Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для 2к.ЕФ -ін.мова.rtf
Скачиваний:
82
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
597.5 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Херсонський державний аграрний університет

Кафедра іноземних мов

МЕТОДИЧНІ РОЗРОБКИ

для самостійної роботи І-ІІ курсів

економічного факультету

Херсон – 2011

УДК 372.8:811.11

Методичні розробки розглянуто і затверджено на засіданні кафедри іноземних мов Херсонського державного аграрного університету (протокол № 8 від 24 лютого 2011 року).

Упорядники:

кандидат філологічних наук, доцент Лебідь О.М.;

викладач Ананьєва М.В.;

викладач Гроза М.Е.;

викладач Дашевська Л.М.

Рецензенти:

доктор економічних наук, професор Соловйов І.О.

кандидат педагогічних наук, доцент Старостенко О.В.

Лебідь О.М., Ананьєва М.В., Гроза М.Е., Дашевська Л.М. Методичні розробки для для самостійної роботи І-ІІ курсів економічного факультету . – Херсон: РВВ «Колос», 2011. – 75 с.

Мета даних методичних розробок – формування і розвиток у студентів широкої професійно-орієнтованої комунікативної компетенції в читанні, письмі та говорінні для спілкування у вузькогалузевій сфері.

Методичні розробки призначені для самостійної роботи студентів-економістів відповідно до вимог кредитно-трансферної системи.

©Лебідь О.М., 2011

©Ананьєва М.В., 2011

©Гроза М.Е., 2011

©Дашевська Л.М., 2011

Вступ

Мета навчання іноземної мови за професійним спрямуванням – формування і розвиток широкої професійно-орієнтованої комунікативної компетенції, яка покликана забезпечити спілкування у професійно-трудовій сфері під час виконання тих соціально-комунікативних ролей, які найбільш притаманні тій чи іншій галузі. Така компетенція має досягнути рівня комунікативної достатності, що передбачає володіння мовним матеріалом, мовленнєвими вміннями та навичками в такому обсязі, який не перешкоджає здійсненню адекватної комунікації у відібраних для навчання сферах спілкування. Широка професійно-орієнтована комунікативна компетенція повинна бути сформована в єдності лінгвістичного, предметного, формально-логічного та лінгвосоціокультурного компонентів.

Зазначена мета може бути досягнута за умови правильного відбору змісту навчання, який включає комунікативний аспект (відбір тематики та ситуацій спілкування)та лінгвістичний аспект (відбір навчальних текстів та мовного інвентарю). Підбір текстового матеріалу для самостійної роботи студентів здійснюється на основі аналізу професійних потреб майбутніх спеціалістів на рівні комунікативного аспекту змісту навчання з урахуванням принципу мінімізації, тобто адаптації тексту, яка гарантує доступність відібраного матеріалу для обробки й засвоєння самостійно. Крім того, така адаптація означає, що відібраного змісту цілком достатньо для охоплення всіх вірогідних потреб майбутніх фахівців в іншомовній комунікації в межах їх професійної діяльності. Даний зміст повинен бути достатнім для формування повноцінної професійно-орієнтованої іншомовної комунікативної компетенції в єдності всіх її компонентів.

Текстовий матеріал і комплекс вправ даних методичних розробок упорядковано з урахуванням вищезгаданих вимог і потреб кредитно-трансферної системи, орієнтованої на студента, здатного працювати самостійно.