Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

metodichka_Bank_dogovori-_2011

.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
317.44 Кб
Скачать

МВС УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій

Кафедра правових основ підприємницької

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

з дисципліни

БАНКІВСЬКІ ДОГОВОРИ

Галузь знань 0304 ПРАВО

Напрям підготовки (спеціальність) 8.03040201 ПРАВОЗНАВСТВО

Спеціалізація ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВА

Освітньо-кваліфікаційний рівень МАГІСТР

Форма навчання ДЕННА,ЗАОЧНА

м. Харків

2011

Передмова

________________________________________________________

(рекомендації Методичної ради ХНУВС)

Методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

______________ Протокол № ___

______________________________________________________

(рекомендації Вченої ради ННІ)

Вченою радою навчально-наукового інституту права та масових комунікацій

________________ Протокол № ___

Рецензенти:

  • завідувач кафедрою правового регулювання економіки Харківського національного економічного університету к.ю.н., доцент В.В. Сергієнко;

  • доцент кафедри господарського та фінансового права ХНУВС к.ю.н., доцент Я.О. Чапічадзе.

Банківські договори: навчально-методичні вказівки до семінарських занять / Розробники: Фомін Г.Ф. доцент кафедри правових основ підприємницької діяльності Навчально-наукового інституту права та масових комунікацій ХНУВС. – Харків: Харківський національний університет внутрішніх справ, 2011. – 34 с.

Затверджено

на засіданні Вченої ради Навчально-наукового інституту права та масових комунікацій

« » березня 2011 р.

Протокол №

Затверджено

на засіданні кафедри правових основ підприємницької діяльності Навчально-наукового інституту права та масових комунікацій

« » березня 2011 р.

Протокол №

© Фомін Г.Ф.,

© Харківський національний університет внутрішніх справ, 2011.

1. Загальні методичні вказівки

Загальні вимоги до вивчення дисципліни. В основу методичних вказівок для проведення семінарських занять покладено робочу навчальну програму з навчальної дисципліни «Банківські договори». При розробці даних методичних вказівок ураховувалися суміжні навчальні дисципліни «Цивільне право», «Господарське право» та «Банківське право».

Методичні вказівки складаються із першого та другого модулів. Вони розроблені з урахуванням останніх змін у законодавчій базі стосовно порядку здійснення банківської діяльності на території України.

Вивчення навчальної дисципліни „Банківські договори” проводиться студентами у формі: лекцій, проведення семінарських занять і самостійної (індивідуальної) роботи.

У процесі підготовки до семінарських занять необхідно досконало вивчити лекційний матеріал, чинні законодавчі акти, які в тій чи іншій мірі стосуються теми, та спеціальну літературу. Користуючись відповідними підручниками та нормативними актами, слід мати на увазі, що у зв’язку з динамічним розвитком ринкових відносин до чинного законодавства України вносяться значні зміни, які не враховані та не розкриті в навчальній літературі. Тому відповідний матеріал необхідно вивчати самостійно, керуючись новим законодавством.

До кожної теми надаються методичні вказівки, плани проведення семінарських занять, теоретичні питання, проблемні ситуації (завдання), теми для рефератів, список спеціальної літератури та перелік основного нормативного матеріалу.

Кожне практичне завдання слухачі повинні проаналізувати виходячи із загальних положень цивільного та банківського права, змісту його основних положень та чинного законодавства. Рішення даного завдання слід виконати в письмовому вигляді і дати вичерпні відповіді на всі питання.

Методика викладання навчальної дисципліни «Банківські договори» спрямована на поступове засвоєння основних знань з дисципліни. Це пов’язано з розглядом та вивченням матеріалу, який умовно можна поділити на дві складових: «Загальні положення договірного права» та «Правове регулювання банківських договорів». Така методика викладання навчальної дисципліни дозволить студентам спочатку, під час лекцій, семінарських занять та в процесі самостійної підготовки визначити систему, принципи, функції та роль договірного права, правове становище суб’єктного складу банківських правовідносин. Потім, на базі цих загальних знань слід оволодіти основними знаннями щодо специфіки укладання банківських договорів. Цей системний підхід надасть студенту можливість оволодіти глибокими знаннями з дисципліни.

Навчальна дисципліна «Банківські договори» відіграє значну роль у формуванні фахівця юриста. Таке твердження ґрунтується на необхідності вміння слухачами вирішувати складні практичні завдання на підставі знань отриманих під час вивчення такого курсу. Адже кваліфікована, обізнана з нормативно-правовою базою людина повинна надати правову допомогу будь-кому або використати отримані знання у власній діяльності.

Навчальна дисципліна «Банківські договори» займає у навчальному процесі помітне місце, враховуючи юридичну спеціалізацію студентів, на яких ця дисципліна розрахована. Це також зумовлено рядом об’єктивних факторів. По-перше, наявність нормативно-правового масиву, який детально регламентує діяльність суб’єктів банківської діяльності, проте не позбавлений недоліків, які з’ясовуються та вирішуються під час вивчення вказаного курсу. По-друге, правове суспільство можна побудувати лише на юридичній обізнаності людей, які його складають. Це передбачає знання основних галузей та інститутів права та вміння застосовувати правові норми щоденно у житті та праці. Цьому, безпосередньо, сприяє вивчення навчальної дисципліни «Банківські договори».

Під час здійснення банківської діяльності її учасники застосовують норми матеріального права: цивільного, господарського, фінансового, банківського. З цього випливає зв’язок навчальної дисципліни «Банківські договори» з іншими правовими дисциплінами, що повинні засвоїти студенти під час навчання. Серед цих правових дисциплін слід передусім виділити Цивільне право, Господарське право, Податкове право, Фінансове право, Банківське право, Кримінальне право, Адміністративне право. Важливу роль відіграють інші навчальні дисципліни та спецкурси.

Навчання з дисципліни «Банківські договори» проходить формі лекцій, семінарських занять, а також самостійної роботи над опрацюванням матеріалів запропонованої до вивчення тематики.

Аудиторні заняття (лекції та семінари) проводяться для надання систематизованих теоретичних знань про основні засади договірного права і нормативно-правового регулювання договірної роботи за участю банків. Аудиторні заняття передбачають форми контролю засвоєння змісту дисципліни.

Лекційні заняття передбачають викладення проблемних аспектів договірного права і правозастосовчої діяльності суб’єктів, що приймають участь в укладенні та виконанні банківських договорів викладачем, сприйняття цього матеріалу слухачами магістратури. За своїм змістом лекції охоплюють основний теоретичний матеріал найбільш складних тем навчальної дисципліни.

Під час семінарського заняття викладач організує обговорення попередньо визначених питань, до яких слухачі магістратури повинні готувати тези виступів. Результати самостійної роботи з підготовки до семінару, та безпосередня робота на семінарі фіксується у робочому зошиті семінарських занять, ведення якого обов’язково для кожного слухача магістратури. Робота на семінарському занятті також передбачає доповіді за попередньо підготовленими слухачами магістратури науковими доповідями.

Зміст самостійної роботи слухача магістратури над навчальною дисципліною визначається у Навчально-методичних матеріалах до семінарських та практичних занять іншими методичними матеріалами, затвердженими на кафедрі, а також завданнями та вказівками викладача, що проводить заняття у групі.

Критерії оцінювання рівня отриманих знань. Рівень освоєння навчального матеріалу визначаються за допомогою контрольних заходів, передбачених навчальним планом, з обов'язковим зарахуванням підсумкових оцінок за національною шкалою ("відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно"), 100-бальною та ЕСТS. Контрольні заходи включають у себе поточний, модульний (рубіжний за змістовними модулями) та підсумковий контроль.

До форм поточного контролю належить оцінювання рівня набутих знань. Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських і має за мету перевірку засвоєння знань, умінь і навичок слухачем магістратури, з кожного окремого модуля навчальної дисципліни. Результати поточного контролю та бали за самостійну та індивідуальну роботи заносяться викладачем до журналів обліку відвідування занять слухачами магістратури за національної системою оцінювання.

