Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

NP_admin_pr

.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
184.83 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Харківський національний університет внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій

Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор з

навчально-методичної

та наукової роботи

_____________ ___________

(підпис) (П.І.Б.)

_____________________

(дата, місяць, рік)

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни «АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО»

Галузь знань: 0304 «ПРАВО»

Напрям підготовки (спеціальність) 6.030401 «ПРАВОЗНАВСТВО»

Освітньо-кваліфікаційний рівень БАКАЛАВР

Форма навчання: ДЕННА ТА ЗАОЧНА

м. Харків

2012 рік

Передмова

__________________________________________________

(рекомендації Методичної ради ХНУВС)

Методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

_______________________ Протокол № _______

(дата, місяць, рік )

__________________________________________________

(рекомендації Вченої ради ННІ)

Вченою радою навчально-наукового

інституту права та масових комунікацій

________________________ Протокол №______

(дата, місяць, рік )

Рецензенти:

Професор кафедри адміністративної діяльності ОВС факультету підготовки фахівців міліції громадської безпеки Харківського національного університету внутрішніх справ, к.ю.н., доцент Джафарова О.В.

Доцент кафедри державно-правових дисциплін юридичного факультету Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна к.ю.н. Передерій О.С.

Адміністративне право: Навчальна програма/

Розробники: к.ю.н., доц. Андрєєва О.Б., к.ю.н. Бараш Є.Ю., к.ю.н., проф. Безсмертний О.К., к.ю.н., доц.. Гуменюк В.А., к.ю.н. Іщенко О.В., к.ю.н. Книш В.І., к.ю.н., доц. Панов І.О., Семіног О.О., Шишленко В.Г. – Харківський національний університет внутрішніх справ, 2012 рік

© к.ю.н., доц. Андрєєва О.Б., к.ю.н. Бараш Є.Ю., к.ю.н., проф. Безсмертний О.К., к.ю.н., доц.. Гуменюк В.А., к.ю.н. Іщенко О.В., к.ю.н. Книш В.І., к.ю.н., доц. Панов І.О., Семіног О.О., Шишленко В.Г. /2012 рік

© Харківський національний університет внутрішніх справ

1. Пояснювальна записка

Дисципліна «Адміністративне право» покликана допомогти студентам у набутті необхідних знань про суспільні відносини, що формуються у ході забезпечення органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування реалізації та захисту прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб, реалізація цих знань на практиці сприятиме покращенню розуміння управлінської діяльності держави та механізму правового регулювання суспільних відносин в цій галузі.

Предмет адміністративного права складають суспільні відносини, що формуються в ході забезпечення органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування реалізації та захисту прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб, а також в процесі державного і самоврядного управління в сферах соціально-економічного й адміністративно-політичного розвитку та охорони громадського порядку.

Адміністративне право базується на положеннях Конституції України, нормативних актах Президента, Верховної Ради та Уряду України, актах органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, референдумів, інших державних структур. Воно тісно пов’язане із теоретичними положеннями таких суміжних юридичних наук, як теорія держави і права, конституційне право, цивільне право, кримінальне право, кримінальний процес, кримінологія, трудове право та іншими.

Як фундаментальна галузь публічного права, воно є необхідним інструментом у регулюванні діяльності структур виконавчої влади, місцевого самоврядування, державних і недержавних підприємств, установ, організацій. Його вплив постійно відчувають на собі конкретні особи. Норми адміністративного права охороняють відносини, що складаються під впливом цивільного, трудового, сімейного та інших галузей права.

Адміністративне право органічно пов’язане з виконавчою владою та державним управлінням. Воно виступає обов’язковим інструментом, здійснення державної виконавчої влади у формі державного управління. Його норми є правовою основою побудови й ефективного функціонування найбільш активної та потужної державної підсистеми — апарату державного управління.

Безпосередньо нормами адміністративного права встановлюються державно-владні управлінські правовідносини та закріплюються права і обов’язки громадян, а також інших суб’єктів, що не мають владних повноважень у відносинах з представниками держави; встановлюються організаційні та правові засади функціонування всієї системи державної адміністрації; здійснюється розподіл повноважень між органами державного управління та їх структурними одиницями; визначаються принципи, методи, форми державно-управлінської діяльності.

На сучасному етапі розвитку нашого суспільства метою адміністративно-правового регулювання є встановлення і регламентація таких взаємовідносин, якими кожній людині має бути гарантовано реальне додержання і охорона у сфері виконавчої влади належних їй прав і свобод, а також ефективний захист цих прав і свобод у разі їх порушення.

При вивченні навчальної дисципліни використовуються наступні форми навчання (навчальної роботи): лекційні заняття, практичні заняття, самостійна робота (включаючи написання рефератів, наукових доповідей, курсових та контрольних робіт, відпрацювання пропущених занять). Поточна успішність засвоєння навчальних тем та рівень знань студентів підлягає постійному контролю шляхом тестування по закінченню модулів та/або написання контрольних робіт. Після вивчення повного курсу, відповідно до навчального плану, складається іспит. Студенти допускаються до складання іспитів з дисципліни лише при умові успішної здачі навчальних модулів.

Вивчення курсу «Адміністративне право» найдоцільніше після вивчення таких навчальних дисциплін: «Теорія держави та права» та «Конституційне право».

