Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СГ Меліорація.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
63.86 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВЕЛЬНО-ГІДРОМЕЛІОРАТИВНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра гідромеліорацій та економіки природокористування

Розрахункова контрольна робота

з дисципліни “Сільськогосподарські меліорації”

Виконавець теми:

Студент 1 групи 3 курсу АФ

Вовк О.О.

Перевірив: Волочнюк Є.Г.

Херсон-2015

ЗМІСТ

1. Умови проектування: кліматичні, рельєфні, гідрогеологічні,

ґрунтові,господарські,водні ………………………………………………

2. Режим зрошення……………………………………………………………..

2.1. Розрахунки режиму зрошення с.–г. культури біокліматичним методом..

2.2. Режим зрошення сукупності культур сівозміни…………………………….

3. Спосіб та техніка поливу……………………………………………………….

3.1. Проектування технології поливу…………………………………………….

3.2. Складання графіку поливу……………………………………………………

4. Проектування зрошувальної системи…………………………………………

4.1. Побудова генерального плану зрошувальної системи……………….

4.2. Гідравлічні розрахунки……………………………………………………

4.3. Побудова поздовжнього профілю трубопроводу по розрахунковій трасі…

5. Визначення основних техніко-економічних показників…………………..

Список використаної літератури………………………………………………..

1. Умови проектування

Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України, розташований в 12км від м. Херсон на землях Інгулецької зрошуваної системи. На території господарства розташований один населений пункт - селище міського типу Наддніпрянське, яке є його адміністративно-господарчим центром. Садибу ІЗПР УААН та обласний центр зв'язує асфальтоване шосе. Воно ж зв'язує і під'їзні шляхи до складу добрив та до майданчика для відгодівлі тварин.

Інститут зрошуваного землеробства НААНУ укомплектований лабораторним обладнанням, приладами та устаткуваннями для виконання тематичного плану науково-дослідної роботи.

Функціонує дослідне поле з тракторним і автомобільним парком, сільськогосподарською технікою, очисними машинами та складськими приміщеннями.

Господарство спеціалізується на вирощуванні насіння високих репродукцій зернових культур, прибуток одержує в основному за рахунок галузі рослинництва.

Господарство знаходиться на півдні України. Залежно від кліматичних умов, що склалися, зрошення являється одним із головних елементів технології вирощування с/г культур і фактором стабільності при отриманні високих , сталих врожаїв. В даному господарстві зрошенню приділяють велику увагу і тому зрошувальні мережі постійно підтримують у доброму стані. Вода в лотки подається з Інгулецької зрошуваної системи. Вода до дощувальних машин подається з лотків у тимчасові зрошувачі з яких проводиться зрошення. Зрошення виконується дощувальними агрегатами типу ДДА – 100МА.

Територія господарства знаходиться у другому (південному) аґрокліматичному районі Херсонської області, клімат якого помірно жаркий, дуже посушливий.

Практично вся територія південного Степу України відрізняється високим потенціалом родючості ґрунтів, надмірною кількістю тепла й сонячного світла, довгим безморозним періодом і, як наслідок, сприятливими умовами для вирощування практично всіх сільськогосподарських культур.

Одним з основних природних лімітуючих факторів, що стримують отримання високих і стабільних врожаїв сільськогосподарських культур в південному Степу України є нестача вологи.

В зв'язку з цим у цій зоні періодично повторюються ґрунтові та повітряні посухи, які часто переходять у суховії та пилові бурі.

Як правило, дефіцит природного зволоження в південному Степу України обумовлений нерівномірним розподіленням опадів за територією й часом.

Найбільша кількість їх випадає влітку, менше весною та восени, напроти, дуже мало опадів випадає взимку. Часто випадають невеликі неефективні опади від 1 до 5мм за добу, причому за теплий період року таких опадів трапляється до 20-25 разів. У зв'язку з тим, що вони випадають у період з високою температурою й низькою вологістю повітря, при сильних вітрах, такі опади неефективні, тому що більша частина їх не досягає поверхні ґрунту й швидко випаровується.

В літній період опади випадають у вигляді злив. Ймовірність їх в степових районах півдня з сумою опадів 35-55мм складає 50-75%. Інколи інтенсивність злив сягає 160 і, навіть, 190мм за добу. При цьому більшість води стікає в балки та інші низини не встигаючи акумулюватись в ґрунті. Такі зливові дощі випадають локально, викликаючи при цьому полягання сільськогосподарських культур, руйнуючи при цьому верхній родючий шар. Особливо шкідливі зливи, що супроводжуються шквальними вітрами та градом.

Періоди злив чергуються з довгими бездощовими періодами, які іноді перевищують 31-40 днів, а за особливо посушливих умов – понад 60 днів.

Відомо, що в зв'язку з сильним випаровуванням ґрунтової вологи (в літні місяці більше 250мм), літнє промочування й збереження її у верхньому шарі ґрунту на період осіннього посіву зберігаються тільки за умов раціонального обробітку ґрунту. Це є запорукою отримання сходів с.-г. культур. Періодичність повторення ґрунтових посух після стернових попередників у південному Степу України складає 65%. Однак, слід зауважити, що навіть по чорному пару один раз у десять років вологість ґрунту буває досить низькою.

Гідротермічний коефіцієнт зони складає 0.3-0,6. Характерною особливістю регіону є довгий безморозний період, що задовольняє навіть теплолюбні рослини теплом і світлом. Безморозний період триває 175-200, а вегетаційний 220-230 днів.

