Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПЗ_лекції.docx
Скачиваний:
148
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
136.33 Кб
Скачать

Лекція 10. Файли та їх властивості.

1.Поняття файлової системи.

Довготривалі пристрої збереження інформації повинні відповідати вимогам:

  1. пристрої повинні дозволяти зберігати дуже великі обєми даних;

  2. декілька процесів повинні мати можливість отримання одночасного доступу до інформації.

Вирішення цих проблем полягає у зберіганні інформації на дисках та інших сховищах модуля, які називають файлами. Процеси по мірі необхідності можуть читати їх і створювати нові файли. Інформація, яка зберігається в файлах, повинна мати стійкість (персистентність), тобто на неї не повинно впливати створення або припинення роботи якого-небудь процесу. Файл повинен зникати тільки тоді, коли його власник дає команду знищити файл.

2.Іменування файлів.

При створенні файлу процес дає файлу імя. Коли процес завершує роботу, то файл продовжує своє існування і за його іменем до нього можуть отримати доступ інші процеси.

Точні правила іменування файлів змінюються від системи до системи, але всі сучасні операційні системи підтримують використання в якості імен файлів 8-символьні текстові рядки. Багато файлових систем підтримують імена файлів довжиною до 255 символів. В деяких файлових системах (UNIX) розділяються великі і малі символи, в інших (MS-DOS) - ні.

В багатьох операційних системах імя файла може складатись з двох частин, розділених крапкою. Частину імені після крапки називають розширенням файлу і це означає його тип MS-DOS 1-8.1-3. В UNIX розмір розширення файлу залежить від користувача.

В деяких системах розширення файлів є тільки домовленостями (UNIX) і операційна система не вимагає від користувача їх строго притримуватися. У Windows розширенню надається певне значення.

3.Структура файлу.

Файли можуть бути структуровані декількома різними способами:

  1. не структурована послідовність байт. В цьому випадку операційна система не цікавиться змістом файлу, а все, що вона бачить – це байти (UNIX і Windows);

  2. дерево записів, не обовязково однієї і тієї ж довжини. Кожен запис в фіксованій позиції містить поле ключа. Дерево відсортоване за ключовим полем, що забезпечує швидкий пошук (великі мейнфрейми).

4.Типи файлів.

Багато операційних систем підтримують різні типи файлів. Наприклад, в системах UNIX і Windows проводиться різниця між регулярними (звичайними) файлами і каталогами. В системі UNIX також розрізняються символьні і блочні спеціальні файли. До регулярних файлів відносяться всі файли, що містять інформацію користувача. Каталоги – це системні файли, які забезпечують підтримку структури файлової системи. Символьні спеціальні файли мають відношення до введення-виведення і використовуються для моделювання послідовних пристроїв введення-виведення (термінали, принтери, мережі). Блочні спеціальні файли використовуються для моделювання дисків.

Інші файли називаються двійковими, тобто вони не є ASCII-файлами. В них є деяка внутрішня структура, яка відома програмі, що їх використовує.

На рис. 9.1(а) показано виконуваний двійковий файл однієї з версій системи UNIX.

Хоча технічно файл представляє собою всього лише послідовність байтів, операційна система стане виконувати файл тільки у випадку, якщо він має відповідний формат.

Файл складається з пяти розділів: заголовку, тексту, даних, релокаційних бітів і таблиці символів. Заголовок розпочинається з “магічного числа”, ідентифікуючого файл як виконуваний. Далі в заголовку розміщуються розміри різних частин файлу, адреса початку виконання файлу і деякі біти прапорів. За заголовком знаходиться текст програми і дані. Вони завантажуються в оперативну память і налагоджуються на роботу за адресою завантаження при допомозі бітів релокації. Таблиця символів використовується для відлагодження.