Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_vk_z_tsiv_prava_2012.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
537.09 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ України

Харківський національний університет внутрішніх справ

Кафедра охорони інтелектуальної власності, цивільного права та процесу

Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій

Кафедра цивільно-правових дисциплін

методичні вказівки та завдання

для практичних занять та самостійної роботи

з дисципліни

«ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО»

для денної форми навчання

Харків 2012

ББК 67.9 (4 укр)

Р 32

Рецензент: В. І. Борисова - завідувач кафедрою цивільного права №1 Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук, професор

Укладачі: Запорожець А.М., Кройтор В.А., Чалий Ю.І., Піхурець О.В., Мічурін Є.О., Д'ячкова Н.А., Зайцев О.Л., Сліпченко С.О., Батожська О.В., Головко В.В., Довбій С.П., Мандрика Л.М., Михайлов С.В., Мороз О.В., Степаненко Т.В., Бортнік О.Г., Сапейко Л.В., Умецька Г.О., Семенова Г.П., Апанасюк М.П., Савченко О.С., Загородній С.А., Шишка О.Р., Вакулович Е.В., Кухарєв О.Є., Євко В.Ю., Соболєв О.В., Тіхонова М.А., Кириченко Т.С., Кожевнікова В.О., Ясечко С.В.

Р 32

Методичні вказівки та завдання для практичних занять та самостійноїроботи з дисципліни «Цивільне право» для денної форми навчання. / Відп. за випуск: проф. Кройтор В. А., доц. Зайцев О. Л. – Харків : Вид-во ХНУВС, 2012. – 93 с.

Розглянуто та рекомендовано на спільному засіданні кафедр охорони інтелектуальної власності, цивільного права та процесу Харківського національного університету внутрішніх справ та кафедри цивільно-правових дисциплін Навчально-наукового інституту права та масових комунікацій від 01.09.11 протокол №1

ББК 67.9 (4 укр)

© Кройтор В.А., Зайцев О.Л. та ін., 2012

© Харківський національний університет внутрішніх справ, 2012

Загальні методичні вказівки

Цивільне право займає одне з провідних місць серед інших приватноправових галузей права, оскільки воно покликане захищати свободу особи, право приватної власності, гарантувати мінімальне втручання держави і її органів у приватні правовідносини. За допомогою цивільно-правових норм здійснюється регулювання та захист широкого спектра суспільно-економічних відносин, серед яких найважливіше місце посідають особисті права і свободи особи; право приватної власності, договірне право, зобов’язання, що виникають із заподіяння шкоди, спадкове правонаступництво й інші. Створення соціально орієнтованої економіки, дійсне спрямування зусиль держави на задоволення потреб споживача, забезпечення умов для розвитку підприємництва, ділової і творчої ініціативи, розбудова правового суспільства, де людина з гідністю буде почувати себе незалежною, – ось напрями, в реалізації яких цивільне право відіграє суттєву роль.

Цивільне право є однією з найбільших та найскладніших галузей права. Складнощі його вивчення пояснюються великим обсягом навчального матеріалу, складністю теоретичних категорій, мінливістю та суперечливістю законодавчих актів.

Практичні заняття з цивільного права – це форма навчальних занять, яка передбачає різноманітні варіанти демонстрації курсантами та студентами рівня засвоєння лекційного матеріалу, знань, що були здобуті ними при самостійному опрацюванні навчально-наукової та періодичної літератури, нормативних актів, судової та господарської практики й інших джерел.

Метою практичних занять є: по-перше, перевірка рівня засвоєння програмного матеріалу курсантами та студентами; по-друге, залучення курсантів та студентів до активної участі у процесі отримання знань, вмінь та навичок у сфері професійної підготовки юриста-правознавця, зокрема, до практичного розв’язання цивільних справ.

Практичні заняття можуть проводитися у формі: семінарського заняття; колоквіуму, що передбачає опитування викладачем усіх студентів групи за темою семінарського заняття; власне практичного заняття, на якому заслуховуються письмові рішення за матеріалами наданих студентам фабул цивілістичних завдань; виконання контрольних письмових робіт, що проводяться під час заняття. Крім того, практичні заняття відбуваються у формі заслуховування та обговорення (дискусії) окремих питань теми чи доповідей студентів для більш детального та повного засвоєння матеріалу, що має практичне значення.

Головну увагу на практичних заняттях з цивільного права слід приділяти наданню студентам методичної допомоги у засвоєнні навчального матеріалу; виробленню у них навичок самостійного пошуку та використання нормативних актів, що регулюють цивільно-правові відносини; формуванню вміння складати цивільно-процесуальні документи; навчанню їх правильно розуміти зміст цивільних законів та застосовувати набуті теоретичні знання для розв’язання конкретних життєвих ситуацій. Деякі життєві ситуації, що були предметом розгляду справ загальними та господарськими судами, становлять зміст завдання для практичних занять.

Пропущені практичні заняття курсанти чи студенти мають відпрацювати викладачу, який веде практичні заняття, лектору або викладачу, що чергує на кафедрі. Відпрацювання може відбуватися такими способами:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]