Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 9-11 (16 пт) .doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
151.04 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра технології виробництва

продукції дрібного тваринництва

Методичні рекомендації

для виконання лабораторних занять з дисципліни

«Використання кормів у тваринництві»

студентами ІV курсу біолого-технологічного факультету

спеціальності 6.130200 «Технологія виробництва і переробки

продукції тваринництва»

Херсон - 2010

УДК 636.085(073)

Розглянуто і рекомендовано до видання засіданням кафедри технології виробництва продукції дрібного тваринництва та методичною комісією біолого-технологічного факультету Херсонського державного аграрного університету, протокол № від « » 2010 року

ПІДГОТУВАВ: Нечмілов В. М., к.с.-г.н., доцент

Корбич Н. М., к.с.-г.н., доцент

РЕЦЕНЗЕНТ: Пентилюк С. І., к.с.-г.н., доцент, зав. кафедрою анатомії і фізіології сільськогосподарських тварин

Зав. кафедри технології виробництва

продукції дрібного тваринництва Вовченко Б. О.

Нечмілов В. М., Корбич Н. М. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Використання кормів у тваринництві». – Херсон. – Ред. Вид. Центр «Колос» ХДАУ. – 2010. – 22 с.

ЗМІСТ

ВСТУП ……………………………………………………………………. 4

Модуль 1 Формування кормової бази у тваринництві

Заняття №9 Використання кормів у вівчарстві. Складання та

аналіз раціонів для вівцематок ……….……………………………... 5

Заняття №10 Складання та аналіз раціонів для

ремонтного молодняку …………………………………………….. 13

Заняття №11 Складання та аналіз раціонів для

овець на відгодівлі ………………………………………………….. 18

Список рекомендованої літератури …………………………………. 22

ВСТУП

Методичні рекомендації розраховані на студентів 4 курсу стаціонарного біолого-технологічного факультету.

Користуючись програмою і робочим планом курсу, підручниками, конспектом, студент повинен підготуватись до лабораторних занять.

Основною метою дисципліни є вивчення основ раціонального використання кормів у раціонах тварин різних видів і груп, залежно від пори року та способу годівлі, з метою підвищення ефективності виробництва продукції тваринництва.

З метою вивчення матеріалу в описі кожного заняття приведені методичні вказівки, матеріал з довідників, техніку розрахунку раціонів на ПК, які необхідні для виконання завдань.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен знати: поживну цінність різних видів кормів та вплив їх на організм тварин; оптимальні добові даванки кормів тваринам різних видів і статево-вікових груп та уміти: визначати структуру використання кормів та техніку балансування раціонів; контролювати режим і техніку використання кормів.

Програма дисципліни реалізується через викладання теоретичного курсу та проведення лабораторних занять.

Формою самостійної роботи студента є вивчення спеціальної літератури та виконання індивідуальних розрахункових завдань.

Підсумковою формою контролю є складання заліку.

Модуль 1

Формування кормової бази у тваринництві

Заняття №9

Тема: Використання кормів у вівчарстві. Складання та аналіз раціонів для вівцематок

Мета заняття: Оволодіти особливостями розрахунку раціонів для вівцематок за допомогою комп’ютерної програми «КОРАЛ - Годівля овець».

Наочні приладдя і обладнання: робочі зошити, комп’ютерна техніка, довідники, індивідуальні завдання видані викладачем.

Методика і хід виконання завдання:

Годівля вівцематок у період підготовки до осіменіння. В період підготовки тварин до осіменіння рівень годівлі підвищують на 0,2-0,3 к. од. понад норму, розраховану для вівцематок у перший період кітності. Також, крім па­совищної трави або зеленої маси інших культур, їм згодовують по 0,2-0,3 кг концкормів, а у разі нестачі трави - силос чи буряки по 1,5-2 кг на одну голову за добу. Це дає змогу за 1,5-2 міс. до осіменіння довести вгодованість вівцематок до середньої і вищесередньої (заводської).

Проте шкідлива також і надмірна годівля, яка супроводжується ви­соким рівнем відкладання жиру в організмі, що призводить до знижен­ня відтворної здатності тварин і погіршення якості приплоду.

Під час парувального періоду необхідно враховувати, що вгодо­ваність тварин часто знижується. Це пов'язано з виборкою в охоті та осіменінням останніх, що в свою чергу скорочує тривалість перебу­вання тварин на пасовищах. Тому на період осіменіння вівцематок і переярок біля кожної вівцеферми слід забезпечити достатню кількість сіяних трав, а за їх відсутності - силосу, сінажу чи сіна.

Годівля кітних вівцематок. У період кітності годівля повинна забезпечити достатню вгодова­ність вівцематок, що сприяє народженню розвинених здорових ягнят та інтенсивному росту вовни. Бажаним типом годівлі вовнових і м'ясо-вовнових овець є такий, при якому на грубі, соковиті й концентровані корми припадає відповідно 30...35, 50 і 15...20% енергетичної поживності раціону. Хоча вівці належать до пасовищних тварин, вони добре поїдають зелені корми і з годівниць.

