Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
історія укр.культури.doc
Скачиваний:
374
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
325.12 Кб
Скачать

32

Мвс України

Харківський національний університет внутрішніх справ

Кафедра історії державності України та українознавства

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

З дисципліни ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Напрямок підготовки всі напрямки

Спеціальність всі спеціальності

Спеціалізація всі спеціалізації

Форма навчання денна

Харків - 2010

ЗАТВЕРДЖЕНО

Постановою Вченої ради

Харківського національного університету внутрішніх справ „1803 2010 року

Протокол № 3

Рекомендовано до друку

Методичною радою

Харківського національного університету внутрішніх справ

2603 2010 року Протокол № 3

Навчальна програма з дисципліни „Історія української культури”. Харків, Харківський національний університет внутрішніх справ, 2010.

Розробники: доктор історичних наук, професор Греченко В.А.,

доктор філологічних наук, професор Чорний І.В.,

кандидат філологічних наук, доцент Перцева В.А.

Рецензенти: канд. філол. наук, завідувач кафедри історії державності України та іноземних мов ННІ ПЕС ХНУВС Овчинников М.О.

доктор філол. наук, професор кафедри історії української літератури ХНУ ім. В.Н. Каразіна Борзенко О.І.

© Греченко В.А., Чорний І.В., Перцева В.А.

© Харківський національний університет внутрішніх справ, 2010.

Ухвалено

на засіданні кафедри

„____”_____________ ______ року Протокол №

© Греченко В.А., Чорний І.В., Перцева В.А.

© Харківський національний університет внутрішніх справ, 2010.

Навчальна програма з історії української культури і. Цільова настанова

Розвиток національної культури є однією з найскладніших і найактуальніших проблем сучасного українського державотворення. Сучасна українська суспільна думка розглядає національну культуру як нагальну потребу і дієвий аспект самоусвідомлення і самоутвердження себе як народу, що має глибокі історичні корені, і як такого, що зробив великий внесок у загальний розвиток історично-культурного процесу Європи. Без високого рівня національної культури держава і народ не мають майбутнього. Тому цілком справедливо, що це питання знайшло відображення у Державній національній програмі “Освіта: Україна ХХІ століття”, де вказано, що “національне виховання в Українській державі повинне бути направленим на формування у молоді світосприймальної свідомості, ідей, поглядів, переконань, ідеалів, традицій, звичаїв, інших соціально значущих надбань вітчизняної та світової духовної культури”.

Національна культура – це осмислення місця нації у загальному процесі розвитку людства, яка утверджує її як самодостатню структуру у співдружності етнічних спільностей і визначає належне місце, роль і значення в історичному контексті.

Дисципліна «Історія української культури» дає уявлення про етапи історичного розвитку, забезпечує розуміння системного зв’язку всіх складових культури – мистецтва, літератури, освіти, релігії, етнографії, матеріальної культури, наукового знання, усіх духовних цінностей українського народу, формує світогляд. Курс передбачає висвітлення проблем розвитку культури українського народу у взаємозв’язку з іншими культурами світу.

Актуальність і значення курсу «Історія української культури» полягають передусім у тому, що культура є саме тим чинником, котрий компенсує обмеженість законодавства у його впливові на життя соціуму. Відсутність сьогодні в Україні належного правового порядку вказує на гостру потребу нашого суспільства в забезпеченні на рівні вищої освіти професійної і загальнолюдської культури юристів. Безкультур’я породжує конфлікти, непорозуміння, свавілля і кризу в суспільстві. Тому особливого значення набуває здатність юриста орієнтуватись у системі цінностей національної і загальнолюдської культури, своєрідна позиція і вироблення лінії дії культури (або синтезу культур) у його свідомості.

Кожна освічена людина, громадянин держави, а тим більше кваліфікований фахівець, повинен уміти правильно оцінити сучасний стан культури своєї держави, бачити і розуміти постійні зміни у різних її сферах, уміти відрізняти нові життєздатні культурні форми від застарілих. Без цього неможливо визначити оптимальні шляхи подальшого розвитку духовності, ефективно впливати на цей розвиток, свідомо приймаючи рішення з політичних, правових, світоглядних, моральних, естетичних питань.

Головними завданнями курсу «Історія української культури» є:

  • розкриття сутності феномену культури, її ролі у життєдіяльності людини;

  • формування уяви про способи придбання, збереження і передачі основних цінностей культури;

  • визначення основних орієнтирів для розуміння процесів, що відбувалися і відбуваються в світовій та вітчизняній культурах;

  • засвоєння курсантами основних аспектів культурного розвитку України та зарубіжних країн;

  • формування самостійного мислення та навичок аналізу закономірностей культурних процесів та окремих явищ української культури;

  • виховання патріотизму, розвиток національної свідомості, поваги до власної культури;

  • формування естетичних смаків та уподобань курсантів;

  • формування понятійного апарату курсу «Історія української культури» та вміння ним користуватись;

  • поглиблення знань з суміжних дисциплін, розширення кругозору курсантів.