Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПУзаоч2011.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
134.66 Кб
Скачать

5

Харківський національний університет внутрішніх справ

Кафедри: Фундаментальних юридичних дисциплін ННІ ПМК.

Дисципліна: ІСТОрія держави і права УКРАЇНИ

Заочна форма навчання 2012-2013 навчальний рік

Історія держави і права України – нормативна навчальна дисципліна та наука, зміст якої становлять визначальні факти, явища і процеси, загальні та специфічні закони і закономірності державно-правового життя народів України, а саме: виникнення та розвиток держави і права; типи та форми держави і права, причини їх зміни; особливості правової культури, державні органи і правові інститути народів, що населяли та населяють територію України; еволюція ідей про державу і право та їхня роль у державно-правовому житті. Оскільки за своїм характером історико-правова наука є юридичною, вона належить до основних навчальних дисциплін, що становлять необхідний елемент та невід'ємну частину вищої юридичної освіти. Курс історії держави і права України посідає важливе місце в системі юридичних дисциплін. Він є своєрідним вступом до спеціальних юридичних наук, і глибоке його вивчення та засвоєння, у тому числі найважливіших пам'яток права, необхідне не тільки для підвищення якості історико-правової підготовки спеціалістів, їхньої загальної юридичної культури, але й для більш глибокого розуміння ними основних особливостей галузей сучасного права.

Відповідно до навчального плану на вивчення історії держави і права України виділено 180 годин (5 кредитів), з них аудиторних - 14 годин (8 - лекційних, 6 – семінарських занять). Передбачено написання контрольної роботи. Підсумковий контроль – екзамен.

Навчальна програма (витяг) Змістовий модуль 1: Предмет і методологія історії держави і права України.

  1. Історія держави і права України – нормативна навчальна дисципліна та наука. загальний курс)000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000ПП Предмет, мета й завдання її вивчення. Місце в системі юридичних наук, дисциплін. Методологія. Наукові концепції. Періодизація. Історіографія.

  2. Переддержавні форми цивілізації на території сучасної України. Розпад первіснообщинного ладу (причини, етапи). Археологічні культури (трипільська, дніпро-донецька). Причини та передумови виникнення права у землеробських племен Подніпров’я (І тисячоліття до н.е.).

Змістовий модуль 2: Стародавня епоха

  1. Основні риси права скіфських ранньодержавних утворень. Велика (VII-III ст. до н.е.) та Мала (Кримська) Скіфія (ІІІ ст. до н. е. - ІІІ ст. н.е.). Джерела права. Основні риси права (державного, цивільного, кримінального, процесуального).

  2. Ґенеза та еволюція античних державних утворень у Північному Причорномор’ї кін. VII ст. до н.е. – перш. пол. VI ст. н.е. Держави-поліси (Херсонес, Ольвія, Тіра, Пантікапей). Боспорська держава. Нормативні засади колонізації. Міжнародно-правові стосунки. Рецепція античного права.

  3. Джерела права античних держав Північного Причорномор’я (кін. VII ст. до н.е. – перш. пол. VI ст. н.е.). Звичаєве право. Нормативні акти. Нормативні договори. Вплив звичаєвого права автохтонного населення.

  4. Основні риси державного права античних держав Північного Причорномор’я (кінець VII ст. до н.е. – перша половина VI ст. н.е.). Правовий статус населення (політи, неповноправне населення, раби). Форми держав (устрій, правління, режим). Органи державної влади та управління судоустрій. Фінанси.

  5. Становлення цивільного права в античних державах Північного Причорномор’я (кінець VII ст. до н.е. – перша половина VI ст. н.е.). Право власності. Зобов’язальне право. Спадкове право. Вплив римського права.

  6. Особливості нормативного регулювання сімейних відносин в античних державах Північного Причорномор’я (кінець VII ст. до н.е. – перша половина VI ст. н.е.). Сімейно-ієрархічні стосунки. Нормативна регламентація укладання і розірвання шлюбу. Правовий статус дітей.

  7. Становлення кримінального права античних держав Північного Причорномор’я (кінець VII ст. до н.е. – перша половина VI ст. н.е.). Поняття злочину, його суб’єкти та об’єкти. Види злочинів. Мета та види покарань.

  8. Основні риси процесуального права в античних державах Північного Причорномор’я (кінець VII ст. до н.е. – перша половина VI ст. н.е.). Історичні форми та суб’єкти процесу. Стадії процесу. Види доказів.