхилення

тис

грн.

%

тис

грн.

%

тис

грн.

%

тис.

грн

%

2009/

2008

рр.

2010/

2009

рр.

2009/

2008 рр.

2010/

2009 рр.

1. Довгострокові (необоротні активи) з них:

26741

58,49

24695

58,16

22924

54,76

-2046

-1771

-7,65

-7,73

- нематеріальні активи

52

0,11

61

0,14

62

0,14

9

1

17,3

1,6

- незавершене будівництво

861

1,8

816

1,9

912

2,2

-45

96

-5,2

11,7

- основні засоби

25258

55,25

23265

54,79

21565

51,51

-1993

-1700

-7,89

-7,31

2. Оборотні активи

з них:

18914

41,37

17699

41,68

18896

45,13

-1215

1197

-6,42

6,33

-виробничі запаси

3429

7,5

3081

30,8

4056

9,7

-348

975

-10,15

31,65

- дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги

2436

5,33

1402

3,3

2127

5,08

-1034

725

-42,45

51,71

- інша поточна дебіторська заборгованість

269

0,6

723

1,7

649

1,5

454

-80

168,7

-11

- грошові кошти та їх еквіваленти

2575

5,6

1937

4,5

1080

2,6

-638

-857

-24,7

-44,2

3. Витрати майбутніх періодів

65

0,14

68

0,16

47

0,11

3

-21

4,6

-30

Всього активи

45720

100

42462

100

41867

100

-3258

-7,1

-595

-1,4

З даних таблиці можна зробити висновок, що на кінець 2008 року вартість майна в розпорядженні підприємства становила 45720 тис.грн. В загальній вартості майна, що перебуває в розпорядженні підприємства, найбільшу питому вагу у 2008 році займали власний капітал. Як позитивну динаміку можна розглядати збільшення в структурі активів питомої ваги основних засобів з 79,4% у 2008р. до 88,2 % у 2010р. Однак є і негативна тенденція – ріст дебіторської заборгованості в 2010 р. у порівнянні з 2009р. В структурі обігових коштів принципових змін не спостережено – значна частина припадає на виробничі запаси та дебіторську заборгованість.

Таблиця 3.2 – Склад, структура та динаміка дебіторської заборгованості ТДВ «Хмельницькзалізобетон» за 2008 – 2010 рр.

Розрахунки з дебіторами

Роки

Темп зростання

2008р.

2009р.

2010р.

тис. грн

%

тис. грн

%

тис. грн

%

2009/

2008

рр.

2010/ 2009

рр.

1.Дебіторська заборгованість за товари, роботи і послуги: чиста реалізаційна вартість

2426

92,17

1402

61,17

2127

66,66

57,8

151,7

2.Дебіторська заборгованість за розрахунками:

117

4,45

167

7,29

415

13

142,7

248,5

з бюджетом;

-

-

-

-

-

-

-

-

за виданими авансами;

117

4,45

167

7,29

415

13

142,7

248,5

із внутрішніх розрахунків

-

-

-

-

-

-

-

-

3.Інша поточна дебіторська заборгованість

89

3,38

723

31,54

649

20,34

812,3

89,8

Всього

2632

100

2292

100

3191

100

87

139,2

Аналізуючи оборотні активи, особливу увагу треба приділи­ти змінам обсягу, структури та якості дебіторської заборгованості (таблиця 3.2).

Згідно із даними таблиці, видно що підприємство має суттєву дебіторську заборгованість. Проте її структура значно змінилась. Якщо в 2008 році основна частина заборгованості була за товари роботи і послуги, то в 2009 році питома вага цієї частини дебіторської заборгованості зменшилась на 31% і складала 1402 тис. грн. Але у 2010 році цей показник знову зріс і склав 2127 тис. грн.

Використовуючи дані пасиву бухгалтерського балансу, можна дати загальну характеристику джерел покриття активів підприємства (таблиця 3.3).

