Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_mod_1_btf_1.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
268.29 Кб
Скачать

43

Зміст

Вступ …………………………………………………………………………...

4

Загальні рекомендації до виконання лабораторних робіт…………………..

5

Техніка безпеки у біохімічній лабораторії…………………………………...

6

Розділ 1. Теоретичний огляд…………………………………………………..

8

Тема 1. Молекулярно – кінетичні властивості розведених розчинів……..

8

1.1. Дифузія…………………………………………………………………….

8

1.2. Проникність клітин. Осмотичні властивості клітин……………………

9

1.3. Буферні розчини. Буферна ємкість біологічних рідин………………….

11

1.4. Механізм дії деяких індикаторів…………………………………………

14

Тема 2. Колоїдна хімія. Отримання колоїдно – дисперсних систем……….

15

2.1. Дисперсійні методи……………………………………………………….

16

2.2. Конденсаційні методи…………………………………………………….

16

2.3. Емульсії……………………………………………………………………

19

Тема 3. Сорбція………………………………………………………………...

20

Розділ 2. Лабораторні роботи…………………………………………………

24

Лабораторна робота 1. Тема: Дифузія………………………………………..

24

Лабораторна робота 2. Тема: Осмос і осмотичний тиск…………………….

26

Лабораторна робота 3. Тема: Властивості буферних розчинів……………..

28

Лабораторна робота 4. Загальна характеристика колоїдів та їх властивості

32

Лабораторна робота 5. Сорбція……………………………………………….

38

Питання колоквіуму з фізичної та колоїдної хімії…………………………..

40

Список літератури……………………………………………………………..

42

ВСТУП

Біохімія з основами фізколоїдної хімії є фундаментальною загально-біологічною дисципліною при підготовці фахівців за спеціальністю 6.13200 «Технологія виробництва й переробки продукції тваринництва».

Методичні вказівки підготовлені з урахуванням структурно-логічного зв’язку дисципліни з неорганічною, органічною, аналітичною хімією, фізіологією, годівлею, генетикою, розведенням, гігієною тварин та ін.

У першому розділі подано стислий теоретичний вступ, у другому – наведено опис дослідів та пояснення щодо їх виконання. Акцентується увага на правилах техніки безпеки під час проведення окремих робіт. Результати проведених дослідів студент записує в робочий зошит за схемою: принцип методу,мета досліджень, короткий опис головних етапів проведення досліду, хімізм реакцій, спостереження, висновки.

Наприкінці кожної лабораторної роботи наведено запитання, на які студент має відповісти під час опитування викладачем перед проведенням лабораторного заняття.

Мета дисципліни – формування у майбутніх фахівців – зооінженерів сучасних знань для розуміння суті процесів, що відбуваються в організмі тварин. Крім того, ці знання вкрай необхідні для вивчення суміжних та прикладних дисциплін.

У більш вузькому плані метою лабораторно-практичного курсу ми вважаємо необхідним ознайомити студентів із сучасними методиками в біохімічній практиці, створити передумови для свідомого вміння регулювати хімічні процеси в організмі, впливати на продуктивність сільськогосподарських тварин і якість продукції, контролювати їх клінічний стан.

Контроль знань та умінь студентів проводиться шляхом тестів, поточного контролю, здачі модулів.

Згідно базового навчального плану за фахом 6.130.201 курс «Біохімія з основами фізичної та колоїдної хімії» викладається на другому курсі в обсязі 162 год., у тому числі аудиторних 108 годин. Форма контролю - екзамен.

Загальні рекомендації до виконання лабораторних робіт

Для успішної роботи в хімічній лабораторії необхідно чітко дотримуватись наступних правил та рекомендацій:

  1. Точно виконувати всі розпорядження викладача та методичних вказівок.

  2. Робоче місце тримати в зразковій чистоті.

  3. Обережно користуватися приладами, хімічним посудом та обладнанням

  4. Виконувати тільки ті досліди, які є у програмі лабораторного заняття.

  5. Чітко дотримуватись правил техніки безпеки.

