Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Задачи

.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
89.6 Кб
Скачать

1. Середньооблікова чисельність промислово-виробничого персоналу на підприємстві у звітному періоді 120 осіб, обсяг товарної продукції – 1280 тис. грн. У плановому році продуктивність праці зросте на 8 %, а обсяги виробництва продукції – на 5 %. Обчислити чисельність промислово-виробничого персоналу у плановому періоді.

2. Середньооблікова чисельність промислово-виробничого персоналу на підприємстві у звітному році становить 250 осіб, випуск товарної продукції - 2557 тис. грн. У плановому році обсяг товарної продукції збільшиться на 123 тис. грн., а продуктивність праці зросте на 6 %. Визначити:

- продуктивність праці у звітному і плановому роках;

- чисельність промислово-виробничого персоналу у плановому році;

- динаміку обсягу товарної продукції, продуктивності праці і чисельності персоналу.

3. Вартість валової продукції аграрного підприємства становила 3598,5 тис. грн., фондовіддача – 0,22 грн. Визначити вартість основних виробничих фондів та фондомісткість виробництва.

4. Визначити показники використання оборотних засобів (коефіцієнт оборотності, тривалість одного обороту, коефіцієнт завантаження оборотних засобів, рентабельність оборотних засобів), якщо вартість річного обсягу реалізованої продукції становила 4700 тис. грн., середньорічна вартість оборотних засобів – 470 тис. грн., прибуток підприємства – 520 тис. грн.

5. Пальто має повну собівартість 2000 грн. Рівень рентабельності даного виробу 44 %. Надбавка за високу якість і відповідальність міжнародним стандартам – 20 %. Ставка акцизного збору – 30 %. Торговельна надбавка – 15 % до вільної відпускної ціни з ПДВ. Розрахувати роздрібну ціну пальта.

6. Яка рентабельність обороту забезпечить окупність капіталовкладень в сумі 800 тис. грн. за 6,5 років, якщо середньорічний оборот реалізованої продукції становить 920 тис. грн.? Визначити ріст цільового прибутку за рік з метою зменшення терміну окупності капіталовкладень на 0,5 року.

7. Визначити абсолютні та відносні зміни обсягу товарної продукції у плановому році, які відбулися за рахунок змін продуктивності праці та чисельності працюючих на основі наступних даних:

№ п/п

Показники

од. вимір.

звітний

розрахунковий

Товарна продукція

тис. грн.

4530

5436

Чисельність працюючих

чоловік

2265

2471

8. Виробниче підприємство досягнуло наступних показників своєї господарської діяльності: Обсяг реалізованої продукції - 250 т; Продажна ціна однієї тони - 1 800 грн.; Рівень рентабельності продукції - 25%; Рентабельність основного капіталу - 30%; Рентабельність оборотного капіталу - 15%.

У розрахунковому році передбачається: Збільшити обсяг реалізованої продукції і середньорічну вартість основних фондів відповідно на 12% та 5%; Зменшити валові витрати на виготовлення і реалізацію 1 т. продукції та оборотні кошти відповідно на 10% та 3%. Треба визначити рівень рентабельності продукції та виробництва у розрахунковому році і їх зміну у порівнянні зі звітним роком.

9. Фабрика має наступні дані щорічного балансу компанії:

  • основні засоби та інші позаоборотні активи - 6000 тис. грн.;

  • запаси і затрати - 2000 тис. грн.;

  • грошові кошти, розрахунки та інші активи -1000 тис. грн..

Обсяг реалізованої продукції - 13050 тис. грн., рентабельність продукції-16%.

Визначити рентабельність капіталу фабрики, коефіцієнт оборотності оборотних коштів та тривалість одного обороту.

10. Вартість основних фондів на 1.01. звітного року становила 1450 тис. грн. з 1.05. введено основних фондів на суму 200 тис. грн., а з 1.07. виведено з експлуатації основних фондів на 300 тис. грн. Фондомісткість становила 0,85, рентабельність продукції 25%, чисельність працюючих - 200 чоловік. У наступному році планується збільшити обсяг реалізації на 10%, рентабельність продукції на 5%. Визначити усі можливі показники стану та ефективності використання основних фондів у звітному та розрахунковому роках.

