Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция 4 укр.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
182.78 Кб
Скачать

Комерційна діяльність підприємства. Лекція 4.

Лекція 4. Збутова система виробничого підприємства: форми і методи, органі3ація. Збутова стратегія Питання

1. Форми, методи та організація системи збуту. 2. Канали збуту. 3. Збутова стратегія виробничого підприємства.

Питання 1

Здійснення виробничим підприємством комерційної діяльності по збуту неможливе без відповідної структури, що включає певні елементи і необхідні організаційно-правові зв'язки і відносини збутової системи, що визначає відповідну значимість і зміст матеріалу даної теми.

Збутова система виробничого підприємства представляється, як уже зазначалося, сукупністю суб'єктів збутової діяльності певної структури з певними функціональними повноваженнями і обов'язками і певними організаційно-правовими взаємовідносинами і взаємозв'язками. Збутова система характеризується певними формами, методами і організацією збуту.

Форма збуту визначається організаційно-правовими відносинами суб'єктів збутової системи і обумовлює наступну класифікацію збутових систем, представлену в табл. 4.1. Наявність або відсутність посередників визначають наступні методи збуту:

  • прямий, або безпосередній, збут (на основі прямих контактів з покупцями);

  • непрямий, або опосередкований, збут (на основі опосередкованих зв'язків - послуг різного роду посередників).

Комбінований, або змішаний збут передбачає використання як прямих, так і опосередкованих зв'язків з покупцями.

В залежності від організації функціональної діяльності (кількості суб'єктів збуту, їх функціональної спеціалізації, змісту і характеру їхньої взаємодії і взаємозв'язків і т. д.) і від організації управління (організаційно-правового статусу суб'єктів, числа рівнів ієрархії, форм, методів і процедур управління та координації і т. д.) розрізняють прості і складні системи збуту. Складні системи відрізняє багаторівнева й багатофункціональна організація, велика кількість суб'єктів збутової діяльності і використання різних підходів до координації та організації управління ними. Зазначені характеристики і ознаки в поєднанні з існуючими формами і методами збуту дозволяють виділити види складних збутових систем, представлені на рис. 4.1.

Таблиця 4.1

Види збутових систем в залежності від форми збуту

Збутова Система

Зміст

Управління системою збуту

Власна

Здійснення всіх збутових функцій суб'єктів складськими, транспортними, торгівельними та ін), в організаційно-правовому, а також економічному та адміністративному відносинах залежними від підприємства його безпосередніми підрозділами та філіями

Управління здійснюється виробничим підприємством

Пов'язана

Здійснення всіх збутових функцій самостійними в правовому, і незалежними в економічному відношенні посередниками; координація діяльності всіх суб'єктів здійснюється в рамках договірних відносин: торгівлі за договорами, системи франчайзін- га та ін.

Загальне управління збутом, зокрема, по збутових програмах виробників.

Незалежна

Здійснення збутових функцій незалежними в правовому та економічному відношеннях посередниками

Самоврядування кожним суб'єктом системи незалежно від інших

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]