Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наказ МВС 535 про форменний одяг.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
10.15 Mб
Скачать

5 Міністерство внутрішніх справ україни наказ

24 Травня 2002 р. М. Київ № 535

прим. 000085

Про затвердження Правил носіння форменого одягу та знаків розрізнення особами начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ,

військовослужбовцями спеціальних моторизованих військових частин міліції внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ МВС України

"25" травня 2002 р. № 535

ПРАВИЛА НОСІННЯ ФОРМЕНОГО ОДЯГУ ТА ЗНАКІВ РОЗРІЗНЕННЯ ОСОБАМИ НАЧАЛЬНИЦЬКОГО І РЯДОВОГО СКЛАДУ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ, ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМИ СПЕЦІАЛЬНИХ МОТОРИЗОВАНИХ ВІЙСЬКОВИХ ЧАСТИН МІЛІЦІЇ ВНУТРІШНІХ ВІЙСЬК МІНІСТЕРСТВА ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ*

1. Загальні положення

  1. Право носіння форми одягу та знаків розрізнення (далі - форма одягу) надається особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які мають спеціальні звання міліції та внутрішньої служби і перебувають на службі в органах внутрішніх справ, курсантам і слухачам навчальних закладів МВС України, кандидатам на службу в органах внутрішніх справ, а також особам начальницького складу органів внутрішніх справ, які знаходяться в запасі або у відставці і у яких є право на носіння форменого одягу.

  2. Правила регулюють порядок носіння форми одягу та знаків розрізнення особами, вказаними в пункті 1.1.

  1. Форма одягу має відповідати затвердженим зразкам і описам, бути ретельно припасована і утримуватися в бездоганному стані. У службовий час особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які мають спеціальні звання міліції та внутрішньої служби, зобов'язані носити встановлену для них форму одягу, за винятком випадків, передбачених наказом МВС України від 12.01.95 № 23.

  2. Перехід на носіння літньої або зимової форми одягу здійснюється в порядку, встановленому Статутом внутрішньої служби органів внутрішніх справ.

________________

* Далі - Правила.

1.5. Для осіб начальницького і рядового складу, що мають спеціальні звання міліції та внутрішньої служби, встановлюються такі форми одягу:

  • парадно-вихідна;

  • повсякденна;

  • спеціальна.

Кожна з цих форм має два варіанти: літній та зимовий.

1.6. Форма одягу підлягає носінню у випадках:

1.6.1. Парадно-вихідна - на парадах, у разі вручення органам і підрозділам внутрішніх справ, військовим частинам, навчальним закладам МВС України державних нагород, бойових прапорів, орденів; при прийнятті присяги, одержанні державних нагород, у складі почесної варти; у дні державних свят, річних свят військової частини, урочистих засідань та офіційних прийомів; під час Представлення безпосереднім начальникам з нагоди призначення на посаду і присвоєння чергового звання. При цьому парадно-вихідна форма одягу носиться з орденами, медалями і нагрудними знаками.

1.6.2. Особам начальницького складу, що мають спеціальні звання міліції та внутрішньої служби, дозволяється носити парадно-вихідну форму одягу у вихідні дні й позаслужбовий час. При цьому парадно-вихідна форма одягу носиться з орденськими стрічками і стрічками медалей на планках та нагрудними знаками. Форма для участі в парадах така ж сама, як і парадно-вихідна, і носиться з парадним поясом, аксельбантом, орденами, медалями та іншими нагрудними знаками.

  1. Повсякденна - на заняттях з бойової підготовки, при роботі в штабах, управліннях, установах, підрозділах, на класних заняттях; в аудиторіях і майстернях, у лабораторіях навчальних закладів; у службових нарядах, а також у позаслужбовий час. При цьому повсякденна форма одягу носиться з орденськими стрічками і стрічками медалей на планках, нагрудними знаками.

  2. Спеціальна — на навчаннях, бойових чергуваннях, на заняттях з бойової підготовки, під час несення добових нарядів, патрульно-постової служби, а також при виконанні спеціальних заходів.

1.7. Форма одягу для стройових оглядів, шикувань та службових нарад оголошується особами, які проводять ці заходи.

1.8. Курсантам навчальних закладів дозволяється у позаслужбовий час носити цивільний одяг за межами навчального закладу.

1.9. Жінкам начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ, які мають спеціальні звання міліції та внутрішньої служби, військовослужбовцям-жінкам спеціальних моторизованих військових частин міліції внутрішніх військ у штабах і госпіталях, де носіння форми одягу не є необхідним, у службовий час дозволяється носити цивільний одяг, коли на це є дозвіл начальника.

1.10. Забороняється:

  • носіння предметів форми одягу, спорядження, взуття, знаків розрізнення і нагрудних знаків змінених або невстановлених зразків;

  • одночасне носіння предметів різних форм одягу, а також предметів форми одягу разом з елементами цивільного одягу;

  • носіння господарських сумок, а також парасольок яскравих забарвлень.