Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NP_AYuD_MGB_Rukolaynina_I_Ye_2015.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
206.34 Кб
Скачать

2

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Харківський національний університет внутрішніх справ

Факультет з підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки

та кримінальної міліції у справах дітей

Кафедра адміністративної діяльності органів внутрішніх справ

«АДМІНІСТРАТИВНО-ЮРИСДИКЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ МІЛІЦІЇ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ»

(навчальна дисципліна)

ПРОГРАМА

нормативної навчальної дисципліни

підготовки ___________ бакалавра _______________________

(назва освітньо-кваліфікаційного рівня)

для курсантів 3 курсів

факультету з підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки та кримінальної міліції у справах дітей

Харківського національного університету внутрішніх справ

спеціальність _______6.030401 «Правознавство» ________________

6.030402 «Правоохоронна діяльність»______________

спеціалізація адміністративно-правова__________________________

(Шифр за опп п. 3.2) м. Харків

2015 Рік

Розроблено та внесено: Харківський національний університет внутрішніх справ

СХВАЛЕНО

Науково-методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

23 09 2015 Протокол № 15

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вченою радою факультету з підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки та кримінальної міліції у справах дітей ХНУВС

19 08 2015 Протокол № 7

________ Винник О.В.

ПОГОДЖЕНО

Секцією Науково-методичної ради

Харківського національного

університету внутрішніх справ

з юридичних дисциплін

22 09 2015 Протокол № 12

__________ Музичук О.М.

ЗАТВЕРДЖЕНО

На засіданні кафедри адміністративної діяльності ОВС факультету з підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки та кримінальної міліції у справах дітей ХНУВС

19 08 2015 Протокол № 20

________ Безпалова О.І.

Рецензенти:

Салманова О.Ю. – к.ю.н., доцент, начальник кафедри адміністративного права і процесу Харківського національного університету внутрішніх справ

Коптєв П.Б. – к.ю.н., заступник начальника з режиму та кадрового забезпечення Управління оперативної служби ГУМВС України в Харківській області

Розробники: к.ю.н., доцент, начальник кафедри Безпалова О.І., доцент, професор кафедри Джафарова О.В.; к.ю.н., доцент, професор кафедри Казанчук І.Д.; к.ю.н., доцент, доцент кафедри Шатрава С.О.; к.ю.н., доцент, доцент кафедри Руколайніна І.Є.; к.ю.н., доцент кафедри Резанов С.А.; к.ю.н., доцент кафедри Іванцов В.О.; к.ю.н., доцент кафедри Качинська М.О.; к.ю.н., доцент кафедри Романенко М.В.; к.ю.н., доцент кафедри Панова О.В. – Х.: ХНУВС, 2015.

© Руколайніна І.Є., 2015

© Харківський національний університет внутрішніх справ

ВСТУП

Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни «Адміністративно-юрисдикційна діяльність міліції громадської безпеки» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів напряму підготовки 6.030401 «Правознавство»; 6.030402 «Правоохоронна діяльність» .

Предметом вивчення навчальної дисципліни є врегульовані нормами адміністративного права суспільні відносини, що виникають в сфері організації та діяльності служб і підрозділів міліції громадської безпеки: їх внутрішньо-організаційної та зовнішньої діяльності.

Міліція громадської безпеки є складовою системи органів державної виконавчої влади. Вони реалізують норми чинного законодавства України і виконують функції управління, насамперед, в адміністративно-політичній сфері життя суспільства. ОВС України відповідно до статті 7 Закону України «Про міліцію» та Положення про Міністерство внутрішніх справ здійснюють адміністративну, профілактичну, оперативно-розшукову, виконавчу і охоронну функції (напрями діяльності). У виконанні завдань і функцій, які покладені на МГБ, значна роль належить адміністративній діяльності, яка здійснюється за допомогою адміністративно-правових засобів.

Адміністративна діяльність міліції громадської безпеки це урегульована нормами адміністративного права виконавчо-розпорядча, підзаконна, державно-владна діяльність підрозділів міліції громадської безпеки щодо організації та практичного здійснення покладених на них завдань з забезпечення особистої безпеки громадян, захисту їх прав і свобод, законних інтересів, охорони громадського порядку, попередження й припинення злочинів та правопорушень. Від її ефективності суттєво залежить стан правопорядку в країні, у зв'язку з чим важливого значення набуває вивчення адміністративної діяльності органів внутрішніх справ курсантами 3-х курсів ХНУВС.

Міждисциплінарні зв’язки: навчальна дисципліна «Адміністративно-юрисдикційна діяльність міліції громадської безпеки» має предметні зв’язки з навчальними дисциплінами та курсами «Адміністративне право України», «Адміністративний процес», «Адміністративна відповідальність», «Судові та правоохоронні органи України», «Основи управління в ОВС» тощо.

Програма навчальної дисципліни складається з таких тем:

1. «Поняття та зміст адміністративної юрисдикції в органах внутрішніх справ».

2. «Міліція громадської безпеки як суб’єкт адміністративно-юрисдикційної діяльності».

3. «Адміністративно-юрисдикційна діяльність міліції громадської безпеки щодо розгляду та вирішення звернень громадян».

4. «Адміністративно-юрисдикційна діяльність міліції громадської безпеки щодо провадження у справах про адміністративні правопорушення».

5. «Особливості діяльності міліції громадської безпеки щодо розгляду та вирішення справ про адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок та громадську безпеку».

6. «Адміністративно-юрисдикційна діяльність міліції громадської безпеки щодо застосування заходів дисциплінарної відповідальності».

7. «Особливості діяльності міліції громадської безпеки щодо розгляду та вирішення справ про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]