Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформаційне право.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
158.21 Кб
Скачать

19

Міністерство внутрішніх справ України Харківський національний університет внутрішніх справ Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій

Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права

Методичні вказівки ддля виконанння контрольних робіт інформаційного права

Галузь знань 0304 Право____________________

Напрям підготовки 6.030402 Правознавство !

Спеціальність 6.060.101 Правознавство_____________

Спеціалізація всі спеціалізації_________________ і

Освітньо-кваліфікаційний рівень Бакалавр___________________

Форма навчання заочна________________ і

Харків

2012 Рік

СХВАЛЕНО

Методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

_______________________ Протокол № _______

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вченою радою навчально-наукового

інституту Права та масових комунікацій ________________________ Протокол № _______

)______________ ________________

ПОГОДЖЕНО

Секцією методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

_______________________ Протокол № _______

(дата, місяць, рік )

______________ ________________

(підпис) (П.І.Б.)

ЗАТВЕРДЖЕНО

На засіданні кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права

Протокол № _______

_______________________ _____________________________

(підпис) (П.І.Б.)

Рецензенти:

Передрій

к.ю.н., доц.. Бригадир Іван Васильович, доцент кафедри трудового та господарського права ННІ ПФКМ ХНУВС.

Методичні вказівки для виконання контрольних робіт з інформаційного права // Укладач: к.ю.н., доц., Панова І.В.: м. Харків, Харківський національний університет внутрішніх справ, 2012. – 19 с.

© І.В. Панова, 2012.

© Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій.

© Харківський національних університет внутрішніх справ

Загальні рекомендації

Навчальна дисципліна «Інформаційне право», яка викладається в Харківському національному університеті внутрішніх справ, має за мету ознайомлення студентів із значенням норм права, що регулюють пошук, отримання, виробництво та поширення інформації, юридичними гарантіями реалізації права громадян на інформацію в умовах становлення та розвитку інформаційного суспільства в Україні. Одним із напрямків забезпечення якості освіти постає конструктивне використання можливостей інформаційного суспільства, до якого прямують цивілізовані країни світу відповідно до еволюції людської цивілізації.

Інформаційне право виконує суттєву роль і місце у підготовці фахівців правознавчого напрямку. Особливо це стосується питань юридичної підготовки спеціалістів з пошуку та захисту інформації, оперативних співробітників, спеціалістів по боротьбі з інформаційними правопорушеннями, а також фахівців, що спеціалізуються в сфері організації зв’язків з засобами масової інформації та громадськими об’єднаннями й населенням (public relations).

Взаємозв’язок інформаційного права з іншими навчальними дисциплінами навчального плану проявляється у запозиченні юридичних принципів та термінології з теорії держави і права. Певний комплексний характер інформаційного права пов’язаний з тематичним перетинанням цього юридичного напрямку з конституційним, адміністративним, цивільним та кримінальним галузями права.

Навчальним планом передбачено вивчення на 2-му курсі Загальної і Особливої частин інформаційного права. Студенти повинні прослухати установчі та оглядові лекції, підготуватися і взяти участь у семінарських заняттях, виконати контрольну роботу. Підсумком роботи над дисципліною є складання іспиту із всього курсу інформаційного права. Література і нормативний матеріал, необхідні для вивчення інформаційного права, наведено в програмі курсу.

Контрольна робота з інформаційного права є одним з обов'язкових видів навчальної роботи, що сприяє підготовці студентів до складання іспиту та водночас виступає як форма самостійного вивчення матеріалу. Належний рівень виконання такої роботи вимагає ретельного вивчення теоретичного матеріалу, нормативної бази з предмету, вивчення матеріалів судової практики. Крім того виконання такої роботи сприяє розвитку аналітичного мислення та застосуванню отриманих знань в конкретній життєвій ситуації.

Перед початком написання контрольної роботи студент визначає варіант, який він повинен виконувати. Виконання контрольної роботи передбачає ретельне вивчення теоретичного матеріалу та рекомендованих нормативних актів. Під час розв’язання завдань студент повинен дати повну і ґрунтовну відповідь на всі запитання, поставлені в її умові. Висновки при розв’язанні завдань необхідно обґрунтувати відповідним аналізом та посиланнями на конкретні статті і пункти нормативних актів.

