Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
58.65 Кб
Скачать

Тема 5. Проектування програмного забезпечення при структурному підході

 

Cутність структурного підходу полягає в декомпозиції програми або програмної системи за функціональним принципом. Усі пропоновані методи декомпозиції використовують інтерфейси найпростішого типу: примітивні інтерфейси і традиційні меню, і розраховані на аналіз та проектування як структур даних, так і програм, що їх оброблюють.

Причому в більшості випадків первинним вважають проектування обробних компонентів, проектування самих структур даних виконують паралельно. Існує і альтернативний підхід, при якому первинним вважають проектування даних, а обробні програми отримують, аналізуючи отримані структури даних.

У будь-якому випадку проектування програмного забезпечення починають з визначення його структури.

 

5.1. Розробка структурної та функціональної схем

 

Процес проектування складного програмного забезпечення починають з уточнення його структури, тобто визначення структурних компонент та зв'язків між ними. Результат уточнення структури може бути представлений у вигляді структурної та / або функціональної схем і опису (специфікацій) компонентів.

Структурна схема розроблюваного програмного забезпечення. Структурною називають схему, яка відображає склад і взаємодію з управління частин розроблюваного програмного забезпечення.

Структурні схеми пакетів програм не інформативні, оскільки організація програм в пакети не передбачає передачі управління між ними. Тому структурні схеми розробляють для кожної програми пакету, а список програм пакету визначають, аналізуючи функції, зазначені в технічному завданні.

Найпростіший вид програмного забезпечення - програма, яка в якості структурних компонентів може включати тільки підпрограми та бібліотеки ресурсів. Розробку структурної схеми програми зазвичай виконують методом покрокової деталізації.

Структурними компонентами програмної системи або програмного комплексу можуть бути програми, підсистеми, бази даних, бібліотеки ресурсів і т. п.

Структурна схема програмного комплексу демонструє передачу управління від програми диспетчера до відповідноїпрограми (рис. 5.1):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 5.1 – Приклад структурної схеми програмного комплексу

 

Структурна схема програмної системияк правило, показує наявність підсистем або інших структурних компонентів. На відміну від програмного комплексу окремі частини (підсистеми) програмної системи інтенсівно обмінюються даними між собою і, можливо, з основною програмою. Структурна ж схема програмної системи цього зазвичай не показує (рис. 5.2):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 5.2 – Приклад структурної схеми програмної системи

 

Більш повне уявлення про проектоване програмне забезпечення з точки зору взаємодії його компонентів між собою та з зовнішнім середовищем дає функціональна схема.

Функціональна схемаФункціональна схема або схема даних (ГОСТ 19.701-90) - схема взаємодії компонентів програмного забезпечення з описом інформаційних потоків, складу даних у потоках і вказівкою використовуваних файлів і пристроїв. Для зображення функціональних схем використовують спеціальні позначення, що встановлені стандартом. Основні позначення схем даних за ГОСТ 19.701-90 наведено в табл. 5.1.

Функціональні схеми, більш інформативні, ніж структурні. На рис. 5.3-5.4 для порівняння наведені функціональні схеми програмних комплексів і систем.

 Всі компоненти структурних та функціональних схем повинні бути описані. При структурному підході особливо ретельно необхідно опрацьовувати специфікації міжпрограмних інтерфейсів, тому що від якості їх опису залежить кількість найдорожчих помилок. До найдорожчих відносять помилки, які виявляються при комплексному тестуванні, оскільки для їх усунення можуть знадобитися серйозні зміни вже налагоджених текстів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 5.3 – Приклад функціональної схеми програмного комплексу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 5.4 – Приклад функціональної схеми програмної системи

 

Таблиця 5.1

Назва блоку

Позначення

Призначення блоку

Збережені дані

Для позначення таблиць та інших структур даних, які повинні бути збережені без уточнення типу пристрою

Оперативнозапам'ятовуючий пристрій

Для позначення таблиць та інших структур даних, які зберігаються в оперативній пам’яті

Запам'ятовуючий пристрій з послідовною вибіркою

Для позначення таблиць та інших структур даних, які зберігаються на пристроях з послідовною вибіркою(магнітній стрічці і т.п.)

Запам'ятовуючий пристрій з прямим доступом

Для позначення таблиць та інших структур даних, які зберігаються на пристроях з прямим доступом (дисках)

Документ

Для позначення таблиць та інших структур даних,виведених на друкуючий пристрій

Ручне введення

Для позначення ручного введення даних з клавіатури

Карта

Для позначення даних на магнітних або перфорованих картах

Дисплей

Для позначення таблиць та інших структур даних,виведених на дисплей комп’ютера

 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]