11. Підприємство займає міцну позицію на ринку, має можливість випускати продукцію дешевшу ніж конкуренти, до того ж добробут споживачів почав зростати і значна їх чисельність вже пред'являє підвищену увагу до функціональних осо­бливостей товару; з другого боку, гнучка технологія і кваліфікація кадрів дають можливість створювати багато модифікацій товару;

Завдання: Яку базову конкурентну стратегію можна запропонувати підприємству? Дайте їй характеристику.

12. Встановлено наступні ознаки внутрішнього середовища пивзаводу «Корифей»: 1. Переведено котельню на опалення газом (опалювалась вугіллям). 2. Висока питома вага енергетичних затрат. 3. Не сформовано поки що стабільного кадрового складу. 4. Обладнання застаріле. 5. Етикетки і пляшки примітивні. 6. Постачальники стабільні. 7. Низький обсяг прибутків. 8. Не вистачає коштів на впровадження досягнень науки. 9. Склад спеціалістів досвідчений. 10. Висока собівартість продукції. 11. Завод постійно штрафується за стічні води. 12. Сортимент продукції широкий. 13. Важкі умови праці. 14. Ціни на продукцію порівняно низькі. 15. Якість продукції контролюється добре. 16. Довгострокові боргові зобов'язання відсутні. 17. Сорок відсотків асортименту не поступається по якості фірмі «Оболонь». 18. Низька фондовіддача. 19. Відсутня база і система підготовки кадрів масових професій. 20. Завод є співвласником санаторію і утримує власний дитсадок. 21. Відсутня система інформування про зовнішнє середовище. 22. Майже 60 відсотків асортименту поступаються кращим вітчизняним зразкам. 23. Продуктивність праці стабільна, але не зростає. 24. Завод достатньо платоспроможний. 25. Маркетингові дослідження не ведуться. 26. Директор авторитету в районі не має. 27. Завезено імпортну лінію, що дозволить випускати 10% продукції по прогресивній технології. 28. Приміщення заводоуправління в занедбаному стані. 29. Відгуки про пиво заводу «Корифей» схвальні. 30. Дитсадок і санаторій прибутку не приносять.Необхідно: 1. Класифікуйте названі ознаки внутрішнього середовища на сильні і слабкі сторони в розрізі кожного аспекту середовища (виробництво, фінанси, збут і т.д.).

13. Встановлено наступну ситуацію на підприємствах: 1. На м'ясокомбінаті — можливість розширення ринку м'ясопродуктів вичерпана, відносна частка ринку, залишаючись поки що високою, має чітку тенденцію до зниження. 2. На молокопереробному комбінаті — і конкурентоспроможність, і можливість розширення ринку залишаються вкрай низькими. 3. На винзаводі — хоча можливість розширення ринку вин залишається високою, однак це коштуватиме заводу занадто дорого. Відносна ж частка ринку, яку контролює завод, є незначною.

Завдання: 1. В якому квадранті відомої портфельної матриці знаходиться продукція на кожному із трьох підприємств 2. Які стратегії Ви запропонуєте названим підприємствам по охарактеризованій продукції в рамках їх портфеля?

14. Внаслідок аналізу середовища підприємства встановлено що товари А і Б зай­мають досить вузьку частку ринку. Ринок товару А до того ж уже насичений, а то­вару Б хоча і розвивається, але для підприємства достатньо незручний, вимагає великих інвестицій, яких обмаль. Товар В знаходиться на ринку, що бурно розви­вається, але його частка на даному ринку ще невисока. Товар Г, навпаки, займає широкий сегмент повністю насиченого ринку.

Завдання: 1. Визначте до яких квадрантів відомої портфельної матриці можна від­нести кожен із названих товарів.

2. Запропонуйте стратегії для кожного товару.

3. Обґрунтуйте свої пропозиції.

15. В результаті аналізу середовища встановлено, що на підприємстві А загрози зовнішнього середовища значно переважають можливості, а слабкі сторони внутрішнього середовища значно суттєвіші сильних. Тобто стратегічна обстановка надто погана. Та і ринок, на якому діє підприємство, вкрай непривабливий. Підприємство Б, навпаки, має стратегічне становище середнього рівня і діє на ринку, що бурно розвивається, є надзвичайно перспективним.

