Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

диплом / надійність

.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
78.85 Кб
Скачать

8 Оцінка надійності програмних засобів

Умовою успіху дослідження або розробки в області техніки, є системний підхід до розв'язуваної проблеми. Надійність програмного забезпечення визначається якістю налагодження програм, тобто відсутністю в програмі помилок. Доцільно виділити дві сторони надійності програмного забезпечення об'єкта: програмну надійність об'єкту - властивість об'єкту виконувати задані функції, обумовлені якістю програмного забезпечення; надійність програмного забезпечення – властивість програмного забезпечення виконувати потрібні вимоги. Програмна надійність виробу проявляється в спільній роботі апаратури і програми. Вона характеризує здатність виробу виконувати задані функції за умови, що програма буде перебувати в тому або іншому стані.

Для визначення надійності програмного забезпечення використаємо модель Джелінського-Моранди. Ця модель базується на таких припущеннях:

  1. час до наступної відмови розподілений експоненціально;

  2. інтенсивність відмов програми пропорційна кількості помилок, що залишились в програмі.

Ймовірність безвідмовної роботи програм, як функція часу дорівнює

, (8.1)

де - міра інтенсивності відмов;

(8.2)

де - коефіцієнт пропорційності; N - початкове число помилок. В рівнянні (8.1) відлік часу починається від моменту останньої (i-1)-ї відмови.

Надійність програмного забезпечення, як показано на рисунок 8.1, характеризується не єдиною кривою P(t), а їх сімейством; при виявленні помилок та їх виправленні функція P(t) змінюється (покращується). Це пов’язано з тим, що функція ризику z(t) (умовна ймовірність того, що помилка проявиться в інтервалі

2

Соседние файлы в папке диплом