Цільова настанова

Зміст уміння, що забезпечується

Шифр уміння

Назва змістового модуля

1

2

3

Студент ННІПМК ХНУВС має вміти: формулювати визначення основних понять адміністративного права, застосовувати норми адміністративного законодавства України до конкретних правових ситуацій, складати відповідні адміністративно-процесуальні документи

Модуль №1

Модуль № 2

Модуль № 3

2. Зміст навчальної дисципліни

2.1. Характеристика навчальної дисципліни

Програма підготовки _______

(назва ОКР)

Шифри та назви галузі знань, код та назва напряму підготовки, спеціальності

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів ЕСТS – 3

Загальна кількість годин – 108

Кількість модулів – 3

6.0304 “Право”

6.030401 “Правознавство”

бакалавр

Цикл професійної та практичної підготовки

Навчальний курс 2;

Семестр 3

Розподіл навчальної дисципліни за видами занять Лекції - 24 год.;

Семінарські заняття – 30 год.;

Самостійна робота – 54 год.;

Курсова робота –

Види контролю:

Модульний контроль;

Підсумковий модульний контроль (екзамен).

2.2. Розподіл навчальної дисципліни за модулями та змістовими модулями.

модуль № 1.

Тема № 1 Поняття адміністративного права. Сутність та принципи державного управління.

Поняття і предмет адміністративного права України. Метод адміністративно-правового регулювання суспільних відносин. Принципи адміністративного права. Співвідношення адміністративного права із суміжними галузями права. Система адміністративного права. Роль та місце адміністративного права в побудові правової держави.

Поняття адміністративного права як науки. Розвиток науки адміністративного права. Найважливіші наукові праці з адміністративного права. Роль науки у розвитку адміністративного права і удосконаленні державного управління на сучасному етапі.

Адміністративне право як навчальна дисципліна.

Державне управління як вид соціального управління. Виконавча влада і державне управління. Поняття державного управління. Основні риси управлінської діяльності. Поняття та види функцій державного управління. Структура державного управління.

Поняття і система основних принципів державного управління. Політико-юридичні принципи державного управління. Організаційні принципи державного управління.

Проблеми удосконалення державного управління на сучасному етапі.

Тема № 2. Механізм адміністративно-правового регулювання. Джерела адміністративного права.

Поняття, зміст та структура адміністративно-правових норм. Види адміністративно-правових норм. Дія адміністративно-правових норм в часі, в просторі, за категоріями осіб.

Поняття та особливості адміністративно-правових відносин. Структура та види адміністративно-правових відносин. Підстави виникнення, зміни та припинення адміністративно-правових відносин.

Поняття та види джерел адміністративного права України. Конституція України - основа системи та змісту джерел адміністративного права. Адміністративне право і адміністративне законодавство. Місце та роль законодавчих актів в системі джерел адміністративного права. Міжнародно-правові акти як джерела адміністративного права. Проблеми удосконалення адміністративного законодавства.

Тема № 3. Органи виконавчої влади як суб’єкти адміністративного права

Поняття органу виконавчої влади, його ознаки. Правовий стан органу виконавчої влади. Компетенція, підвідомчість і повноваження. Види органів виконавчої влади. Організаційна структура і штати органів виконавчої влади.

Вищі і центральні органи виконавчої влади. Порядок формування, склад і компетенція Кабінету Міністрів України. Загальні функції і система міністерств та інших центральних органів виконавчої влади України. Органи виконавчої влади Автономної Республіки Крим.

Місцеві органи виконавчої влади. Порядок утворення та система місцевих державних адміністрацій. Структура та основи компетенції місцевих державних адміністрацій. Правовий стан територіальних підрозділів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, не підпорядкованих місцевим адміністраціям. Функції державного управління, які покладаються на органи місцевого самоврядування. Основи взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Тема № 4. Державні службовці як суб’єкти адміністративного права

Поняття і основні принципи державної служби. Види державної служби. Правове регулювання державної служби. Поняття посади і державних службовців. Види державних службовців.

Адміністративно-правовий статус державних службовців. Особливості правового статусу посадових осіб. Проходження державної служби. Стимулювання діяльності державних службовців та їх соціальний захист. Підстави та види відповідальності державних службовців. Дисциплінарна відповідальність державних службовців, її підстави та види.

Тема № 5: Громадські об’єднання та громадяни як суб’єкти адміністративного права

Адміністративно-правовий статус громадян України. Адміністративна правоздатність і дієздатність громадян. Права та обов’язки громадян у сфері державного управління. Форми участі громадян в державному управлінні. Адміністративно-правові гарантії суб’єктивних прав громадян.

Іноземні громадяни і особи без громадянства як суб’єкти адміністративного права, особливості їх адміністративно-правового статусу.

Об’єднання громадян як суб’єкти адміністративного права. Поняття та види об’єднань громадян. Адміністративно-правовий статус об’єднань громадян. Забезпечення законності в діяльності об’єднань громадян.

Тема № 6. Функції, форми і методи державного управління

Поняття та види форм державного управління. Правові та неправові форми управління. Видання адміністративних актів як провідна правова форма управління. Поняття та ознаки актів управління, їх класифікація. Вимоги, що ставляться до адміністративних актів. Нікчемні та заперечні акти, їх відмінність.

Поняття методів державного управління, їх класифікація. Переконання та примус у державному управлінні. Методи прямого і непрямого управління. Адміністративні і економічні методи. Регулювання, загальне керівництво і безпосереднє управління.

Поняття та ознаки адміністративного примусу. Підстави застосування та види адміністративно-примусових заходів. Мета, види та порядок застосування адміністративно-запобіжних заходів. Мета та види заходів адміністративного припинення. Заходи забезпечення провадження в справах про адміністративні правопорушення. Спеціальні (виняткові) заходи адміністративного припинення. Проблеми забезпечення прав, свобод і законних інтересів громадян та юридичних осіб при застосуванні заходів адміністративного примусу.

МОДУЛЬ № 2

Тема № 7. Адміністративна відповідальність.