Завдання: 1. Яку портфельну матрицю можна застосувати для стратегічного аналізу обох підприємств? 2. До якого квадранту цієї матриці можна віднести бізнес кожного підприємства? 3. Яку стратегію Ви запропонуєте кожному підприємству зокрема?16. Підприємство К діє на ринку, що розвивається надто повільно, мляво. До того ж продукція підприємства недостатньо конкурентноздатна і особливих сподівань на посилення конкурентних позицій на перспективу немає. Підприємство Д, навпа­ки, має значні конкурентні переваги на своєму ринку, який до того ж динамічно розвивається.Завдання: 1. Запропонуйте альтернативні корпоративні стратегії для кожного під­приємства, користуючись відомою матрицею вибору стратегій залежно від дина­міки ринку і конкурентної позиції підприємства. 2. Які при цьому маркетингові стратегії варто проводити?

17. Експерти присвоїли чинникам конкурентної позиції і привабливості ринку наступну вагомість і дали наступну оцінку у балах відповідно: рівень маркетингу — 0.25 і 3; законодавчі обмеження бізнесу — 0.10 і 2; переваги географічного розміще­ння підприємства—0.15 і 1; ефективність номенклатури —0.10 і 2; рівень персоналу — 0.15 і 4; рівень конкуренції — 0.35 і 5; розміри важливих сегментів ринку — 0.20 і 3; конкурентоспроможність підприємства — 0.30 і 5; бар'єри входу у галузь — 0.25 і 2; технологічний рівень підприємства — 0.20 і 3.

Завдання: Визначте, до якого квадранту відомої портфельної матриці можна відне­сти бізнес даного підприємства і яку стратегію йому можна запропонувати?

18. Винзавод «Поділля» застосовує передову в галузі технологію, змонтував сучасне імпортне обладнання, випускає біля 20 одиниць асортименту продукції, вина заводу — престижні, отримали багато медалей на різних виставках, робітники — високооплачувані, продукція порівняно дорога.

Необхідно: 1. Визначити, якого типу загальну конкурентну стратегію застосовує підприємство і чому? 2. В чому вона полягає? 3. Освоєння ще яких загальноконкурентних стратегій Ви можете запропонувати підприємству на майбутнє? 4. Зобразити модель основних загальних типів конкурентних стратегій з урахуванням діапазону конкуренції і конкурентних переваг.

19. Галузь у якій працює підприємство характеризується наступним: велика чисельність постійних споживачів, технологія мінімально необхідна, чисельність конкурентів скорочується, стабільність ринку висока, галузь не зростає. А позиція підприємства, у свою чергу, характеризується так: відносна частка ринку у 1.4 рази перевищує частку найбільшого конкурента, хоча абсолютної переваги на ринку ще немає.

Завдання: Визначте квадрант відомої матриці, до якого можна віднести бізнес підприємства та, користуючись уточненими стратегіями відомої консультативної фірми, запропонуйте підприємству можливі для вибору стратегії. А ще охарактеризуйте прибутки, грошові потоки, та інвестиційну активність даного бізнесу підприємства.

20. Мікросередовище підприємства характеризується наступними явищами: переважна кількість споживачів товару підприємства — люди з низькими доходами, вони не зважають на незначні особливості виробів, товар у галузі переважно стандартний, серед продавців існує значна цінова конкуренція.

Завдання: Яку базову конкурентну стратегію можна запропонувати підприємству? Дайте їй характеристику.

21. Підприємство оцінює два проекти, які взаємно виключають один одного. Обидва проекти передбачають однаковий обсяг інвестицій в розмірі $1,000 і тривають 4 роки. За 4 роки проекти генерують однакову суму чистих грошових потоків. При цьому проект А генерує наступні чисті грошові потоки по рокам : 500, 400, 300, 100 дол., а проект Б генерує наступні чисті грошові потоки по рокам : 100, 300, 400, 500 дол. Допоможіть підприємству вибрати більш економічно вигідний проект за наступними показниками: Період окупності, Дисконтований період окупності Чиста поточна вартість. Внутрішня норма окупності.

Ставка дисконтування становить 10%.

22. Порівняйте два проекти по виробництву електрогенераторів та визначте обсяг беззбитковості їх виробництва. Ціна реалізації моделі А – 11600 грн., а моделі В – 13200 грн.