До кожного лабораторного заняття студент повинен вивчити теоретичний матеріал з теми заняття, користуючись рекомендованою літературою та конспектом лекцій; уяснити мету лабораторної роботи, техніку виконання дослідів; скласти план роботи.

На початку заняття викладач перевіряє теоретичну та методичну підготовку студента. Якщо підготовка незадовільна – студент не допускається до виконання лабораторних робіт.

У протоколі досліду слід описати спостереження, навести усі рівняння хімічних процесів, дати схеми приладів, зробити висновки.

Студент одержує допуск до екзамену після успішного виконання повної програми лабораторно-практичних занять.

Техніка безпеки у біохімічній лабораторії

  1. Перед проведенням лабораторної роботи студент зобов’язаний детально вивчити відповідну тему за підручником, конспектами лекцій і методичним посібником, знати властивості реактивів і продуктів реакції, ретельно, якщо необхідно – за допомогою викладачів, продумати хід досліджень, з’ясувати можливу небезпеку під час їх проведення і вжити відповідних заходів щодо її запобігання.

  2. Працювати самому в лабораторії студенту забороняється. Він може починати роботу тільки в присутності викладача чи лаборанта.

  3. У лабораторії забороняється їсти, пити, й палити. Треба працювати в чистих халатах. Після виконання роботи слід обов’язково помити руки.

  4. У лабораторії слід дотримувати порядку розміщення обладнання, апаратури та реактивів. Забороняється вносити реактиви з приміщення, переносити їх з витяжної шафи або титрувального столика, де, як правило, розміщують сильнодіючі речовини.

  5. Під час роботи в лабораторії слід дотримувати тиші, чистоти й порядку розміщення обладнання і реактивів на робочому місці.

  6. Усі досліди з отруйними речовинами або сполуками, які мають неприємний запах, слід проводити у витяжній шафі.

  7. Будьте обережними під час кип’ятіння розчинів! Під час нагрівання пробірок з такими рідинами їх отвори слід спрямовувати від себе та від людей, що знаходяться поруч. Під час перемішування рідин пробірку не слід закривати пальцем.

  8. Під час роботи з концентрованими мінеральними кислотами їх слід вливати у воду малими порціями.

  9. Під час роботи з концентрованими розчинами кислот і лугів користуватися захисними окулярами та гумовими рукавичками.

  10. Категорично забороняється всмоктувати в піпетки розчини кислот, лугів і отруйних речовин. Для цього необхідно користуватися гумовими грушами. Не слід виливати надлишок реактивів із пробірок, колб, хімічних стаканів та інших посудин знову в той самий посуд з реактивами, оскільки останні можна забруднити й зіпсувати.

  11. Не пробуйте реактиви на смак і не втягуйте піпеткою в рот невідому сполуку, оскільки вона може бути отруйною. Гази, що виділяються, потрібно вивчати здалеку, злегка спрямовуючи потік повітря від приладу до себе. Не вдихайте глибоко виділені гази або пару.

  12. Реактиви необхідно зберігати в закритому посуді на якому є етикетка, де зазначена назва, формула і концентрація речовини.

  13. Забороняється виливати в раковини умивальників залишки розчинів, що містять сильні кислоти. Їх слід зливати в спеціальні місткості, які щільно закриваються і не б’ються. Вони знаходяться у витяжній шафі або поряд з раковиною умивальника.

  14. Під час роботи з речовинами, що подразнюють органи дихання або мають сильний запах, слід, як правило, користуватися витяжною шафою. Сипкі реактиви треба набирати спеціальними ложечками або шпателем.

  15. Під час роботи в лабораторії категорично забороняється залишати без нагляду працюючі установки, а також електричні нагрівальні прилади.

  16. Не викидайте в раковини умивальників використані фільтри, папір, вату, розбиті пробірки та уламки скла.

  17. У разі виникнення пожежі необхідно: негайно відключити газову магістраль, вимкнути рубильники електромережі, прибрати в безпечне місце горючі речовини, вогнегасником загасити полум’я або засипати піском чи накрити азбестовим покривалом.

  18. Виходячи з лабораторії, обов’язково слід вимкнути газ, електронагрівальні прилади, закрити водопровідний кран і витяжну шафу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]