Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

1. Поняття, функції та система кримінального права як галузі права. Суміжні галузі права.

Кримінальне право – це сукупність юр.норм, які визначаються вищим органом виконавчої влади,та визначають характер СНД, та призначають від-сть за це діяння. Крим.право може розглядатись в різних аспектах, як галузь права, як законодавство,як навч.дисципліна та наука.Крим.право як самюгалузь права представляє собою сукупність правових норм,які визначають злочинність та караність СНД. Предметом крим.права – виступають відносини, які виникають мж собою,що вчинила злочин та уповноваженими державою органами(міліція,суд,прокуратура).Методом регулювання крим.-правових відносин виступає зас-ня до особи, яка вчинила злочин крим.-правових засобів впливу.Завданнями крим.права є:правове заб-ня охорони прав і свобод людини, власності, гром.порядку;попередження злочинів;виховання правомірної поведінки особи. Крим.право як і крим.кодекс представляє собою ціліснц с-му, яка склад.іззагальної та особливої частини.У загальній частині закріпленіправові інститути, які мають загальний правовий х-тер, розкривають зміст та заб-ють зас-ням норм особливої частини.В особливій частині розміщені крим.-правові норми, які безпосередньо визначають які СНД визначаються загальними та яке покарання йому застосовівати до осіб, які вчинили це діяння.Загальна і особлива частина крим.права пов’язані між собою і в сукупності складають крим.право, як єдину галузь права.крим.право пов’язано тічно з ін.галузями права, як конституційне (Конституція –основне джерело крим.права,яка має найвищу юр.силу), админ.право(забороняється вчинення певних протиправних діянь.админ право предбач.від-сть за проступок, а крим. – за злочин);крим.процес.(за допомогою якого встановл.винність особи за вчинення злочину та яке покарання.);крим.-виконавчерегулює порядок виконання покарання, яке зас-но за вчинення нею злочину.

2. Поняття кримінальної відповідальності та її підстави.

Кримінальн відповідальність – це вимушене притерповання особою держ.осуду та обмеження особистого майнового та ін.хар-ру у зв’язку із ічиненням цією особою злочину і покладаються на винного обвинувальним вироком суду. Елементи крим.від-сті:1.держ.осуд(негативна оцінка дії злочинця і виз-ня такої особи винною, а її дії злочином).2.обмеження майнового та ін.хар-ру.Крим.покарання один із елементів КВ. КВ виникає коли скаже своє рішення суд. Закін-ся КВ коли проходить строк КВ та коли погашена або знята судимість.Підставою вин-ня КВ є:ч.1.ст.2Підставою КВ є вчинення особою СНД, яке містить склад злочину, передбачено цим кодексом. Ніхто не може бути притягнений до КВ за той самий злочин більше одного разу.

3. Форми реалізації кримінальної відповідальності.

Кримінальн відповідальність – це вимушене притерповання особою держ.осуду та обмеження особистого майнового та ін.хар-ру у зв’язку із ічиненням цією особою злочину і покладаються на винного обвинувальним вироком суду. Форми: 1.держ.осуд – виражене в обвинувальному вироку суду, не пов’язане проте,із призначенням йому крим.покарання (покарання,яке він реально відбув);2.держ.осуд – є засудження особи, поєднане з призначенням їй конкретної міри покарання, від реального відбуття якого засуджена особа, проте звільняється.3.держ.осуд – відбування винним призначеного йому судом покарання. КВ виникає тільки тоді, коли скаже своє рішення суд. Закінчується КВ коли приходить строк КВ та коли погашена або знімають судимість.