Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія Лекції за темами 5-6.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
491.52 Кб
Скачать

3. Трактування людини в філософії Просвітництва

Характерна еволюція просвітницького світорозуміння виразилася у відношенні до людини. У полеміці з християнським догматом про початкові гріховності людської природи, згідно з яким саме людина є джерело зла в світі, французькі матеріалісти стверджували, що людина по соїй природі добра. Оскільки немає нічого поганого в прагненні людини до самозбереження, вони вважали, що не можна засуджувати і всі ті почуттєві схильності, які суть вираження цього прагнення: любити задоволення і уникати страждання – така природна суть людини, а все природне, по визначенню, добре. Така світоглядна підоснова сенсуалізму просвітників. Не випадково Гельвецій і Кондільяк, в суті, ототожнювали почуття і розум; а Дідро, не погоджуючись з повним їх ототожненням, проте вважав розум “загальним почуттям”. В захист людської природи виступив також Руссо: тільки спотворення і ущемлення цивілізацією природного початку в людині приводить до зла і несправедливості, – таке переконання французького філософа. Руссо захищає тезу, що люди, на відміну від інших тварин, в “природному стані” живуть поодинці.

У XVIII віці, таким чином, знову відроджується та тенденція в розв’язанні проблеми індивідуального і загального, природного і соціального, яка була характерна ще для античних філософів. Вони виходили з того, що людина є істота природна, а тому саме чуттєві схильності розглядаються як основне визначення людської істоти. Звідси сенсуалізм в теорії пізнання і гедонізм в етиці матеріалістів-просвітників XVIII віку.

Особливістю французького матеріалізму була орієнтація на природознавство XVIII віку, передусім на механіку. Саме механічна картина світу лягла в основу уявлень Гольбаха, Гельвеция, Ламетрі про світ, людину і пізнання. Звідси обмежені уявлення про детермінізм в природі, про поняття закономірності, а також про суть людського пізнання, яке зводилося представниками французького матеріалізму до пасивного відображення зовнішнього світу.

У міру того як ідеї просвітників почали здійснюватися насправді, все частіше виникала потреба в їх коректуванні. Сам Дідро в “Племінникові Рамо” розкрив діалектику просвітницької свідомості, поставивши під сумнів улюблену тезу XVIII віку про доброту людської природи самої по собі. Самокритику просвітницької свідомості ми знаходимо також у Руссо, у Канта, який в такій же мірі є носієм ідей Просвітництва, як і їх критиком.

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І КАТЕГОРІЇ

1. МЕХАНІЦИЗМ

D. Mechanizismus

Е. Mechanicism

F. Mecanicisme

Es. Mecanicismo

Односторонній метод пізнання, заснований на визнанні механічної форми руху матерії, єдино об’єктивної. Механіцизм переносить поняття механіки в галузь фізики, хімії, біології. Виступає основою механістичного, метафізичного матеріалізму.

2. СЕНСУАЛІЗМ

D. Sensualismus

Е. Sensualism

F. Sensualisme(m)

Es. Sensualismo

Напрям в теорії пізнання, згідно з яким чуттєвість є головною формою достовірного пізнання. Прагне вивести весь зміст пізнання з діяльності органів почуттів. Близький до емпіризму.

3. РАЦІОНАЛІЗМ

D. Rationalismus

Е. Rationalism

F. Rationalisme(m)

Es. Racionalosmo

Філософський напрям, що визнає розум основою пізнання і поведінки людей. Наукове знання досяжне засобами розуму – джерела і критерію істини. Раціоналізм заперечує сенсуалізм.

4. ДЕТЕРМІНІЗМ

D. Determinismus

Е. Determinism

F. Determenisme(m)

Es. Determinismo

Вчення про загальну причинну, матеріальну обумовленість природних, суспільних і психічних явищ.