Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_2008_Мет.ЛР Схемот А4.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
11.5 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Хмельницький національний університет

Методичні вказівки до лабораторних робіт і самостійної роботи з курсу Комп'ютерна схемотехніка

для студентів денної і заочної форми навчання

Хмельницький 2009

Зміст

Вступ

Загальні положення

Лабораторна робота №1. Дослідження логічних елементів.

Лабораторна робота №2. Дослідження та проектування дешифраторів як елементів комбінаційних схем.

Лабораторна робота №3. Проектування та дослідження мультиплексорів і демультиплексорів.

Лабораторна робота №4. Проектування та дослідження суматорів.

Лабораторна робота №5. Проектування та дослідження тригерів як базових елементів схем з пам’яттю

Лабораторна робота №6. Проектування та дослідження роботи регістрів.

Лабораторна робота №7. Проектування та дослідження лічильників.

Лабораторна робота №8. Проектування та дослідження двійково-кодованих лічильників і поділювачів частоти.

Лабораторна робота №9. Дослідження запам’ятовуючих пристроїв.

ВСТУП

Метою лабораторних робіт з дисципліни “Комп'ютерна схемотехніка”, є поглиблення і закріплення студентами теоретичних знань, набуття навичок їх практичного застосування при дослідженні та проектуванні вузлів цифрової схемотехніки.

Основна задача, що переслідується в ході проведення лабораторних робіт, є набуття студентами системи вмінь:

    • використовувати набуті знання при аналізі функціональних електронних схем цифрової обчислювальної техніки;

    • оцінювати сумісність електронної апаратури з іншими пристроями на підставі принципів дії електронних і напівпровідникових приладів, підсилювальних та перетворювальних пристроїв в процесі визначення параметрів технічних засобів автоматизованих систем;

    • проводити аналіз роботи окремих вузлів і блоків ЕОМ;

    • здійснювати заміну дефектних вузлів комп’ютерної техніки в процесі профілактичних та налагоджувальних робіт з метою забезпечення працездатності комп’ютерної техніки;

    • проектувати базові функціональні вузли на основі системи елементів інтегральних мікросхем;

    • брати участь в розробці та модернізації електронної апаратури в складі групи електронників, використовуючи технічну документацію на електронну апаратуру та відповідні технології;

    • користуватись довідниковою літературою.

Самостійна робота студентів передбачає опрацювання матеріалу лекційного курсу і теоретичних відомостей даних методичних вказівок, вивчення типових прикладів побудови проектованих вузлів схемотехніки в процесі підготовки до виконання лабораторних робіт та їх захисту.

Загальні положення

В ході виконання лабораторних робіт кожен студент виконує індивідуальне завдання у відповідності до свого варіанту. Номер варіанта визначається викладачем на першому занятті і є незмінним для всього циклу лабораторних робіт з дисципліни “Комп'ютерна схемотехніка”.

До кожної лабораторної роботи виконавець оформлює звіт, який є офіційним підтвердженням виконання ним лабораторної роботи.

Звіт повинен складатися з ряду обов’язкових розділів:

  • титульна сторінка;

  • мета лабораторної роботи;

  • короткі теоретичні відомості;

  • хід роботи;

  • висновки.

На титульній сторінці (додатки А-Б) вказується загальна інформація, що стосується виконуваної лабораторної роботи:

  • приналежність виконавця до навчального закладу (назва міністерства, навчального закладу і кафедри);

  • номер лабораторної роботи;

  • назва дисципліни, у відповідності до навчального плану якої робота виконується;

  • тема лабораторної роботи;

  • номер групи, прізвище та ініціали виконавця;

  • прізвище та ініціали викладача;

  • місто і рік виконання лабораторної роботи.

Загальне розміщення даних на титульній сторінці наведене в додатку А, приклад оформлення титульної сторінки - в додатку Б.

Наступна після титульної сторінка починається із зазначення мети лабораторної роботи (береться із даних методичних вказівок).

Після мети лабораторної роботи виконавцем в звіті наводяться короткі теоретичні відомості – базові положення, на основі яких планується базуватися для досягнення поставленої мети.

Основний матеріал про порядок виконуваних для досягнення мети лабораторної роботи дій, отримувані при цьому результати та поточні висновки про їх достовірність наводяться в розділі “Хід роботи”.

Оскільки лабораторні роботи передбачають виконання студентами завдань з дослідження і проектування схем типових вузлів електронно-обчислювальної техніки, викладення матеріалу в розділі “Хід роботи” також передбачає два основних підходи.

При виконанні завдань дослідження роботи електронних схем в розділі “Хід роботи” виконавець відображує основні отримувані результати і робить на їх основі поточні висновки, які в подальшому допомагають обґрунтувати загальний висновок про досягнення мети лабораторної роботи.

При проектуванні схем типових вузлів електронно-обчислювальної техніки в розділі “Хід роботи” виконавець надає опис логічних положень, на яких він базується при розробці схем, обґрунтовує наведені положення логічними доведеннями та розрахунками. Для кожного проектованого вузла електронно-обчислювальної техніки розробляється схема електрична функціональна (одна або декілька у відповідності до завдання лабораторної роботи) і схема електрична принципова, графічне зображення яких виконується вручну або із застосуванням засобів електронно-обчислювальної техніки у відповідності до діючих вимог державних стандартів. Спроектовані схеми в подальшому реалізуються і досліджуються на навчальному монтажному стенді.

Підсумковою частиною звіту з лабораторної роботи є розділ “Висновки”. У розділі “Висновки” виконавець відображує основні отримані у відповідності до заданого варіанту результати, завершується зазначений розділ підсумковим висновком про досягнення мети лабораторної роботи. Наприклад, розділ “Висновки” може складатися за наступною схемою розвитку речень: “В ході виконання лабораторної роботи мною розроблено і досліджено схему (опис схем за варіантом)… В результаті проведених досліджень (короткий опис основних отриманих результатів і оцінка їх достовірності)… Таким чином, я набув вмінь (підсумковий висновок про досягнення мети лабораторної роботи)…”.

Звіт оцінюється викладачем на підставі прилюдного захисту, в якому враховується правильність і якість виконання завдань лабораторної роботи, ступінь досягнення поставленої мети, знання виконавцем теоретичних положень за відповідною темою та вміння вільно оперувати ними при вирішенні практичних завдань та оцінці і обґрунтуванні достовірності отримуваних результатів.

Для спрощення визначення найсуттєвіших для захисту звітів положень за відповідною тематикою до кожної лабораторної роботи додається комплекс контрольних питань, розподілених за теоретичною та практичною спрямованістю.