Поточний контроль на семінарських заняттях, а також при виконанні тестових завдань, підсумковому контролі чи заліку враховує: рівень знань слухача магістратури; самостійність та послідовність виступу; достатність та доказовість інформації; узагальнення змісту; вміння синтезувати знання по окремих темах; вміння складати розгорнутий план відповіді, давати точні формулювання; правильно користуватись понятійним апаратом; грамотність, логічність і послідовність викладу; прийоми виконання практичних завдань.

Поточний контроль знань і умінь слухачів магістратури на семінарських заняттях здійснюється шляхом опитування з навчальних питань теми відповідного змістовного модулю. Під час цих занять слухачами магістратури під контролем викладача обговорюються рішення завдань. Викладач оцінює правильність кваліфікації, повноту й обґрунтованість рішень, складених слухачами магістратури, їх активність у дискусії, рівень знань та уміння формулювати й відстоювати свою позицію.

Модульний контроль проводиться викладачем під час останнього аудиторного заняття модулю у вигляді контрольних робіт (у письмовій формі). Для отримання оцінки за результатами освоєння модуля слухач магістратури повинен мати оцінки, які він повинен отримати під час аудиторної роботи, самостійної роботи при вивченні цього модулю, в тому числі, за підготовку наукової доповіді.

Підсумковий контроль проводиться з метою оцінки результатів навчання.

Слухач магістратури, який за результатами засвоєння всіх модулів навчальної дисципліни «Банківські договори» набрав менш ніж 60 (шістдесят) балів, зобов’язаний скласти залік. Слухач магістратури, який за результатами складання заліку, набрав підсумковий бал з навчальної дисципліни нижче ніж 60 (шістдесят) балів складає залік повторно.

2. Структура залікового кредиту та тематика лекційних, семінарських занять

Структура вивчення навчальної дисципліни

Кількість годин

Вид контролю

Модуль 1

56

Змістовий модуль № 1:

Загальні положення договірного права .

56

Мод. контроль

Тема № 1: Загальні положення про зобов’язання

14

Лекція 1 за темою № 1: Загальні положення про зобов’язання

2

Семінарське заняття

12

Самостійна робота *

10

Тема № 2: Банк як учасник договірних відносин

14

Лекція 1 за темою № 2: Банк як учасник договірних відносин

2

Семінарське заняття:

2

Самостійна робота *

10

Тема № 3: Договір як підстава виникнення зобов’язань

14

Лекція 1 за темою № 3: Договір як підстава виникнення зобов’язань

2

Семінарське заняття

2

Самостійна робота *

10

Тема № 4: Загальні положення про укладання та виконання банківських договорів

14

Лекція 1 за темою №4 Загальні положення про укладання та виконання банківських договорів

2

Семінарське заняття

2

Самостійна робота *

10

Модуль 2

70

Змістовий модуль № 2: Правове регулювання банківських договорів

70

Мод.

контроль

Тема № 5 Ліцензування банківської діяльності як передумова укладання банківських договорів.

16

Лекція 1 за темою № 5 Ліцензування банківської діяльності як передумова укладання банківських договорів

4

Семінарське заняття

2

Самостійна робота *

10

Тема № 6 Депозитні договори

16

Лекція 1 за темою № 6 Депозитні договори.

4

Семінарське заняття

2

Самостійна робота *

10

Тема № 7 Договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування (банківського рахунку)

16

Лекція 1 за темою №7Договори (банківського рахунку) про здійснення розрахунково-касового обслуговування

4

Семінарське заняття

2

Самостійна робота *

10

Тема № 8 Кредитні договори

22

Лекція 1 за темою № 8 Кредитні договори

4

Семінарське заняття

4

Самостійна робота

14

Всього за двома модулями: 126

3. Методичні вказівки до семінарських практичних та лабораторних занять

Модуль № 1

Змістовий модуль № 1:Загальні положення договірного права

ТЕМА № 1. Загальні положення про зобов’язання

Семінарське заняття: Загальні положення про зобов’язання

Навчальна мета заняття: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на семінарському занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Навчальні цілі. Навчальними цілями заняття за цією темою є здобуття слухачем теоретичних знань щодо загальних та доктринальних підходів до вивчення договірного права.

Час проведення 2 години.

Навчальні питання:

  1. Поняття зобов’язального права.

  2. Зобов’язальне правовідношення та його ознаки.

  3. Види та підстави виникнення зобов’язань.

  4. Сторони зобов’язання. Треті особи у зобов’язанні.

Методичні вказівки: Поняття зобов’язання та підстави його виникнення визначені у ст. 509 ЦК України. Зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо), або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку. Зобов’язання є одним із видів правовідносин, в тому числі і за участю банків, загальні підстави передбачені ст. 11 ЦК України. Студенти повинні добре розібратися із цими підставами і особливу увагу звернути на виникнення зобов’язань із банківських договорів.

Теми цільових виступів:

1. Місце договірного права в системі права України.

2. Взаємозв’язок договірного права з іншими галузями права.

3. Доктринальні підходи до поняття «зобов’язання».

4. Види, сторони та підстави виникнення зобов’язань.

Теми для рефератів:

  1. Види зобов’язань та їх правова регламентація.

2) Правові підстави зміни осіб в зобов’язанні.

Практичні завдання:

Ситуація 1.

Визначити легальне поняття зобов’язання і обґрунтуйте його на прикладі суб’єктів банківської діяльності:

  1. в силу зобов’язання одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь іншої особи (кредитора) певну дію, як от: передати майно, виконати роботу, сплатити гроші та інше, або утримання від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання зобов’язань;

  2. зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплати гроші тощо), або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку;

  3. зобов’язанням визначається правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію, або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати виконання договірних зобов’язань.

Ситуація 2.

Розподілити указані нормативні акти за їх юридичною силою: Закон України «Про Національний банк України», Закон України «Про банки і банківську діяльність», Господарський кодекс України, Цивільний кодекс України, Закон України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб», Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок», Постанова Правління НБУ «Про затвердження Положення про порядок видачі банком банківських ліцензій, письмових дозволів та ліцензій на виконання окремих операцій», Декрет Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання та валютного контролю», Статут Ощадного банку України.

Ситуація 3.

Обґрунтуйте, яке з визначень стосується альтернативного зобов’язання, а яке є факультативним:

1) зобов’язання, в якому боржник зобов’язаний здійснити на користь кредитора конкретні дії, але при настанні відповідних обставин він вправі змінити це виконання іншим, раніш визначеним предметом;

2) зобов’язання, в якому боржник зобов’язаний здійснити одне з двох, або декілька дій (наприклад, передати речі, або сплатити грошову суму). Дві або декілька дій при цьому не є предметом зобов’язання, але виконанню підлягає лише одне з них.

Література:

  1. нормативні акти: 5;

  2. юридична література: 1-11.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття – на початку заняття оголошується перелік питань та тем рефератів, що виносяться на розгляд, та з’ясовується готовність до проведення основної частини.

Основна частина заняття – під час проведення заняття розглядаються навчальні питання та питання винесенні для самостійної підготовки, заслуховуються відповіді на питання цільових виступів та виступи за темою рефератів. Після розгляду кожного з навчальних питань, заслуховування цільового виступу або докладу за темою реферату відбувається обговорення, пов’язаної з ними проблематики. Після цього проводиться оцінка рівня знань доповідача та слухачів, що прийняли участь в обговоренні навчального питання, цільового виступу та докладу за темою реферату.

Методика відпрацювання навчального питання та підготування реферату:

Опрацювання кожного навчального питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття, відбувається під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за відповідною темою. Для повного та глибокого вивчення і засвоєння матеріалу за навчальним питанням необхідно ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою. Вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою, а також ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого необхідно підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

Контроль рівня знань з питань, винесених на розгляд семінарського заняття, практичних навичок набутих під час підготовки та вивчення тематичних питань відбувається у відповідності до способів та критеріїв оцінювання, наведених у інших розділах цієї робочої навчальної програми.

