Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для_анастасии.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
154.62 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 2

ПРИРОДНО-ОРГАНІЗАЦІЙНА ТА ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТОВ “ДНІПРО” БІЛОЗЕРСЬКОГО РАЙОНУ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2.1 Природно-організаційна характеристика тов “Дніпро”

Територія господарства знаходиться в першому (північному) агрокліматичному районі Херсонської області, клімат якої дуже теплий, посушливий. По багаторічним даним середньорічна температура повітря дорівнює 9,3 градусів по Цельсію. Самий холодний місяць – січень з середньомісячною температурою повітря мінус 3,9°С, самий теплий – липень з середньомісячною температурою плюс 33,8°С. Річна сума опадів в середньому складає 392 мм, абсолютний мінімум опадів – 310 мм, абсолютний максимум 662 мм. Розподіл опадів неоднаковий як по порам року, так і по їх інтенсивності. Найбільша кількість опадів в середньому випадає в липні – серпні 55-49 мм, менше всього в лютому – 20 мм. Головним вітрами на території господарства є вітри східного та північно-східного направлення (суховії). Сильні і тривалі за часом вітри проявляються зимою та в весняно-літній період. З березня по грудень бувають пилові бурі. Зимою вони, здебільшого, з’являються при невеликому сніговому покритті, або при його відсутності та невеликому зволоженні. Вони приносять забагато лиха сільському господарству. В середньому за рік буває більше 12, іноді 2-3 дні з пиловими бурями. Річна тривалість середніх та сильних бурь є 3-5, іноді 20 годин. Зима коротка та мало снігова. Таким чином, в кліматичному відношенні територія господарства ерозійно-небезпечна та характеризується дуже теплим, посушливим кліматом з недостатньою кількістю атмосферних опадів, високою річною температурою повітря, великим випаровуванням, сильними та довгими за часом вітрами.

Територія землекористування господарства знаходиться на правому березі Дніпра в Причорноморській низовині в межі первинно-акумулятивної рівнини. В орографічному відношенні територія господарства являє собою одно образну степову рівнину з трохи помітним похиленням на південь. Грунтові води, по даним кадастру підземних вод, на основній території землекористування залягають глибше 10 м і не впливають на процеси ґрунтоутворення. Рослинність на території господарства збереглася на необробленій ділянці південніше с. Кізомис. На ріллі, яку обробляє господарство серед культурної рослинності в основному розповсюджені однорідні бур’яни: в’юнець польовий, курай.

Землі агрогрупи підходять під всі вирощувані сільськогосподарські культури та багаторічні насадження. Головними умовами підвищення родючості ґрунту агрогрупи та захисту від вітрової ерозії являється застосування ґрунтозахисної технології обробки сільськогосподарських культур.

В умовах Херсонської області науково-дослідні інститути рекомендують поверхневу обробку ґрунту. Для захисту ґрунту від вітрової ерозії, а також з метою покриття водопровідності, скорочення витрат вологи на поверхневий стік, для активізування мікробіологічних процесів в товщі грунту застосовують щілювання посівів, пару та пласта багаторічних трав на глибину 35 – 40 см, з відстанню між ними 70 – 100 см.

На базі КСП “Дніпро” згідно рішення загальних зборів 20 липня 1998 року створено ТОВ “Дніпро”. Нове підприємство зареєстроване в Бєлозерській адміністрації від 1.02.2000 року. Для ТОВ “Дніпро” характерна ступенева структура управління (загальні збори, виконавча дирекція, директор) голосування відповідно до розмірів частини учасника у статутному фонді, заборона суміщення посад голови товариства і керівника виконавчого органу. Статутний фонд ТОВ “Дніпро” становить 304,9 тис. грн. ТОВ “Дніпро” орендує в співвласників майно і землі – розпайоване майно і землю, які здані в оренду єдиним земельним і майновим комплексом. ТОВ “Дніпро” орендує земельні паї на площі 949,1 га. Кількість співвласників землі, що дали землю єдиним масивом 335 чоловік., які створили спілку співвласників землі. Майно КСП “Дніпро” повністю розпайоване, співвласники домовилися спільно володіти, користуватися і розпоряджатися майном, яке належить їм на праві спільної часткової власності.

Учасники товариства несуть відповідальність за його зобов’язаннями тільки у розмірі своєї частини у статутному фонді. Учасник товариства, який систематично не виконує обов’язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей підприємства, може бути виключений з товариства за рішенням загальних зборів.