Для вівцематки живою масою 60 кг у першу половину кітності орієнтовний добовий раціон може бути таким, кг: сіно - 0,7; солома ярих культур - 0,5; силос кукурудзяний - 2,0...2,5; буряки кормові - 0,5...1,0; концентровані корми - 0,2...0,3. Високопродуктивним (елітним) вівцематкам треба давати з розрахунку на одну голову за добу, кг: сіна - 0,8...0,9; силосу кукурудзяного - 2,8...3,0; соломи ярих культур - 0,5 і високоякісного комбікорму - 0,35...0,4.

Протягом останньої третини кітності потреби тварин в енергії зростають на 30-40 %, у перетравному про­теїні - на 40-60 %, у кальції і фосфорі - майже в 2 рази.

У господарствах застосовують групову годівлю овець і признача­ють їм раціони, розраховані на середню голову. У зимовий період ви­користовують дрібностебельне степове, бобове і злаково-бобове сіно, силос, сінаж і солому ярих зернових (вівсяна, ячмінна, горохова). У літньо-осінній період овець пасуть на післяжнивних і післяукісних по­сівах, отаві багаторічних трав і підгодовують переважно соломою.

Для забезпечення достатнього енергетичного і протеїнового жив­лення вівцематкам у першу половину кітності у стійловий період зго­довують 1-1,5 кг сіна, із них 50 % бобового, 0,5-1 кг соломи ярих культур, 2-3 кг силосу. Частину сіна і силосу можна замінити на сінаж. У другу половину кітності до раціону додають 0,2-0,3 кг концкормів на одну голову. Грубі та соковиті корми доцільно згодовувати у вигляді кормосумішок.

В умовах промислової технології овець можна годувати повнораціонними гранульованими комбікормами, додаючи окремо для норма­лізації травлення грубі корми.

Лактуючі вівцематки. Лактаційний період вівцематок більшості порід збігається з періодом стійлового утримання. Взимку в перші два-три дні після окоту їм дають досхочу бобово-злакове сіно високої якості, після чого поступово починають згодовувати концентровані корми (висівки пшеничні, дерть вівсяну, ячмінну, пшеничну та кукурудзяну, макуху або шрот соняшниковий). Згодовують також, починаючи з невеликих даванок, сінаж, силос та коренеплоди. Через 1,0...1,5 тижня після окоту в добові раціони вівцематок вводять 1...2 кг злаково-бобового сіна, 3...4 кг соковитих і достатню кількість (0,3...0,5 кг) концентрованих кормів, які краще згодовувати у вигляді кормосумішей або комбікормів з використанням білково-мінеральних добавок.

У зимових раціонах вівцематок можна поєднувати гранульовані або брикетовані кормосуміші із соломи (20...60%), трав'яного борошна (15...25%) та концкормів, (15...20%) з кукурудзяним силосом у співвідношенні 2:1 (60...70% гранул та 40...30% силосу енергетичної поживності раціону).

Улітку зелені корми вівцематкам згодовують із годівниць з розрахунку 7... 10 кг трави за добу або випасають їх на природних чи культурних пасовищах. Доповнюють раціони, згодовуючи тваринам грубі корми, кормосуміші (гранули, брикети), кормові добавки.

Аналіз раціону, що задає Користувач. Аналіз раціонів виконується по наступним напрямкам:

  • Економічні показники – розраховуються загальна збалансованість раціону, прибуток, забезпечуваний раціоном, рентабельність раціону, забезпечувана продуктивність, структура вартості раціону і ряд інших показників.

  • Поживність – розглядається відповідність нормам вміст у раціоні компонентів харчування і нормованих співвідношень.

  • Втрати, викликані відхиленням поживності раціону від норм годівлі – виконується оцінка величини втрат (у грошовому вираженні), до яких приводить «недогодівля» або «перегодовування» по кожному з компонентів харчування і порушення необхідних співвідношень. Аналіз виконується по сумі втрат і окремо по продуктивності, відтворенню (якщо потрібно) і по цінності тварини.

  • Розподіл окремого компоненту харчування по кормах раціону – вказується вміст компоненту харчування в кожному з кормів раціону.

Для включення функції аналізу розподілу компоненту харчування по кормах раціону у вікні «Настроювання програми» клацніть на закладці «Перед розрахунком». У переліку, що розкрився, знайдіть функцію «Аналіз концентрації компонентів харчування». Клацніть на полі ліворуч від найменування функції. Переконайтеся, що в цьому полі з'явилася галочка. Клацнувши на кнопці закриття вікна, закрийте вікно «Настроювання програми».

Далі:

  1. Виберіть позицію меню «Планування. Задати раціон вручну». Укажіть групу тварин, для якої призначений раціон. Натиснути на «Вибрати». Відкривається діалогове вікно «Показники тварини і продукції». Заповніть поля вікна необхідними даними.

У полі «Код тварини (№ групи)» заноситься, якщо потрібно, код або номер тварини або господарської групи тварин.