ТЕМА № 2. Банк як учасник договірних відносин.

Семінарське заняття: Банк як учасник договірних відносин.

Навчальна мета заняття: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на семінарському занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Навчальні цілі. Навчальними цілями заняття за цією темою є здобуття слухачем теоретичних знань щодо загальних положень банківської діяльності.

Час проведення 2 години

Навчальні питання:

1. Банківська система України та її правова регламентація.

2. Власні та залучені джерела капіталізації комерційних банків.

3. Банківські операції: склад та правова регламентація.

4. Операції комерційних банків та Національного банку України, що передбачають укладання договорів.

Методичні вказівки: Під час підготовки до заняття необхідно визначитися щодо дискусійної проблеми теорії договірного права; виробити власну точку зору на договірне право як галузь права, галузь законодавства, науку чи навчальну дисципліну; визначитися щодо наявних в юридичній науці точок зору та пропозицій з приводу тлумачення тих чи інших інститутів договірного права та тенденцій їх розвитку в наш час. Виходячи з обраної позиції слухачам магістратури доречно, посилаючись на структуру відповідних правовідносин та способи їх урегулювання, визначитися щодо шляхів вирішення проблематики визначення предмету та методу договірного права, а також його системи.

Особливої уваги заслуговує вивчення питань пов’язаних з тлумаченням системи нормативно-правових актів, що за колом свого правового регулювання забезпечують належність виконання обов’язків учасниками банківських правовідносин.

Теми цільових виступів:

  1. Порядок та особливості створення комерційних банків.

  2. Банківське інвестування господарської діяльності як підстава виникнення договірних відносин за участю банків.

  3. Правове забезпечення договірної роботи в Україні.

Теми для рефератів:

  1. Форми та порядок державного регулювання банківської діяльності.

  2. Правове забезпечення договірної роботи за участю банків.

Практичні завдання:

Ситуація 1.

Національний банк України як центральний банк України виконує наступні функції:

  1. відповідно до розроблених Радою НБУ основних засад грошово-кредитної політики, визначає та проводить грошово-кредитну політику;

  2. монопольно здійснює емісію національної валюти України та організує її обіг;

  3. забезпечує стабільність грошової одиниці України;

  4. виступає кредитором останньої інстанції для банків і організує систему рефінансування;

  5. встановлює для банків правила проведення банківських операцій, бухгалтерського обліку та звітності, захисту інформації, коштів, майна та інші функції;

Назвіть конституційну функцію НБУ і обґрунтуйте, чому вона є основною.

Ситуація 2.

Для реєстрації комерційного банку необхідно надати НБУ легально визначений перелік документів. Обґрунтуйте, які з наведених документів є зайвими:

1) заяву про реєстрацію банку;

    1. установчий договір (крім державного банку);

    2. статут банку;

    3. положення про порядок внесення змін та доповнень до статуту банку;

    4. рішення про створення банку (протокол установчих зборів), або постанову Кабінету Міністрів про створення державного банку;

    5. інформацію про фінансовий стан учасників, які матимуть суттєву участь в банку;

    6. положення про розмір та порядок утворення резервів та інших загальних фондів банку.

Ситуація 3.

Відповідно до законодавства України комерційні банки України мають право здійснювати такі банківські операції:

1) приймання вкладів від юридичних і фізичних осіб;

2) відкриття та ведення поточних рахунків;

3) емісію власних цінних паперів;

4) розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик;

5) випуск банківських платіжних карток;

6) лізинг.

Назвіть і обґрунтуєте, які з наведених операцій не потребують укладання банківських договорів.

Література:

нормативні акти: 1-5.

юридична література: 1, 7, 10,16.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття – на початку заняття оголошується перелік питань та тем рефератів, що виносяться на розгляд, та з’ясовується готовність до проведення основної частини.

Основна частина заняття – під час проведення заняття розглядаються навчальні питання та питання винесенні для самостійної підготовки, заслуховуються відповіді на питання цільових виступів та виступи за темою рефератів. Після розгляду кожного з навчальних питань, заслуховування цільового виступу або докладу за темою реферату відбувається обговорення, пов’язаної з ними проблематики. Після цього проводиться оцінка рівня знань доповідача та слухачів, що прийняли участь в обговоренні навчального питання, цільового виступу та докладу за темою реферату.

Методика відпрацювання навчального питання та підготування реферату:

Опрацювання кожного навчального питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття, відбувається під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за відповідною темою. Для повного та глибокого вивчення і засвоєння матеріалу за навчальним питанням необхідно ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою. Вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою, а також ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого необхідно підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

Контроль рівня знань з питань, винесених на розгляд семінарського заняття, практичних навичок набутих під час підготовки та вивчення тематичних питань відбувається у відповідності до способів та критеріїв оцінювання, наведених у інших розділах цієї робочої навчальної програми.

Тема № 3: Договір як підстава виникнення зобов'язання

Семінарське заняття: Договір як підстава виникнення зобов'язання

Навчальна мета заняття: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на семінарському занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Навчальні цілі. Навчальними цілями заняття за цією темою є здобуття слухачем теоретичних знань щодо суб’єктного складу договірних правовідносин за участю банків.

Час проведення: 2 години.

Навчальні питання:

  1. Поняття та види договорів.

  2. Види банківських договорів та їх особливості.

  3. Правова регламентація та загальний порядок укладення договорів.

  4. Правові підстави для зміни та розірвання договору.

Методичні вказівки: Відповідно до ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну, або припинення цивільних прав та обов’язків. Оскільки договір є найпоширенішою формою виникнення зобов’язання, то студентам потрібно засвоїти поняття договору, його види, момент, з якого договір вважається укладеним та стадії його укладення (оферта, акцепт). Відомо, що договору як юридичному факту властиві такі ознаки: 1) у договорі виявляється воля не однієї особи, а двох чи більше, причому, волевиявлення учасників за своїм змістом повинні збігатися і відповідати одне одному; 2) договір – це така спільна дія осіб, яка спрямована на досягнення певних цивільно-правових наслідків: на встановлення, зміну, або припинення цивільних прав та обов’язків. Саме цією рисою банківський договір, як різновид цивільно-правового договору, відрізняється від договірних форм інших галузей права (трудового, екологічного та ін.)

Теми цільових виступів:

1.Цивільно-правове та публічно-правове поняття договору

2.Види договорів за участю комерційних банків та НБУ.

3.Сторони банківських договорів.

Теми для рефератів:

1.Правова природа, види та значення договорів для удосконалення ринкових відносин.

2.Правові засади регулювання договірної роботи.

Практичні завдання:

Ситуація 1.

Термін «договір» вживається в трьох значеннях:

1)по-перше, договір – це згода двох, або більше сторін, яка спрямована на встановлення, зміну або припинення прав і обов’язків. З цієї точки зору договір є угодою - юридичним фактом, який є підставою виникнення зобов’язання.

2)по-друге, договір – це само зобов’язальне правовідношення, яке виникає із згоди сторін. З цієї точки зору договір розглядається як правовідношення.

3)по-третє, договір – це документ, який фіксує факт виникнення зобов’язального правовідношення.

Аргументуйте, в якому значенні слід розглядати банківські договори.

Ситуація 2.

Ст. 633 ЦК України визначає публічний договір як договір, в якому одна сторона – підприємець, взяла на себе обов’язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт, або надання послуг кожному, хто до неї звернеться. Договором приєднання, згідно ст. 634 ЦК України, є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Обґрунтуйте підстави віднесення банківських договорів до публічних договорів. В яких випадках банківські договори можна розглядати як договір про приєднання?

Ситуація 3.

