Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

роб програма банковское

.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
275.46 Кб
Скачать

3. Методичні рекомендації для опрацювання змістовного модулю навчальної дисципліни

3.1. Загальні методичні рекомендації

Загальні вимоги до вивчення дисципліни. Викладання навчальної дисципліни «Банківське право» повинно спиратись на класифікацію відносин, заснованих на приватноправових засадах, що проявляються у процесі виконання банківських операцій, визначенні суб’єктного складу учасників та встановленні деяких інших правових категорій. Крім того ми повинні зважити й на публічно-правовий аспект правовідносин за участю НБУ. Проте такі імперативні приписи є підставою для головної мети – забезпечення в рамках законодавства належного порядку здійснення банківської діяльності та захисту права та законних інтересів інших суб’єктів господарювання.

Методика викладання навчальної дисципліни «Банківське право» спрямована на поступове засвоєння основних знань з дисципліни. Це пов’язано з розглядом та вивченням матеріалу, який умовно можна поділити на дві складових: «Загальні положення банківського права» та «Правове регулювання банківських операцій». Така методика викладання навчальної дисципліни дозволить студентам спочатку, під час лекцій, практичних занять та в процесі самостійної підготовки визначити систему, принципи, функції та роль банківського права, правове становище суб’єктного складу банківських правовідносин та умови легалізації його діяльності. Потім, на базі цих загальних положень слід оволодіти основними знаннями щодо специфіки виконання банківських операцій. Цей системний підхід надасть студенту можливість оволодіти глибокими знаннями з дисципліни.

Навчальна дисципліна «Банківське право» відіграє значну роль у формуванні фахівця юриста. Таке твердження ґрунтується на необхідності вміння студентами вирішувати складні практичні завдання на підставі знань отриманих під час вивчення такого курсу. Адже кваліфікована, обізнана з нормативно-правовою базою людина повинна надати правову допомогу будь-кому або використати отримані знання у власній діяльності.

Навчальна дисципліна «Банківське право» займає у навчальному процесі помітне місце, враховуючи юридичну спеціалізацію студентів, на яких ця дисципліна розрахована. Це також зумовлено рядом об’єктивних факторів. По-перше, наявність нормативно-правового масиву, який детально регламентує діяльність суб’єктів банківської діяльності, проте не позбавлений недоліків, які з’ясовуються та вирішуються під час вивчення вказаного курсу. По-друге, правове суспільство можна побудувати лише на юридичній обізнаності людей, які його складають. Це передбачає знання основних галузей та інститутів права та вміння застосовувати правові норми щоденно у житті та праці. Цьому, безпосередньо, сприяє вивчення навчальної дисципліни «Банківське право».

Під час здійснення банківської діяльності її учасники застосовують норми матеріального права: цивільного, господарського, фінансового, податкового. З цього випливає зв’язок навчальної дисципліни «Банківське право» з іншими правовими дисциплінами, що повинні засвоїти студенти під час навчання. Серед цих правових дисциплін слід передусім виділити Цивільне право, Господарське право, Податкове право, Фінансове право, Кримінальне право, Адміністративне право. Важливу роль відіграють інші навчальні дисципліни та спецкурси.

Навчання з дисципліни «Банківське право» проходить формі лекцій, семінарських занять, а також самостійної роботи над опрацюванням матеріалів запропонованої до вивчення тематики.

Аудиторні заняття (лекції та семінари) проводяться для надання систематизованих теоретичних знань про основні засади банківського права і правового регулювання операцій за участю банків. Аудиторні заняття передбачають форми контролю засвоєння змісту дисципліни.

Лекційні заняття передбачають викладення проблемних аспектів банківського права і правозастосовчої діяльності суб’єктів, що приймають участь у здійсненні банківських операцій викладачем, сприйняття цього матеріалу студентами. За своїм змістом лекції охоплюють основний теоретичний матеріал найбільш складних тем навчальної дисципліни.

Під час семінарського заняття викладач організує обговорення попередньо визначених питань, до яких студенти повинні готувати тези виступів. Результати самостійної роботи з підготовки до семінару, та безпосередня робота на семінарі фіксується у робочому зошиті семінарських занять, ведення якого обов’язково для кожного студента. Робота на семінарському занятті також передбачає обговорення попередньо підготовлених студентами науковими доповідей.