Поняття та ознаки адміністративної відповідальності. Принципи адміністративної відповідальності. Нормативно-правова основа адміністративної відповідальності. Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Поняття адміністративного правопорушення (проступку), його ознаки. Юридичний склад адміністративного проступку, його поняття, значення, структура та види. Поняття та види об’єкта проступку. Поняття та структура об’єктивної сторони проступку. Поняття та ознаки суб’єктивної сторони проступку. Поняття та види суб’єктів адміністративних проступків. Обставини, що виключають протиправність і винність діяння. Види складів адміністративних проступків.

Обставини, що виключають адміністративну відповідальність. Крайня необхідність, необхідна оборона, неосудність.

Тема № 8. Адміністративний процес.

Поняття і особливості адміністративного процесу. Особливості адміністративно-процесуальних норм та адміністративно-процесуальних відносин. Принципи адміністративного процесу. Структура адміністративного процесу.

Тема № 9. Провадження із звернень громадян. . Окремі адміністративні провадження.

Правове регулювання провадження із звернень громадян. Поняття та види звернень громадян, вимоги, що до них ставляться. Порядок розгляду звернень. Особливості розгляду скарг. Обов’язки державних органів та посадових осіб щодо розгляду звернень громадян. Строки розгляду звернень. Вимоги, які ставляться до особистого прийому громадян керівниками та іншими посадовими особами. Відповідальність за порушення законодавства про звернення громадян.

Завдання, принципи і правове регулювання провадження в справах про адміністративні правопорушення. Докази в справі про адміністративне правопорушення, їх поняття, джерела та оцінка. Система органів, уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення. Підвідомчість справ про адміністративні правопорушення. Види і правовий стан осіб, які беруть участь у провадженні.

Поняття та види стадій провадження в справах про адміністративні правопорушення. Порушення справи і попереднє з’ясування її обставин. Зміст протоколу про адміністративне правопорушення і порядок його складення. Розгляд справи і винесення постанови. Оскарження (опротестування) постанови і перегляд справи. Виконання постанов про накладення адміністративних стягнень.

Тема № 10. Забезпечення законності у державному управлінні.

Принцип законності у державному управлінні, його зміст і значення. Співвідношення законності і дисципліни. Поняття та види способів забезпечення законності в державному управлінні.

Поняття та види контролю. Державний контроль в управлінні, його види. Контроль органів законодавчої влади. Контрольні повноваження Президента України. Контроль органів виконавчої влади. Адміністративний нагляд. Функції, повноваження та система державних інспекцій. Контроль органів судової влади, форми його здійснення. Адміністративна юстиція в Україні. Громадський контроль в державному управління та його значення. Проблеми загального нагляду прокуратури.

МОДУЛЬ № 3

Тема № 11. Адміністративно-правові основи управління у сферах економічної діяльності держави, господарювання та міжгалузевих сферах.

Зміст державного управління економікою.

Необхідність, характер та завдання державного управління економікою. Державне регулювання як метод управління економікою. Система центральних і місцевих органів управління економікою. Адміністративний нагляд у сфері економіки. Антимонопольний контроль. Державна підтримка вітчизняного товаровиробника. Функції органів місцевого самоврядування щодо управління економікою.

Адміністративно-правові засади управління промисловістю.

Зміст управління промисловістю. Система та правовий стан органів управління промисловістю. Організація управління галузями промисловості. Державний контроль та нагляд в управлінні промисловістю. Адміністративна відповідальність за правопорушення в промисловості.

Адміністративно-правові засади управління агропромисловим комплексом.

Зміст управління агропромисловим комплексом. Система та правовий стан органів управління агропромисловим комплексом. Державний контроль та нагляд в управлінні агропромисловим комплексом. Адміністративна відповідальність за правопорушення в сільському господарстві.

Адміністративно-правові основи управління комунікаціями..

Зміст управління транспортом, дорожнім господарством та зв’язком. Система та правовий стан органів управління транспортом, дорожнім господарством і зв’язком. Державний контроль та нагляд на транспорті та в галузі зв’язку. Адміністративна відповідальність за правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку.

Адміністративно-правові засади управління будівництвом та житлово-комунальним господарством.

Зміст управління будівництвом та житлово-комунальним господарством. Система та правовий стан органів управління будівництвом та житлово-комунальним господарством. Державний контроль у сфері будівництва та житлово-комунального господарства. Адміністративна відповідальність за правопорушення у будівництві та житлово-комунальному господарстві.

Адміністративно-правові засади управління використанням та охороною природних ресурсів.

Зміст управління використанням та охороною природних ресурсів. Система і правовий стан органів управління використанням та охороною природних ресурсів. Державний контроль та нагляд у сфері використання та охорони природних ресурсів. Адміністративна відповідальність за правопорушення в галузі охорони природи та використання природних ресурсів.

Адміністративно-правові засади управління торговельною діяльністю.

Зміст управління торговельною діяльністю. Система та правовий стан органів управління торговельною діяльністю. Організація захисту прав споживачів. Державний контроль та нагляд в сфері торговельної діяльності. Адміністративна відповідальність за правопорушення в сфері торговельної діяльності.

Адміністративно-правові засади управління зовнішньоекономічною діяльністю.

Зміст управління зовнішньоекономічною діяльністю. Система та правовий стан органів управління зовнішньоекономічною діяльністю.

Поняття та організація митної служби. Митний контроль. Адміністративна відповідальність за порушення митних правил.

Тема № 12. Адміністративно-правові основи управління у сферах соціальної та гуманітарно-культурної діяльності держави.

Зміст державного управління соціально-культурним будівництвом.