В цивільно-правових договорах прийнято розрізняти істотні, звичайні та випадкові умови. Які з визначених нижче умов є істотними, звичайними та випадковими?

1) Умови, які виникають із диспозитивних норм закону та звичаїв. Ці умови можуть і не знайти ніякого закріплення в самому договорі, але будуть застосовуватися в договірних відносинах, тобто починають діяти в силу тільки факту укладання відповідного договору.

2) Умови про предмет договору, які визначені законом і є необхідними для договорів даного типу, а також умови, відносно яких по заяві хоча би однієї із сторін повинна бути досягнута згода. Без досягнення сторонами згоди відносно цих умов договір вважається неукладеним.

3) Умови, які набувають юридичну силу, лише коли вони включені в текст самого договору.

На прикладі кредитного договору обґрунтуйте істотні, звичайні та випадкові умови для такого договору.

Література:

нормативні акти: 2,5;

юридична література: 1-14.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття – на початку заняття оголошується перелік питань та тем рефератів, що виносяться на розгляд, та з’ясовується готовність до проведення основної частини.

Основна частина заняття – під час проведення заняття розглядаються навчальні питання та питання винесенні для самостійної підготовки, заслуховуються відповіді на питання цільових виступів та виступи за темою рефератів. Після розгляду кожного з навчальних питань, заслуховування цільового виступу або докладу за темою реферату відбувається обговорення, пов’язаної з ними проблематики. Після цього проводиться оцінка рівня знань доповідача та слухачів, що прийняли участь в обговоренні навчального питання, цільового виступу та докладу за темою реферату.

Методика відпрацювання навчального питання та підготування реферату:

Опрацювання кожного навчального питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття, відбувається під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за відповідною темою. Для повного та глибокого вивчення і засвоєння матеріалу за навчальним питанням необхідно ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою. Вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою, а також ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого необхідно підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

Контроль рівня знань з питань, винесених на розгляд семінарського заняття, практичних навичок набутих під час підготовки та вивчення тематичних питань відбувається у відповідності до способів та критеріїв оцінювання, наведених у інших розділах цієї робочої навчальної програми.

Тема № 4: Загальні положення про укладання та виконання банківських договорів

Семінарське заняття: Загальні положення про укладання та виконання банківських договорів

Навчальна мета заняття: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на семінарському занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Навчальні цілі. Навчальними цілями заняття за цією темою є здобуття слухачем теоретичних знань щодо порядку укладання, виконання та забезпечення виконання банківських договорів.

Час проведення: 2 години.

Навчальні питання:

1.Порядок та особливості укладання банківського договору.

2. Поняття та принципи укладання договорів.

3.Спосіб та строк виконання договорів.

4. Поняття та способи забезпечення виконання банківських договорів.

5. Поняття та види правової відповідальності за порушення умов банківських договорів.

6. Підстави для звільнення від відповідальності за порушення банківського зобов’язання.

Методичні вказівки: Укладення договору передбачає зовнішній вираз волі кожної із сторін. Традиційним є виділення двох стадій договору: це пропозиція однієї сторони укласти договір (оферта) та прийняття пропозиції другою стороною (акцепт).

При вивченні даної теми студенти повинні засвоїти, що виконання умов є здійсненням дій, які необхідні для задоволення права вимоги кредитора. За допомогою виконання умов договору досягається мета, заради якої договір і укладався, а саме виконання договору підкоряється дії загальних принципів: належного виконання, реального виконання, недопущення односторонньої відмови від виконання зобов’язання.

Теми цільових виступів:

1.Цивільне законодавство України щодо укладання та виконання договорів.

2.Ознаки належного виконання банківських договорів.

Теми для рефератів:

1.Сторони та предмет виконання банківських договорів.

2.Способи забезпечення виконання банківських договорів.

3.Правові підстави припинення банківських зобов’язань.

Практичні завдання:

Ситуація 1.

Визначте легальні поняття оферти та акцепту і обґрунтуйте їх на прикладі банківського договору. Укажіть, які з наданих тлумачень є більш повними:

1) оферта – пропозиція укласти договір;

2) оферта – пропозиція особи щодо укладання договору з іншою особою на власних умовах;

3) оферта – волевиявлення особи, яке спрямовано на укладання договору на умовах, визначених законодавством або звичаями;

4) оферта – пропозиція укласти договір, яка:

а) адресована одному або декільком визначеним особам;

б) містить вказівки та істотні умови договору;

в) виражає наміри особи, яка зробила пропозицію вважати себе пов’язаною в випадку прийняття іншою стороною.

  1. акцепт – згода особи, якій адресована оферта про прийняття пропозиції;

  2. акцепт – письмова згода особи ,якій адресована пропозиція укласти договір на умовах, визначених законодавством, або звичаями;

  3. акцепт – повна і безумовна відповідь особи, якій адресована пропозиція про її прийняття на умовах, запропонованих іншою особою.

Ситуація 2.

Які з наступних елементів стосуються реального виконання договору, а які стосуються належного виконання договору:

  1. виконання умов договору належній особі;

  2. виконання належною особою, або передача виконання умов договору третьою особою;

  3. виконання належним предметом, тобто боржник зобов’язаний передати, виконати або переказати речі, роботи або послуги, які закріплені в договорі;

  4. виконання зобов’язання в належному місці;

  5. виконання договору в належний строк;

  6. виконання зобов’язання в натурі, тобто неприпустимість зміни обумовленої дії (передачі відповідної речі, виконання відповідної роботи та ін.) грошовим еквівалентом.

Ситуація 3.

Законодавством України визначені наступні способи забезпечення виконання зобов’язань:

1)Неустойка (штраф, пеня) – грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов’язання.

2)Договір поруки. За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов’язку і відповідає перед кредитором за порушення зобов’язання боржником.

3)Гарантія. За гарантією банк, інша фінансова установа, страхова організація гарантує перед кредитором виконання перед боржником свого обов’язку.

4)Завдаток – грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов’язання і на забезпечення його виконання.

5)Застава. В силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов’язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставного майна, переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом.

6)Притримання. Кредитор, який правомірно володіє річчю, що підлягає передачі боржникові, або особі, вказаній боржником, у разі невиконання ним у строк зобов’язання щодо оплати цієї речі або відшкодування кредиторові пов’язаних з нею витрат та інших збитків, має право притримати її у себе до виконання боржником зобов’язання.

1.Чи може фізична особа надавати гарантію?

2.Укажіть та обґрунтуйте інші способи забезпечення виконання зобов’язань, які можуть визначитись договором

3.Які з наведених способів забезпечення виконання договорів впливають безпосередньо на майно боржника, а які – побічно на результат регрес них вимог.

Ситуація 4.

Які з наведених наслідків порушень зобов’язань непритаманні умовам банківських договорів?

1)Припинення зобов’язання внаслідок односторонньої відмови від зобов’язання.

2)Розірвання договору.

3)Зміна умов зобов’язання.

4)Сплата неустойки.

5)Відшкодування збитків та моральної шкоди

Література:

нормативні акти: 2, 5;

юридична література: 1-11, 13, 14.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття – на початку заняття оголошується перелік питань та тем рефератів, що виносяться на розгляд, та з’ясовується готовність до проведення основної частини.

Основна частина заняття – під час проведення заняття розглядаються навчальні питання та питання винесенні для самостійної підготовки, заслуховуються відповіді на питання цільових виступів та виступи за темою рефератів. Після розгляду кожного з навчальних питань, заслуховування цільового виступу або докладу за темою реферату відбувається обговорення, пов’язаної з ними проблематики. Після цього проводиться оцінка рівня знань доповідача та слухачів, що прийняли участь в обговоренні навчального питання, цільового виступу та докладу за темою реферату.

