Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КВП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
641.54 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

Харківський національний університет внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій

Кафедра кримінального, кримінально-виконавчого права та кримінології

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни

КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧЕ ПРАВО

Галузь знань 0304 ПРАВО

Напрям підготовки (спеціальність) 6.030401 ПРАВОЗНАВСТВО

Освітньо-кваліфікаційний рівень БАКАЛАВР

Форма навчання ДЕННА, ЗАОЧНА (на базі повної загальної середньої освіти)

м. Харків

2012

Передмова

Рекомендовано до використання в навчальному процесі

Методичною радою Харківського національного університету внутрішніх справ

„____” ________2012 року

Протокол №______

Ухвалено

Вченою радою Навчально-наукового інституту права та масових комунікацій

„____” _________ 2012 року

Протокол №______

Рецензенти:

Степанюк А.Х. – декан факультету підготовки кадрів для Державної пенітенціарної служби України Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», доктор юридичних наук, професор.

Заяць Д.Д. – доцент кафедри кримінального процесу та криміналістики ННІПМК ХНУВС кандидат юридичних наук, доцент.

Кримінально-виконавче право: робоча навчальна програма / Укладач доцент кафедри кримінального, кримінально-виконавчого права та кримінології, кандидат юридичних наук, доцент Севостьянов В.П. – Харків: Харківський національний університет внутрішніх справ, 2012. – 57 с.

Ухвалено

на засіданні кафедри кримінального, кримінально-виконавчого права та кримінології ННІПМК ХНУВС

«12» січня 2012 року

Протокол № 1

© Севостьянов В.П. , 2012

©Харківський національний університет внутрішніх справ, 2012

1. Анотація навчальної дисципліни

Навчальна дисципліна “Кримінально-виконавче право” є складовою частиною циклу професійної та практичної фахової підготовки бакалаврів, які отримують освіту у галузі права.

Вивчення означеної навчальної дисципліни передбачає надання студентам системи теоретичних знань про основні поняття та інститути кримінально-виконавчого права України, про систему державних органів і установ виконання кримінальних покарань, законодавчого регулювання порядку і умов їх виконання і відбування та застосування основних засобів виправлення і ресоціалізації засуджених, їх правового статусу, а також міжнародно-правових стандартів у сфері поводження із засудженими.

Кримінально-виконавче право вивчається в єдності з кримінологією, кримінальним і кримінально-процесуальним правом. Знання, отримані при вивченні цих дисциплін є вихідними для вірного розуміння соціального призначення, сутності і змісту кримінально-виконавчого права та його інститутів.

Предметом навчальної дисципліни “Кримінально-виконавче право” є галузь юридичної науки, що висвітлює проблеми правового регулювання виконання і відбування кримінальних покарань.

Система навчальної дисципліни “Кримінально-виконавче право” поділяється на дві частини – Загальну та Особливу, що відповідає структурній побудові чинного Кримінально-виконавчого кодексу України (2003 р.).

У Загальній частині містяться питання теорії кримінально-виконавчого права і законодавства України, предмет, метод, система норм і принципів кримінально-виконавчого права і законодавства, система органів і установ виконання кримінальних покарань, правовий статус засуджених осіб, які відбувають покарання, проблеми реформування Державної кримінально-виконавчої системи України до сучасної Державної пенітенціарної системи Європейського зразку, історії пенітенціарного законодавства України, виконання кримінальних покарань у зарубіжних країнах а також міжнародно-правових стандартів щодо поводження із засудженими.

В Особливій частині розглядаються питання порядку і умов виконання кримінальних покарань, класифікація і розподіл засуджених, законодавче регулювання застосування до них основних засобів виправлення і ресоціалізації, режим, суспільно-корисна праця, соціально-виховна робота, загальноосвітнє і професійно-технічне навчання, громадський вплив, матеріально-побутове і медико-санітарне забезпечення засуджених, комплекс правових та організаційних питань щодо звільнення від відбування покарань, соціальної адаптації та правових наслідків відбування кримінальних покарань.

Основними завданнями вивчення навчальної дисципліни “Кримінально-виконавче право” є засвоєння студентами теоретичних знань та вироблення практичних навичок застосування норм чинного кримінального законодавства України.

Робоча навчальна програма розроблена на основі Типової навчальної програми навчальної дисципліни “Кримінально-виконавче право”, що схвалена Науковою радою МВС України 27.03.2009 р., з урахуванням особливостей організації навчально-наукового процесу в Навчально-науковому інституті права та масових комунікацій ХНУВС і нормативних вимог кредитно-модульної системи.

Робоча навчальна програма “Кримінально-виконавче право” визначає загальний обсяг, структуру і зміст викладання та вивчення навчальної дисципліни студентами денної та заочної форми навчання, які отримають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» на базі повної загальної середньої освіти.