Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кн_теор.комун.-Почепцов.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

3.2. Контент - аналіз

Контент - аналіз визначають як:

1) статистичну семантику;

2) техніку для об'єктивного й кількісного описання змісту комунікації;

3) техніку вироблення висновків на базі об'єктивного й систематичного встановлення характеристик повідомлення.

С.43

Які характеристики закладаються у визначення, які є вирішальними для аналізу? Об'єктивність - тобто кожен крок має робитися лише на підставі заздалегідь вироблених процедур. Це дає змогу повториш цей шлях, коли хтось інший аналізуватиме той самий матеріал, він має дійти тих самих висновків. А не так, як це відбувається у звичному гуманітарному розв'язанні, коли кожен новий дослідник буде приходити до нового результату. Завдяки цій рисі контент-аналізу, а також наступній. про яку йдеться нижче, контент-аналіз є такою дослідницькою технікою, за результати якої держава згодна платити гроші. Отже, наступна характеристика: встановлення факту має значення лише тоді, коли воно поставлене в залежність від характеристик адресата або адресанта. Саме по собі, наприклад, виявлення частоти вживання того чи того слова поетом не є контент-аналізом.

Контент-аналіз являє собою визначення елементарної одиниці, а потім підрахунків появи цієї одиниці на масиві текстів. При цьому можна враховувати частоту появи одиниці, наявність/відсутність зв'язків. Коли ми маємо невеликий масив текстів, закономірність наявності/ відсутності теж може бути суттєвою.

Де використовується контент-аналіз? Найчастіше дослідницькі теми знаходяться в таких сферах, як вивчення соціальних оцінок, пропаганда, журналістика, вивчення засобів масової комунікації, психологічні, психоаналітичні дослідження. Загалом саме сюди потрапляє шістдесят відсотків праць, що ведуться. Назвемо деякі з конкретних тем. Як різниця культур відбивається в піснях різних народів? Які є мовні відмінності між шизофреником та нормальною людиною? Як довжина речення впливає на сприйняття літературного тексту? Як установити автора анонімного тексту? Які характеристики вирізняють бестселер?

Відповідно встановлені три суттєві ознаки комунікативних процесів, при яких використання методів контент-аналізу є найефективнішим:

1. Коли ми маємо непрямий вихід на промовця. Звичайного промовця ми можемо запитати, що саме він мав на увазі. Але є ситуації, коли це неможливо. Наприклад, це президент супротивної нам держави або давно померлий письменник.

2. Коли мовний чинник є вирішальним для дослідження. Є специфічні завдання, де саме мова досить важлива, або тільки мовний

с.44

текст є доступним для дослідника. Приклади таких завдань: встановлення шизофренії, пошук автора анонімного тексту.

3.Коли обсяги матеріалу с занадто великими. Ми маємо такі обсяги у випадку масової комунікації, літератури, кіно. Модель комунікації, яку ми вже розглядали, у випадку контент - аналізу стає такою, де дослідницькі питання можуть бути пов'язані з кожним із складників (рис. 6)

джерело

Процес кодування

Канал

Повідом-

лення

Процес декоду-

вання

Отримувач

Хто? Чому? Як? Як? З яким До

Що? резуль- кого?

татом?

Рис.6

Схема конвент - аналізу

Дослідницьке завдання при цьому стає зіставленням частоти або між різними масивами тексту, або один масив порівнюється з нормою, тобто це не просто констатація частоти, зіставлення є обов'язковим елементом теж. Можливі приклади завдань: одне джерело в різні часи - наприклад, газета "Правда" з 1975 по 1995 p., одне джерело на різні аудиторії, одна реклама в різних виданнях. Можна порівнювати декілька джерел, щоб побачити різницю в комунікаторах: нормальна людина/самогубець, або порівняння виступів різних кандидатів у депутати, або різних президентів. Ми можемо порівнювати різні джерела, не обов'язково тільки вербальні: кількість дітей як героїв літературних журналів та народжуваність у той час, біографічні дані письменника та його роман. Нас можуть зацікавити результати, поведінка до й після отримання повідомлення: наприклад, екранізація літературного твору на телебаченні й відповідне зростання запитів на цю книгу в бібліотеках. Нас може зацікавити кількість різних слів, які використовує людина на масиві з 100, 200, 500 слів. У шизофреників ця кількість набагато нижча, вони будують розповідь у негативному тоні, зорієнтовані на минуле, багато розповідають про себе. Якщо взяти таку характеристику, як кількість прикметників на 100 дієслів, то у нормальної людини їх більше.

С.45

Що може бути одиницею нашого аналізу? Є такі можливості. Слово або символ - це найменша одиниця. Тема це окреме висловлювання про окремий предмет. При дослідженні літератури або кіно використовують таку одиницю, як характер.

Є чіткі вимоги до можливої одиниці. Вони е такими:

1) вона має бути досить великою, щоб мати можливість виражати значення;

2) вона має бути малою, щоб до неї не потрапило одразу кілька значень;

3) вона має легко ідентифікуватися;

4) кількість одиниць має бути достатньою, щоб з них можна було робити вибірку.

Отримавши одиницю, ми розробляємо, що і як будемо рахувати. Можна враховувати частоту, місце (в газеті це може бути також розмір заголовку, сторінка, на якій розміщене повідомлення), час (для телебачення, радіо, кіно).

Слід додати останнє: без комп'ютерної обробки все це стає неможливим через величезні обсяги текстового матеріалу, тому всі програми будуються так, щоб забезпечити їх реалізацію на комп'ютері.