Методика відпрацювання навчального питання та підготування реферату:

Опрацювання кожного навчального питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття, відбувається під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за відповідною темою. Для повного та глибокого вивчення і засвоєння матеріалу за навчальним питанням необхідно ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою. Вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою, а також ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого необхідно підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

Контроль рівня знань з питань, винесених на розгляд семінарського заняття, практичних навичок набутих під час підготовки та вивчення тематичних питань відбувається у відповідності до способів та критеріїв оцінювання, наведених у інших розділах цієї робочої навчальної програми.

Змістовий модуль № 2: Правове регулювання банківських договорів.

Тема № 5. Ліцензування банківської діяльності як передумова укладання банківських договорів.

Семінарське заняття: Ліцензування банківської діяльності як передумова укладання банківських договорів.

Навчальна мета заняття: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на семінарському занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Навчальні цілі. Навчальними цілями заняття за цією темою є здобуття слухачем теоретичних знань щодо правового регулювання ліцензування банківської діяльності.

Час проведення: 2 години

Навчальні питання:

1. Поняття та правова регламентація ліцензування банківської діяльності.

2. Правові підстави класифікації операцій комерційних банків за видами ліцензування.

3. Операції, що передбачають отримання банкам банківських ліцензій та письмових дозволів та підстави їх отримання.

4. Порядок та особливості видачі банківській корпорації ліцензій на виконання окремих операцій.

5. Правові підстави та порядок відкликання банківської ліцензії.

Методичні вказівки: Договірні відносини за участю банків передбачають легальну діяльність, яка передбачає захист інтересів вкладників та інших кредиторів банку, здійснення банківських операцій з мінімальним ризиком. Тому законодавцем передбачено, що банк має право здійснювати банківську діяльність тільки після отримання банківської ліцензії.

Теми для цільових виступів:

  1. Правові підстави класифікації банківських операцій за видами ліцензування.

  2. Організаційні підстави для отримання банками банківських ліцензій та письмових дозволів.

Теми для рефератів:

  1. Правовий порядок отримання банком банківської ліцензії чи письмового дозволу.

  2. Правовий порядок отримання банком ліцензій на виконання валютних операцій.

Практичні завдання:

Ситуація 1

Яке з наведених визначень ліцензії більшою мірою розкриває зміст ліцензування банківської діяльності:

  1. Ліцензія – це документ державного зразку, який засвідчує право ліцензіата на здійснення в ньому виду господарської діяльності на протязі встановленого строку при умові виконання ліцензійних умов (ч.3 ст.14 ГК України);

  2. Ліцензія – спеціальний дозвіл, який видається органам виконавчої влади, встановленим Кабінетом Міністрів України або спеціально уповноваженим органам ліцензування деяких видів господарської діяльності (ст.1 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»);

  3. Ліцензія – документ, який видається Національним банком України в порядку і на умовах закону, на підстав якого банки мають право здійснювати банківську діяльність (ст. 2 Закону України «Про банки і банківську діяльність»)

Проаналізуйте та запропонуйте власне визначення банківської ліцензії.

Ситуація 2

Для виконання комерційними банками операцій по залученню грошових коштів юридичних та фізичних осіб, розміщенню грошових коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик та відкриттю та веденню банківських рахунків юридичних та фізичних осіб на підставі клопотання банки повинні представити НБУ документи, що підтверджують відповідну інформацію . Обґрунтуйте, яка інформація не є обов’язковою для отримання банком банківської ліцензії.

  1. Наявність сплаченого та зареєстрованого капіталу у розмірі, що встановлюється Законом України «Про банки та банківську діяльність».

  2. Банк не є об’єктом заходів впливу.

  3. Забезпеченість банку належним банківським обладнанням, приміщеннями, відповідно до вимог НБУ.

  4. Наявність підрозділів, які виконуватимуть відповідні операції згідно з поданням банком бізнес-планом.

  5. Наявність як мінімум трьох осіб, призначених членами правління банку, які мають відповідну освіту та досвід, необхідний для правління банком.

Ситуація 3

Письмовий дозвіл банку на виконання операцій з валютними цінностями, неторговельних операцій з валютними цінностями, ведення рахунків клієнтів в іноземній валюті та у грошовій одиниці України, ведення кореспондентських рахунків банків в іноземній валюті та у грошовій одиниці України, відкриття кореспондентських рахунків в уповноважених банках України в іноземній валюті та здійснення операцій за ними, відкриття кореспондентських рахунків у банках (нерезидентах) в іноземній валюті та здійснення операцій за ними та інші видається при наявності банківської ліцензії за таких умов:

1)Рівень регулятивного капіталу банку відповідає вимогам НБУ, що підтверджується незалежним аудитором;

2)Банк має достатні фінансові можливості для здійснення такої діяльності.

3)Банк подав план щодо певних видів операцій, на право здійснення яких банк бажає отримати письмовий дозвіл, і цей план схвалено НБУ.

Які інші умови отримання письмового дозволу визначені «Положенням про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових дозволів та ліцензій на виконання окремих операцій», затвердженого Постановою Правління НБУ № 275 від 17.06.2001 р.? Які операції та угоди за наявності банківської ліцензії банки мають право здійснювати без отримання письмового дозволу?

Ситуація 4

Банківська корпорація за умови отримання банківської ліцензії та письмового дозволу на відповідні операції має право виконувати окремі операції в межах показників економічних нормативів та інших обмежень, розрахунок яких здійснюється на базі зведеного (консолідованого) регулятивного капіталу банків – учасників банківської корпорації, та за умови отримання від банків - учасників відповідних повноважень, а також від Національного банку ліцензії на виконання окремої операції, яка на разі видається банківській корпорації під конкретний договір щодо проведення такої операції.

Для отримання такої ліцензії, які додаткові документи повинна подати банківська корпорація, окрім: клопотання про видачу ліцензії, докладний опис операції, економічне обґрунтування виконання цієї операції, розрахунок прибутковості за визначеною операцією, розрахунки зведеного (консолідованого) банку та регулятивного капіталу банків-учасників корпорації?

Література:

нормативні акти: 4, 5, 20, 22;

юридична література: 2-7, 17.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття – на початку заняття оголошується перелік питань та тем рефератів, що виносяться на розгляд, та з’ясовується готовність до проведення основної частини.

Основна частина заняття – під час проведення заняття розглядаються навчальні питання та питання винесенні для самостійної підготовки, заслуховуються відповіді на питання цільових виступів та виступи за темою рефератів. Після розгляду кожного з навчальних питань, заслуховування цільового виступу або докладу за темою реферату відбувається обговорення, пов’язаної з ними проблематики. Після цього проводиться оцінка рівня знань доповідача та слухачів, що прийняли участь в обговоренні навчального питання, цільового виступу та докладу за темою реферату.

Методика відпрацювання навчального питання та підготування реферату:

Опрацювання кожного навчального питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття, відбувається під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за відповідною темою. Для повного та глибокого вивчення і засвоєння матеріалу за навчальним питанням необхідно ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою. Вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою, а також ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого необхідно підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

Контроль рівня знань з питань, винесених на розгляд семінарського заняття, практичних навичок набутих під час підготовки та вивчення тематичних питань відбувається у відповідності до способів та критеріїв оцінювання, наведених у інших розділах цієї робочої навчальної програми.

Тема № 6: Депозитні договори.

Семінарське заняття: Депозитні договори

Навчальна мета заняття: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на семінарському занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Навчальні цілі. Навчальними цілями заняття за цією темою є здобуття слухачем теоретичних знань щодо правового регулювання укладання та виконання депозитних договорів.

Час проведення: 2 години.

Навчальні питання:

1. Правова природа банківського рахунку та банківського вкладу.

2. Види депозитних договорів.

3. Форма депозитного договору та порядок його укладання.

4. Істотні, звичайні та випадкові умови депозитного договору.

5. Порядок забезпечення належного виконання депозитних договорів.

Методичні вказівки: Депозитний договір засвідчує зобов’язання банку зберігати залучені від юридичних і фізичних осіб грошові кошти або банківські метали виплатити дохід у встановлений договором строк та право вкладників отримати у визначений договором строк суму вкладу (депозиту) і процентів за ним.

