Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації_з курсу фізика - копия.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.23 Mб
Скачать

0

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

ДВНЗ «ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

КАФЕДРА ФІЗИКИ ТА

ПРИКЛАДНОЇ МЕХАНІКИ

Методичні рекомендації

з курсу "Фізика"

для самостійної роботи студентів

будівельно-гідромеліоративного

факультету

ХЕРСОН - 2011

УДК: 001.891.5:53

Методичні рекомендації затверджено на засіданні кафедри фізики та прикладної механіки (протокол №1 від 30.08.2011р.) та рекомендовані до друку методичною комісією будівельно-гідромеліоративного факультету (протокол №1 від 01.09.2011р).

Рецензент: д.ф.-м.н., професор Херсонського державного університету Одінцов В.В.

Кияновський О.М., Заводянний В.В., Корінь О.В., Щербина Н.П. Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів з дисципліни «Фізика» - ВВВ ВЦ «Колос», ХДАУ, 2011, 140с.

 Кияновський О.М.

 Заводянний В.В.

 Корінь О.В.

 Щербина Н.П.

ЗМІСТ

Вступ

4

Критерії оцінювання знань студентів

5

Модуль 1. Механіка

10

Модуль 2. Молекулярна фізика та термодинаміка

57

Модуль 3. Електростатика. Постійний струм

70

Модуль 4. Коливання та хвилі. Оптика

108

Модуль 5. Будова атома. Атомне ядро. Радіоактивність

132

ВСТУП

Вивчення курсу фізики сприяє освоєнню студентами фізичної картини світу, формуванню наукового світогляду, закладає фундамент для вивчення спеціальних дисциплін.

Введення кредитно-модульної системи потребує зміни організації навчального процесу при вивченні курсу фізики.

Зміст навчальної дисципліни розбито на модулі (розділ або підрозділ дисципліни), що містить окремі теми аудиторної та самостійної роботи студентів - мікромодулі.

Поточний контроль знань студентів у процесі перевірки його підготовленості до кожного практичного або лабораторного заняття дозволить, зокрема, підвищити систематичність засвоєння студентами навчального матеріалу, посилити зворотний зв'язок на всіх етапах навчання, підвищити об'єктивність отриманих оцінок.

Рівень засвоєння кожного модуля оцінюється з використанням рейтингової системи.

Загальна оцінка за модуль враховує (за наведеними у посібнику критеріям оцінювання) поточні та модульні оцінки за знання теоретичного матеріалу, рішення задач і виконання лабораторного практикуму.

Рішення задач сприяє успішному вивченню курсу фізики, допомагає усвідомити фізичний зміст явищ, показує приклади практичного застосування теоретичних знань.

Для придбання навичок вирішення завдань після отримання теоретичних знань слід розібрати наведені в посібнику приклади розв'язання типових задач, а потім вже приступати до виконання індивідуального завдання.

Лабораторні заняття сприяють більш глибокому освоєнню теоретичних знань, отриманню навичок робіт з приладами, знайомлять з методиками проведення експериментів.

Даний посібник призначений для допомоги студентам, в першу чергу, в проведенні самостійної роботи при вивченні курсу фізики.

У посібнику наведено календарно-тематичний план проведення занять, критерії оцінювання знань студентів, питання для самоконтролю, засвоєння знань, поточного і модульного контролю.

Задачник включає завдання для аудиторного та індивідуального рішення, приклади докладного вирішення типових завдань.