Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Бондаренко Будько

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
50.18 Кб
Скачать

Тема заняття. Економічна теорія: предмет, метод, функції. Людина у світі економіки. Історичний погляд на економічний розвиток країни.

Мета заняття: узагальнити й систематизувати знання студентів із вивченої теми; закріпити практичні вміння і навики студентів із розв’язання ситуаційних завдань; провести диференціальний тематичний контроль навчальних досягнення; формувати економічний спосіб мислення і розвивати творчу  активність з метою підвищення рівня навчальних компетенцій учнів.

Хід заняття

1. Організаційний момент

2. Оголошення теми і мети заняття

Сьогодні в ході уроку ми узагальнемо знання з теми «Економічна теорія: предмет, метод, функції. Людина у світі економіки. Історичний погляд на економічний розвиток країни», будемо розвязувати ситуативні завдання таким чином формуючи ваш економічний спосіб мислення.

3. Актуалізація опорних знань (фронтальне опитування)

Що таке економічна теорія?

Економічна теорія – наука, що вивчає поведінку людей як господарюючих суб’єктів на всіх рівнях економічної системи в процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ і послуг з метою задоволення людських потреб при обмежених природних ресурсах.

Що є предметом економічної теорії?

В якості предмета дослідження економічної науки виступають:

а) об’єкт дослідження – економічні явища;

б) суб’єкт дослідження – людина, фірма, держава, їх економічна поведінка;

в) сфера дослідження – середовище, в якому здійснюється господарська діяльність людини, фірми, держави.

Назвіть функції економічної теорії.

Виділяють п’ять основних функцій, які виконує економічна наука в житті людського суспільства.

1. Науково-пізнавальна функція. Людина, яка вивчає економічну науку, пізнає один з найважливіших аспектів життя людського суспільства – процеси виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ і послуг, без яких існування людського суспільства було б неможливим.

2. Критична функція. В реальному житті ми маємо справу з найрізноманітнішими формами господарювання, одні з яких більш, а інші менш ефективні. Відповідно, в науці щодо одного і того ж питання існують різні погляди, неоднакові підходи та рішення. В цих умовах економічна наука повинна дати об’єктивні критичні чи позитивні оцінки як формам економічного життя, так і теоретичним концепціям.

3. Практична (прагматична) функція. Практичність економічної науки відображається в тому, що кожен керівник держави, фірми, інший господарюючий суб’єкт у своїх конкретних справах свідомо чи не усвідомлюючи того керується її принципами та законами.

4. Прогностична функція. Глибокий рівень пізнання всіх сторін економічного життя дає окремій особі, фірмі та суспільству в цілому можливість передбачити події, тобто можливість наукового прогнозу майбутніх економічних явищ як на мікро- так і на макрорівнях.

5. Методологічна функція.  Економічна теорія є не лише вченням, але й методом, своєрідним інтелектуальним інструментом, технікою мислення.

4. Виконання практичних завдань

Завдання №1

Порівняйте визначення предмета економічної науки (економіко), наведені в сучасних популярних зарубіжних підручниках, та проаналізуйте, які аспекти життєдіяльності суспільства беруться до уваги у цих визначеннях. Опрацювавши рекомендовану літературу, визначте, які аспекти економіки як досліджуваного об'єкта наводяться у визначеннях економістів.

"Економічна теорія – це наука про те, які з рідкісних продуктивних ресурсів люди та суспільство з плином часу, за допомогою грошей чи без їх участі, обирають для виробництва різних товарів та розподілу їх з метою споживання тепер чи в майбутньому між різними людьми та групами суспільства".

"Економіко – це наука про те, як суспільство вирішує, що виробляти, як та для кого. Визначення наголошує на ролі суспільства і таким чином встановлює місце економікс серед суспільних наук... Центральна економічна проблема суспільства полягає в тому, як розв'язати суперечність між безмежними людськими потребами у товарах та послугах і обмеженістю ресурсів (землі, праці та машин), необхідних для виробництва цих товарів та послуг. Відповідаючи на питання: "Що?" "Як?" та "Для кого?", економікс пояснює, як обмежені ресурси розподіляються між конкуруючими споживачами".

