Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
64.89 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ ,МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра хімічної технології

Звіт з ознайомчої практики

на кафедрі хімічної технології

виконала:

студентка гр. ХТ-11-1

Анічкіна Л.

Прийняли:

Керівники практики від ВНЗ

Ганзюк А.Я. , Трифонова Г.В.

Хмельницький 2012

Зміст

1.Загальні правила роботи і техніка безпеки в хімічній лабораторії----------------------------3

2.Хімічний лабораторний посуд ---------------------------------------------------------------------------6

3. Миття і сушіння хімічного посуду----------------------------------------------------------------------10

4.Висновок

Загальні правила роботи і техніка безпеки в хімічній лабораторії

1. Під час роботи слід точно дотримуватись порядку і послідовності операцій, вказаних в даних вказівках.

2. Склянки з реактивами загального користування повинні знаходитись на визначеному місці; забороняється їх переносити на робочі столи.

3. Працювати в лабораторії слід обережно, без зайвої квапливості, не проливати і не просипати реактиви. Надлишки реактивів забороняється зсипати назад у склянку з чистими реактивами.

4. Досліди з токсичними речовинами, або які неприємно пахнуть, слід проводити тільки у витяжній шафі.

5. Усі досліди необхідно виконувати в такій кількості та концентрацією реактивів, в тому хімічному посуді та приладах, як це вказано у відповідних методичних вказівках. Забороняється виконувати додаткові досліди без дозволу викладача.

6. Забороняється зливати в раковину залишки кислот, лугів, вогненебезпеч-них та рідин з сильним запахом; їх треба зливати в спеціальні склянки.

7. Категорично забороняється пробувати на смак або запах хімічні речовини, або пити воду з хімічного посуду. Зі всіма речовинами в лабораторії слід поводитись як з більш-менш шкідливими.

8. Під час нагрівання рідин та твердих речовин в пробірках не спрямовувати їх отвором на себе, або в сторону студентів, що знаходяться рядом; забороняється нахилятись над склянками, або заглядати в пробірку зверху, щоб уникнути нещасного випадку в разі можливого викиду нагрітої речовини.

9. Прилади, які необхідно нагрівати, або з яких будуть виділяться гази не слід залишати закритими.

10. При всіх роботах, коли можливе розбризкування їдких речовин (переливання кислот, лугів, або подрібнення чи розтирання в ступках, сплавлення та ін.) необхідно одягати захисні окуляри.

11. Для попередження бурхливого закипання та викиду рідини, яка нагрівається до кипіння, необхідно користуватись "кипілками" (шматочками подрібненого фарфору). "Кипілки" забороняється додавати в нагріту до кипіння рідину, їх слід вносити тільки в холодну рідину.

12. Роботи зі скляними трубками, капілярами та посудом необхідно виконувати обережно, застерігатися поранень. Вставляти скляні трубки в отвори скляного посуду слід без надмірних зусиль.

13. Під час розведення концентрованих кислот, особливо сульфатної, слід лити її у воду, а не навпаки.

14. Усі досліди з легкозаймистими, леткими, вогненебезпечними речовинами слід проводити подалі від відкритого полум? я і по можливості у витяжній шафі.

15. У разі виникнення непорозумінь стосовно виконання дослідів лабораторної роботи необхідно припинити роботу та звернутися до викладача.

16. На робочому місці категорично забороняється вживати їжу, пити воду, курити. Після закінчення роботи необхідно як слід вимити руки.

17. У разі нещасного випадку слід негайно звернутися до викладача!

18. По закінченню роботи необхідно привести в порядок своє робоче місце.

Робота з небезпечними, токсичними, легкозаймистими і вогненебезпечними речовинами

При роботі з вогненебезпечними, легкозаймистими речовинами (етиловим ефіром, спиртом, бензином, ацетоном, H2S, оцтовоетиловим або петролейним ефірами та ін.) забороняється нагрівати їх на відкритому полум'ї, поблизу запаленого пальника або у відкритому посуді. Нагрівати та відганяти їх слід тільки на електроплитках з закритими нагрівальними елементами, водяній або повітряній бані.

При роботі з металічним натрієм слід завжди пам'ятати, що взаємодія металічного натрію з водою, водомісткими речовинами може призвести до вибуху і спричинити пожежу. Натрій не можна брати руками, беруть його лише пінцетом, скальпелем або ножем. Усі роботи з натрієм слід проводити у захисних окулярах, гумовихрукавицях і на відстані від джерел води. Кусочки натрію забороняється залишати на лабораторному столі, викидати в раковину або в ящики для сміття.

Всі роботи з бромом необхідно проводити у витяжній шафі, обовов'язково у гумових рукавицях і захисних окулярах. Наливати бром слід дуже обережно, горловину склянки спрямовуючи від себе. Слід пам'ятати, що бром дуже отруйна речовина, яка може визвати опік дихальних шляхів, уразити слизові оболонки, при попаданні на шкіру спричинити тяжкі опіки. У разі опіків бромом слід уражене місце промити етиловим спиртом або великою кількістю води.