Зміст самостійної роботи студента над навчальною дисципліною визначається у навчально-методичних матеріалах до семінарських занять та самостійної роботи, затвердженими на кафедрі, а також завданнями та вказівками викладача, що проводить заняття у групі.

Критерії оцінювання рівня отриманих знань. Рівень освоєння навчального матеріалу визначаються за допомогою контрольних заходів, передбачених навчальним планом, з обов'язковим зарахуванням підсумкових оцінок за національною шкалою ("відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно"), 100-бальною та ЕСТS. Контрольні заходи включають у себе поточний, модульний (рубіжний за змістовними модулями) та підсумковий контроль.

До форм поточного контролю належить оцінювання рівня набутих знань. Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських занять і має за мету перевірку засвоєння знань, умінь і навичок студентом з кожного окремого модуля навчальної дисципліни. Результати поточного контролю та бали за самостійну та індивідуальну роботи заносяться викладачем до журналів обліку відвідування занять студентів за національної системою оцінювання.

Поточний контроль на семінарських заняттях передує підсумковому контролю чи заліку і враховує: рівень знань студента; самостійність та послідовність виступу; достатність та доказовість інформації; узагальнення змісту; вміння синтезувати знання по окремих темах; вміння складати розгорнутий план доповіді, давати точні формулювання; правильно користуватись понятійним апаратом; грамотність, логічність і послідовність викладу; прийоми виконання практичних завдань.

Поточний контроль знань і умінь студентів на семінарських заняттях здійснюється шляхом опитування з навчальних питань теми відповідного змістовного модулю. Під час цих занять студенти під контролем викладача обговорюють рішення завдань. Викладач оцінює правильність кваліфікації, повноту й обґрунтованість рішень, складених студентами, їх активність у дискусії, рівень знань та уміння формулювати й відстоювати свою позицію.

Модульний контроль проводиться викладачем під час останнього аудиторного заняття модулю у вигляді контрольних робіт. Для отримання оцінки за результатами освоєння модуля студент повинен мати оцінки, які він повинен отримати під час аудиторної роботи, самостійної при вивченні цього модулю, в тому числі, за підготовку наукової доповіді.

Підсумковий контроль проводиться з метою оцінки результатів навчання.

Студент, який за результатами засвоєння тем модулів навчальної дисципліни «Банківське право» набрав менш ніж 60 (шістдесят) балів, зобов’язаний скласти залік. Студент, який за результатами складання заліку, набрав підсумковий бал з навчальної дисципліни нижче ніж 60 (шістдесят) балів складає залік повторно

3.2. Завдання на самостійну роботу з навчальної дисципліни

«Банківське право».

Завдання що виносяться на самостійну роботу студентам

Література:

Модуль № 1

Змістовий модуль № 1.Загальні положення банківського права та правового регулювання банківських операцій

Тема № 1. Предмет, метод та система банківського права

Завдання: опрацювати питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за темою № 1 відповідно до навчально-методичних матеріалів до семінарських занять.

При підготовці до заняття спочатку слід ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою, а потім вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою. Потім необхідно ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого слід підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

нормативні акти: 1-8

юридична література:1-7.

Тема № 2. Правове положення Національного банку України.

Завдання: опрацювати питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за темою № 2 відповідно до навчально-методичних матеріалів до семінарських занять.

При підготовці до заняття спочатку слід ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою, а потім вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою. Потім необхідно ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого слід підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

нормативні акти: 1,4, 5

юридична література: 2, 3, 5-7

Тема № 3. Правове положення комерційних банків

Завдання: опрацювати питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за темою № 3 відповідно до навчально-методичних матеріалів до семінарських занять.

При підготовці до заняття спочатку слід ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою, а потім вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою. Потім необхідно ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого слід підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

нормативні акти: 2-6

юридична література: 2, 3, 5-7

Тема № 4. Правові засади відкриття та обслуговування банківських рахунків

Завдання: опрацювати питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за темою № 4 відповідно до навчально-методичних матеріалів до семінарських занять.

