Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
землеробство 2 Н..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
22.83 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства України

ДВНЗ<<Херсонський державний аграрний університет>>

Кафедра землеробства

Самостійна робота №2

"Видовий склад бурˈянів на посівах сорго та заходи регулювання їх чисельності"

Виконав студент:

2 курсу 3 групи АФ

Назаров Д.А.

Перевірив:

кандидат с-г наук, доцент

Рудік Л.О.

Херсон 2014

На сорго можна зустріти понад 200 видів небажаної рослинності, але реально масово розповсюджені декілька десятків

Наведемо список найбільш розповсюджених видів бурˈянів на посівах сорго:

-дводольні малорічні: лобода біла (Chenopodium album), щириця звичайна-(Amaranthus retroflexus), гірчак розлогий (Polygonum lapathifolium), чистець однорічний (Stachus annua), фалопія березковидна (Fallopia convolvulus), осот городній (Sonchus oleracens), фіалка польова (Viola arvensis), грицики звичайні (Capsella bursa-pastoris), талабан польовий (Thlaspi arvense), куколиця біла (Melandrium album), підмаренник чіпкий (Galium aparine), кислиця рогата (Oxalis corniculata).

-злакові однорічні: метлюг (Apera spica-venti), вівсюг (Avena fatua L.), пажитниця (Lolium spp.).

Склад багаторічних дводольних бурˈянів

Безумовно, видовий склад може дещо відрізнятися залежно від регіону, культури землеробства, вибраної системи агротехніки, сівозміни та інших факторів. Так наприклад, на півдні та сході України можна досить часто зустріти на зернових амброзію, а у центральних та західних областях площі можуть бути уражені злаковими бур’янами. Наприклад, камелія звичайна може прорости на Поліссі, але вона рідко зустрічається на півдні, бо ця рослина полюбляє вологу. Хвощ польовий — дуже частий небажаний гість на кислих ґрунтах і т.д.

Класифікація основних гербіцидів на зернових культурах

На зернових культурах використовують гербіциди двох типів: проти однорічних злакових та дводольних. Протизлаковий гербіцид — Аксіал відноситься до хімічної групи фенілпірозолінів із діючою речовиною піноксаден. Ця діюча речовина блокує процес утворення біомембран за рахунок пригнічення АСС-ензимів, характерних для злакових культур. Препарат має у своєму складі специфічний антидот, який забезпечує повну безпеку для культури.

Для боротьби з дводольними бур’янами використовують препарати трьох груп:

А)  Похідні бензойної кислоти та арилоканкарбонової кислоти. Гербіциди цієї групи порушують процес фотосинтезу та поділу клітин. До цієї групи відносяться такі гербіциди, як Банвел, Діален Супер. Контролюють широкий спектр дводольних бур’янів, мають значно кращу ефективність проти багаторічних дводольних рослин порівняно з гербіцидами інших груп, які застосовують на зернових. Ними можна обробляти поля до кінця фази кущіння при температурному режимі 10-15°С.

Б)  Сульфонілсечовини. Гербіциди цієї групи порушують процеси синтезу ацетолактат-синтетази (ALS) та поділу клітин. Сульфонілсечовини легко проникають через листя та кореневу систему. Для них характерна низька норма витрати, спроможність проникати в рослину при знижених температурах (від 5-10°С) та більш широке вікно застосування — до фази прапорцевого листка включно. Водночас, слід враховувати можливу післядію на деякі культури в сівозміні. Препарати цієї групи більш ефективні проти однорічних дводольних бур’янів, ніж проти багаторічних. У цій групі маємо гербіциди Логран та Пік.

С)  Триазолпіримідини. Механізм їх дії подібний до сульфонілсечовин. Цю групу представляє гербіцид Дербі. Він ефективний проти низки однорічних дводольних, у тому числі перерослих бур’янів. Препарат може бути застосований до фази прапорцевого листка включно в широкому діапазоні температур (від 5°С до 25°С). Гербіцид здатен контролювати деякі бур’яни, стійкі до дії інших гербіцидів, він не має післядії.

Також є комбіновані гербіциди, як наприклад Лінтур, в якому поєднано дві діючі речовини з групи сульфонілсечовин та похідних бензойної кислоти. Цей препарат має високу ефективність як проти однорічних, так і проти багаторічних дводольних бур’янів за рахунок синергічної дії двох діючих речовин. Окремо можна виділити такі препарати, як Реглон Супер (похідні біпіридилію) та Ураган Форте (похідні гліцину). Це гербіциди суцільної дії, які використовують для десикації посівів (див. 35. Чи потрібна десикація зернових колосових культур?). Ураган Форте широко використовують для передпосівного знищення бур’янів.