Гасіння місцевої пожежі та палаючого одягу

В разі виникнення пожежі необхідно негайно вимкнути всі газові пальники та електроприлади, по можливості забрати всі вогненебезпечні та вибухо-небезпечні речовини, вимкнути вентиляційні установки витяжної шафи, після чого місце пожежі з асипати піском, накрити вовняною (азбестовою) ковдрою або гасити вогнище пожежі вогнегасником.

Забороняється заливати водою місце горіння металічного натрію (калію) або речовин, які не змішуються з водою (бензин, ефіри, бензол, та ін.) оскільки це може призвести до розтікання полум? я і відповідно розширення зони пожежі. Розчинні у воді речовини (ацетон, спирти та ін.) можна гасити водою. У разі загоряння одягу, необхідно негайно накрити одяг вовняною ковдрою і щільно притиснути, щоб перекрити доступ повітря до одежі, яка горить, або залити одежу водою. Ні в якому разі не слід бігати в палаючому одязі, так як це спричинить тільки роздування полум'я.

Допомога при опіках

В разі термічного опіку (полум'ям пальника або нагрітими предметами) уражене місце необхідно протерти ватою, намоченою етиловим спиртом, розчином перманганату калію або рідиною від опіків (із аптечки). В разі сильного опіку треба накласти стерильну пов'язку або накрити обпечене місце чистою тканиною і обов'язково звернутись до лікаря.

Слід пам'ятати, що концентровані кислоти, луги, бром та ін. можуть завдати дуже тяжкі хімічні опіки.

При опіках шкіри кислотою уражене місце слід негайно промити великою кількістю води, потім 3-5%-ним розчином питної соди (гідрокарбонатом натрію) і знову ретельно промити водою. При потраплянні кислот або кислотної пари в очі, або до ротової порожнини, треба багаторазово промивати їх струменем води, потім розчином питної соди та знову водою. При сильних опіках необхідності обов'язково звернутися до лікаря.

При опіках шкіри їдкими лугами слід добре промити уражене місце водою (до зникнення відчуття слизькості), а потім 3-5-%-ним розчином оцтової (або борної) кислоти. При розтиранні твердих лугів слід обов? язково одягати захисні окуляри, бо лужні опіки очей дуже небезпечні. В разі опіку очей лугом треба їх промивати під струменем води не менш 15 хвилин та негайно звернутися до лікаря.В разі опіку бромом уражене місце необхідно промити великою кількістю води, або спирту, а потім 5-10%-ним розчином гідросульфіту натрію.

«ХІМІЧНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ПОСУД»

Хімічний лабораторний посуд виготовляють з різних природних та штучних матеріалів: скла, фарфору, корунду, шамоту, кварцу, металу, пластмас та ін. Найбільш поширений в лабораторіях посуд загального призначення, який виготовляють із скла. Завдяки термічній стійкості скло є придатним матеріалом для виготовлення хімічного посуду. В тих випадках, коли його хімічної або термічної стійкості недостатньо, застосовують посуд з інших матеріалів.

СКЛЯНИЙ ПОСУД

Під термічною стійкістю розуміють здатність скла витримувати (без руйнування) різкі коливання температури. За термостійкістю скло поділяють на групи, виходячи з коефіцієнтів їх термічного розширення (КТР) в інтервалі температур 20—300 °С.

Перша група КТР — (60—90) • 10-7К-1 — скло ХС1 марки № 23, тюрінгенське (НДР). Скло легкоплавке, схильне до розсклування. Друга група КТР—(50—65) •10-7К-1 — скло молібденове, ДГ-2 (Дружна гірка-2), «сіал» (ЧССР), «йенатерм» (НДР). Скло легко піддається склодувній обробці, не розскловується. Третя група КТР — (38—49) 10-7К-1 —висококрем'янисте, малолугове, боросилікатне, «пірекс», термічно стійке, «сімакс» (ЧССР), «разотерм» (ГІДР). Це скло має високу термостійкість. Четверта група КТР—(5—7)• 10-7К-1 - скло високотермостійке, наприклад кварцове.

Під хімічною стійкістю розуміють здатність скла протистояти руйнівній дії води, кислот, лугів та інших хімічних реагентів. Розроблено ГОСТ 21400—75, згідно з яким скло поділяється на такі класи:

ХС1 - хімічно стійке 1-го класу;

ХС2—хімічно стійке 2-го класу;

ХСЗ—хімічно стійке 3-го класу;

ТХС1 —термічно і хімічно стійке 1-го класу;

ТХС2—термічне і хімічно стійке 2-го класу;

ТС — термічно стійке.

Кожний клас скла поділяють на марки.

До посуду загального призначення відносять пробірки, стакани, колби, реторти, лійки, кристалізатори, холодильки, трійники, крани; спеціального призначення—апарати Кіппа, Сокслета, К'єльдаля; склянки Вульфа, Дрекселя, Тищенка; дефлегматори, пікнометри; ареометри; колби з круглим дном; спеціальні холодильники; прилади для визначення температур кипіння, плавлення, молекулярної маси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]