Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Первинна інформація(моя).rtf
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
18.2 Mб
Скачать

25

Вступ

Маркетингові дослідження проводяться шляхом збору, обробки і аналізу даних з метою зменшення невизначеності, яка передує ухваленню маркетинговихрішень. Дослідженням піддаються ринок, конкуренти, споживачі, ціни, внутрішній потенціал підприємства.Дослідження ринку припускає з'ясування його стану тенденцій розвитку, що може допомогти виявити недоліки сьогоднішнього положення на ринку і підказати можливості і шляхи його поліпшення, але це тільки частина проблем, що визначають зміст маркетингових досліджень в цілому [3].

Всі маркетингові дослідження здійснюються з двох позицій: оцінка тих або інших маркетингових параметрів для даного моменту часу і прогнозування їх значень в майбутньому. Підприємство, яке замовило проведення маркетингового дослідженняабо проводить його самостійно, повинне отримати інформацію щодо того, що продавати і кому, а також про те, як продавати і як стимулювати продажі, що має вирішальне значення в умовах конкуренції. Результати дослідження можуть зумовити зміну цілей діяльності компанії.

Мета дослідження завжди залежить від ринкової ситуації, що фактично склалася. Вона витікає із стратегічних установок маркетингової діяльності підприємства і направлена на зниження рівня невизначеності в ухваленні управлінських рішень. Маркетингові дослідження завжди направлені на визначення і рішення якої-небудь конкретної задачі. Ясний, чіткий виклад проблеми є ключем до проведення успішного маркетингового дослідження.[10]

Дослідження ринку шоколаду міста Херсону є актуальним на сьогодні тому, що конкурентоспроможність кондитерської галузі являється показником діяльності компаній, запорука їх ефективного функціонування і прибутковості. Важливо дослідити смаки, вподобання і мотиви споживачів щодо вибору даної продукції, щоб на основі отриманої інформаціі встановити конкурентоспроможність основних виробників шоколаду.

I.Теоретично-методичні основи дослідження ринку шоколаду міста Херсону

1.1.Методика проведення маркетингового дослідження

Мета маркетингового дослідження – ознайомитися з ринком шоколаду м. Херсону, опитати респондентів за допомогою анкет, проаналізувати їхні вподобання та мотиви вибору даної продукції.

Польовий етап збору інформації та її аналізу тривав з 29 жовтня по 23 листопада 2009 року.

Об’єктом дослідження був ринок шоколаду м. Херсону.

Предметом дослідження послугували вподобання покупців та їхні мотиви придбання продукції кондитерської промисловості , а саме – шоколаду.

Первинна інформація збиралася кількісним методом тому, що він не потребує великого досвіду і кваліфікаціі, а також додаткового технічного обладнання.

В ході опитування респонденти відповідали на запитання структурованої закритої анкети.

Генеральною сукупністю маркетингового дослідження були мешканці нашого міста, а вибірковою - 33 різних за характером діяльності респондентів, різного соціального статусу і з різним рівнем доходу.

Отже, за такої вибіркової сукупності похибка результатів дослідження становить приблизно 17%.

Зауважимо, що в нашому дослідженні використовувалась безповторна одноступінчаста вибірка, сформована ймовірнісним методом.

Основні характеристики цільового сегменту вибіркової сукупності:

  • Вік

Було опитано 8 респондентів віком до 25 років, 10 респондентів віком 25-45 років, 9 осіб віком 45-60 років, 6 чоловік віком 60 років і більше.

  • Соціальний статус

За соціальним статусом було опитано 8 студентів, 7 – робітників, 7- службовців, 5 – домогосподарок, 6 –пенсіонерів;

  • Рівень доходу

Нами визначено, що серед опитуваних осіб 6 респондентів мають щомісячний дохід до 600 грн, 10 респондентів 600 - 800 грн., 8 респондентів 800 - 1200 грн., 9 респондентів - 1200 грн. і більше.

Вторинна інформація з теми нашого дослідження збиралася методом нотатків. Вона носить пошуковий характер. Основний недолік даного методу - плюралізм думок, суперечливість данних, показників, негарантована надійність інформації.

1.2. Характеристика ключових понять на ринку шоколаду

1.2.1.Якість шоколаду. Стандарти якості

Зроблений із натуральних продуктів шоколад приємний на смак і корисний для здоров’я. Він містить корисні речовини й вітаміни. Але варто виробникам замінити натуральні продукти синтетичними, і користь перетворюється на шкоду. Тому якість шоколаду - питання принципове. У Європі якість шоколаду почали захищати ще в 1890 році, тому що на ринку з’явилася безліч його підробок і шоколаду з недоброякісної продукції. Законодавчо захищати якість шоколаду - рішення, безумовно, правильне, висока якість шоколаду - запорука здоров’я його споживачів. Прискіпливіше від усіх інших захищають якість шоколаду швейцарці. В 1901 році була створена організація виробників шоколаду, які стежать за тим, щоб якість шоколаду, який називається швейцарським, завжди була на висоті. Висока якість шоколаду - запорука його користі.[2]

Законодавчо захищати якість шоколаду - рішення, безумовно, правильне, висока якість шоколаду - запорука здоров’я його споживачів. Прискіпливіше від усіх інших захищають якість шоколаду швейцарці. В 1901 році була створена організація виробників шоколаду, які стежать за тим, щоб якість шоколаду, який називається швейцарським, завжди була на висоті. Висока якість шоколаду - запорука його користі.