Відступлення своєї частки у статуті товариства один з учасників може здійснити лише за згодою рештки учасників. Учаснику, який вибуває з товариства товариство виплачує пропорційну його частці у статутному фонді частину вартості майна і прибутки протягом 12 місяців з дня виходу.

Товариство діє на підставі установчого договору між учасниками про його створення та статуту товариства (установчі документи). В установчих документах необхідно визначити вид товариства (з обмеженою відповідальністю), предмет та цілі його діяльності, склад засновників (учасників), найменування та місцезнаходження товариства, розмір та порядок утворення статутного фонду, розміри часток кожного з учасників, розмір, склад загальних зборів, голови та дирекції (директора), порядок прийняття рішень органами товариства, перелік питань, при вирішенні яких потрібна одностайність, порядок внесення змін до установчих документів, порядок ліквідації і реорганізації товариства.

До дня державної реєстрації установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю “Дніпро” кожен з учасників має зробити не менше 30 % розміру його внеску, передбаченого у цих документах. Залишок внеску здійснюється протягом одного року після реєстрації товариства. Учасники товариства не зобов’язанні працювати в ньому і здійснюють свої права як рівноправні (пропорційно власній частці у статутному фонді) власники.

Збільшення чисельності учасників товариства, якщо це не пов’язано з відступленням їх часток третім особам, зумовлює зростання розмірів статутного фонду і відповідної державної реєстрації змін до установчих документів. Учасники ТОВ “Дніпро” несуть відповідальність у межах їх внесків до статутного фонду.

ТОВ “Дніпро” є зручною формою організації сільськогосподарського товариства, насамперед для груп людей, які довіряють один одному та готові нести однакову, але не повну відповідальність за діяльність свого підприємства. Товариством керують засновники в кількості чотирьох чоловік, які орендують згідно договору оренди майно та землю всіх членів товариства. Всі засновники мають спеціальну освіту, стаж роботи від 20-30 років. ТОВ “Дніпро” є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в банках ХОД АППБ “Аваль” і “Промінвестбанк”. Також має печатку зі своїм найменуванням, штампи, бланки, реквізити.

Статут сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Дніпро” має такі номери та назви розділів:

  1. Загальні положення

  2. Найменування та місцезнаходження товариства

  3. Мета і предмет діяльності товариства

  4. Права та обов’язки учасників товариства

  5. Майно товариства

  6. Землі товариства

  7. Статутний фонд товариства

  8. Органи управління та контролю товариства

  9. Облік та звітність

  10. Припинення діяльності товариства

В господарських право відношеннях відокремлюють дві сторони - об’єкт та суб’єкт. Об’єктом, згідно з законом України, є земля, основні засоби виробництва, майнові та грошові паї учасників товариства, вироблена продукція, отримані прибутки. Суб’єктом права являється товариство. Предметом діяльності товариства є виробництво, зберігання, переробка та реалізація сільськогосподарської та іншого виду продукції.

Основними цілями сільськогосподарського товариства є задоволення матеріальних та культурно-побутових потреб. Для виконання цих цілей потрібна раціональна структура побудови та управління товариством. Цю структуру наведено на рисунку 2.1.

На рисунку 2.1 наведена структура побудови ТОВ “Дніпро”, вона є двохступеневою та бригадною. Тобто виробничі дільниці складаються з бригад, в яких необхідно здійснювати виробництво продукції. При цьому між керівником і виробничими підрозділами існує необхідний зв’язок, який представляє собою два ступені. Така структура побудови підприємства дуже вигідна при невеликій площі землекористування, оскільки дозволяє вигідно здійснювати управління і контролювати неперервність виробничих процесів, збільшує відповідальність спеціалістів і робітників за результатами виробництв.

Тепер розглянемо структуру управління, яку зображено на рисунку 2.2. Виходячи із схеми структури управління ТОВ “Дніпро” може зробити висновок, що вона являється трьохступеневою і бригадною. Ступені утворюють збори засновників, як головний управлінський підрозділ, директор – як проміжок, закінчують цей ряд головні спеціалісти. Контролюючим органом являється ревізійна комісія, учасники якої вибираються на зборах засновників і підчиняються йому. Склад адміністративно-управлінського персоналу є типовим для більшості вітчизняних сільськогосподарських підприємств. Однак в умовах ТОВ “Дніпро” його чисельність велика, оскільки займає значну частку в загальній чисельності робітників. Таким чином, підприємству необхідно змінити структуру управління для зменшення чисельності управлінського апарату, але при умовах зберігання ефективності його діяльності.