При підготовці до заняття спочатку слід ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою, а потім вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою. Потім необхідно ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого слід підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

  1. нормативні

  2. акти: 2,5, 18, 21,22

  3. юридична література: 2, 7, 12, 15, 17, 19

Тема № 5. Правове регулювання розрахункових відносин

Завдання: опрацювати питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за темою № 5 відповідно до навчально-методичних матеріалів до семінарських занять.

При підготовці до заняття спочатку слід ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою, а потім вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою. Потім необхідно ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого слід підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

  1. нормативні

  2. акти: 2,5, 18, 21,22

юридична література:

21-23, 29, 31

Тема № 6: Правове регулювання кредитних відносин

Завдання: опрацювати питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за темою № 6 відповідно до навчально-методичних матеріалів до семінарських занять.

При підготовці до заняття спочатку слід ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою, а потім вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою. Потім необхідно ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого слід підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

  1. нормативні акти: 2-, 4, 5, 9, 11-14

  2. юридична література: 1-7, 9, 11, 12, 17

Тема № 7: Правове регулювання ринку цінних паперів

Завдання: опрацювати питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за темою № 7 відповідно до навчально-методичних матеріалів до семінарських занять.

При підготовці до заняття спочатку слід ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою, а потім вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою. Потім необхідно ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого слід підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

  1. нормативні акти: 2, 10, 16, 17, 30, 32

  2. юридична література: 1-7, 12, 17

Тема № 8: Правове регулювання валютних операцій

Завдання: опрацювати питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за темою № 8 відповідно до навчально-методичних матеріалів до семінарських занять.

При підготовці до заняття спочатку слід ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою, а потім вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою. Потім необхідно ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого слід підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді

  1. нормативні акти: 4, 5, 7, 10, 17, 24, 27, 30, 31-33

юридична література: 1-3, 5-7, 12, 13 , 17

3.3. Індивідуальні навчально-дослідні завдання

3.3.1. Теми наукових робіт.

  1. Ґенеза (виникнення та розвиток) банківського права

  2. Становлення та розвиток банківської системи України

  3. Особливості функціонування сучасних банківських систем

  4. Значення банківської системи України для розвитку ринкових відносин

  5. Національний банк України як касовий та розрахунковий центр держави

  6. Контрольна та наглядова діяльність Національного банку України

  7. Правове положення комерційних банків в Україні

  8. Банківське право в системі цивільного та фінансового права

  9. Поняття та особливості розрахункових правовідносин

  10. Роль банківського кредитування в сучасних умовах

  11. Проблеми забезпеченості банківських вкладів фізичних осіб

  12. Місце правоохоронних органів в забезпеченні банківської діяльності

  13. Роль ОВС України в боротьбі зі злочинністю в банківській сфері

3.4. Контрольні питання, що виносяться на підсумковий модульний контроль

(рекомендований перелік питань до заліку з дисципліни «Банківське право»)

  1. Генезис та сучасний стан правового регулювання суспільних відносин за участю банків в Україні

  2. Поняття банківського права України

  3. Значення банківського права як галузі права, учбової дисципліни, законодавства, науки

  4. Банківська діяльність як предмет банківського права

  5. Проблема визначення категорії “банківське право”, як галузі (підгалузі) права

  6. Джерела банківського права: конституційні норми, та норми спеціальних Законів України

  7. Система банківського права.

  8. Засади та функції правового регулювання банківської діяльності в Україні

  9. Суб’єкти банківських правовідносин

  10. Правовий статус НБУ

  11. Подвійна правова природа НБУ

  12. Основні завдання та функції НБУ.

  13. Контрольні та ліцензійні функції НБУ

  14. Керівні органи НБУ, їх повноваження, структура НБУ

  15. Загальна характеристика Закону України «Про Національний банк України»

  16. Операції Національного банку України

  17. Нормативні акти НБУ

  18. Заходи впливу Національного банку України до комерційних банків.

  19. Значення банківської системи України для розвитку ринкових відносин.

