Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
15.36 Кб
Скачать

В.Б.РУДНИЦЬКИЙ, І.І.КАНТЕМИР

ПРАКТИЧНІ ЗАНЯТТЯ

З КУРСУ ВИЩОЇ МАТЕМАТИКИ

ЧАСТИНА 1

Рекомендовано Міністерством освіти України

як навчальний посібник для студентів

вищих навчальних закладів

Хмельницький 1999

УДК 51

Р 83

Рудницький В.Б., Кантемир І.І. Практичні заняття з курсу вищої математики. Частина 1.: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. – Хмельницький.: ТУП. 1999. – 437 с.

Р е ц е н з е н т и :

Кислий Олександр Олександрович, професор, зав. кафедрою вищої математики Національної Академії прикордонних військ України ім. Б. Хмельницького,

Любін Олександр Григорович, професор кафедри вищої математики та комп’ютерних застосувань Технологічного університету Поділля

Дана книга є посібником до розв’язування задач з вищої математики. В досить короткій, але доступній формі, з необхідним обгрунтуванням, основні положення курсу вищої математики супроводжуються великою кількістю задач з розв’язками, в тому числі механічного змісту, що, на думку авторів, повинно сприяти підвищенню інтересу студентів до занять з вищої математики та застосуванню математичних методів при вивченні інших дисциплін. У посібнику систематично в прикладах і задачах викладено курс вищої математики, що вивчається студентами всіх спеціальностей на першому курсі (частина 1). Кожний розділ (практичне заняття) містить задачі для перевірки засвоєного матеріалу та завдання для індивідуальної роботи. Посібник призначений для студентів інженерно-технічних спеціальностей коледжів і вузів. Буде корисний всім, хто використовує математичні методи для розв’язування практичних задач у своїй професійній роботі, а також студентам заочної форми навчання та самоосвіти.

Ó Технологічний університет Поділля

Ó Рудницький В.Б.

Ó Кантемир І.І.

ПЕРЕДМОВА

Запропонований навчальний посібник є результатом багаторічного досвіду викладання авторами курсу вищої математики для студентів механічних спеціальностей. Мета книги – навчити студентів самостійно розв’язувати різні задачі з курсу вищої математики, а також показати широкому колу читачів доступність основних понять, теорем та формул вищої математики. Книга побудована так, що на початку кожного розділу (теми практичного заняття) викладено основні теоретичні відомості. Дальше приведені задачі для аудиторної (АР) та самостійної роботи (СР), індивідуальні домашні завдання (ІДЗ) - 30 варіантів і приклад розв’язання типового варіанта. До аудиторних завдань даються відповіді. Посібник містить багато прикладів і задач, пов’язаних з практичним застосуванням вищої математики в різних галузях інженерної механіки, що дасть можливість студентам механічних спеціальностей краще засвоїти курс, здобути практичні навики в розв’язанні різних технічних задач. Автори сподіваються, що даний навчальний посібник полегшить роботу студентів та викладачів. Посібник буде корисним також широкому колу осіб, які вивчають курс вищої математики заочно чи самостійно.

Курс вищої математики в рамках програми для студентів, що здобувають вищу освіту за напрямом інженерна механіка, розрахований на чотири семестри. Частина 1 даного посібника пов’язана з матеріалом, що вивчається на першому курсі студентами всіх спеціальностей. Запропонований посібник, на думку авторів, сприятиме широкому використанню можливостей математичних методів при вивченні студентами інших дисциплін.

В даному посібнику використано багато завдань із різних збірників задач та вправ [8], [12], [13], [14].

У підготовці видання брали участь викладачі кафедри О.Я.Кучерук і Л.О.Лисова, які на протязі багатьох років ведуть практичні заняття з курсу вищої математики. Ними були ретельно відібрані приклади і задачі, що використовувались протягом останніх років на практичних заняттях, за що автори їм вдячні. Автори також дякують всім викладачам кафедри вищої математики та комп’ютерних застосувань Технологічного університету Поділля, які взяли участь в обговоренні рукопису. Автори сподіваються одержати від фахівців та студентів зауваження та рекомендації, спрямовані на покращення посібника при його другому виданні.

Автори

2

Соседние файлы в папке МАТЕМАТИКА (ІДЗ)