Далі вводяться характеристики тварини: маса тварини, річний настриг вовни і вартісні показники – вартість тварини, приплоду, вовни.

Показники продуктивності повинні відповідати тим, які можуть бути отримані при повноцінній годівлі. Значення вартісних показників варто задавати відповідно до поточних або прогнозованих ринкових цін з корекцією по податках і дотаціям.

  1. Клацніть на екранній кнопці «Завдання раціону». Розкривається діалогове вікно «Завдання складу раціону».

  2. Клацніть на екранній кнопці «Скасувати всі корми».

  3. За допомогою курсору і екранної кнопки "V" позначте 5 кормів, що входять у раціон. (Замість щиглика на екранній кнопці "V" корми можна позначати натисканням клавіші «Пробіл»).

  4. Клацніть на закладці «Обрані». Переміщаючи курсор за списком виділених кормів, натискайте клавішу введення і у полі «Дача» вводьте масу корму в раціоні.

  5. Для того щоб задати масу даного виду корму оберіть позицію меню «Справочники», потім «Корми», розкривається діалогове вікно «Довідник кормів», виберіть необхідний корм, який входить у ваш раціон, і клацніть на закладці «Границы суточных дач корма». Найдіть необхідну групу тварин для якої складаєте раціон і запам’ятайте максимальну кількість корму, яку можна вводити до раціону.

  6. Переконайтеся в правильності завдання аналізованого раціону.

  7. Клацніть на кнопці «Поживність». По збалансованості раціону оцініть правильність вихідних даних. Запам’ятайте компоненти харчування, що мають значні відхилення від норм годівлі.

  8. Якщо раціон не збалансовано і розрахунок відрізняється від норми, натисніть у правому нижньому куті діалогового вікна на кнопку переходу до попереднього вікна. Розкривається діалогове вікно «Завдання складу раціону», де можна корегувати добову даванку даного корму, балансуючи таким чином раціон.

  9. Натисніть кнопку «Діаграма» і проаналізуйте діаграму, що з'явилася на екрані, «Структура дизбалансу компонентів». Для поглиблення аналізу по конкретних компонентах живлення закрийте вікно з діаграмою і поверніться в таблицю збалансованості компонентів харчування.

  10. Натисніть кнопку «Втрати». З'являється вікно з діаграмою «Структура втрат по компонентам», проаналізуйте її. Для поглиблення аналізу по конкретних компонентах харчування закрийте вікно з діаграмою і поверніться в таблицю «Поживність рецепту».

  11. Клацніть на закладці «Співвідношення». На екрані з'являється вікно з таблицею збалансованості співвідношень.

  12. Натисніть екранну кнопку «Діаграма» і проаналізуйте діаграму, що з'явилася на екрані, «Структура дизбалансу співвідношень».

  13. Поверніться в таблицю «Поживність рецепту» і натисніть екранну кнопку «Втрати» і проаналізуйте діаграму «Структура втрат по співвідношенням».

  14. Клацніть на закладці «Всі компоненти» і випишіть інформацію, що з’явилася.

  15. Закрийте вікно «Поживність рецепту».

  16. Якщо Вас цікавить розподіл яких-небудь компонентів харчування по кормам, клацніть на кнопці «Компонент». Розкривається вікно «Вибір компоненту харчування» зі списком компонентів харчування.

  17. Встановіть курсор на найменуванні компоненту харчування, що цікавить Вас, і клацніть на кнопці «Вміст компоненту в кормах». Розкривається вікно «[Компонент]. Вміст у кормах» з таблицею.

  18. Клацніть на кнопці «Компонент у рецепті» («Компонент у кг корму»). Розкривається вікно з діаграмою, що ілюструє вміст обраного компоненту в кормах, відповідно у раціоні або в 1 кг корму.

  19. Послідовно закрийте вікна з діаграмою «[Компонент]. Вміст у кормах» і «Вибір компоненту живлення».

  20. Клацніть на кнопці «Ефективність».

  21. У вікні, що розкрилося, «Ефективність раціону» проаналізуйте економічні показники раціону.

  22. Клацніть на кнопці «Структура вартісних показників» і на діаграмі, що з'явилася, проаналізуйте співвідношення прибутку, вартості раціону і втрат, викликаних дизбалансом. Гранично можливий прибуток - це той теоретичний прибуток, який можна одержати при повністю збалансованому раціоні і безкоштовних кормах.

  23. Поверніться у вікно зі складом раціону і, клацнувши на кнопці «Структура», проаналізуйте структуру вартості раціону.

  24. Закрийте вікно з діаграмою «Структура вартості рецепту».

Аналіз раціону закінчено.

Завдання 1. Складіть раціон годівлі для холостих вівцематок вовново-м’ясних порід на зимовий і пасовищний період. До складу раціону введіть корми конкретного господарства (індивідуальне завдання).

Завдання 2. Складіть раціон годівлі для лактуючих вівцематок (І половина лактації) м’ясо-вовнової породи на зимовий період (індивідуальне завдання).