  20. Адміністративне та індикативне регулювання банківської діяльності

  21. Функції НБУ по регулюванню та нагляду за комерційними банками, що здійснюють значні та сумнівні фінансові операції

  22. Загальна характеристика Закону України “Про банки та банківську діяльність”

  23. Визначення поняття «банку» та склад банківської системи України

  24. Загальна характеристика та види комерційних банків

  25. Порядок створення та реєстрації комерційних банків. Документи, які необхідні для реєстрації комерційного банку

  26. Поняття та види спеціалізованих банків

  27. Порядок відкриття філій і представництв банків на території України

  28. Порядок отримання банківської ліцензії. Підстави відкликання банківської ліцензії

  29. Умови та порядок реорганізації комерційних банків

  30. Умови та порядок ліквідації комерційних банків

  31. Правовий захист банківської та комерційної таємниці

  32. Поняття та правове положення відокремлених підрозділів комерційних банків.

  33. Правове забезпечення захисту інтересів клієнтів та фінансової надійності комерційних банків.

  34. Поняття та правова природа банківського рахунку

  35. Види та загальна характеристика рахунків: поточних, депозитних, кредитних та бюджетних

  36. Порядок відкриття рахунків в банках

  37. Кореспондентські рахунки

  38. Сторони та зміст кредитного договору

  39. Види кредитних операцій. Принципи кредитування

  40. Правова природа договору банківського депозиту

  41. Банківський депозит. Зміст та умови укладення депозитного договору

  42. Умови та порядок надання банком кредиту за кредитною лінією

  43. Правові засоби забезпечення погашення банківських кредитів

  44. Порядок укладення та зміст кредитного договору. Оцінка кредитоспроможності позичальника.

  45. Нормативна регламентація банківського кредитування

  46. Споживацьке довгострокове кредитування комерційними банками фізичних осіб. Умови надання та способи забезпечення повернення кредиту

  47. Правове регулювання міжбанківських кредитів. Поняття та правова природа розрахунково – касового обслуговування

  48. Консорціумне кредитування

  49. Правове регулювання та характеристика банківських операцій в Україні

  50. Правове регулювання операцій з цінними паперами

  51. Інвестиційні операції за участю банків

  52. Відповідальність за порушення валютного законодавства

  53. Правовий режим валютних операцій

  54. Правове регулювання безготівкових розрахунків

  55. Факторингові, лізингові та трастові операції (угоди)

  56. Порядок ідентифікації осіб, які здійснюють фінансові операції.

  57. Правове забезпечення захисту інтересів клієнтів та фінансової надійності комерційних банків

  58. Відповідальність за порушення банківського законодавства

  59. Поняття та ознаки легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

  60. Відповідальність за правопорушення в сфері легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

4. Шкала оцінювання успішності навчання курсантів (студентів, слухачів)

Оцінка в балах

Оцінка за національною шкалою

Оцінка за шкалою ECTS

Оцінка

Пояснення

90 – 100

Відмінно

(“зараховано”)

А

Відмінно” – теоретичний зміст курсу освоєний цілком, необхідні практичні навички роботи з освоєним матеріалом сформовані, всі навчальні завдання, які передбачені програмою навчання виконані в повному обсязі, відмінна робота без помилок або з однією незначною помилкою.

82 – 89

Добре

(“зараховано”)

B

Дуже добре” – теоретичний зміст курсу освоєний цілком, необхідні практичні навички роботи з освоєним матеріалом в основному сформовані, всі навчальні завдання, які передбачені програмою навчання виконані, якість виконання більшості з них оцінено числом балів, близьким до максимального, робота з двома – трьома незначними помилками.

75 – 81

C

Добре” – теоретичний зміст курсу освоєний цілком, практичні навички роботи з освоєним матеріалом в основному сформовані, всі навчальні завдання, які передбачені програмою навчання виконані, якість виконання жодного з них не оцінено мінімальним числом балів, деякі види завдань виконані з помилками, робота з декількома незначними помилками, або з однією – двома значними помилками.

68 –74

Задовільно

(“зараховано”)

D

Задовільно” – теоретичний зміст курсу освоєний не повністю, але прогалини не носять істотного характеру, необхідні практичні навички роботи з освоєним матеріалом в основному сформовані, більшість передбачених програмою навчання навчальних завдань виконано, деякі з виконаних завдань, містять помилки, робота з трьома значними помилками.