Теми цільових виступів:

1.Види депозитів юридичних та фізичних осіб.

2.Нормативно-правова регламентація депозитних правовідносин.

3.Загальні риси та відмінності депозитних та поточних рахунків.

Теми для рефератів:

1.Правове регулювання депозитних відносин.

2.Порядок узгодження умов депозитного договору.

3.Оформлення та супроводження депозитного договору.

4.Відповідальність за порушення умов депозитних договорів.

Практичні завдання:

Ситуація 1

На підставі укладеного в письмовій формі депозитного договору (договору банківського вкладу (депозиту) та інших документів для юридичних та фізичних осіб банками відкриваються вкладні (депозитні) рахунки.

Відкриття банком депозитного рахунку юридичній особі здійснюється за умови подання нею таких документів:

1)копії свідоцтва про державну реєстрацію, засвідченої нотаріально або органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію;

2)копії належним чином зареєстрованого установчого документа (статуту) засновницького договору (установчого акта (положення), засвідченої нотаріально, або органом, який здійснив реєстрацію;

3)копії довідки про внесення юридичної особи до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідченої нотаріально, або органом, який видав довідку, чи підпису уповноваженого працівника банку;

4) копії документа, що підтверджує взяття юридичної особи на облік державної податкової служби.

Які з документів додатково подає юридична особа, котра використовує найману працю?

Яким нормативно-правовим актом НБУ регулюються відносини по відкриттю банками депозитних рахунків?

Ситуація 2

До банку «Європейський» фізичною особою внесено депозит на вимогу на суму 2000 гривень під 16 % річних з видачею ощадної книжки укладено депозитний договір та відкрито рахунок банківського вкладу.

1)Чи має право банк змінити розмір процентів, які виплачуються на депозит на вимогу, та яким нормативним актом це регламентується?

2)Який термін встановлений банку для повідомлення вкладника про зменшення процентів?

Ситуація 3

Банки можуть укладати з юридичними та фізичними особами депозитні договори на користь третьої особи . Відкриття депозитного рахунку третій особі здійснюється за умови подання банку паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу вкладника.

1)З якого часу третя особа набуває права розпорядження депозитом, та яким нормативно-правовим актом це регламентується?

2)В яких випадках грошові кошти та банківські метали, що знаходяться на депозитних рахунках фізичних осіб, можуть відшкодуватись фондом гарантування вкладів фізичних осіб?

Ситуація 4

Держава гарантує повернення грошових коштів фізичних осіб, які розмішені вкладником на договірних засадах на депозитних рахунках банку, якщо він є учасником (тимчасовим учасником) Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

1) Яка підстава для включення банку до складу учасників (тимчасових учасників) Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, маючи на увазі, що участь у Фонді є обов’язковою?

2)Який розмір відшкодування коштів за вкладом, включаючи відсотки, гарантує Фонд кожному вкладнику банку-учаснику (тимчасового учасника)?

3)Якими нормативно-правовими актами урегульовані відносини з гарантування вкладів фізичних осіб?

Література:

нормативні акти: 2-5, 7, 8, 10, 18, 21, 28

юридична література: 2-11, 17, 19.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття – на початку заняття оголошується перелік питань та тем рефератів, що виносяться на розгляд, та з’ясовується готовність до проведення основної частини.

Основна частина заняття – під час проведення заняття розглядаються навчальні питання та питання винесенні для самостійної підготовки, заслуховуються відповіді на питання цільових виступів та виступи за темою рефератів. Після розгляду кожного з навчальних питань, заслуховування цільового виступу або докладу за темою реферату відбувається обговорення, пов’язаної з ними проблематики. Після цього проводиться оцінка рівня знань доповідача та слухачів, що прийняли участь в обговоренні навчального питання, цільового виступу та докладу за темою реферату.

Методика відпрацювання навчального питання та підготування реферату:

Опрацювання кожного навчального питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття, відбувається під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за відповідною темою. Для повного та глибокого вивчення і засвоєння матеріалу за навчальним питанням необхідно ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою. Вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою, а також ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого необхідно підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

Контроль рівня знань з питань, винесених на розгляд семінарського заняття, практичних навичок набутих під час підготовки та вивчення тематичних питань відбувається у відповідності до способів та критеріїв оцінювання, наведених у інших розділах цієї робочої навчальної програми

Тема № 7: Договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування (банківського рахунку).

Семінарське заняття: Договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування (банківського рахунку).

Навчальна мета заняття: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на семінарському занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Навчальні цілі. Навчальними цілями заняття за цією темою є здобуття слухачем теоретичних знань щодо правового регулювання укладання та виконання договорів про здійснення розрахунково-касового обслуговування.

Час проведення: 2 години

Навчальні питання:

1.Правова природа розрахунково-касових відносин.

2.Види та характеристика банківських рахунків.

3.Форми розрахунків в господарському обігу України.

4.Види договорів про здійснення розрахунково-касового обслуговування та їх особливості.

5.Форма договору про здійснення розрахунково-касового обслуговування та порядок його укладання.

6.Забезпечення виконання договору про здійснення розрахунково-касового обслуговування.

Методичні вказівки: Правове регулювання різноманітних розрахункових відносин між установами банків і клієнтами ґрунтується на підставі договору банківського рахунку. За договором банківського рахунку (договір про здійснення розрахунково-касового обслуговування) власник рахунку зобов’язується зберігати кошти в банку і розпоряджатися ними відповідно до встановлених правил, а банк – забезпечувати зберігання коштів, а також розрахункові операції за допомогою безкоштовних фінансових інструментів із зарахування коштів на рахунок власника та списання їх з дозволу власника.

Теми цільових виступів:

  1. Нормативно-правова регламентація банківських рахунків та розрахунків.

  2. Порядок здійснення банківських розрахунків суб’єктами господарювання.

  3. Ознаки належного виконання договорів про здійснення розрахунково-касового обслуговування.

Теми для рефератів:

1.Порядок відкриття поточних рахунків фізичних та юридичних осіб.

2.Правове регулювання міжбанківських розрахунків.

3.Умови договорів на здійснення розрахунково-касового обслуговування та порядок їх узгодження.

4.Відповідальність за порушення умов договору на здійснення розрахунково-касового обслуговування.

Практичні завдання

Ситуація 1

Для відкриття поточного рахунку фізичній особі - підприємцю потрібно подати до банку такі документи:

1)заяву про відкриття поточного рахунку;

2)копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи – підприємця, засвідчену нотаріально, або органом, що його видав;

3)копію документа, що підтверджує взяття фізичної особи на податковий облік;

4)копію документа, що підтверджує реєстрацію фізичної особи – підприємця у відповідному органі Пенсійного фонду України;

5)картку із зразками підписів, засвідчені нотаріально, або підписом уповноваженого працівника банку.

1.Які додаткові документи необхідно надати, якщо фізична особа - підприємець використовує найману працю?

2.Яка дата вважається днем відкриття поточного рахунку клієнта?

3.Яким нормативно - правовим актом встановлені зазначені вимоги?

Ситуація 2

Розрахункові документи (платіжні вимоги, розрахункові чеки тощо) надані клієнтом обслуговуючому банку для інкасування, надсилаються банком до банку платника в день їх надходження або, якщо документи надішли після операційного часу, - наступного робочого дня. Строки відсилання документів, передбачених договором про відкриття акредитива, визначаються цим договором. Умови (строки, періодичність тощо) передавання розрахункових документів, у тому числі електронних розрахункових документів, що підтверджують зарахування коштів на рахунки клієнтів або підтверджують прийняття документів на інкасо, визначаються в договорах про здійснення розрахунково-касового обслуговування.

