Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кн_теор.комун.-Почепцов.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Розділ 8

ІНФОРМАЦІЙНІ ВІЙНИ

Інформація сьогодні стала рушійною силою суспільства. Постіндустріальні країни по-іншому ставляться до інформації, розуміючи, що будь-яка дипломатична, економічна, військова дія обов'язково має інформаційні та психологічні наслідки. Є вербальні і невербальні комунікативні дії. Прикладом вербальної може служити доповідь чи стаття в газеті. Прикладом невербальної дії може стати виступ хору чи переміщення військових з'єднань. Але й вони можуть розглядатися як комунікація, мати відповідні психологічні наслідки.

Перші варіанти масового суспільства, яке ми знаємо сьогодні, склалися в кінці минулого століття в США і Великій Британії. XX ст. характеризується також новою роллю інформації в людській цивілізації, коли без неї унеможливлюється життя суспільства. Ці два складники - масовість і нова роль інформації в структурі цивілізації - сформували можливості для військового застосування інформаційних і комунікаційних технологій. Адже сьогодні виведення з ладу якогось комп'ютера чи інформаційної системи може спричинити зупинення функціонування однієї з конкретних сфер суспільства.

Відкриття таких каналів масової комунікації, як радіо, кіно, телебачення, що теж відбулося у XX ст., теж якісно змінило технології впливу. Ці канали характеризуються тим, що побудовані не лише на інформації, але й на продукуванні розваги, тому їхній вплив на населення нечувано виріс. У ситуації військового протистояння увага до них може штучно збільшуватися, за допомогою, наприклад, такого методу, як передача списків загиблих чи тих, що потрапили в полон. Це відразу збільшує відповідну аудиторію.

с.162

8.1 Термінологія

Застосування терміну психологічна війна датується 1920 р. Він з'явився в праці британського історика Дж. Фуллера, що аналізував першу світову війну. І цей термін взяли на озброєння саме американці. Вони датують власне використання цього терміну 1940 роком. Відповідний англійській варіант - політична війна. Термін психологічні операції вперше в документі застосував капітан (потім контр-адмірал) Е. Захаріасом. Саме цей термін почали з 1957 р. використовувати американські офіційні документи, бо він дозволяє застосування відповідного інструментарію в ситуації відсутності широкомасштабних військових операцій. Тобто цей інструментарій можна застосовувати не лише до ворогів, а й до нейтральних країн чи навіть союзників.

Цікаво, що сьогоднішній термін, який використовує НАТО, а саме інформаційні операції взагалі може використовуватися при відсутності натяку на бойові дії. Це, наприклад, випадок миротворчих операцій. Але, як вважають аналітики, мирна ситуація навіть важча для застосування психологічних операцій, бо маємо досить динамічну зміну оточуючого середовища, в то час як у випадку військових дій воно носить відносно сталий характер.

Психологічні/інформаційні операції в різні періоди отримували різний рівень уваги до себе з боку владних і військових структур. У результаті в'єтнамської війни, наприклад, відбулося зменшення значення цього напрямку, він не був представлений на вищих рівнях військового керівництва.

Освіта в цій ділянці в США почалася зі Школи спеціальних операцій ВВС, де 1967 р. був запроваджений відповідний курс. Але вже 1968 р. у зв'язку з відсутністю додаткового фінансування він був знятий. З 1974 р. в тій самій школі знову почалося навчання офіцерів стратегії і тактиці психологічних операцій, її плануванню і проведенню.

Термін пропаганда найстаріший з усіх цих термінів. Історично це слово з'являється в назві відповідної інституції 1622 р., коли папа Урбан VIII заснував конгрегацію пропаганди як комісію кардиналів, які мали нести відповідальність за іноземні місії церкви. Тобто тут, як і у випадку Психологічної війни, ідеться лише про іноземну аудиторію. У XVIII і XIX ст. термін пропаганда був повністю нейтральним, під ним розумілося Розповсюдження політичних ідей.

С.163

У XX ст. активне використання цього терміну під час першої світової війни та у двох тоталітарних державах СРСР та Німеччині створило з нього далеко не нейтральне поняття.