Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

шпора1

.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
22.32 Кб
Скачать

1.Поняття нестандартної дитини.

Нестандартна дитина – не нормативність псих.розвитку, яка виявляється на рівнях організму індивіда та особистості. Для рівня організму псих.розвиток можна охарактеризувати через функції психіки: пізнавальна, регулятивна, інструментальна.

2. Проблема взаємостосунків дитини і соціальних інститутів.

3. Особистісні риси сучасних дітей.

  • Неможливо залишити вдома сучасну дитину;

  • Неможливо залишити дитину одну на вулиці або розмовляти з ін.людьми;

  • У колі однолітків чи дорослих буде впевнено і наполегливо відстоювати власну думку;

  • Дуже негативно реагують на слова: «йди, вибачайся».

4. Що потребують сучасні діти?

Сучасні діти потребують самостійності як умови розвитку і свободи вибору, уваги з боку дорослих.

5. Основні потреби здорової людини по Маслоу.

1.фізіологічні потреби (їжа,сон).

2.потреби в безпеці (фізичній, психологічній).

3.соціальні потреби (потреби в контактах)

4. потреби у визнанні, певному соц. статусі,у почутті особистої гідності та самоповаги.

5. потреби в самореалізації і розвитку.

6. Визначення психічного здоровя по Маслоу.

Здорова людина, за Маслоу, це щаслива людина, що живе в гармонії з собою, не відчуває внутрішнього розладу, захищається, але першою не нападає ні на кого. Це схематичне уявлення про психічне здоров’я, але воно має в собі раціональне зерно.

  1. 7.Сучасне уявлення про психічно здорову людину.

Психол.здоров’я як стан душевного благополуччя, яке характеризується відсутністю хворобливих псих.явищ і яке забезпечує адекватну умовам навколишньої дійсності регуляцію поведінки і діяльності.

  1. 8.Критерії психічного здоров'я.

Провідними критеріями псих.здоровя є відповідність суб’єктивних образів відображувальними об’єктам дійсності та х-ру реакції-зовн. подразникам, значенню життєвих подій;адекватний віку рівень зрілості особистісної сфери; адаптивність у мікросоціальних стосунках; здатність до саморегуляції поведінки, розумного планування життєвих цілей.

9.Поняття норми. Види норм.

Норма-деяке ідеальне утворення, умовне позначення об’єктивної реальності або деякий середньостатистичний показник, що характеризує дійсність, але здебільшого в ній не існує.

Види норм:

Педагогічна-являє собою прийняті стандарти заг. освіти, відповідно до яких кожна дитина повинна одержати початкову,неповну і неповну середню освіту.

Соціальна-правила, зразок діяльності або міра допустимої поведінки людей чи соц. груп, що склалися в даному сусп. Усі соц.норми поділ. на універсальні та індивідуальні (приватні). Для регулювання соц.норм кожне сусп. Вводить певні соц. обмеження.

  • 10.визначення поняття патології.

  • Патологія- 1) дослідження або наука про відхилення від норми та хвороби; 2) відхилення від нормального стану або процесу розвитку..

15. Критичні періоди раннього онтогенезу.

 (1-1,5 міс.)- співвідноситься з початком недиференційованого сприйняття свого Я. У ньому особливе значення мають перші дні життя дитини, які характеризуються феноменом імпринтингу

вік 6-8 міс.- визначається початком диференціації почуття Я, індивідуалізації Я, а також початком формування первинної прихильності, виборчій «усмішки» та елементарних соціальних переваг.

вік 15-17 міс.- визначається появою первинної мотивації поведінки, обумовленим переважно вітальних потреб організму, а потім і вторинної мотивації, характеризується орієнтуванням на оцінку поведінки оточуючими і поступової ідентифікацією позитивного поведінкового досвіду зі схваленням його близькими дитині людьми. 

  • вік 2,5-3,5 років- Він визначається як період формування самосвідомості, повного відокремлення Я та індивідуальності. На цьому етапі дитина вже має не тільки позитивний, а й негативний досвід взаємовідносин з навколишнім світом, з переживанням почуття загрози, тривоги, провини.

11.Визначення поняття «здоров'я» і «хвороби».

здоров'я — це не тільки відсутність хвороб або фізичних дефектів, а стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя.

 Хвороба-патологічний процес, який проявляється порушеннями  анатомічної будови, обміну речовин чи / та функціонуванням організму  у людини

12.Психологічні механізми, що забезпечують здоровя

Стросостійкість, адаптованість, здатність контролювати ситуацію, оптимізм, зосередженість, урівноваженість, впевненість в собі, терпимість, самоповага, самоконтроль, володіння негативними ситуаціями.

13. Поняття онтогенезу. Поняття критичних періодів.

Онтогенез-цілісний процес, що знаходить своє вираження в різних і в пов’язаних між собою формах (морфологічній, фізіологічній, соціальній); це становлення людини як організму, як свідомої сусп.істоти, як особистості.

Критичний період- період,особливо сприятливий для розвитку тієї чи іншої функції;«важкі», перехідні періоди в житті людини, що

характеризуються дисгармонійно і наявністю, поряд з позитивними, негативних проявів.

14. Основні фактори, що впливають на психічний розвиток.Фактори, які впливають на психічне здоров'я,поділяються на сприятливі, що провокують і підтримують.

 Сприятливі фактори. Ці фактори посилюють сприйнятливість людини до психічного захворювання і підвищують вірогідність його розвитку при впливі провокуючих факторів. Сприятливі фактори можуть бути генетично зумовленими, біологічними, психологічними і соціальними.

Провокуючі чинники. Ці чинники викликають розвиток захворювання. Провокуючі чинники можуть бути фізичними, психологічними або соціальними. Підтримуючі чинники. Від них залежить тривалість захворювання після його початку.