Для південного Степу України самим теплим місяцем є липень, середньомісячна температура в цей період складає 22-24˚С. Інтенсивне наростання температури починається з третьої декади травня, в цей періодичні температури наближаються до денних. Такі умови є сприятливими для активного росту й розвитку сільськогосподарських культур, які в силу ксеноморфного характеру пристосовані до високих температур (кукурудза, сорго, тощо).

Зима коротка і м'яка, як правило з незначним сніговим покривом та з частими відлигами. Середня температура зими коливається в межах від –1,1 до –3,3оС.

Недостатня кількість снігу і різкі зміни температур від 5-10˚С до мінус 20-25˚C та сильні північно-східні вітри навіть при невеликих морозах висушують не тільки ґрунт, але й рослину. Як правило після значного похолодання, що призводить до припинення росту, наступає різке потепління, яке спонукує до пробудження вегетації рослини, але її різко затримують наступаючі заморозки. Такі різки зміни температур істотно знижують стійкість рослинного організму в результаті чого рослини можуть загинути. На території південного Степу України в період з грудня по березень спостерігають 42-50 днів з відлигами. Особливо несприятливо впливає зміна температур на стійкість рослин наприкінці зими – на початку весни, коли вдень вона підіймається до +5-7˚С, а вночі та вранці –знижується до –8-10˚С морозу.

Таблиця №1

Середньорічні значення елементів клімату за даними метеостанції міста Скадовськ

Показники

Місяць

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Опади, мм

29,3

18

27,6

35,3

43,1

43

52,0

44,8

42,7

26,6

Температура повітря, 0С

-3,2

-2,8

1,8

10

16,2

19,7

23,5

21,6

16,4

11,0

Вологість повітря, %

85,7

83,8

79,8

68,2

63,7

64,2

62,2

61,4

68,3

73,5

Таким чином, південний Степ України характеризується довгим безморозним періодом, великою кількістю тепла і сонячного світла, частими суховійними вітрами, невеликою кількістю опадів, нестійкою малосніжною зимою, сухим і жарким літом, короткою весною і в більшості випадках сухою сонячною осіню. Основним лімітуючим фактором, що стримує отримання високих і стабільних врожаїв є волога. Тому для підвищення продуктивності рослин необхідно використовувати зрошення.

Територія господарства представлена в основному чорноземами південними і каштановими ґрунтами.

Дослідні ділянки, розташовані на чорноземі південному легкосуглинковому. В орному шарі міститься гумусу 2,36%, легкогідролізованого азоту – 3,25 мг/100 г ґрунту, рухомого фосфору – більше 8, а обмінного калію 60 мг/100 г ґрунту, рН водяної витяжки – 6,97.

Агрофізичні властивості ґрунту характеризувалися такими показниками: об'ємна маса 1,38 г/см3, загальна шпаруватість 48,0%, найменша вологоємність – 22,0%, а вологість в'янення – 9,1%.

Вміст гумусу в орному шарі ґрунту (0-25см) становить 2,15% і з глибиною суттєво знижується

Загальний вміст азоту та фосфору в орному шарі ґрунту низький, відповідно 0,17 та 0,09

Тому, для одержання високих врожаїв сільськогосподарських культур необхідно вносити мінеральні та органічні добрива. Вміст обмінного калію становить 330 мг/кг ґрунту і його достатньо для нормального живлення рослин. В цілому, агрохімічні властивості ґрунту вказують на середній рівень родючості

В складі поглинених основ орного шару ґрунту значне місце належить Са2+ + Мg2+, в меншій кількості Na+ + K+. Вміст Са2+ в орному шарі ґрунту 3-22см складає 16,98 мг/екв. на 100г сухого ґрунту, або 80 – 99% від суми поглинених основ. Вміст Мg2+ відповідно – 4,14 мг/екв на 100г ґрунту або 19,01%. рН сольової витяжки орного шару ґрунту становить 6,8. За механічним складом ґрунт середньосуглинковий.

Територія господарства засмічене малорічними та багаторічними бур’янами. Малорічні: лобода біла, щириця, мишій, курай. Коренепаросткові : березка польова, осот рожевий.

Придатність води для зрошення за показником іонного обміну оцінюється за формулою

Якщо , то вода придатна для зрошення без обмежень.

2. Клас придатності води для зрошення за державним стандартом України ДСТУ 2730–97 "Якість природної води до зрошення. Агрономічні критерії":

І клас , вода придатна для зрошення без обмежень.

ІІ клас , вода придатна для зрошення усіх культур і ґрунтів при умові дренування та хімічних меліорацій.

ІІІ клас , вода придатна для зрошення легких ґрунтів та солестійких культур, при умові дренування та хімічних меліорацій.

3. Небезпека осолонцювання ґрунту :

Якщо - небезпека існує. Якщо - небезпека існує;

де С - мінералізація води, г/л; катіони та аніони, мекв/л;

Вміст у воді річки Дніпро селей

Дата

рН

Сольовий склад,мл/г

Сольовий склад

CL

SO4

HCO3

Ca

Md

Na+K

Сума

CL

SO4

HCO3

Ca

Mg

11.08

7.85

53

45

177

50

21

25

282

35.5

48

61

20

23

Дана вода придатна для зрошення без обмежень.