1) Якого пріоритету для виконання повинен додержуватись банк при надходженні наступних документів: платіжне доручення, розрахунковий чек, платіжні вимоги, оформлені на підставі виконавчих документів; платіжні вимоги, оформлені на підставі рішень суду.

2) Яким нормативно-правовим актом визначені розрахункові платіжні інструменти, які використовуються при безкоштовних розрахунках?

Ситуація 3

При укладенні договору про здійснення розрахунково-касового обслуговування юридична особа має подати до установи банку заяву-розрахунок у двох примірниках для встановлення загального ліміту каси, строків та порядку здавання готівкової виручки, яка є невід’ємною частиною цього договору і оформлюється як додаток до цього договору. Ліміт каси для кожного підприємства визначається установами банків з урахуванням режиму і специфіки роботи підприємства, обсягу касових оборотів за всіма рахунками, тривалості операційного часу установи банку, наявності тривалості операційного часу установи банку, наявності домовленості підприємства з установою банку на інкасацію та здавання готівкової виручки в вечірню касу тощо.

1)В яких розмірах встановлюється ліміт каси:

а) для підприємств, які мають готівкову виручку зі строком здавання її в банк щодня в день надходження до каси підприємства;

б) для підприємств, які мають готівкову виручку зі строком здавання її наступного дня.

2) Яким нормативно-правовим актом визначаються розміри ліміту каси та регулюються відносини щодо організації роботи з готівкового обігу установами банків України.

Література:

  1. нормативні акти:2-5, 7, 8, 10, 21-28;

  2. юридична література: 2-11, 15, 16, 19.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття – на початку заняття оголошується перелік питань та тем рефератів, що виносяться на розгляд, та з’ясовується готовність до проведення основної частини.

Основна частина заняття – під час проведення заняття розглядаються навчальні питання та питання винесенні для самостійної підготовки, заслуховуються відповіді на питання цільових виступів та виступи за темою рефератів. Після розгляду кожного з навчальних питань, заслуховування цільового виступу або докладу за темою реферату відбувається обговорення, пов’язаної з ними проблематики. Після цього проводиться оцінка рівня знань доповідача та слухачів, що прийняли участь в обговоренні навчального питання, цільового виступу та докладу за темою реферату.

Методика відпрацювання навчального питання та підготування реферату:

Опрацювання кожного навчального питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття, відбувається під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за відповідною темою. Для повного та глибокого вивчення і засвоєння матеріалу за навчальним питанням необхідно ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою. Вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою, а також ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого необхідно підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

Контроль рівня знань з питань, винесених на розгляд семінарського заняття, практичних навичок набутих під час підготовки та вивчення тематичних питань відбувається у відповідності до способів та критеріїв оцінювання, наведених у інших розділах цієї робочої навчальної програми.

Тема № 8: Кредитні договори.

Семінарське заняття: Кредитні договори

Навчальна мета заняття: освоєння, поглиблення та розширення знань відповідно до тематики заняття та питань, що запропоновані до розгляду на семінарському занятті і рекомендованих до вивчення під час самостійної підготовки, підготовки цільових виступів та рефератів.

Навчальні цілі. Навчальними цілями заняття за цією темою є здобуття слухачем теоретичних знань щодо правового регулювання укладання та виконання кредитних договорів.

Час проведення: 4 години.

Навчальні питання:

  1. Поняття кредиту та кредитних відносин.

  2. Форми кредиту і види кредитних договорів.

  3. Правова природа кредитних договорів та їх особливості.

  4. Зміст та форма кредитного договору.

  5. Укладання кредитного договору та етапи його належного виконання.

  6. Порядок супроводження, зміни та доповнення умов кредитного договору.

  7. Правові способи забезпечення погашення банківських кредитів.

  8. Склад та особливості кредитних відносин за участю НБУ.

Методичні вказівки: За кредитним договором банк або інша фінансова установа зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти. Студентам при вивченні даної теми необхідно чітко уяснити предмет кредитного договору, звернути увагу на строки, права і обов’язки сторін, зокрема, обов’язок позичальника повернути суму кредиту, наслідки порушення кредитного договору, забезпечення належного виконання договірного зобов’язання.

Теми цільових виступів:

  1. 1. Особливості укладання кредитних договорів.

  2. 2. Види кредитних договорів за участю комерційних банків.

  3. 3. Види кредитних договорів (рефінансування) за участю НБУ.

Теми для рефератів:

1.Правова природа кредитних відносин.

2.Форми кредитів та їх правова регламентація.

3.Кредитні відносини за участю НБУ та їх правове регулювання.

4.Умови кредитних договорів та порядок їх узгодження.

5.Правове забезпечення належного виконання кредитних договорів.

6.Відповідальність за порушення умов кредитного договору.

Практичні завдання:

Ситуація 1

Згідно із законодавством України на підставі банківської ліцензії банки мають право здійснювати такі банківські операції:

1)приймання вкладів від юридичних і фізичних осіб;

2)відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів;

3) розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик;

4)операції з валютними цінностями;

5)емісію власних цінних паперів;

6)організацію купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів;

7)здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені (включаючи андерайтинг);

8)надання гарантій і поручительств та інших зобов’язань від третіх осіб, які передбачають їх виконання у грошовій формі;

9)факторинг;

10) лізинг.

1. Якими нормативно-правовими актами регулюються кредитні відносини в Україні?

2. Які з наведених операцій не слід розглядати як кредитні і яким нормативно-правовим актом України це передбачено?

Ситуація 2

В банківській практиці ефективними формами організації кредитних відносин банку з позичальниками є кредитні лінії і овердрафт.

Кредитна лінія – це договір між банком і позичальником відповідно до якого банк зобов’язується здійснювати надання кредиту впродовж певного часу в межах встановленого ліміту. Кредит у вигляді овердрафта (контокорент) означає, що банк може сплачувати розрахункові документи клієнта на суми, що перевищують залишок на його поточному рахунку. Між банком і клієнтом укладається договір про те, що клієнт має право в порядку і на умовах, встановлених в договорі, виписувати чеки на суму, що перевищує позитивний залишок на його рахунку і який має бути сплачений за рахунок кредиту банку.

1)Що об’єднує ці форми організації кредитних відносин та яким клієнтам банки можуть їх надати?

2)Якими нормативно-правовими актами регулюються розглянуті кредитні відносини?

Ситуація 3

Згідно з законодавством України банківське кредитування здійснюється у відповідності з принципами: строковості, платності, цільової спрямованості, забезпеченості та поверненості. Саме вони є визначальними при узгодженні істотних умов кредитного договору, тобто сума та строк, на який потребується кредит, відсотки за користування, цільове призначення та умови забезпечення кредиту.

1) Які звичайні та випадкові умови можуть бути складовими кредитного договору?

2) Які зобов’язання та права банку та позичальника визначаються в укладеному кредитному договорі?

3) Які способи забезпечення належного виконання умов кредитного договору?

Література:

нормативні акти: 2-5, 9-14, 21, 28;

юридична література: 2-11, 15-18.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття – на початку заняття оголошується перелік питань та тем рефератів, що виносяться на розгляд, та з’ясовується готовність до проведення основної частини.

Основна частина заняття – під час проведення заняття розглядаються навчальні питання та питання винесенні для самостійної підготовки, заслуховуються відповіді на питання цільових виступів та виступи за темою рефератів. Після розгляду кожного з навчальних питань, заслуховування цільового виступу або докладу за темою реферату відбувається обговорення, пов’язаної з ними проблематики. Після цього проводиться оцінка рівня знань доповідача та слухачів, що прийняли участь в обговоренні навчального питання, цільового виступу та докладу за темою реферату.