60 – 67

E

Достатньо” – теоретичний зміст курсу освоєний частково, деякі практичні навички роботи не сформовані, частина передбачених програмою навчання навчальних завдань не виконані, або якість виконання деяких з них оцінено числом балів, близьким до мінімального, робота, що задовольняє мінімуму критеріїв оцінки.

35–59

Незадовільно

(„не зараховано”)

FX

Умовно незадовільно” – теоретичний зміст курсу освоєний частково, необхідні практичні навички роботи не сформовані, більшість передбачених програм навчання, навчальних завдань не виконано, або якість їхнього виконання оцінено числом балів, близьким до мінімального; при додатковій самостійній роботі над матеріалом курсу можливе підвищення якості виконання навчальних завдань (з можливістю повторного складання), робота, що потребує доробки

1–34

F

Безумовно незадовільно” – теоретичний зміст курсу не освоєно, необхідні практичні навички роботи не сформовані, всі виконані навчальні завдання містять грубі помилки, додаткова самостійна робота над матеріалом курсу не приведе до значимого підвищення якості виконання навчальних завдань, робота, що потребує повної переробки

5. Інформаційне та методичне забезпечення навчальної дисципліни

Нормативно правові акти

Нормативно правові акти

1. Конституція України: Основний Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. - Ст. 141

  1. Цивільний Кодекс України від 16.01.2003р.

  2. Господарський Кодекс України від 16.01.2003р.

  3. Закон України “Про Національний банк України” від 20.05.1999р. зі змінами та доповненнями // www.rada.gov.ua

  4. Закон України “Про банки та банківську діяльність” від 7.12.2000р. зі змінами та доповненнями // www.rada.gov.ua

  5. Закон України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом” від 28.11.2002р // www.rada.gov.ua

  6. Закон України “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті ” від 23.09.94р.// www.rada.gov.ua

  7. Закон України “Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб” від 20.09.01р.// www.rada.gov.ua

  8. Закон України “Про лізинг” від 16.12.1997 р. / №723/97-ВР; в ред. Закону України від 11.12.2003 р. / 1381-IV/ “Про фінансовий лізинг” // www.rada.gov.ua

  9. Закон України “Про платіжні системи та переказ грошей в Україні” //ВВР України, 2002 № 16-ст.114

  10. Закон України “Про іпотеку” від 05.06.2003 р. // ВВР України 2003 № 38 ст.313

  11. Закон України “Про забезпечення вимог кредиторів” та реєстрацію обтяжень” від 18.11.2003 р. // ВВР, 2004 № 11 ст.140.

  12. Закон України “Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю” від 19.06.2003 р. ВВР, 2003, № 52 ст.377.

  13. Закон України “Про іпотечне кредитування, операції з іпотечним боргом та іпотечний сертифікат” від 19.06.2003р.// ВВР, 2004 №1 ст.1.

  14. Закон України „Про господарські товариства” від 19.03.1991р.\\ ВВР – 1991 - № 49 – ст. 682;

  15. Закон України „Про цінні папери і фондовий ринок” від 23.11.2006р. № 3480 – IV // www.rada.gov.ua

  16. Закон України “Про обіг векселів в Україні” від 5.04.2001р., ВВР, 2001р №24, ст. 128.

  17. Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами” від 3.12.2003 р. Постанова Правління НБУ № 516 // Вісник НБУ.- Вип.2 (95). – С.93-99.

  18. Положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філії, представництв, відділень від 31.08.2001р. Постанова Правління НБУ № 375 // Вісник НБУ.- Вип.3 (93). – С.17-61.

  19. Положення про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових дозволів та ліцензій на виконання окремих операцій від 17.07.2001р. Постанова Правління НБУ №275 // Вісник НБУ.- Вип.2 (93). – С.21-56.

  20. Інструкція про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземних валютах” від 12.11.2003 р. Правління НБУ № 492 // Вісник НБУ.- Вип.2 (95). – С.4-70.

  21. Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті від 21.01.2004р. Постанова Правління НБУ № 22 // Вісник НБУ.- Вип.5 (98). – С.97-110.

  22. Положення про порядок ведення касових операцій у національній валюті в України від 15.12.2004р. Постанова Правління НБУ № 637 // Вісник НБУ.- Вип.3 (108). – С.107-132.