Завдання передбачають письмове їх розв’язання по одному із п’яти варіантів. Слухачі, прізвища яких починаються з букв від «А» до «Д» включно, виконують роботу по першому варіанту, від «Є» до «К» – по другому варіанту, від «Л» до «О» – по третьому варіанту, від «П» до «С» – по четвертому варіанту, від «Т» до «Я» – по п’ятому варіанту.

Після цього необхідно уважно прочитати завдання, визначити коло суспільних відносин, що розглядаються в задачах-казусах. Коли слухач чітко розуміє умови завдання та поставленні запитання слід перейти до вивчення рекомендованої літератури та нормативних актів. Разом з тим, зважаючи на те, що інформаційне право є досить динамічною галуззю права та його нормативна база швидкими темпами оновлюється деякі питання можуть бути не розкриті або вирішуватись інакше ніж в навчальній літературі. Тому студентам при виконанні контрольної роботи необхідно перевірити чи є чинними вказані нормативні акти та останні зміни до діючих. При такій перевірці бажано використовувати сучасні, постійно оновлюванні нормативні бази такі як „Законодавство України”, розміщену на веб-сторінці Верховної Ради України, „Нормативні акти України”, „Комп’ютерна правова база ЛІГА: ЗАКОН” тощо.

При виконанні контрольної роботи студенти не повинні обмежуватись навчальною літературою яка видається на навчальному абонементі Харківського національного університету внутрішніх справ та його факультетів, а повинні також користуватись літературою із читацького залу, та, по можливості, використовувати джерела із інших бібліотек (наприклад, Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка та ін.).

Слід також проаналізувати практику застосування законодавства та вирішення складних юридичних ситуацій, що публікуються у фахових журналах „Право України”, „Бюлетені законодавства і юридичної практики України”, „Віснику Верховного суду України”, „Віснику прокуратури”, „Адвокат”, „Підприємництво, господарство і право” тощо.

Після того як студент визначився із відповідями на завдання він приступає до їх письмового викладення. Контрольна робота виконується в звичайному учнівському зошиті або на листах формату А 4, не поспішаючи, грамотно, розбірливо, бажано українською мовою. Допускається підготовка роботи в електронному варіанті з роздрукуванням з одного боку аркушу паперу в одному примірнику на папері формату А4 з полями 2 см, набраним у текстовому редакторі Microsoft Word через два інтервали 14 кеглем, шрифт Times New Roman; нумерацію сторінок проставляти у правому верхньому куті.

Обсяг роботи визначається повнотою відповідей на завдання. Вирішуючи задачі-казуси, потрібно пам'ятати, що відповіді на поставлені в ній питання повинні бути повними і обґрунтованими як нормативно, так і логічно. Логічного і повного нормативного обґрунтування повинен зазнати кожний висновок, зроблений у відповіді на те або інше питання, кінцеве або проміжне. Не можна робити висновків, в яких тільки фіксується наявність або відсутність порушення закону. Треба обов'язково показати, які можуть бути наслідки цього порушення і які способи відновлення порушених прав. При цьому потрібно вказувати конкретні норми права, які повинні бути використані (з посиланнями на відповідні статті, пункти та ін.). Використовуючи узагальнення судової практики, необхідно пам'ятати, що вони носять характер тлумачення застосування правових норм і не створюють нової норми права, тому обов’язково необхідно посилатись на вихідні норми які коментуються.

Наприкінці роботи слід зазначити використані при виконанні контрольної роботи нормативні матеріали та матеріали практики, літературу, із посиланням на конкретні джерела запозичення, а також вказати фактичну дату завершення роботи і підписати її.

Підставами для не зарахування контрольної роботи та повернення її на доопрацювання або переробку є:

  • Відсутність ознак самостійності її виконання (в тому числі виявлення ідентичних за змістом робіт або робіт-перекладів). В цьому випадку не зараховуються всі тотожні контрольні роботи;

  • Виконання роботи не за своїм варіантом;

  • Подання до рецензії ксерокопії (копії) роботи;

  • Наявність грубих помилок при вирішенні задач-казусів або їх неправильне вирішення ;

  • Відсутність теоретичного аналізу умов завдання, наведення лише норм законодавства;

  • Використання норм нормативних актів, що втратили силу або тільки загальних норм права без підтвердження їх спеціальними;

  • Не розкриття або формальне відношення до розкриття додаткового теоретичного питання;

  • Нехтування вимог щодо оформлення роботи (в тому числи неможливість прочитати текст роботи).