Частка власного капіталу в структурі джерел фінансування активів ТДВ «Хмельницькзалізобетон» є найвищою і становить майже 73%. Ще одним джерелом фінансування яке використовує підприємство є поточні зобов’язання, проте його частка з кожним роком зменшується і станом на 2010 рік вона складає близько 7 % або 2956 тис. грн..

Таблиця 3.3 – Аналіз джерел фінансування активів ТДВ «Хмельницькзалізобетон» за 2008 – 2010 рр.

Показник

2008 р.

2009 р.

2010 р.

Відхилення

тис. грн

%

тис. грн

%

тис. грн

%

тис.

грн

%

1.Власний капітал

33299

72,8

34568

81,8

36531

87,3

3232

9,71

2.Забезпечення наступних витрат і платежів

792

1,73

551

1,3

798

1,9

6

0,75

3.Довгострокові зобов’язання

7262

15,9

4159

9,84

1582

3,8

-5680

-78,2

4.Поточні зобов’язання

4367

9,6

3184

7,53

2956

7,06

-1411

32,1

5. Доходи майбутніх періодів

-

-

-

-

-

-

-

-

Всього

45720

100

42462

100

41867

100

-3853

-8,4

Таблиця 3.4 – Аналіз показників прибутку на ТДВ «Хмельницькзалізобетон»

за 2008  – 2010 рр.

Показник

2008

р.

2009

р.

2010

р.

Відхилення

тис. грн

%

1

3

4

5

6

1. Чистий дохід (виручка) від реалізації, тис. грн

125108

65251

75892

-48216

-38,54

2. Собівартість реалізованої продукції, тис. Грн

100951

54996

63465

-37486

-37,1

3. Валовий прибуток від реалізації продукції, тис. грн

24157

10255

12427

-11730

-48,5

4. Адміністративні витрати

4149

3948

4820

671

16,2

5. Витрати на збут, тис. Грн

1732

1423

1915

183

10,6

6. Собівартість реалізованої продукції з урахуванням адміністративних витрат і витрат на збут, тис. грн.

106832

60367

70200

-36632

-34,3

7. Прибуток від реалізації, тис. Грн

18276

4884

5692

-12584

-68,8

8. Інші операційні доходи, тис. Грн

807

842

679

-128

-15,8

9. Інші операційні витрати, тис. Грн

5544

2588

4363

-2558

- 46,1

10. Прибуток від операційної діяльності, тис. Грн

13539

3138

2008

-14958

-88,2

11. Прибуток від участі в капіталі,  тис. Грн

-

-

-

-

-

12. Інші фінансові доходи, тис. Грн

355

502

300

-55

-15,5

13. Інші доходи, тис. Грн

46

14

13

-33

-71,7

14. Фінансові витрати, тис. Грн

1410

1034

527

-883

-62,6

15. Інші витрати, тис. Грн

198

20

62

-136

-69

16. Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування

   - прибуток, тис. грн

   - збиток,тис. Грн

12332

-

2600

-

2544

-

-9788

-

-79,4

-

17. Податок на прибуток від звичайної діяльності,  тис. Грн

2216

789

565

-1651

-74,5

18. Фінансові результати від звичайної діяльності після оподаткування

     - прибуток, тис. грн 

     - збиток, тис. Грн

10116

-

1783 -

2544

-

-7572

-

-75

-

19. Чистий:

     - прибуток, тис. грн

     - збиток тис. Грн

10116

-

1783

-

2544

-

-7572

-

-75

-

Чистий дохід у 2010 р. зріс порівняно з 2009 р. та становить 75892 тис. грн., валовий прибуток від реалізації також збільшився та становить 12427 тис. грн., фінансовим результатом підприємства у 2010 році є прибуток у розмірі 2544 ти. грн., що на 761 тис. грн. більше, ніж у 2009 році.

Отриманий доход розподіляється за наступними основними напрямками:

перший - забезпечує організаційно - технічний розвиток виробництва;

другий - забезпечує соціальний розвиток колективу;

третій - створення резервного фонду, необхідного для покриття витрат непередбаченого характеру при відсутності необхідності його використання - величина відрахувань резервується або підлягає перерозподілу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]