Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для_ирины.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
199.17 Кб
Скачать

Розділ 2 організаційно-економічна характеристика сільськогосподарського кооперативу «радянська земля» білозерського району херсонської області

2.1. Природно-організаційна характеристика

Сільськогосподарський кооператив „Радянська Земля” розташований у Білозерському районі Херсонської області на відстані 25 км від районного центру смт Білозерка і на відстані 32 км від обласного центра м. Херсона по автомобільній трасі Херсон-Миколаїв. Таке розміщення дає можливість самостійно знаходити ринки збуту продукції, вибирати постачальників та покупців.

Центральна садиба господарства знаходиться в с. Радянське. В селі є середня школа, дитячий садок, медична амбулаторія, відділення зв`язку.

Сільськогосподарський кооператив (СК) „Радянська Земля” був створений в 2000 році на базі реформованого колективного сільськогосподарського підприємства „Радянська Земля”.

Територія господарства входить в склад одного з семи в Херсонській області - Білозерського природно-сільськогосподарського району. У агрономічному відношенні господарство знаходиться у посушливій зоні південного степу. Клімат континентальний, жаркий, посушливий. Для нього характерна невелика кількість опадів, часті посухи і сильні вітри суховії. Зима переважно м`яка, сніговий покрив неглибокий і нестійкий, у 50% років він зовсім відсутній. Літо сухе, жарке з великою кількістю сонячних днів. Часті бездощові періоди. Середня температура в липні – червні досягає +27 с, іноді максимальна температура досягає +38-40 с. Середньорічна температура +9,0-10,5 с. Така кількість тепла і дуже значне опромінення створює сприятливі умови для вирощування зернових, овоче – баштанних, соняшника, а також розвитку садівництва.

Істотний вплив на вирощування сільськогосподарських культур має вологість повітря. Середня вологість повітря становить 73,7 %. Влітку відносна вологість в денні години часто знижується до 30% і нижче. На зниження відносної вологості повітря сильно впливають сухі східні вітри і південно – східні вітри, так звані суховії, що досягають найбільшої сили в червні – липні місяцях. Сила вітру в окремих випадках досягає 15-20 м/с. В період суховіїв відносна вологість повітря знижується до 15-20%, що згубно позначається на врожаї.

Територія господарства як і всієї Херсонської області, через невелику кількість опадів, суховії і високу температуру повітря в літні місяці є зоною ризикованого землеробства. Зрошення земель суттєво знижує негативний вплив клімату і забезпечує при належній агротехніці одержання високих врожаїв зернових, технічних і кормових сільськогосподарських культур.

Сільськогосподарський кооператив „Радянська Земля” належить до зони зрошуваного землеробства Інгулецької зрошувальної системи.

Земельний масив кооперативу має рівнинний рельєф. На рівнинній території господарства часто зустрічаються подоподібні зниження, а в південній частині – лощини стоку. Ґрунти в своїй більшості перехідні від південних чорноземів до темно-каштанових залишково солонцюватих та лучно чорноземні залишково солонцюваті осолоділі глеюваті грунти в подових зниженнях. Грунти характеризуються добре розвиненим гумусова ним профілем до 52-58 см, з вмістом гумусу від 1,2 до 2,9 %. Грунти дефляційно небезпечні. Хімічні та фізичні властивості їх задовільні. На землях зрошуваних водою Інгулецької зрошувальної системи відбувається повторне осолонцювання, місцями засолення і підтоплення. Ці землі потребують меліоративних заходів по запобіганню негативних явищ. В таких кліматичних умовах можна вирощувати всі сільськогосподарські культури. Однак для отримання високих врожаїв необхідно систематично приділяти увагу накопиченню та зберіганню вологи в грунті.

Багатоукладна економіка в ринкових умовах обумовлює необхідність розкриття теоретичної сутності управління і управлінських відносин у сфері матеріального виробництва аграрного сектору економіки. Управлінські відносини в АПК належить розглядати як складне явище, зміст і соціально-економічну природу яких визначає форма власності на землю та основні засоби виробництва, що і обумовлює характер виробничих відносин.

Для розкриття організаційної характеристики необхідно спочатку визначити, яка форма власності домінує в господарстві в результаті проведення аграрної реформи на початку 90-х років.

Та, на першому етапі перетворення майно та земля належали радгоспу “Радянська земля ” Білозерського району Херсонської області. На другому етапі майно та земля розподілялись між працівниками господарства на майнові та земельні частки (паї), в результаті якого було створено колективне сільськогосподарське підприємство “Радянська земля”. В результаті проведеного паювання землі працівники господарства одержали земельні сертифікати. Потім земля була поділена в натурі, що дозволило власникам сертифікатів вийти зі складу КСП та отримати державні акти на право приватної власності на свої земельні ділянки. На даний час землі СК “Радянська земля” розподілені між працівниками господарства.

В реальній дійсності виробничі і управлінські відносини тісно переплітаються, а люди є основним об’єктом управління.

Управління виробництвом і виробничими колективами та окремими працівниками органічно пов’язані між собою як управління процесом праці. Ніякі заходи по вдосконаленню управління не дадуть належного ефекту, якщо попередньо не вирішене питання про раціональну побудову самого підприємства.

Під організаційно-господарською побудовою підприємства розуміють його структурний склад, тобто кількість і якість підрозділів, що входять до нього, їх взаємозв’язок і підпорядкованість, а також розміщення на території підприємства.

Форма власності підприємства – приватна – вказує на авторитарний стиль управління, тобто керівник самостійно приймає управлінські рішення. Але в СК “Радянська земля” залишалася цехова (галузева) структура управління. Вона передбачає використання у великій мірі лінійної організації системи управління. В СК “Радянська земля” функціонує цех рослинництва, цех тваринництва, автогараж. Причому цех рослинництва включає відділки № 1 та № 2, а цех тваринництва – ферми № 1, 2, 3.

На кожному відділку є бригадир, який підпорядковується керуючому відділком. В свою чергу керуючі відділками підпорядковуються головному агроному та зоотехніку.

В СК “Радянська земля” склалася трьохступенева структура організаційно-господарської побудови. Вона представляє собою сукупність трьох підрозділів – виробничого, допоміжного та обслуговуючого. Цех по ремонту та обслуговуванню, автогараж, будівельний цех – це допоміжна ланка в господарстві. До обслуговуючого підрозділу в господарстві відносять комунальну службу, їдальню. Отже, господарство має структуру побудови, що відповідає багатогалузевим підприємствам.