  23. Правила здійснення операцій на міжбанківському валютному ринку України від 18.03.99р. Постанова Правління НБУ № 127 // Вісник НБУ.- Вип.1 (91). – С.26-37.

  24. Інструкція про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті” від 16.08.2006р. Постанова Правління НБУ № 320 // Вісник НБУ.- Вип.10 (127). – С.8-64.

  25. Постанова про примусове списання (стягнення) та договірне списання коштів в іноземній валюті з рахунків платників (крім банків) на території України” від 1.10.01р. Постанова Правління НБУ № 416 // Вісник НБУ.- Вип.4 (93). – С.30-41.

  26. Положення про порядок здійснення Національним банком України наглядових функцій щодо банків, діяльність яких пов'язана з державною таємницею” від 28.12.02р. Постанова Правління НБУ № 538 // Вісник НБУ.- Вип.3 (94). – С.12-29.

  27. Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України від 26.09.2006 р. Постанова Правління НБУ № 378 // Вісник НБУ.- Вип.11(128). – С.36-131.

  28. Інструкція про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України” від 19.02.2001р. Постанова Правління НБУ № 69 // Вісник НБУ.- Вип.10 (92). – С.24-33.

  29. Положення про операції банків з векселями” від 28.05.99р. Постанова Правління НБУ № 258 // Вісник НБУ.- Вип.4 (91). – С.37-49.

  30. Інструкція про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України від 12.12.2002р. Постанова Правління НБУ № 502 // Вісник НБУ.- Вип.4 (94). – С.18-33.

  31. Про систему валютного регулювання і валютного контролю” від 19.02.93р. Декрет КМУ.

  32. Положення про Державний департамент фінансового моніторингу” від 18.02.02р. Постанова Кабінету Міністрів України № 194.

Навчально-наукова література

  1. Агарков М.М. Основы банковского права. Курс лекцій. Учение о ценных бумагах. Изд. 2-е-М.БЕК, 1994.-276с.

  2. Банківське право України. За заг.ред. Селіванова А.О; -К: 2000-384с.

  3. Фомін Г.Ф. Банківське право України. Навч. Посібник. – Харків: Вид-во ХНУВС, 2008. – 360 с.

  4. Ефимова Л.Г. Банковское право – М.БЕК, - 1994.-360с.

  5. Качан О.О. Банківське право – К.: Школа, 2004.-328 с.

  6. Костюченко О.А. Банківське право: підручник К.: АСК, 2003.-928с.

  7. Орлюк О.П. Банківське право, К.: Юрінком Інтер, 2005. – 376 с.

  8. Договірне право України. Загальна частина: Навч. посіб.: за ред.. О.В. Дзери. - К.: Юрінком Інтер, 2009. – 896 с.

  9. Договірне право України. Особлива частина: Навч. посіб.: за ред.. О.В. Дзери. - К.: Юрінком Інтер, 2009. - 1200с.

  10. Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Книга пятая. В двух томах. Том 1. - М.: «Статут», 2006.- 736с.

  11. Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Книга пятая. В двух томах. Том 2. - М.: «Статут», 2006.- 623 с.

  12. Гавалда К. Стуфле Ж. Банковское право (учреждения – счета– операции - услуги) пер с фр. (под ред.В.Я Лисняка – М:Статут, 1996г).-278с.

  13. Ерпилева А.Ю. Международное банковское право – М.БЕК, 1998.-249с.

  14. Слипченко С.А., Смотров О.И., Кройтор В.А. Гражданское и семейное право. Харьков: «Эспада», 2006. – 336с.

  15. Тосунян Г.А. и др. Банковское право Российской Федерации. Общая часть – М. Юрист, 1999 – 448с.

  16. Орлюк О.П. Теоритичні питання банківського права та банківського законодавства - К.: Юрінком Інтер, 2003 –104 с.

  17. Олейник О.М, Основы банковского права: Курс лекций – М.: Юрист, 1999 – 424с.

  18. Чернявський С. Злочини у сфері банківського кредитування: Кримінологічний аналіз; Право України, 2001р, № 7

  19. Сорбаш С.В. Договор банковского счета: проблемы доктрины и судебной практики – М.: Статут, 1999 – 272с.