Структура соціально-культурного будівництва. Система центральних і місцевих органів управління соціально-культурним будівництвом. Функції органів місцевого самоврядування щодо управління соціально-культурним будівництвом. Завдання державного управління соціально-культурним будівництвом на сучасному етапі.

Адміністративно-правові засади управління освітою.

Зміст управління освітою. Система та правовий стан органів управління освітою. Система освіти та види і правовий статус закладів освіти. Учасники навчально-виховного процесу, їх права та обов’язки. Державний контроль за діяльністю закладів освіти.

Адміністративно-правові засади управління наукою.

Зміст, значення та види наукової діяльності. Система та правовий стан органів управління наукою. Види наукових установ, їх правовий статус. Організація захисту авторських та суміжних прав.

Адміністративно-правові засади управління культурою.

Зміст управління культурою. Система та правовий стан органів управління культурою. Види закладів культури, їх правовий статус. Організація управління справами молоді та спорту. Управління в справах преси та інформації. Управління архівною справою. Управління в сфері телебачення і радіомовлення. Організація управління в справах національностей, міграцій і релігій. Управління туризмом. Державний контроль в сфері культури. Адміністративна відповідальність за правопорушення в сфері охорони пам’яток історії та культури.

Адміністративно-правові засади управління охороною здоров’я.

Зміст управління охороною здоров’я. Система та правовий стан органів управління охороною здоров’я. Види та правовий статус установ охорони здоров’я. Організація, функції та повноваження санітарного нагляду. Адміністративна відповідальність за правопорушення в галузі охорони здоров’я.

Адміністративно-правові засади управління соціальним захистом населення.

Зміст управління соціальним захистом населення. Система та правовий стан органів управління соціальним захистом населення. Державна підтримка благодійницької діяльності. Державний контроль в сфері соціального захисту населення.

Тема № 13. Адміністративно-правові основи управління у сфері адміністративно-політичної діяльності держави.

Адміністративно-правові засади управління в сфері забезпечення обороноздатності країни.

Правові засади та організація управління обороною. Порядок комплектування Збройних Сил України. Військова служба. Значення і організація військового обліку. Адміністративна відповідальність за порушення правил військового обліку.

Адміністративно-правові засади управління державною безпекою.

Зміст управління державною безпекою. Функції, система та повноваження органів Служби безпеки України.

Організація охорони державного кордону України. Функції та повноваження Прикордонних військ України. Прикордонний режим. Порядок в’їзду в Україну і виїзду з України. Адміністративна відповідальність за порушення правил прикордонного режиму.

Організація управління в сфері охорони державної таємниці.

Адміністративно-правові засади управління закордонними справами.

Зміст управління закордонними справами. Система та правовий стан органів управління закордонними справами. Установи МЗС України за кордоном, їх види і правовий статус. Забезпечення діяльності представництв іноземних держав в Україні.

Адміністративно-правові засади управління юстицією.

Зміст управління юстицією. Система та правовий стан органів управління юстицією. Установи юстиції.

Організація реєстрації актів громадянського стану. Управління нотаріальною службою. Взаємодія органів юстиції з органами судової влади та адвокатурою.

Адміністративно-правові засади управління охороною громадського порядку та громадської безпеки.

Поняття та зміст управління охороною громадського порядку. Система органів внутрішніх справ, їх завдання та компетенція. Служба в органах внутрішніх справ.

Поняття, завдання та система міліції. Види міліції. Основні обов’язки та права міліції. Державний нагляд за безпекою дорожнього руху. Система та повноваження ДАІ. Дозвільна система. Паспортна система. Адміністративна відповідальність за порушення громадського порядку, правил дорожнього руху, дозвільної системи, паспортних правил.

Внутрішні війська МВС України, їх функції та повноваження.

Система і повноваження органів державного пожежного нагляду. Адміністративна відповідальність за порушення правил пожежної безпеки.

5. Інформаційне та методичне забезпечення навчальної дисципліни

Тема № 1 Поняття адміністративного права. Сутність та принципи державного управління.

Рекомендована література:

1. Конституція України. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. - ст. 141.

2. Кодекс України про адміністративні правопорушення. // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1984. – Додаток до № 51. – ст. 1122.

3. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах: Т 1. Особлива частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова) та ін. – К.: Юрид. думка, 2005. – 624 с.

4. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У 2 т.: Том 1. Загальна частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова). – К.: Видавництво «Юридична думка», 2004. – 584 с.

5. Администраивное право: Учебник / Под общ. ред. Г.В. Атаманчука.-М., 2003. -392с.

6. Адміністративне право України: Підручник для юрид. вузів і фак. / За ред. Ю.П. Битяка. — X., 2000. — 520 с.

7. Державне управління в Україні: Навчальний посібник / За заг. ред. В. Б. Авер'янова. — К., 1999. — 266 с.

8. Державне управління в Україні: наукові, правові, кадрові та організаційні засади: Навчальний посібник / За заг. ред. Н.Р. Нижник, В.М. Олуйка. — Львів, 2002. — 352 с.

9. Державне управління: проблеми адміністративно-правової теорії та практики / За заг. ред. В. Б. Авер'янова. — К., 2003. — 384 с.

10. Державне управління та адміністративне право в сучасній Україні: актуальні проблеми реформування / За заг. ред. В.Б. Авер'янова, І.Б. Коліушка. — К., 1999. — 50 с.

Тема № 2. Механізм адміністративно-правового регулювання. Джерела адміністративного права.

Рекомендована література:

1. Конституція України. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. - ст. 141.

2. Кодекс України про адміністративні правопорушення. // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1984. – Додаток до № 51. – ст. 1122.

3. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах: Т 1. Особлива частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова) та ін. – К.: Юрид. думка, 2005. – 624 с.

4. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У 2 т.: Том 1. Загальна частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова). – К.: Видавництво «Юридична думка», 2004. – 584 с.

5. Администраивное право: Учебник / Под общ. ред. Г.В. Атаманчука.-М., 2003. -392с.

6. Адміністративне право України: Підручник для юрид. вузів і фак. / За ред. Ю.П. Битяка. — X., 2000. — 520 с.

7. Головатенко В. Правові акти Президента України: юридична природа, статус, функції // Право України. – 2004. – №3. – С.24-27.

8. Гранат Н.Л. Источники права // Юрист. – 1998. – №9. – С.6-12.

9. Демин А.В. Нормативный договор как источник административного права // Государство и право. – 1998. – № 2. – С.14-18.

10. Источники (формы) права: вопросы теории и истории: Материалы Всероссийской научной конференции / Отв. ред. В.В. Момотов. – Краснодар: Кубанский государственный университет. – М., 2002. – 316 с.

Тема № 3. Органи виконавчої влади як суб’єкти адміністративного права.

Рекомендована література:

1. Конституція України. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. - ст. 141.

2. Європейська конвенція про громадянство від 6 листопада 1997 року ратифіковано Законом N 163-V ( 163-16 ) від 20.09.2006.

3. Про громадянство України: Закон України // Відомості Верховної Ради – 2001. – N 13. – ст.65.

4. Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства: Закон України // Відомості Верховної Ради – 1994. – N 23. – ст.161.

5. Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України: Закон України // Відомості Верховної Ради – 1994. – N 18. – ст.101.

6. Кодекс України про адміністративні правопорушення. // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1984. – Додаток до № 51. – ст. 1122.

7. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах: Т 1. Особлива частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова) та ін. – К.: Юрид. думка, 2005. – 624 с.

8. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У 2 т.: Том 1. Загальна частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова). – К.: Видавництво «Юридична думка», 2004. – 584 с.

9. Администраивное право: Учебник / Под общ. ред. Г.В. Атаманчука. – М., 2003. - 392с.

10. Адміністративне право України: Підручник для юрид. вузів і фак. / За ред. Ю.П. Битяка. — X., 2000. — 520 с.

11. Тищенко Н.М. Административно-процессуальный статус гражданина Украины: проблемы теории и пути совершенствования. — X., 1998.-268с.

12. Про місцеві державні адміністрації: Закон України від 9 квітня 1999 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 20-21. – Ст. 190.

13. Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України// Там же. - 1997. - № 24. - Ст.170.

14. Авер’янов В.Б. Органи виконавчої влади в Україні. — К., 1997. — 48с.

15. Авер’янов В.Б., Андрійко О.Ф. Виконавча влада і державний контроль. — К., 1999. — 48 с.

16. Адміністративна реформа для людини (науково-практичний нарис) / За заг. ред. І.Б. Коліушка. — К., 2001. — 72 с.

17. Виконавча влада і адміністративне право / За заг. ред. В.Б. Авер'янова. - К., 2002. - 668 с.

18. Коваленко А.А. Розвиток виконавчої влади в Україні на сучасному етапі: теорія і практика. — К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2002. — 512 с.

19. Коліушко І.Б. Виконавча влада та проблеми адміністративної реформи в Україні. — К., 2002. — 260 с.

20. Шаповал В.М. Виконавча влада в розвинутих країнах (конституційно-правовий аспект). — К., 1996. — 60 с.

Тема № 4. Державні службовці як суб’єкти адміністративного права

Рекомендована література:

1. Конституція України. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. - ст. 141.

2. Про державну службу:Закон України // Відомості Верховної Ради. – 1993. – N 52. – ст.490.

3. Про службу в органах місцевого самоврядування: Закон України // Відомості Верховної Ради. – 2001. - № 33. - Ст. 175.

4. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах: Т 1. Особлива частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова) та ін. – К.: Юрид. думка, 2005. – 624 с.

5. Администраивное право: Учебник / Под общ. ред. Г.В. Атаманчука.-М., 2003. -392с.

6. Адміністративне право України: Підручник для юрид. вузів і фак. / За ред. Ю.П. Битяка. — X., 2000. — 520 с.

7. Битяк Ю.П. Державна служба в Україні: організаційно-правові засади. - X., 2005. - 304 с.

8. Оболенський О.Ю. Державне управління та державна служба: сучасні напрямки розвитку. — Одеса, 2003. — 320 с.

9. Петришин А.В. Государственная служба. Историко-теоретические предпосылки, сравнительно-правовой и логико-понятийный анализ. — X., 1998. — 182 с.

10. Старилов Ю.Н. Административное право в 2 ч.: ч. 2. Книга первая: субъекты, органы управления, государственная служба. – М. – НОРМА. – 2001. – 600 с.

Тема № 5: Громадські об’єднання та громадяни як суб’єкти адміністративного права

Рекомендована література:

1. Конституція України. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. - ст. 141.

2. Європейська конвенція про громадянство від 6 листопада 1997 року ратифіковано Законом N 163-V ( 163-16 ) від 20.09.2006.

3. Про громадянство України: Закон України // Відомості Верховної Ради – 2001. – N 13. – ст.65.

4. Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства: Закон України // Відомості Верховної Ради – 1994. – N 23. – ст.161.

5. Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України: Закон України // Відомості Верховної Ради – 1994. – N 18. – ст.101.

6. Кодекс України про адміністративні правопорушення. // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1984. – Додаток до № 51. – ст. 1122.

7. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах: Т 1. Особлива частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова) та ін. – К.: Юрид. думка, 2005. – 624 с.

8. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У 2 т.: Том 1. Загальна частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова). – К.: Видавництво «Юридична думка», 2004. – 584 с.

9. Администраивное право: Учебник / Под общ. ред. Г.В. Атаманчука. – М., 2003. - 392с.

10. Адміністративне право України: Підручник для юрид. вузів і фак. / За ред. Ю.П. Битяка. — X., 2000. — 520 с.

11. Тищенко Н.М. Административно-процессуальный статус гражданина Украины: проблемы теории и пути совершенствования. — X., 1998.-268с.

Тема № 6. Функції, форми і методи державного управління.

Рекомендована література:

  1. Конституція України. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. - ст. 141.

2. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах: Т 1. Особлива частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова) та ін. – К.: Юрид. думка, 2005. – 624 с.

3. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У 2 т.: Том 1. Загальна частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова). – К.: Видавництво «Юридична думка», 2004. – 584 с.

6. Малиновський В.Я. Державне управління: Навчальний посібник. -Луцьк: Ред.-вид. відд. "Вежа " Вол. держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2000. -558 с.

2. Кодекс України про адміністративні правопорушення. // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1984. – Додаток до № 51. – ст. 1122.

3. Про міліцію: Закон України від 20 грудня 1990 р. // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1991. – № 4. – Ст. 20.

4. Положення про порядок застосування вогнепальної зброї: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 р. // Урядовий кур’єр. – 1992. – № 96-97.

6. Банікевич І.В. Правове регулювання застосування сили працівниками правоохоронних органів: Наук.-практ. посібник. – Х.: Вид-во НУВС, 2001. – 84 с.

7. Администраивное право: Учебник / Под общ. ред. Г.В. Атаманчука.-М., 2003. -392с.

8. Адміністративне право України: Підручник для юрид. вузів і фак. / За ред. Ю.П. Битяка. — X., 2000. — 520 с.

9 Бахрах Д.Н. Административно-процессуальное принуждение // Изв. вузов. Правоведение. – 1989. – № 4. – С. 59-64.

10 Битяк Ю.П., Зуй В.В., Комзюк А.Т. Переконання і примус у державному управлінні. Адміністративна відповідальність: Конспекти лекцій. – Харків: Укр. юрид. академія, 1994. – 44 с.

11. Комзюк А.Т. Заходи адміністративного примусу в правоохоронній діяльності міліції: поняття, види та організаційно-правові питання реалізації. — X., 2002. — 336 с.

Тема № 7. Адміністративна відповідальність.

Рекомендована література:

1. Конституція України. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. - ст. 141.

2. Кодекс України про адміністративні правопорушення. // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1984. – Додаток до № 51. – ст. 1122.

3. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах: Т 1. Особлива частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова) та ін. – К.: Юрид. думка, 2005. – 624 с.

4. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У 2 т.: Том 1. Загальна частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова). – К.: Видавництво «Юридична думка», 2004. – 584 с.

5. Администраивное право: Учебник / Под общ. ред. Г.В. Атаманчука.-М., 2003. -392с.

6. Адміністративна відповідальність в Україні: Навчальний посібник. 2-е видання / За заг. ред. А. Т. Комзюка. — X., 2001. — 112с.

7. Агапов А.Б. Административная ответственность: Учебник. - М.: «Статут», 2000. -251с.

8. Ващенко С.В., Поліщук В.Г. Адміністративна відповідальність: Навчальний посібник. – Запоріжжя: Юридичний ін-т МВС України, 2001. – 142 с.

9. Гусак М.Б., Боровик С.С. Види відповідальності юридичних осіб. Адміністративна відповідальність. // Вісник Вищого арбітражного суду України. – 1999. - №4. – с. 162 –166.

10. Жильцов О.Л. Адміністративна відповідальність юридичних осіб: проблеми законодавчого закріплення. // Запорізький юридичний інститут. Вісник Запорізького юридичного інституту. – 2000. - №2. – с. 124 – 132.

11. Новоселов В.И. Административная ответственность юридических лиц // Советская юстиция. – 1981. - № 23. - с.10-14.

12. Комзюк А.Т. Заходи адміністративного примусу в правоохоронній діяльності міліції: поняття, види та організаційно-правові питання реалізації. — X., 2002. — 336 с.

13. Лук’янець Д.М. Інститут адміністративної відповідальності: проблеми розвитку. — К., 2001. — 220 с.

14. Якуба О.М. Административная ответственность. – М.: Юрид. лит., 1972. – 152 с.12. Стефанюк В., Голосніченко І., Михеєнко М. Інститут адміністративної відповідальності юридичних осіб: проблеми теорії і практики // Право України. – 1999. - № 9. – с. 6 – 9.

Тема № 8. Адміністративний процес.

Рекомендована література:

  1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 30. - Ст. 141.

  2. Кодекс України про адміністративні правопорушення // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1984. – Додаток до № 51. - Ст. 1122.

  3. Про звернення громадян: Закон України від 2 жовтня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 47. - Ст. 256.

  4. Административно-юрисдикционная деятельность органов внутренних дел (милиции): Учеб. пособие / Под ред. А.П.Коренева. - М.: МВШМ МВД СССР, 1988. - 90 с.

  5. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У 2 т.: Том 1. Загальна частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова). – К.: Видавництво «Юридична думка», 2004. – 584 с.

  6. Бандурка А.М., Тищенко Н.М. Административний процесс: Учебник. – Харьков: Изд-во НУВД, 2001. – 352 с.

  7. Голосніченко І.П., Стахурський М.Ф. Адміністративний процес: Навчальний посібник. — К., 2003 — 256 с.

