Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
165.38 Кб
Скачать

МВС УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій

Кафедра правових основ підприємницької

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

з дисципліни

ІНВЕСТИЦІЙНЕ ПРАВО

Галузь знань 0304 ПРАВО

Напрям підготовки (спеціальність) 8.03040201 ПРАВОЗНАВСТВО

Спеціалізація ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВА

Освітньо-кваліфікаційний рівень МАГІСТР

Форма навчання ДЕННА, ЗАОЧНА

м. Харків

2011

Передмова

________________________________________________________

(рекомендації Методичної ради ХНУВС)

Методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

____________________ Протокол № ___

______________________________________________________

(рекомендації Вченої ради ННІ)

Вченою радою навчально-наукового інституту права та масових комунікацій

____________________ Протокол № ___

Рецензенти:

  • завідувач кафедрою правового регулювання економіки Харківського національного економічного університету к.ю.н., доцент В.В. Сергієнко;

  • завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін навчально-наукового інституту права та масових комунікацій ХНУВС, к.ю.н. О.В. Соболєв.

Інвестиційне право: методичні вказівки до самостійної роботи / Розробники: Жорнокуй Ю.М. професор кафедри правових основ підприємницької діяльності Навчально-наукового інституту права та масових комунікацій ХНУВС, кандидат юридичних наук, доцент; Сущ О.П. викладач кафедри правових основ підприємницької діяльності Навчально-наукового інституту права та масових комунікацій ХНУВС. – Харків: Харківський національний університет внутрішніх справ, 2011. – с.

Затверджено

на засіданні Вченої ради Навчально-наукового інституту права та масових комунікацій

« » березня 2011 р.

Протокол №

Затверджено

на засіданні кафедри правових основ підприємницької діяльності Навчально-наукового інституту права та масових комунікацій

« » березня 2011 р.

Протокол №

© Жорнокуй Ю.М., Сущ О.П.

© Харківський національний університет внутрішніх справ, 2011 р.

  1. Цільова настанова

Проголосивши державну незалежність і самостійність у економічній сфері, Україна практично сформувала власну політику і ринкові відносини у процесі проведення інвестування будь-яких галузей людської діяльності. В наш час інвестиційне право сформувалось як самостійна галузь законодавства. Основою для такого твердження є чітка система нормативно-правових актів, регулюючих відносини між учасниками інвестиційного процесу. Але при цьому необхідно враховувати, що Інвестиційне право є комплексною галуззю права, підтвердженням чого служить комплексність регулювання інвестиційних відносин із боку цивільного права, адміністративного права та інших галузей права України.

Метою викладання навчальної дисципліни "Інвестиційне право" полягає у поглибленому вивченні правового положення суб’єктів, які здійснюють діяльність у сфері інвестування; правовідносин, що виникають в сфері інвестиційної діяльності; уяснення та вивчення правового механізму їх регулювання. Така необхідність викликана з’ясуванням слухачами магістратури не лише нагальних проблем розуміння сучасного стану законодавчої бази, що забезпечує належне функціонування учасників (суб’єктів) відповідних правовідносин, але й можливістю прогнозування ними подальших шляхів (тенденцій) її розвитку.

Завданнями вивчення навчальної дисципліни "Інвестиційне право" є: з’ясування ряду головних засад, на яких базуються основні напрями та принципи здійснення інвестиційної діяльності. Особливу увагу під час вивчення вказаної навчальної дисципліни передбачається приділяти на понятійний апарат інвестиційної діяльності; особливості об’єктів та особливості правового положення суб’єктів, а також їх права та обов’язки; правові форми та порядок розпорядження майновими правами при здійсненні інвестиційної діяльності; порядок та особливості здійснення інвестиційної діяльності в окремих сферах господарювання; порядок укладення, виконання та особливості інвестиційних договорів.

Вивчивши дану дисципліну необхідно знати: 1) зміст основних термінів, які використовуються у законодавстві, яким регламентовано порядок організації та здійснення інвестиційної діяльності; 2) місце інвестиційного права в системі права; 3) характеристику інвестиційного законодавства; 4) загальні положення про інвестиційні правовідношення; 5) поняття та види інновацій та інноваційної діяльності; 6) правове становище окремих суб’єктів інвестиційної діяльності; 7) відповідальність у інвестиційній діяльності; 8) правове регулювання іноземного інвестування в Україні; 9) правове регулювання спільного (корпоративного) інвестування; 10) договори в інвестиційній діяльності; 11) вирішення спорів між учасниками інвестиційного процесу.

Після вивчення цієї дисципліни необхідно вміти: 1) обирати і застосовувати належні правові норми щодо конкретних правових відносин в сфері інвестиційної діяльності опираючись на здобуті теоретичні знання; 2) чітко визначати неузгодженості законодавства в сфері інвестиційної діяльності і знаходити шляхи вирішення правових проблем, які у зав’язку із цим можуть виникати; 3) обґрунтовувати правові позиції стосовно вирішення типових на нестандартних правових ситуацій, що можуть мати місце при здійсненні інвестиційної діяльності.

