Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПЗ_лекції.docx
Скачиваний:
148
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
136.33 Кб
Скачать

2.Реалізація файлів.

Найбільш важливим моментом в реалізації зберігання файлів є облік відповідності блоків диску файлам. Для визначення того, який блок якому файлу належить, в різних ОС застосовуються різні методи.

  • Неперервні файли.

Найпоширенішою схемою виділення файлам певних блоків на диску є система, в якій файли представляють собою неперервні набори сусідніх блоків диску. Тоді на диску, який складається з блоків по 1 Кбайту, файл розміром 50 Кбайт займе 50 послідовних блоків.

Недолік полягає в тому, що з певним часом диск стає фрагментованим. Потім потрібна спеціальна операція по ущільненню використовуваного простору диску, або шукати спосіб по використанню вільного простору диску.

Сьогодні неперервні файли широко використовуються на компакт-дисках.

На відміну від систем з неперервними файлами, такий метод дозволяє використовувати кожен блок диску. При цьому немає втрати дискового простору на фрагментацію.

  • Звязний список за допомогою таблиці в памяті.

Обидва недоліки попередньої схеми організації файлів можуть бути усунені, якщо вказівники на наступні блоки зберігати не прямо в блоках, а в окремій таблиці, яка завантажується в память. На рис. 10.3 показано зовнішній вигляд такої таблиці для файлу А з рис. 10.2. Файл А використовує блоки диску 4, 7, 2, 10 і 12. За допомогою таблиці з рис. 10.3 можна почати з блоку 4 і слідувати по ланцюжку до кінця файла.

Рис. 10.3. Таблиця розміщення файлів.

Ця схема дозволяє використовувати для даних весь блок. Основний недолік цього методу в тому, що вся таблиця повинна постійно знаходитись в памяті. Для 20-гігабайтного диску з блоками розміром 1 Кбайт потрібна таблиця з 20 млн. записів, по одній для кожного з 20 млн. блоків диску. Для прискореного пошуку розмір записів повинен бути збільшений з 3 до 4 байт.

3.Реалізація каталогів.

Перш ніж прочитати файл, його потрібно відкрити. При відкритті файлу ОС використовує імя шляху, щоб знайти запис в каталозі. Запис в каталозі містить інформацію, необхідну для знаходження блоків диску. В залежності від системи це може бути дискова адреса всього файлу (для неперервних файлів), номер першого блоку файлу (обидві схеми звязних списків) або номер і-вузла. В усіх випадках основна функція каталогової системи полягає у перетворенні ASCII-імені в інформацію, необхідну для знаходження таблиць.

Лекція 12 Планування в системах з одним процесором.

1.Поняття про планування.

ОС повинна розподіляти компютерні ресурси між множиною процесів з потенційно конкуруючими вимогами. При використанні процесора розподілюваний ресурс представляє собою час виконання (або використання процесора), а сам розподіл називається плануванням. Планування повинно бути розроблено таким чином, щоб задовольняти вимогам: справедливості, забезпечення відсутності “голодання” будь-якого з процесів, ефективне використання процесорного часу і невеликі додаткові витрати. Крім того, системне планування може бути потрібним врахування різних рівнів пріоритету або вимог процесів реального часу.