  8. Перепелюк В.Г. Адміністративний процес. Загальна частина: Навчальний посібник — Чернівці, 2001. — 367 с.

  9. Селіванов А.О. Адміністративній процес в Україні: реальність і перспективи розвитку правових доктрин. — К., 2000. — 68 с.

Тема № 9. Провадження із звернень громадян. . Окремі адміністративні провадження

Рекомендована література:

1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 30. - Ст. 141.

2. Кодекс України про адміністративні правопорушення // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1984. – Додаток до № 51. - Ст. 1122.

3. Кодекс законів про працю// Відом. Верх. Ради УРСР. - 1971. - додаток до № 50. - Ст.375.

4. Про звернення громадян: Закон України від 2 жовтня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 47. - Ст. 256.

5. Про інформацію: Закон України // Там же. - 1992. - № 48. - Ст.650.

6. Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців: Закон України // Відомості Верховної Ради. – 2003. – N 31-32. – ст.263.

7. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах: Т 1. Особлива частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова) та ін. – К.: Юрид. думка, 2005. – 624 с.

8. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У 2 т.: Том 2. Загальна частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова). – К.: Видавництво «Юридична думка», 2004. – 584 с.

9. Администраивное право: Учебник / Под общ. ред. Г.В. Атаманчука.-М., 2003. -392с.

10. Адміністративне право України: Підручник для юрид. вузів і фак. / За ред. Ю. П. Битяка. — X., 2000. — 520 с.

11. Адміністративна відповідальність в Україні: Навчальний посібник / За заг. ред. доц. А.Т.Комзюка. 2-е вид., перероб. і доп. – Харків: Ун-т внутр. справ, 2001. – 99 с.

12. Голосніченко І., Стахурський М., Золотарьова Н. Попереднє адміністративне розслідування як стадія провадження в справах про адміністративні проступки // Право України. – 2002. – № 2. – С. 26-30.

13. Додин Е.В. Доказательства в административном процессе. – М.: Юрид. лит, 1973. – 192 с.

14. Комзюк А.Т. Заходи адміністративного примусу в правоохоронній діяльності міліції: поняття, види та організаційно-правові питання реалізації. — X., 2002. — 336 с.

15. Лук’янець Д.М. Інститут адміністративної відповідальності: проблеми розвитку. — К., 2001. — 220 с.

16. Перепелюк В.Г. Адміністративний процес. Загальна частина: Навчальний посібник — Чернівці, 2001. — 367 с.

Тема № 10. Забезпечення законності у державному управлінні.

Рекомендована література:

1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 30. - Ст. 141.

2. Авер’янов В.Б., Андрійко О.Ф. Виконавча влада і державний контроль. — К., 1999. — 48 с.

3. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах: Т 1. Особлива частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова) та ін. – К.: Юрид. думка, 2005. – 624 с.

4. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У 2 т.: Том 2. Загальна частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова). – К.: Видавництво «Юридична думка», 2004. – 584 с.

5. Администраивное право: Учебник / Под общ. ред. Г.В. Атаманчука.-М., 2003. -392с.

6. Адміністративне право України: Підручник для юрид. вузів і фак. / За ред. Ю. П. Битяка. — X., 2000. — 520 с.

7. Андрійко О.Ф. Державний контроль у сфері виконавчої влади. — К., 1999. – 45 с.

8. Андрійко О.Ф. Державний контроль в Україні: організаційно-правові засади. — К., 2004. — 300 с.

9. Виконавча влада і адміністративне право / За заг. ред. В.Б. Авер'янова. - К., 2002. - 668 с.

10. Гаращук В.М. Контроль та нагляд у державному управлінні / Худож.-оформлювач О.Агєєв. – Х.: Фоліо, 2002. – 176 с.

Тема № 11. Адміністративно-правові основи управління у сферах економічної діяльності держави, господарювання та міжгалузевих сферах.

Рекомендована література:

  1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 30. - Ст. 141.

  2. Про державну податкову службу в Україні: Закон України // Там же. - 1994. - № 15. - Ст.84;

  3. Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні: Закон України. - 1993. - № 13. - Ст.110.

  4. Про державну статистику: Закон України // Там же. - 1992. - № 43. - Ст.608.

  5. Про Антимонопольний комітет України: Закон України // Там же. - 1993. - № 50. - Ст.472.

  6. Про електроенергетику: Закон України // Там же. - 1998. - № 1. - Ст.1.

  7. Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві: Закон України // Там же. - 1992. - № 32. - Ст.453.

  8. Про ветеринарну медицину: Закон України // Там же. - 1992. - № 36. -Ст.531; Офіц. вісник України. - 1997. - № 5. - Ст.25.

  9. Про карантин рослин: Закон України // Там же. - 1997. - № 35. - Ст.220.

  10. Про транспорт: Закон України // Там же. - 1994. - № 51. - Ст.446.

  11. Про залізничний транспорт: Закон України // Там же. - 1996. - № 40. - Ст.183.

  12. Про автомобільний транспорт: Закон України // Там же. - 2006

  13. Повітряний кодекс України // Голос України від 18.06.2011 — № 110

  14. Про трубопровідний транспорт: Закон України // Там же. - 1996. - №29. - Ст.139.

  15. Про поштовий зв’язок: Закон України // ВВР. – 2002. - N 6. - ст.39.

  16. Про телекомунікації: Закон України // ВВР. – 2004. - N 12. - ст.155.

  17. Про основи містобудування: Закон України // Там же. - 1992. - № 52. - Ст.683.

  18. Про відповідальність підприємств, їх об’єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування: Закон України // Там же. - 1994. - № 46. - Ст.411.

  19. Про транзит вантажів: Закон України //Відомості Верховної Ради України. - 1999. - № 51. – Ст. 446.

