Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат біохімія.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
50.51 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ ,МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра хімічної технології

Реферат

З предмету біохімія

На тему:

«Ендокринні залози та їх гормони»

Виконала:

Студентка гр. ХТ-11-1

Анічкіна Л.С.

Перевірила:

доцент, кандидат технічних наук

Ганзюк А.Я.

Хмельницький 2012

Зміст

1)Ендокринні залози та їх гормони -----------------------------------------------------------------------------3

а) Основні етапи утворення і перетворення гормону------------------------------------------4

б) Структура в рецепторній молекулі----------------------------------------------------------------7

2)Сучасне вчення про регуляторні пептиди---------------------------------------------------------------10

3)Синтез регуляторних пептидів--------------------------------------------------------------------------------12

4) Види нейромодуляції-------------------------------------------------------------------------------------------13

5)Функції регуляторних пептидів-------------------------------------------------------------------------------14

6)Участь регуляторних пептидів у розвитку патології----------------------------------------------------16

7)Застосування регуляторних пептидів у медицині-------------------------------------------------------17

Джерело посилання

Ендокринні залози та їх гормони

Ендокринні залози (від грец. endon - всередині, crio - виділяю) або залози внутрішньої секреції, є спеціалізовані органи або групи клітин, основна функція яких полягає у виробленні та виділенні під внутрішнє середовище організму специфічних біологічно активних речовин. Залози внутрішньої секреції не мають вивідних проток. Їх клітини обплетені рясною мережею кровоносних і лімфатичних судин, їх продукти життєдіяльності виділяються безпосередньо в кров, лімфу, тканинну рідину. Ця особливість принципово відрізняє ендокринні залози від екзокринних, які виділяють свої секрети через вивідні протоки.

Продукти, що виробляються залозами внутрішньої секреції, отримали назву гормонів (грец. hormao - збуджую, активують). Термін «внутрішня секреція» був запропонований в 1885 році французьким фізіологом К. Бернаром, а термін «гормон» - англійськими фізіологами У. Бейлісом та Є. Старлінг в 1902 році.

Для гормонів характерні такі особливості:

1)Синтез і виділення їх здійснюється спеціалізованими клітинами. Гормони утворюються в залозистих ендокринних клітинах, після чого вони надходять у внутрішнє середовище, в основному в кров і лімфу. Проміжні продукти синтезу або метаболізму гормонів нерідко мають біологічну активність, але, як правило, не секретуються.

2)Висока біологічна активність. Гормони надають фізіологічну дію в дуже малих концентраціях. Так, концентрація жіночого статевого гормону (естрадіолу) в крові коливається від 0,2 до 0,6 мкг (Ю - 6 г ) в 100 мл плазми. Склад гормону росту в крові вимірюється ще меншими величинами - наніграммами (КГ 9 г). Гіпофіз реагує на пікограмми(Ю - 12 г ) Гіпоталамічні гормони, ангіотензин-П-продукт ендокринних клітин нирок - викликає відчуття спраги в фемтограммах (Ю - 15 г ). Крім гормонів, ніякі ІНШІ хімічні продукти життєдіяльності не ефективні в таких малих дозах.

3)Специфічність. Кожен гормон характеризується певними, притаманними тільки йому хімічною структурою, місцем синтезу і функцією. У зв'язку з цим дефіцит якого-небудь гормону не може бути заповнений іншими гормонами або біологічно активними речовинами.

4) Дистанційність дії. Гормони, як правило, переносяться кров'ю далеко від місця утворення, впливаючи на віддалені органи і тканини. Цим вони відрізняються від медіаторів і цитокінів, що діють на одну клітину або групу клітин на місці їх утворення.

Хімічна структура гормонів та їх перетворення в організмі .

За хімічною будовою гормони можна розділити на 4 основні групи:

1) білки і пептиди;

2) похідні амінокислот;

3) стероїди;

4) простагландини.

Прикладами білкових гормонів можуть служити інсулін, соматотропін (гормон росту), тропні гормони передньої долі гіпофіза. Деякі з них (фоллітропін, тиреотропін, лютропін) відносяться до складних білків, інші (інсулін, кальцитонін та ін) - до простих білків. Пептидний структуру мають глюкагон, вазопресин, окситоцин, гіпоталамічні гормони. До похідних амінокислот відносяться гормони щитовидної залози - трийодтиронін, тироксин, а також адреналін і норадреналін. Стероїдні гормони мають у своїй основі ядро ​​циклічного вуглеводню циклопентанпергидрофенантрена. До цієї групи відносяться гормони кори надниркових і статевих залоз.