Методика відпрацювання навчального питання та підготування реферату:

Опрацювання кожного навчального питання, що виноситься на розгляд до семінарського заняття, відбувається під час самостійної роботи над освоєнням матеріалу запропонованого до вивчення за відповідною темою. Для повного та глибокого вивчення і засвоєння матеріалу за навчальним питанням необхідно ознайомитись із методичними рекомендаціями для підготовки до семінарського заняття за відповідною тематикою. Вивчити матеріал, поданий в ході проведення лекційних занять за темою, а також ознайомитись із рекомендованими нормативними актами та навчально-науковою літературою. Після чого необхідно підготовити розгорнутий план відповіді за навчальним питанням та змістовні тезиси відповіді.

Контроль рівня знань з питань, винесених на розгляд семінарського заняття, практичних навичок набутих під час підготовки та вивчення тематичних питань відбувається у відповідності до способів та критеріїв оцінювання, наведених у інших розділах цієї робочої навчальної програми.

3. Інформаційне та методичне забезпечення навчальної дисципліни

Нормативно правові акти

1. Конституція України: Основний Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. - Ст. 141

  1. Цивільний Кодекс України від 16.01.2003р.

  2. Господарський Кодекс України від 16.01.2003р.

  3. Закон України “Про Національний банк України” від 20.05.1999р. зі змінами та доповненнями // www.rada.gov.ua

  4. Закон України “Про банки та банківську діяльність” від 7.12.2000р. зі змінами та доповненнями // www.rada.gov.ua

  5. Закон України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом” від 28.11.2002р // www.rada.gov.ua

  6. Закон України “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті ” від 23.09.94р.// www.rada.gov.ua

  7. Закон України “Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб” від 20.09.01р.// www.rada.gov.ua

  8. Закон України “Про лізинг” від 16.12.1997 р. / №723/97-ВР; в ред. Закону України від 11.12.2003 р. / 1381-IV/ “Про фінансовий лізинг” // www.rada.gov.ua

  9. Закон України “Про платіжні системи та переказ грошей в Україні” //ВВР України, 2002 № 16-ст.114

  10. Закон України “Про іпотеку” від 05.06.2003 р. // ВВР України 2003 № 38 ст.313

  11. Закон України “Про забезпечення вимог кредиторів” та реєстрацію обтяжень” від 18.11.2003 р. // ВВР, 2004 № 11 ст.140.

  12. Закон України “Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю” від 19.06.2003 р. ВВР, 2003, № 52 ст.377.

  13. Закон України “Про іпотечне кредитування, операції з іпотечним боргом та іпотечний сертифікат” від 19.06.2003р.// ВВР, 2004 №1 ст.1.

  14. Закон України „Про господарські товариства” від 19.03.1991р.\\ ВВР – 1991 - № 49 – ст. 682;

  15. Закон України „Про цінні папери і фондовий ринок” від 23.11.2006р. № 3480 – IV // www.rada.gov.ua

  16. Закон України “Про обіг векселів в Україні” від 5.04.2001р., ВВР, 2001р №24, ст. 128.

  17. Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами” від 3.12.2003 р. Постанова Правління НБУ № 516 // Вісник НБУ.- Вип.2 (95). – С.93-99.

  18. Положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філії, представництв, відділень від 31.08.2001р. Постанова Правління НБУ № 375 // Вісник НБУ.- Вип.3 (93). – С.17-61.

  19. Положення про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових дозволів та ліцензій на виконання окремих операцій від 17.07.2001р. Постанова Правління НБУ №275 // Вісник НБУ.- Вип.2 (93). – С.21-56.

  20. Інструкція про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземних валютах” від 12.11.2003 р. Правління НБУ № 492 // Вісник НБУ.- Вип.2 (95). – С.4-70.

  21. Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті від 21.01.2004р. Постанова Правління НБУ № 22 // Вісник НБУ.- Вип.5 (98). – С.97-110.

  22. Положення про порядок ведення касових операцій у національній валюті в України від 15.12.2004р. Постанова Правління НБУ № 637 // Вісник НБУ.- Вип.3 (108). – С.107-132.

  23. Правила здійснення операцій на міжбанківському валютному ринку України від 18.03.99р. Постанова Правління НБУ № 127 // Вісник НБУ.- Вип.1 (91). – С.26-37.

  24. Інструкція про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті” від 16.08.2006р. Постанова Правління НБУ № 320 // Вісник НБУ.- Вип.10 (127). – С.8-64.

  25. Постанова про примусове списання (стягнення) та договірне списання коштів в іноземній валюті з рахунків платників (крім банків) на території України” від 1.10.01р. Постанова Правління НБУ № 416 // Вісник НБУ.- Вип.4 (93). – С.30-41.

  26. Положення про порядок здійснення Національним банком України наглядових функцій щодо банків, діяльність яких пов'язана з державною таємницею” від 28.12.02р. Постанова Правління НБУ № 538 // Вісник НБУ.- Вип.3 (94). – С.12-29.

  27. Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України від 26.09.2006 р. Постанова Правління НБУ № 378 // Вісник НБУ.- Вип.11(128). – С.36-131.

  28. Інструкція про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України” від 19.02.2001р. Постанова Правління НБУ № 69 // Вісник НБУ.- Вип.10 (92). – С.24-33.

  29. Положення про операції банків з векселями” від 28.05.99р. Постанова Правління НБУ № 258 // Вісник НБУ.- Вип.4 (91). – С.37-49.

  30. Інструкція про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України від 12.12.2002р. Постанова Правління НБУ № 502 // Вісник НБУ.- Вип.4 (94). – С.18-33.

  31. Про систему валютного регулювання і валютного контролю” від 19.02.93р. Декрет КМУ.

  32. Положення про Державний департамент фінансового моніторингу” від 18.02.02р. Постанова Кабінету Міністрів України № 194.

Навчально-наукова література

  1. Агарков М.М. Основы банковского права. Курс лекцій. Учение о ценных бумагах. Изд. 2-е-М.БЕК, 1994.-276с.

  2. Банківське право України. За заг.ред. Селіванова А.О; -К: 2000-384с.

  3. Фомін Г.Ф. Банківське право України. Навч. Посібник. – Харків: Вид-во ХНУВС, 2008. – 360 с.

  4. Ефимова Л.Г. Банковское право – М.БЕК, - 1994.-360с.

  5. Качан О.О. Банківське право – К.: Школа, 2004.-328 с.

  6. Костюченко О.А. Банківське право: підручник К.: АСК, 2003.-928с.

  7. Орлюк О.П. Банківське право, К.: Юрінком Інтер, 2005. – 376 с.

  8. Договірне право України. Загальна частина: Навч. посіб.: за ред.. О.В. Дзери. - К.: Юрінком Інтер, 2009. – 896 с.

  9. Договірне право України. Особлива частина: Навч. посіб.: за ред.. О.В. Дзери. - К.: Юрінком Інтер, 2009. - 1200с.

  10. Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Книга пятая. В двух томах. Том 1. - М.: «Статут», 2006.- 736с.

  11. Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Книга пятая. В двух томах. Том 2. - М.: «Статут», 2006.- 623 с.

  12. Гавалда К. Стуфле Ж. Банковское право (учреждения – счета– операции - услуги) пер с фр. (под ред.В.Я Лисняка – М:Статут, 1996г).-278с.

  13. Ерпилева А.Ю. Международное банковское право – М.БЕК, 1998.-249с.

  14. Слипченко С.А., Смотров О.И., Кройтор В.А. Гражданское и семейное право. Харьков: «Эспада», 2006. – 336с.

  15. Тосунян Г.А. и др. Банковское право Российской Федерации. Общая часть – М. Юрист, 1999 – 448с.

  16. Орлюк О.П. Теоритичні питання банківського права та банківського законодавства - К.: Юрінком Інтер, 2003 –104 с.

  17. Олейник О.М, Основы банковского права: Курс лекций – М.: Юрист, 1999 – 424с.

  18. Чернявський С. Злочини у сфері банківського кредитування: Кримінологічний аналіз; Право України, 2001р, № 7

  19. Сорбаш С.В. Договор банковского счета: проблемы доктрины и судебной практики – М.: Статут, 1999 – 272с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]