"Економікс досліджує проблеми ефективного використання обмежених виробничих ресурсів чи управління ними з метою досягнення максимального задоволення матеріальних потреб людини".

"Економіка може бути визначена як суспільна наука, що вивчає вибори, які люди здійснюють, використовуючи рідкісні ресурси для задоволення своїх бажань та потреб".

Завдання №2

Спростуйте або підтвердіть твердження:

  • Чим більше грошей в обігу, тим багатша держава.

  • На попит впливає тільки ціна товару.

Завдання №3

Споживач влітку витрачає 24 гривні щотижня на суницю і черешню. Гранична корисність для нього визначається рівняннями: суниці – 6х+20, черешні – 8+у, де х і у – кількість кілограмів ягід. Ціни суниці і черешні дорівнюють відповідно – 4 гривні за кілограм і 2 гривні за кілограм. Яку кількість ягід і в якій комбінації купить раціональний споживач?

5. Контроль знань

Запитання 1-7 містять 4 варіанти відповідей, лише одна з яких є правильною. Запитання 8-12 мають два варіанти відповіді – так чи ні.

1. Яке з визначень точніше передає сутність предмета економічної теорії?

а) наука про суспільство на різних стадіях його розвитку;

б) наука про відносини у суспільстві з приводу раціонального використання обмежених ресурсів;

в) наука про управління підприємствами для досягнення максимального прибутку;

г) наука про вибір ефективної державної політики для вирішення актуальних соціальних проблем.

2. Правильно визначені економічні закони встановлюють:

а) лише досить приблизний хід економічних подій;

б) найімоправильніший хід економічних подій;

в) єдино можливий хід економічних подій;

г) не характеризують можливого розвитку економічних подій.

3. Кого найчастіше називають "батьком" економічної науки?

а) Арістотеля; 

б) А.Сміта; 

в) Д.Рікардо; 

г) Ф.Кене; 

д) А.Маршалла

4. Представниками класичної політекономії є :

а) А.Сміт, Д.Рікардо, Дж.Мілль;

б) А.Монкретьєн, Т.Ман, А.Сміт;

в) А.Сміт, К.Маркс, Дж.Кейнс;

г) Дж.Кейнс, П.Самуельсон.

5. Методологія економічної теорії є вченням про:

а) динаміку розвитку економіки;

б) наукові методи й принципи пізнання суспільства;

в) принципи й методи економічного пізнання;

г) немає правильної відповіді.

6. Перші документи, що відображають економічний порядок на Русі, були представлені в: 

а) «Домострої Сильвестра»; 

б) «Російській правді»; 

в) «Літописи Нестора»; 

г) «Рукописи Ст О. Ключевського».

7. Якими найактуальнішими для сьогодення сторонами суспільного життя слід доповнити визначення предмета економічної теорії?

а) ця наука повинна вивчати політичну систему суспільства;

б) предметом її вивчення має бути культура;

в) предметом економічної теорії має стати також вивчення національної свідомості, духу народу, його психології і моралі, але тією мірою, якою вони впливають на процес економіки.

8. Економічні категорії — це суб'єктивні уявлення про реальні економічні явища і процеси.

9. Абстрактні, логічні, теоретичні поняття, які в узагальненому вигляді виражають родові ознаки економічних явищ і процесів, називають економічними категоріями.

10. Термін "економія" (оіkопотіа) був запроваджений у науковий обіг французьким вченим Антуаном Монкретьєном.

11. Чи вважав Аристотель, що товари стають однаковими між собою, завдяки грошам?

12. Чи є заслугою Ф. Кенє поділ капіталу на основний та зворотній?

6. Підсумок заняття

Що цікавого дізналися на занятті?

Як оцінюєте свою роботу? (Відбувається оцінювання рівня знань студентів, виставлення балів)