Види витрат

Постійні витрати, грн. на рік

Змінні витрати, грн./од.

Модель А

Модель В

Модель А

Модель В

Сировина та матеріали

3000

3400

Зарплата персоналу

4500

4800

Енергія на виробництво

1000

950

Ремонт та обслуговування

1200

1500

Адміністративні витрати

750000

780000

Витрати на рекламу та збут

880000

800000

23. Від реалізації інвестиційного проекту очікуються такі грошові потоки: 1- й рік - 1800грн., 2-й - 3900 грн., 3-й - 6200грн., 4-й -5400грн., 5-й - 1200 грн. Початкові інвестиції у проект становлять 11 тис. грн. Прийнятний для підприємства термін окупності 3 роки. Визначити, чи прийнятний цей проект, якщо щорічний рівень інфляції 9%.

24. Використовуючи вихідні дані для проектів – C, D, що планується фінансувати за рахунок банківської позички під 20 % річних. Усі проекти мають однакову вартість (для реалізації кожного із них необхідні інвестиції у розмірі 100 тис. грн.) і однакову тривалість життєвого циклу -5 років.

Визначте показники: Чиста теперішня вартість проектів NPV; Індекс рентабельності інвестицій PI; Термін окупності інвестицій PP.

Проект

Грошові потоки за рік, тис. грн.

1-й

2-й

3-й

4-й

5-й

C

30

50

60

70

75

D

30

100

50

30

25

25. Аналітику фірми “Ерудит” необхідно оцінити рівень ризику проекту на підставі таких даних:

Прогноз

Імовірність

NPV

Дуже погано

0,1

270

Погано

0,4

280

Задовільно

0,5

310

Добре

0,2

330

Дуже добре

0,1

335

26. Підприємство передбачає реалізувати інноваційно-інвестиційний проект вартістю 100 тис. грн., практичне здійснення якого спрямоване на виробництво нового виду продукції. Очікуються такі грошові потоки: 1 рік – 20 тис. грн., 2 рік – 20 тис. грн., 3 рік – 60 тис. грн., 4 рік – 50 тис. грн. Необхідно визначити чистий приведений дохід (чисту теперішню вартість проекту) та термін окупності інвестицій за умови, що дисконтна ставка дорівнює 10 %.

27. Підприємство передбачає реалізувати інноваційно-інвестиційний проект вартістю 500 тис. грн., практичне здійснення якого спрямоване на виробництво нового виду продукції. Очікуються такі грошові потоки: 1 рік – 40 тис. грн., 2 рік – 60 тис. грн., 3 рік – 100 тис. грн., 4 рік – 80 тис. грн. Необхідно визначити чистий приведений дохід (чисту теперішню вартість проекту) та термін окупності інвестицій за умови, що дисконтна ставка дорівнює 10 %.

28. Підприємство передбачає реалізувати інноваційно-інвестиційний проект вартістю 180 тис. грн., практичне здійснення якого спрямоване на виробництво нового виду продукції. Очікуються такі грошові потоки: 1 рік – 35 тис. грн., 2 рік – 70 тис. грн., 3 рік – 130 тис. грн., 4 рік – 100 тис. грн. Необхідно визначити чистий приведений дохід (чисту теперішню вартість проекту) та термін окупності інвестицій за умови, що дисконтна ставка дорівнює 18 %.

29. Перед інвестором стоїть проблема вибору між інвестиційними проектами А і В. Дані про очікуванні річні чисті грошові потоки від реалізації проектів за різних станів розвитку економіки наведено нижче.

Поясніть значення співвідношення ризику та доходу між проектами А і В.

Очікуваний стан економічного становища

Ймовірність

Проект

А

В

Значне піднесення

0,2

130

190

Незначне піднесення

0,25

100

110

Стабільність

0,4

80

70

Незначне погіршення

0,15

60

30

30. Вихідні данні по проекту :

  • виробнича потужність підприємства 1400 тис. одиниць продукції;

  • чиста виручка від реалізації всієї продукції 18000 тис. грн.;

  • постійні витрати становлять 6400 тис. грн.;

  • змінні витрати на виробництво 1400 тис. одиниць продукції становлять 8300 тис. грн.

Визначити беззбитковий обсяг виробництва продукції з метою прийняття рішення щодо реалізації проекту.