Навчальна дисципліна "Інвестиційне право" базується на знаннях отриманих слухачами під час вивчення господарського, цивільного, фінансового, банківського та податкового права та нормативно-правової бази, що забезпечує їх існування.

Програма з розглядуваної навчальної дисципліни є універсальною, оскільки надає змогу викладати відповідну навчальну дисципліну як за денною, так і за заочною формами навчання. До програми в якості додатка надаються відомості про обсяг годин, що заплановані для аудиторної та самостійної роботи слухачів магістратури, перелік тем лекційних, практичних (семінарських) занять, а також кількість академічних годин запланованих для самостійної підготовки.

Позиція відносно обрання обсягу матеріалу під час викладання питань, передбачених поданою програмою залежить від денної чи заочної форми навчання.

Предметом навчальної дисципліни "Інвестиційне право" є:

а) одержання необхідних теоретичних знань та розгляд положень, що вироблені юридичною думкою з приводу проблемних аспектів інвестиційної діяльності;

б) освоєння нормативного матеріалу, закріпленого системою інвестиційного законодавства України та країн близького та дальнього зарубіжжя.

Розгляд та вивчення вказаних основних засад має за мету формування у слухачів магістратури правового мислення, навиків з тлумачення відповідних норм, формування практичних навиків, що пов’язано із застосуванням у майбутній практичній діяльності отриманих знань та вмінь.

Для досягнення зазначеної мети у ході викладення навчальної дисципліни "Інвестиційне право" передбачається проведення (відповідно до програми) лекційних, практичних (та/або семінарських) занять; написання слухачами магістратури реферативних робіт; підготовка доповідей. З метою поточного контролю знань планується проведення опитувань на практичних (семінарських) заняттях та написання контрольних робіт. Підсумковий контроль передбачає складання слухачами магістратури заліків, що проводяться усно.

Навчальну програму з навчальної дисципліни "Інвестиційне право" запроваджено для викладання слухачам магістратури навчально-наукового інституту права та масових комунікацій Харківського національного університету внутрішніх справ.

Предметом навчальної дисципліни «Інвестиційне право» є врегульовані правовими нормами суспільні відносини, що виникають у зв’язку із здійсненням інвестиційної діяльності, а також законодавство, яке регулює здійснення інвестиційної діяльності, наукова література з питань правового забезпечення інвестиційної діяльності, а також правозастосовна практика у сфері організації та здійснення інвестиційної діяльності.

Структура викладення навчальної дисципліни «Інвестиційне право» побудована за принципом поділу всього матеріалу навчальної дисципліни на першу та другу частини. Кожна із частин поділяється на модулі, в основу формування яких покладено окремі аспекти правового забезпечення інвестиційної діяльності. Модуль охоплює одну чи декілька тем, які формуються за специфікою предмету відносин. В свою чергу кожна із тем має власну структуру, до якої входять питання, що розглядаються під час проведення лекцій та семінарських занять.

2. Розподіл часу навчальної дисципліни для аудиторного вивчення та самостійної роботи

Номер модулю

Номер та назва змістового модулю, номер та найменування теми

Кількість годин відведених на вивчення навчальної дисципліни

Література, сторінки

Вид контролю

Всього

з них:

лекції

Семінарські заняття

Практичні заняття

Лабораторні заняття

Самостійна робота

Семестр № I

Модуль 1

Змістовий модуль № 1:

36

7

5

24

К.роб. - 2

Тема № 1

2

1

4

Тема № 2

1

1

5

Тема № 3

2

1

5

Тема № 4

1

1

5

Тема № 5

1

1

5

Модуль 2

Змістовий модуль № 2:

36

7

5

24

К.роб. - 2

Тема № 6

2

1

5

Тема № 7

1

1

6

Тема № 8

1

1

4

Тема № 9

2

1

5

Тема № 10

1

1

4

Всього за семестр № I:

72

14

10

48

Залік – 2

3.2. Методичні вказівки до самостійної роботи

модуль № 1.

Змістовий модуль № 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ:

ТЕМА № 1. Поняття інвестиційного права та його система

Завдання на самостійну роботу за темою №1.

Завдання 1. Дайте відповіді на питання:

  1. Поняття, предмет і метод інвестиційного права.

  2. Функції та принципи інвестиційного права.

  3. Система інвестиційного права.

  4. Поняття та система інвестиційного законодавства.

  5. Місце інвестиційного права в системі права України.

  6. Основні напрямки інвестиційної політики.

Завдання 2. Вирішіть письмово проблемні ситуації:

Ситуація 1.

Розподіліть зазначені нормативні акти в залежності від їх юридичної сили: Закон України "Про інвестиційну діяльність", Господарський кодекс України, Закон України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)", Конституція України, Статут корпоративного інвестиційного фонду, Декрет Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", Вашингтонська Конвенція про порядок вирішення інвестиційних спорів між державами та іноземними особами, Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій".

Обґрунтуйте відповідність віднесення того чи іншого нормативного акту до певного рівня законодавства.

Література:

нормативні акти: 1, 2,9,11.

юридична література:1-4, 7-10, 13,15,16, 19,21.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]