Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод вказ для практ зан.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
563.2 Кб
Скачать

55

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

Кафедра обліку і аудиту

МОДЕЛІ І МЕТОДИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В АНАЛІЗІ ТА АУДИТІ

(МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ СЕМІНАРСЬКО-ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ДЛЯ СТУДЕНТІВ 5 КУРСУ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

«ОБЛІК І АУДИТ» (7.03050901)

Упорядник:

к.е.н., доцент Руснак А.В.

ХЕРСОН – 2012

Руснак А.В. Моделі і методи прийняття управлінських рішень в аналізі та аудиті: методичні вказівки для практичних занять для студентів 5 курсу економічного факультету спеціальності 7.03050901 «Облік і аудит». – Херсон: ХДАУ, 2012. – 44 с.

Метою вивчення дисципліни є формування системи знань з бухгалтерського обліку, економічного аналізу та аудиту для підготовки проектів управлінських рішень.

Завданням є вивчення основ теорії прийняття управлінських рішень та моделей і методів підготовки проектів рішень за напрямами управлінської діяльності. Методичні вказівки призначені для студентів 5 курсу економічного факультету спеціальності «Облік і аудит».

Методичні вказівки розглянуто і ухвалено методичною комісією економічного факультету зі спеціальності “Облік і аудит” .

Протокол № 1 від «09» вересня 2012 р.

Передмова

Зміни в управлінській практиці останніх років характеризуються різкою активізацією впровадження та застосування нових технологій та філософій менеджменту, що значно впливають на способи організації роботи підприємств. Ці технології включають реконструкцію бізнес-процесів, тотальне управління якістю, зумовлюють підвищення відповідальності і мотивують працівників, що перебувають на нижчих ланках організаційних структур, брати вирішення проблем на себе і самостійно приймати рішення.

Ринкова економіка більш вимоглива до керівників, ніж планова. У зв’язку з цим необхідна принципово нова концепція розвитку підприємства, яка б відповідала новим умовам господарювання. Це зумовлює високі вимоги до підготовки фахівців, які повинні приймати правильні і своєчасні управлінські рішення.

Кожен з нас протягом життя приймає десятки рішень, а протягом життя – тисячі. Деякі з них прості, інші – більш складні і вимагають ретельного обміркування. Для керівника прийняття рішень – це постійна, досить відповідальна робота. Необхідність прийняття рішення пронизує все, що робить керівник будь-якого рівня, починаючи від формулювання мети і до її досягнення.

Процес прийняття рішень складний і багатогранний. Він вміщує цілий ряд стадій і операцій. Питання, скільки і які стадії включає процес прийняття рішень, який конкретний зміст кожного з них, суперечливі і неоднаково вирішуються управлінцями. Це залежить від кваліфікації керівника, ситуації, стилю керівництва і культури підприємства. Важливо, щоб кожен керівник розумів сильні сторони й обмеження кожного підходу та процедуру прийняття рішень і вмів обирати кращий варіант з урахуванням ситуації і власного стилю керівництва.

КурсМоделі і методи прийняття рішень в аналізі і аудитіпередбачає вивчення сутності, принципів і вимог до управлінських рішень, системного аналізу управлінських рішень, розробку та впровадження багатоаспектних підходів до прийняття управлінських рішень, програмно-цільового підходу до прийняття управлінських рішень, аналіз варіантів і підготовка проектів управлінських рішень, аналіз вигід і витрат, застосування моделей розв’язання проблем беззбитковості, аналізу інвестицій в основні засоби, фінансові інвестиції, матеріальні запаси, а також моделей фінансового управління.

Мета дисципліни – допомогти студентам усвідомити основні наукові підходи до прийняття управлінських рішень, застосування яких забезпечує найвищий рівень ефективності процесу прийняття рішень та отриманих результатів.

Завдання: вивчити теоретико-методологічні засади розробки управлінських рішень та вміти аналізувати окремі напрями діяльності підприємства. В результаті вивчення дисципліни студенти повинні отримати знання теоретичних і практичних основ прийняття рішень в аналізі і аудиті.