Коли якість шоколаду відповідає світовим стандартам, він стає надзвичайно корисним у всіх відносинах продуктом, який зміцнює здоров’я й нервову систему. Якщо ж якість шоколаду низька, то шоколад веде до ожиріння й псування зубів, не кажучи вже про те, що його смак залишає бажати кращого. Якість шоколаду прямо залежить від вмісту в ньому какао-порошку.

Шоколад, який містить велику кількість какао-порошку - джерело корисних елементів, що продовжують життя, поліпшують здоров’я, роботу мозку й серцево-судинної системи. Якість шоколаду закладається ще в процесі його виробництва. Під час обсмаження какао-бобів визначається майбутній смак і запах шоколаду. Від того, наскільки ретельно буде зроблено обсмаження бобів, прямо залежить якість шоколаду.

Якість шоколаду залежить і від того, наскільки ретельно й довго відбувається конширування шоколадної маси. Якщо це зробити надто швидко, то якість шоколаду буде низькою. Щоб якість шоколаду була високою, конширування триває інколи до семи діб. Зовнішній вигляд і твердість шоколаду визначаються під час темперування.

Якщо воно зроблено неправильно, то шоколад буде некрасивим, а якість шоколаду - низькою. Більшість видів шоколаду можна зберігати досить довго. Але це не відноситься до бельгійського шоколаду. Якщо бельгійський шоколад зберігати занадто довго, то якість шоколаду буде погіршуватися. Насамперед справжнім шоколадом називається кондитерський виріб, при виготовленні якого використовується тільки какао-масло і какао терте (розтерта суміш крупинок какао-бобів у какао-маслі), а не продукт на основі какао-порошку і замінників какао-масла на основі суміші рослинних жирів. Крім того, найважливішим параметром шоколаду є так звана дисперсність маси, тобто розподіл розмірів часток цукру і какао-бобів, що входять у шоколадну масу, за розмірами. Загальноприйнятою нормою для шоколаду є критерій якості, згідно з яким шоколадна маса не повинна мати часток більше 25 мкм. Оскільки більші частки при розтаванні шоколаду в роті створюють відчуття піску. З іншого боку, велика кількість дуже дрібних часток (менше 5 мкм) приводить до появи так званої "глинястості" шоколаду, тобто маса стає дуже в'язкою. Тому загальноприйнято шоколад характеризувати спектром розподілу часток. Для сучасного поширеного шоколаду - це діапазон 15 – 30 мкм, а для шоколаду класу "преміум" – це вузький діапазон 10 – 20 мкм. [9]

Відповідно до стандарту шоколад поділяється на наступні види:

  • Шоколад звичайний: містить не менше 92 % часток з розміром менше 30 мкм і процентний вміст какао -масла 31 – 33 %.

  • Шоколад десертний: містить не менше 96 % часток з розміром менше 30 мкм і процентний вміст какао-масла 32 – 35 %.

  • Шоколад пористий: за параметрами аналогічний десертному шоколаду, але має пористу структуру за рахунок обробки при змінному тиску.

  • Білий шоколад: кондитерська маса на какао-маслі без додавання какао тертого, розмір часток аналогічний десертному шоколаду.

  • Шоколад молочний: це шоколад з додаванням молочних продуктів і вмістом какао-масла від 25 до 31 %.

  • Шоколад з великими добавками: це шоколад, в який у процесі виготовлення добавлено великі добавки у виді горіхів, цукатів, ізюму, вафельної крихти та інших інгредієнтів.

Необхідно відзначити, що практично всі виробники шоколадної продукції борються за зниження розмірів часток у шоколаді, і частка так званого "звичайного шоколаду" знижується з кожним роком.

Беручи до уваги те, що шоколад споживає населення різних вікових груп, існує ряд нормативної документації, яка містить вимоги до якості даного виду продукції. Головний нормативний документ, який містить норми основних показників якості, яких повинні дотримуватись виробники шоколаду, - ДСТУ 3924 – 2000 „Шоколад. Загальні технічні умови”. Визначення органолептичних показників шоколаду проводиться за ДСТУ 5897 – 90 “Вироби кондитерські. Методи визначення органолептичних показників якості, розмірів, маси нетто, складових частин”[5].

До органолептичних показників, згідно цих двох стандартів, належать зовнішній вигляд, форма, консистенція, структура, смак і запах. Лицьова поверхня шоколаду повинна бути блискучою. Шоколадні медалі, шоколад з тонкоподрібненими додаваннями молочних продуктів і горіхів, а також ваговий і формований у фольгу може мати матову поверхню. Шоколад з крупними добавками у вигляді цілих або подрібнених горіхів, нарізаних цукатів, родзинок тощо і пористий може мати нерівну поверхню, і не  допускається посивіння шоколаду і пошкодження його шкідниками хлібних запасів. Частка надламаного шоколаду з начинками обмежується і має становити 4 %, а з великими добавками - 2 %. Форма виробів повинна бути без деформацій для всіх видів шоколаду, крім вагового. Консистенція шоколаду передбачена тверда, а структура - однорідна, у пористого - пориста. Смак і запах - властиві для відповідного продукту, без стороннього присмаку і запаху. Стандартами допускаються незначні дефекти, що не псують зовнішнього вигляду шоколаду, - крихти, пухирці, плями, подряпини, сколення, проникнення рідкої фази начинки і фруктів на поверхню [7].