  20. Про охорону навколишнього природного середовища: Закон України // Там же. - 1991. - № 41. - Ст.546.

  21. Про охорону атмосферного повітря: Закон України // Там же. - 1992. - № 50. - Ст.678.

  22. Про природно-заповідний фонд України: Закон України // Там же. - 1992. - № 34. - Ст.502.

  23. Державне управління в Україні: Навчальний посібник / За заг. ред. В.Б. Авер'янова. — К., 1999. — 266 с.

  24. Державне управління в Україні: наукові, правові, кадрові та організаційні засади: Навчальний посібник / За заг. ред. Н.Р. Нижник, В.М. Олуйка. – Львів, 2002. – 352 с.

  25. Державне управління: проблеми адміністративно-правової теорії та практики / За заг. ред. В. Б. Авер'янова. — К., 2003. — 384 с.

  26. Державне регулювання економіки: Підруч. / За ред. І.Р. Михасюка. — Львів, 1999. - 640 с.

  27. Рябченко О.П. Держава і економіка: адміністративно-правові аспекти взаємовідносин: Монографія – Харків: Вид-во Ун-ту внутр. справ, 1999. – 304 с.

Тема № 12. Адміністративно-правові основи управління у сферах соціальної та гуманітарно-культурної діяльності держави.

Рекомендована література:

1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 30. - Ст. 141.

2. Про культуру: Закон України // Відомості Верховної Ради України. - 2011 - № 24. - ст. 168.

3. Основи законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування // Уряд. кур’єр. - 1998. - 19 лютого.

4. Про освіту: Закон України // Там же. - 1991. - № 34. - Ст.451; 1996. - №21. - Ст.84.

5. Про професійно-технічну освіту: Закон України // Уряд. кур’єр. - 1998. - 12 березня.

6. Про науку і науково-технічну діяльність: Закон України // Відом. Верх. Ради України. - 1992. - № 12. - Ст.165.

7. Про телебачення і радіомовлення: Закон України // Там же. - 1994. - №10. - Ст.43.

8. Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні: Закон України // Там же. - 1993. - № 1. - Ст.1.

9. Про національний архівний фонд та архівні установи: Закон України // Там же. - 1994. - № 15. - Ст.86.

10. Про музеї та музейну справу: Закон України // Там же. - 1995. - № 25. - Ст.191.

11. Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні: Закон України // Там же. - 1995. № 25. - Ст.191.

12. Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей: Закон України // Там же. - 1995. - № 6. - Ст.35.

13. Про фізичну культуру і спорт: Закон України // Там же. - 1994. - № 14. - Ст.80.

14. Про туризм: Закон України // Там же. - 1995. - № 31. - Ст.241.

15. Про основи державної політики у сфері науки і науково-технічної діяльності: Закон України // Відомості Верховної Ради. – 1999. – N 2-3. – ст.20.

17. Про наукову і науково-технічну експертизу: Закон України // Відомості Верховної Ради. – 1995. – N 9. – ст.56.

18. Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки: Закон України // Відомості Верховної Ради. – 2001. – N 48. – ст.253.

19. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У 2 т.: Том 2. Загальна частина / Ред. Колегія: В.Б. Авер’янов (голова). – К.: Видавництво «Юридична думка», 2004. – 584 с.

20. Державне управління в Україні: Навчальний посібник / За заг. ред. В.Б. Авер'янова. — К., 1999. — 266 с.

21. Державне управління в Україні: наукові, правові, кадрові та організаційні засади: Навчальний посібник / За заг. ред. Н.Р. Нижник, В.М. Олуйка. — Львів, 2002. — 352 с.

22. Державне управління: проблеми адміністративно-правової теорії та практики / За заг. ред. В. Б. Авер'янова. — К., 2003. — 384 с.

Тема № 13. Адміністративно-правові основи управління у сфері адміністративно-політичної діяльності держави.

Рекомендована література:

  1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 30. - Ст. 141.

  2. Про Раду національної безпеки і оборони України: Закон України // Уряд. кур’єр. - 1998. - 4 квітня.

  3. Про оборону України: Закон України // Відом. Верх. Ради України. - 1992. - № 9. - Ст.106.

  4. Про Збройні Сили України: Закон України // Там же. - 1992. - № 9. - Ст.108.

  5. Про військовий обов’язок і військову службу: Закон України // Там же. - 1992. - № 15. - Ст.188.

  6. Про альтернативну (невійськову) службу: Закон України // Там же. - 1992. - № 27.- Ст.385.

  7. Про державний кордон України: Закон України // Там же. - 1992. - № 27. - Ст.384.

  8. Про Державну прикордонну службу України: Закон України // Там же. - 2003. - №27. - Ст.208.

  9. Про Службу безпеки України: Закон України // Там же. - 1992. - № 27. - Ст.382.

  10. Про державну таємницю: Закон України // Там же. - 1994. - № 16. - Ст.93.

  11. Про державну реєстрацію актів цивільного стану: Закон України // Там же. - 2010. - № 38. - Ст.509.

  12. Про пожежну безпеку: Закон України // Там же. - 1994. - № 5. - Ст.21.

  13. Про дорожній рух: Закон України // Там же. - 1993. - № 31. - Ст.338.

  14. Про правовий режим надзвичайного стану: Закон України // Там же. - 2000. - № 23. - Ст.176.

  15. Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України: Закон України // Там же. – 2006. - N 3460-IV.

  16. Правила застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку в Україні: Затверджені постановою Кабінету Міністрів УРСР від 27 лютого 1991р. // ЗП УРСР. - 1991. - № 3. - Ст.18.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]